:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 574
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Писмо от "Баучер 23"

Наркотрафикантите

Джим Герсън беше адвокат на Анджела Дейвис. Забележително постижение за човек, който започнал като преследвач на линейки (ambulance chaser). Паркирал пред клиниката за бърза помощ и тръгнела ли за някъде линейка, завъртал стартера и я преследвал до местопроизшествието. Разпитвал очевидци, записвал имена, после предлагал на пострадалия да заведе иск.

В клуба на журналистите на ул. "Граф Игнатиев", след няколко канички лопушанско, започнах да го наричам Пери Мейсън, като героя в адвокатския сериал. Ако е още жив, Джим сигурно мечтае Осама бин Ладен да бъде заловен и да го наеме за свой защитник. Мечтаеше доверениците му да са злодеи или ангели. Анджела Дейвис беше и двете. През 1970 я демонизираха като жена номер три в списъка на ФБР (the FBI's Most Wanted List). През 1972 The Rolling Stones я ангелизираха с песента "Sweet Black Angel".

На сбогуване Джим направи жест:

- Когато те съдят, ще ти бъда защитник. И стига си пушил. Един ден - помни ми думата - ще има съдебни дела за цигарите, за дрогата...

Прогнозата му се сбъдна наполовина. Моята - никак. Бях му казал, че в България няма наркомани и няма да има: ето на, аз най-много да се напия. И от чужбина не бих могъл да получа опиати; дори писмата от белгийските и американските ми роднини те ги отварят. "Те" значи те; тук така казваме. Разните психотропни ще ги легализират, Джим, помни ми думата. То е като алкохола. В Америка имало сух режим. И в Русия забранили водката преди революцията. Пък през войната - Давай, панасгаграмимся! И патом вперьод!

Джим ми разказа как през Втората световна война действала OSS (Office of Strategic Services, после преименувана на ЦРУ). Как OSS направили канал за трафик на опиум от Асам (Индия) и с парите организирали партизани срещу японците в Бирма (Мианмар), докато в континентален Китай на Чан Кай Ши почти не помагали, а на Мао никак. През 1949 Мао избутал Чан Кай Ши от континентален Китай на о-в Формоза (Тайван). Искали да го върнат с десант и, за да го финансират, организирали увеличено производство на опиум в Бирма и Асам. Накрая Обединените Нации прехвърлили отредите в Тайланд и на о-в Тайван. През 1960 хонконгски химици разработили технология за превръщане на суровината в 90-99% чист морфин - "бял" хероин. От няколко десетки тона суровина за местна употреба през 1940 производството нараснало на няколко хиляди тона.

За финансиране на операции във Виетнам французите организирали трафик на опиум през Корсика - т.нар. "френска връзка". Тя минала под американски контрол, когато французите били разгромени във Виетнам и там стъпили американците. С пари от "френската връзка" САЩ организирали 300 хилядна армия от племената Мео срещу виетнамския чичо Хо.

Продължението на историята го знаех и без Джим. Кубинци, забегнали в Маями от Кастро и участвали в десанта на Свинския залив през 1961, организираха канал за внос на дрога в САЩ, които са най-големият пазар. През 1984 от САЩ полетяха самолети с оръжие за "контрите" (срещу сандинистите в Никарагуа). Оставяха товара си в Хондурас или в Коста Рика и се завръщаха с марихуана и кокаин от колумбийския картел (Меделин).

СССР нахлу в Кабул и муджахидините насочиха афганския опиум към Пакистан да го преработват в хероин. САЩ им помагаха чрез пакистанската ISI (Inter Services Intelligence) свързана с ислямистите, най-известен от които стана Осама бин Ладен. По Хайберския проход, където през шейсетте граничарите ми сочеха човешки фигурки, пъплещи по склона с денкове на гръб, засноваха запечатани камиони, каращи за Афганистан оръжие и докарващи суровина за хероин, който се отправяше на запад през Иран и по трансбалканския път. Така ISI можа да ускори проекта за пакистанска ядрена бомба и когато тя гръмна, ислямистите я нарекоха "бомбата на Аллах". Слуховете, че Израел помогнал (понеже няма полигон, където да изпробва своята бомба), не се потвърдиха.

През 1991 албански трафиканти започнаха да купуват оръжие. През 1997 се появи АОК (Армията за освобождение на Косово) с инструктори, които в Пакистан бяха обучавали афганските талибани. Италианските служби тръгнаха по следите на албанско-италианска комбина и установиха, че за да обогатят асортимента, който предлагат, албанци давали на нигерийци хероин срещу кокаин, а на хървати - хероин срещу оръжие от армейските складове и погреби на бившата Югославия.

Не се сбъдна мечтата на Джим да изнесе такива неща пред международен трибунал, нито моята прогноза, че в България няма да има наркомани. Но още мисля, че само световно легализирана и стократно по-евтина дрога ще сложи кръст на световния наркотрафик; не някой да отива в Амстердам, за да се надруса, както финландците отиваха в Ленинград, за да се напият.

