:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,672
Активни 178
Страници 24,306
За един ден 1,302,066
Демокрация

Ниски данъци? Не, благодаря!

Само страна с утвърдена пряка демокрация може да остави финансовите въпроси в ръцете на гражданите
Как бихте отговорили на въпроса: "Подкрепяте ли общо намаление на данъците с 10 процента"?

В България парите не стигат, никой не вярва на властта и точно затова сигурно 90 процента от гласуващите биха се съгласили с намаляването на данъците. Биха се борили за това.

Швейцарците от кантон Берн обаче отговориха с твърдо: "Не!" на подобен въпрос.

Конфедерация Швейцария има 26 кантона, които на практика са независими държави - със свое правителство, със свой парламент, със свой съд. Всеки кантон сам определя данъците си. Берн е вторият по големина кантон в Швейцария, но по данъчно облагане заема 15-о място сред кантоните.

В случая, освен държавното устройство, важно е да се припомни и друго - швейцарците решават всичко на референдум.

И така -



три браншови организации искат да се намалят данъците



Става дума за ДОД, за данъка върху имуществото на физическите лица и за данъците върху недвижимите имоти. Щом искат - проблемът се поставя на референдум.

Вносителите моментално изчисляват, че, ако данъците паднат с 10 %, средният швейцарски данъкоплатец ще разполага с около 300 франка повече на година. А богатите - с около 500-600 франка.

Друг мотив за падането на данъците - ще спре миграцията. Да, в Швейцария също има миграция, но за разлика от България тя е вътрешна - от кантон с по-високи към кантон с по-ниски данъци.

Трети мотив - кантоните с ниски данъци са изключително добре финансово. Примерно - кантон Швиц (чието име носи страната) е процъфтяващ след 1985, когато за 10 години данъците падат с 40%.

Правителството на кантон Берн също си казва думата в разгорелите се дебати. Кабинетът казва "Не!", защото намаляването на данъците ще изпразни бюджета с 400 млн. франка, а дълговете на кантона към конфедералния фиск вече възлизат на 10 млрд. франка. Липсата на постъпления от 400 млн. ще е сериозен удар, защото бюджетът на кантоналната полиция е само 200 млн. франка, а на университета в Берн е 428 млн. франка, обяснява кабинетът. Ако се намалят данъците, ще трябва да се закрият паралелки в училищата, сериозно ще пострадат факултети в университета, окръжните болници, ще спрат няколко автобуса и влакове, които не са натоварени сериозно. За компенсиране на непостъпилите данъци в кантон Берн трябва да дойдат нови 14 000 данъчно задължени лица с доходи между 120 и 200 000 франка годишно. В момента в 1 милионния кантон Берн има 12 500 души с подобни доходи.

Това казва правителството.



Сигурно всяко правителство би казало така



Интересен е финалът на цялата тази история. Населението на кантон Берн излезе на референдум в края на февруари и каза "Не!" на ниските данъци. В референдума участваха 34.68 % от населението и с 59.9 на 40.1 %, идеята за ниските данъци бе отхвърлена категорично. Швейцарците от Берн повярваха на правителството си. Защо? Защото не искаха да спечелят 300 франка на година, при условие че перфектно работещата система може да се наруши.

А за швейцареца няма по-болезнен удар от удара върху системата. Един пример - през миналата година Швейцария преживя най-големия си политически трус през последните 130 години - един от 7-те членове на конфедералното правителство бе свален и заменен с член на друга партия. Истински трус за държава, която от 45 години има правителство, съставено от едни и същи партии. От парламент, в който 90 % от депутатите са от тези партии.



Ключът към тази загадка се крие в пряката демокрация



Погледнато строго, няма никакво значение коя партия е на власт, кой е премиер и кои са депутати. Всички въпроси се решават от избирателите. Дори и да искат, правителствата на кантоните не могат да вдигнат данъците, ако хората кажат "Не!" на референдум. Дори и да искат, депутатите не могат да приемат закон, който не се харесва от избирателите. Законите в Швейцария не влизат в сила с публикуването им в "Държавен вестник". Те влизат в сила, ако в срок от 100 дни не се намерят граждани, които искат законът да бъде поставен на референдум. Решението на народа в такъв случай е окончателно - затова в случая се говори за суспендиращ референдум. Разбира се, всяка конституционна промяна се подлага на задължителен референдум.

Интересно е, че швейцарците не злоупотребяват с правото си да атакуват законите. От 1874 г. насам референдум е бил провеждан само за 7 % от законите, като само половината от тях са били отхвърлени. 2/3 от предлаганите от властта конституционни промени в Швейцария са били приети на референдум. Означава ли това, че хората имат доверие на институциите си? На този въпрос швейцарците отговарят: "Не, просто институциите гледат да се съобразят с настроенията на хората". Какво по-хубаво от това?

За външните наблюдатели



практикуваната в Швейцария демокрация може да се стори тромава и сложна



Един риторичен въпрос - може ли за всеки закон в България да се проведе референдум? Но за швейцарците системата е ясна, отработена и затова - действаща.

Гласуването по въпросния референдум за данъците на кантон Берн се провежда три дни - от петък следобяд до 12 часа в неделя. В 14 часа са известни окончателните резултати. Как става това? Първо, 70 % от гражданите гласуват по пощата. Те получават вкъщи пликове с мотивите на вносителите, с мотивите на правителството и с бюлетините. Имат достатъчно време да проследят дебатите. Техните гласове се обработват своевременно. Гласовете на останалите 30 % се обработват от хора за минути. Кантонът е призовал 50 млади граждани да сортират безплатно бюлетините. Безплатно - защото в случая става дума за гражданско задължение. Следва мерене на бюлетините. Не броене, а мерене. Поставяте купчината бюлетини с отговор "Да" на специално кантарче, което моментално изчислява колко броя бюлетини има. Работа за секунди. След това младите хора си заминават, резултатите се оповестяват и анализатори и политици започват да коментират.



------

"Ниски данъци? Не, благодаря!", отсича в. "Бунд" . "Тагес анцайгер" обобщава: "Данъците явно са поносими".

Швейцарските социалдемократи, които се обявиха срещу ниските данъци, тържествуваха: "Победа на разума. Антисоциалната данъчна инициатива бе отхвърлена. Хората не позволиха да им хвърлят прах в очите, да ги лъжат. Гражданите на кантон Берн не искат държава от нощни пазачи".

---



Системата действа и затова швейцарците не искат някой да я променя с идеи за ниски данъци. Или с идеи за членство в Европейския съюз. След 1945 г. швейцарците даже отхвърлят предложение за разширяване на гражданските им права. Друг потресаващ пример - неутрална Швейцария, която е с население сравнимо с българското, поддържа 4 пъти по-голяма армия. Естествено, имало предложение да се разпусне армията. И то било отхвърлено през 1990 г.

По нашите източноевропейски стандарти такава държава не може да съществува. Става дума за територия, на която населението говори 4 официални езика и членува в поне две християнски деноминации.

И все пак Швейцария съществува - и то доста добре.
 
Бюлетините в Швейцария не се броят. Теглят се.
 
Кантон Берн е задлъжнял с около 10 млрд. франка към конфедералната хазна, но това въобще не пречи на курорти като този в Гринденвалд да процъфтяват.
 
Веднъж на десет години швейцарците са задължени да сортират бюлетините от референдум.
 
Берн - столицата на Швейцария.
52
3070
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
15 Март 2005 23:24
Цеков, па си оплел работите.
Защото не искаха да спечелят 300 франка на година, при условие че перфектно работещата система може да се наруши.
А ние баш това искаме-да се наруши перфектно работещата корупционна система.
Демек-таман наобратно.
15 Март 2005 23:58
Всеки лев по-малко в БГ държавата значи, че ще има по-малко за крадене от служителите на същата държава.

16 Март 2005 00:00
Кайли затвори си устетата , не си на ниво и не познаваш Щвейцария . това едно друго създай си твоята партия и стига си плещила !
бе няма ли някой да я спре таз девойка мааму !АМАН !
16 Март 2005 00:03
Тази статия ясно показва защо България няма да бъде в близките 500 години "една Швейцария на Балканите" (израз, тооолкова любим на някои политически гниди).
Защото българинът не гласува на редовни избори, та на референдуми ли ще гласува...
Не виждам - какво толкова реват за референдум. Как може да се очаква от хора, които имат 30% избирателна активност, да вземат решения чрез референдуми?!
Само Красимир Премянов за нас, и подгласникът му Гошо Острото!
16 Март 2005 00:25
Само Незнайко за нас!
16 Март 2005 01:04
Мореее ама я го задай тоз въпрос на хамбургерианците:
"Бихте ли желали по - ниски данъци?" море каква активност
ще има какви всенародни веселби ... какви паради с духова музика
Българите не сме по различни от хамбургерианците също токова оскотели
и оглупели от алчност
16 Март 2005 01:22
Kaily, нещо здраво си настъпила незнайко по мазола. не знам повода, но ми харесва реакцията