Това не се прави. Подозирате ли защо?
100
2634
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
100
 Видими 
15 Март 2005 23:18
Тц.
Не подозираме.
15 Март 2005 23:23
Доживяхме бивши ченгета да препоръчват във второкласен вестник легализиране на дрогата в световен мащаб. Сещате се защо.
15 Март 2005 23:28
Браво Джимо. Отново невероятна статия. Споделям мнението, че дрогата трябва да се легализира.
15 Март 2005 23:38
Аз съм за!
15 Март 2005 23:41
Тази газета само от наркомани и дебили ли се чете? Да не са почнали на "Позитано" 20 да раздават прахчета?
15 Март 2005 23:47
И от мен отличен.
15 Март 2005 23:50
Препоръчвам книгата на Гор Видал "Вечна война за вечен мир" (мисля, че той не е бивше ченге от ДС). Там той доказва, че два са най-печелившите бизнеси в света - 1. Производство и разпространение на наркотици и 2. Борба против производството и разпространение на наркотици.
Струва ми се, че и в двата случая са замесени едни и същи хора и организации (и аз не съм бивше или настояще ченге).
Статията много ми хареса, но сега ще се появят партийните секретари на форума Фичо и Нели и сте започнат да раздават окончателни и неподлежащи на обжалване оценки.
15 Март 2005 23:56
Моите поздравления, господин Иванов ! Радвам се, че най-после се появи един достатъчно смел и необременен от еснафски схващания журналист, който да каже истината на читателите - само пълна и безусловна легализация на всички наркотици може да ни избавят от блатото на наркоманията, престъпността и корупцията. Дано и други да последват вашия пример.

Архимане, ти не си ли чувал, че религията е опиум за народите - к'во се правиш на света вода ненапита, дърт наркоман такъв.
16 Март 2005 00:12
Всъщност USA “…които са най-големият пазар” за наркотици е дело на Лъки Лучано, който превръща Куба в “гара разпределителна” за наркотика за хамериканците и лат. Америка. ЦРУ тогава още се е наричало “бюро за стратегическо разузнаване” и е охранявало самолетите с дрога на Лучана, които са кацали в тъмна доба на секретни летища. Както и сега политиците и тогава са цоцали яко от печалбата от дрогата и са пищели “срещу нея” в речите пред избирателите.
16 Март 2005 00:15
ашкоусун... алкохола и цигарите вече ги легализирахте сред 13-14 годишните, сега дрогата остава... гледам и с евтаназията сте напред... гърмят вече по двама-трима на ден...
16 Март 2005 00:15
Румене, партиен секретар не съм бил откакто правех съпунки в Странджа-Сакар под "вещия" поглед на старшина Чичо Фичо, отдето иде и моя nom de guerre.
Относно темата, аз никога не съм бил против легализирането на дрогата (като Д-р Дайнов) и даже сега отвреме на време си "пафкам" малко трева за рекреация и преди важни бизнес-срещи.
Наркотиците са част от изяществото на американския начин на живот, както бе казал Алан Гинсбърг.
Те са триумфа и трагедията на цяло едно поколение.
16 Март 2005 00:20
.
16 Март 2005 01:05
Да - точно така е! И се знае от много хора, не само от американския адвокат и Димитри. Ама точно това е причината нещата да не се променят, защото се знае от високиту етажи, които дърпат лостовете на механизма.
Димитри - точно това е решението - легализация на човешките пороци - това е истинския контрол, който не води след себе си ракови образования, а ги локализира.
Най-опитните в социалното управление аналитици го знаят, но обикновено най-умните са машина на най-богатите така, че те проповядват съвсем друго, а не това което е полезно за всички...
Глей сега - ако се легализара проституцията, колко по просто ще бъде всичко. Хиляди доводи мога да дам..И няма да има толкова проститутки...
Виж за тринадесет години сух режим в САЩ какво се получи - изключителна, организирана престъпна мрежа с метастази до наши дни.
Виж какво постигнаха комунистите със забрана на естествени човешки нагласи - разрушиха половин свят до ниво на просяци..
Виж какво направиха американците с визовите ограничения след падане на Източния блок - разкриха двуличните си душици пред цял свят и продължават да ги разкриват...такива поражения се лекуват с поколения, не с години.
Ето какъв е механизма ( по точно психологическата основа - ти механизма си го посочил в общи линии) всяка власт иска усложняване на нещата, за да се събират пари за хазната. НЕЗАВИСИМО ЧЕ КАТО ЦЯЛО ОБЩЕСТВОТО ЩЕ ИМА СМЕТКА.
Пример - ако се открие лекарство за поникване на коса, всички компании по светф, които се занимават с присаждане на коса ще се обединят като една и или ще купят правата на препарата или ще унищожат откривателите, ако са сигурни, че това ще им реши въпроса им.
ПРОБЛЕМЪТ НА НАШАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ Е ЧЕ ВЕЧЕ НЯМА МОРАЛ, А ИМА НЕГОВ ЗАМЕСТИТЕЛ, КОЙТО НАЙ-ЧЕСТО СЕ "ПРОИЗВЕЖДА" ПО ПОРЪЧКА НА ИНТЕРЕСИ.
Е кво очакваш от такъв свят???
Лао Дзъ го е казал с три изречения