на всеки жълт незнайко - по една кайли
16 Март 2005 01:47
бре, тоз петьо... бре, тоз цеков... се едно цел живот по кантоните се е лашкал... от референдум на референдум... и се е скъсал да гласува... за, против, за, против, въздържал се... да ама не се въздържа да пише... едно странно свойство на българските писачи из газетите е да пишат пътеписи като идат некъде у странство... да покрият разходите... и где разбрали, где недоразбрали фащат клавиатурката и почват... ма, че там има хора, дето знаят да пишат на български по-добре от тях, че има интернет, дето сичко което казват може да се прочете... хич не им пука... пишат онея ми ти пътеписи, та пушек се дига... ашкоусун...
16 Март 2005 01:48
- Как ти харесвам в новата си рокля? - попитала Кайли
- Чудесно! Отзад изглеждаш, като че ли отпред си хубава
отговорил нейния любим G5 !?!?
16 Март 2005 04:34
*****

Редактирано от - bot на 16/3/2005 г/ 12:11:07

16 Март 2005 04:55
"бюджетът на кантоналната полиция е само 200 млн. франка, а на университета в Берн е 428 млн. франка"
На никой ли не му направи впечатление че бюджетът на университета е два пъти по-голям от този на полицията? Може би точно затова почти всичко им е на ред на швейцарците!
16 Март 2005 06:10
Всъщност, демокрацията е стара като света.
Тя се е появила още когато Господ показал КАЙЛИ на BGHitler и му казал:
- Ето, избери си жена.
16 Март 2005 08:54
"Ниски данъци? Не, благодаря!", отсича в. "Бунд" . "Тагес анцайгер" обобщава: "Данъците явно са поносими".

Цеков да беше казАл поне един швейцарски данък колко голем е, та да се поучим.
Вместо това, той ни агитира да не ги намаляваме, понеже народнийо изедник "дърти Цеко" и хабер си нема да си ги плаща, та се му е едно.

Да беше казАл Цеков напр. как преди 5-6 години швейцарците за първи път въведоха и те ДДС-то. Беха предложени цела година за всенародно обсъждане 2 ставки - 5, 3% и 5, 5%.
След като и последният швейцарски кравар разбра за кво става въпрос и как ще му се отрази на джоба, народът гласува за по-големата ставка, за има повече пари и за бюджета.

А какво да кажем ние с гайдите, Цеков, с наште 20%, дето си ги "избрахме" с рифирендунь?


16 Март 2005 09:19
Aз не съм швейцарец но и аз съм против намаление на данъците в РБ, защото за последните 15 години все се намаляват и все по-големи стават. Сега казват че данъчното бреме е 2 пъти по-голямо от средното в ЕС а цените отнесени към заплатите 15 пъти по-големи. Е как да вярвам в държава която лъже постоянно че да ходя на избори и референдуми?
16 Март 2005 10:12
Проблема е във това колко от данъците дето ги плащаме отиват за това за което плащаме. Всичко което ни събират като данък го крадат.
16 Март 2005 10:23
И високи да са данъците, пак ще си живея в България. И ниски да са, пак няма да ги плащам.
16 Март 2005 10:26
Тази информация, този финансово-политически пътепис, каквато е по същество статията би имала смисъл предимно при съпоставка с нашата действителност. За съжаление нещата са много различни. Проблемът не е само в това колко данъци се харчат, а да се харчат за това, за което се събират. Когато хората са уверени че по-голямата част от парите им не се крадат от една алчна чиновническа мафия с изобретателността на частната българска мафия по света, че не отиват за ултра скъпи мерцедеси на боклукчийски босове, банки на новоизлюпени народни трибуни или сметки в същата тази Швейцария, тогава размерът на данъците сигурно няма да ги дразни, защото данъците са цената, която плщаме, за да живеем в цивилизовано общество, според известната мисъл. Но трябва да подчертаем, че под данък следва да се разбират само пари за необходими обществени разходи, а не такса за властта.
16 Март 2005 10:59
Така е, защото швейцарците са на ясно, че не може с ниски данъци да имат добре развита социална държава. Такова животно нЕма. Ако някоя кайли е измислила модел, нека сподели. Докато моделът ì покаже, че действа и докато се наложи, ще продължавам да си плащам данъците, каквито са си.
16 Март 2005 11:04
Проблемът не е в това, дали процента на данъците ни е голям, а в данъчната тежест. Какво ти се признава за разход например.
И друго - да, данъците ни не са високи, а осигурителните вноски, тока, парното, телефона и други разходи, за които нямаме избор. Накрая излиза, че получаваш по-малко от половината на това, което си изработил.
16 Март 2005 11:15
Желая да напомня, че данъците у нас фактически се определят от МВФ, пак същата дълга ръка на министерството на финансите на САЩ одобрява и бюджета ни. Какви референдуми, какви намалявания/повишавания на данъци, какви 5 кинта?
16 Март 2005 11:24
Има една приказка която казва "по-добре високи доходи с високи данъци от колкото ниски доходи с ниски данъци" в случая с България за сега е по-добре леко да се намалят и да се увеличи събираемоста, защото е ясно, че всеки гледа някак чрез разни вратички в закона да заобиколи плащането им. Имам чувството че в България данъци се плащат само от малките ЕТ фирми, които санъчните редовно притискат.
16 Март 2005 11:39
Да беше казАл Цеков напр. как преди 5-6 години швейцарците за първи път въведоха и те ДДС-то. Беха предложени цела година за всенародно обсъждане 2 ставки - 5, 3% и 5, 5%.
След като и последният швейцарски кравар разбра за кво става въпрос и как ще му се отрази на джоба, народът гласува за по-големата ставка, за има повече пари и за бюджета.
Начи ДДС-то в Швейцария 5, 5??????
Я да свирне оня горе, де тръби, че с ниски данъци социална държава не се била правела.!
16 Март 2005 11:52
Кайличка, мила, "тоя отгоре" ТИ има честта да живее в социална държава. От заплатата му 42% отиват за данъци. Това за твое сведеиние. И според него(тоя отгоре ти, де), една от сериозните пречки в развитието на БГ са кайличките, плъзнали по всички нива, раздаващо щедро акъли, налагайки свои дебилни виждания.
16 Март 2005 11:57
Много добър текст. Тук не става въпрос за сравнение между данъчните политики на Швейцария и България. Въпросът е за манталитета, за доверието към управляващите, за начина на взимане на решение - за пряката демокрация. Разбира се, това няма нищо общо с ДДС и с Кайли.
16 Март 2005 12:02
42% за данъци?!?
Че у нас само ДОО и здравните са толкова, бе?
Ама верно ли ДДС в Швейцария е 5, 5????
Се пак.
16 Март 2005 12:16
Абе, хора вие в час ли сте?! Хубав текст?1Вижте подзаглавието-само държава с добре развита пряка демокрация може да остави финансовите проблеми в ръцете на гражданите.. С други думи ви казват-не сЪ месете на МФ, то знае кво прави!! Дали?!!!
Аман от поръчкови статии....
А тия лековерчовчовци с 42-та процента да се скрият некъде. Не ми разправяйте само че с осталите 58% швейцарчетата не мгат да сколасат за ток, вода , билетчета, леб и мляко!!!! нали 42% от 20 евро не е едно и също като 42% от 20 лв. То и с швейцарския франк все толкоз.
16 Март 2005 12:46
Ма у нас са къмто сеемсе-осемдесе%.
Само тури 42% ДОО и 20% ДДС и вече станаа 62.
Живот си живеят, не ги мисли.
5, 5% ДДС Бааси...
16 Март 2005 12:48
*****

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 16/3/2005 г/ 13:51:35

16 Март 2005 13:06
Кайли Миноуг искала да ме либи?
Не-е, благодаря!!! Не на мене тия.
С жена ми направихме референдум и след дум, дум и разгорещено обсъждане отхвърлихме коварното предложение. С 2 на един гласа.
Тя броеше.
16 Март 2005 13:29
Е, преки, косвени, такси, скрити, прикрити .... Па и кобургови, велчеви, василеви, доганови .... Ама нали сме си "шве" на Балканите - има още жабета да ручаме
16 Март 2005 13:37
Ти гледай докато е течал вота, да не си бил в Касапска среща. Третата маса. Или пода около нея.
16 Март 2005 13:48
Да ви дам точни цифри за данъците в кантон Цюрих:
Добре си отворете ушите всички привърженици на безумно високите български данъци:
ДДС 7.6%, на храната и лекарствата 2.4%
ДОД 3-11% в зависимост от заплатата, като има горната граница е фиксирана.
Лично на моята заплата, която е около 60% от средната за кантона удръжките са 21%. Това, освен ДОД, включва здравна, 2 пенсионни и социална осигуровка.
16 Март 2005 14:12
Ау, а чиляко написал статия под наслов: [/b]Ниски данъци? Не, благодаря!
16 Март 2005 14:23
Вече 15 години си говорим, че сме можели да бъдем Швейцария на Балканите... и още можем.... да говорим
16 Март 2005 14:29
Ама как можем?
като си направим данъците швейцарски, или като не искаме ниски данъци като швейцарците?
Щото второто е пойнта на статията манипулативна.
16 Март 2005 14:32
ПРОЧЕТЕТЕ ПАК:
Rectifier писа:
Да ви дам точни цифри за данъците в кантон Цюрих:
Добре си отворете ушите всички привърженици на безумно високите български данъци:
ДДС 7.6%, на храната и лекарствата 2.4%
ДОД 3-11% в зависимост от заплатата, като има горната граница е фиксирана.
Лично на моята заплата, която е около 60% от средната за кантона удръжките са 21%. Това, освен ДОД, включва здравна, 2 пенсионни и социална осигуровка[/b].

И ние сме "шве"та, нали? Ама що ли връзваме да плащаме


Редактирано от - bot на 16/3/2005 г/ 14:52:24

16 Март 2005 14:37
Четейки за данъците Швейцария си спомних вчерашната статия за задължителното доброволно внасяне на вноски в частни пенсионни фондове в България. Та ми дойде на ум защо не се приватизират Говоролнята /парламентът/ , МС, а може и съдебната система. Изборите също може да се приватизират, Президентът също. Тъкмо си мислех, че сме почти приключили с приватизацията, а то виж що е още чудо за приватизиране.
В същност всичко това отдавна е приватизирано, но просто да му се даде статут и да влезе някоя пара в касата на приватизираната Държава.
16 Март 2005 14:39
Егати как мое изврти човек работАта. На автора
Ногу лукав ум и подмолно съзнание.
Макиавели репа да еде.
16 Март 2005 14:53
Е, па може да има и връзка с обещанието за + 20% на чиновниците ...
16 Март 2005 15:07
Яз пък съм съгласен с афтора. Ша вземат да свалят данъците, да оправят събирането, да вдигнат санкциите...
И ша требе да почна да плащам данъци.
По-добре 0% от 10%! No pasaran!
16 Март 2005 15:15
Много глупава статия.Перфектно работеща система, пък дългът 10 милиарда.
16 Март 2005 15:36
Пак да постна подзаглавието на Цеков:
Само страна с утвърдена пряка демокрация може да остави финансовите въпроси в ръцете на гражданите
/Т.е. нашата страна понеже не е..../
Ей това е ключът от палатката..Що никой не го вижда! поръчкова статия!!!!
16 Март 2005 15:42
Ами - да, Злобарче. Ето защо: Натиснете тук
16 Март 2005 15:57
Азе па мислим, дека Само страна с утвърдена пряка демокрация може да остави финансовите въпроси в ръцете на политиците
Що тогава ората ще са сигурни, че финансовите въпроси на държавата се решават в техна полза.
16 Март 2005 18:02
Кръстих си кучката Кайли. По-точно днес я прекръстих. Причини:
Лае за щяло и нещяло, глупачето; пада си по поп дивата Кайли Миноуг; поовехтя, та рекох, че и е време да и турна името на лаеща форумна кучка-връсничка и любимата и певица.
Наздраве по повода!
16 Март 2005 18:15
Другия път си земи кучо. Да ти врши и друга работа.
16 Март 2005 18:18
Кайли, ти кучо ли ползваш? Ай, стига бе!
16 Март 2005 18:23
Мани ме мен.
Аз не ползвам ни кучо, ни кучка, ма ти немам и проблемите.
16 Март 2005 20:43
Защото не искаха да спечелят 300 франка на година, при условие че перфектно работещата система може да се наруши.


А в България всеки си крие данъците, белким неработещата ни система се съсипе докрай и нещо по-добро дойде на нейно място
17 Март 2005 09:50
Доде са усета, за 10 годин швейцарците са си повишили ДДС-то от 5, 5 и сега страдат от 7, 6% , но са го диференцирали надоле, а тва не е правилно. Мола за извинение.

... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД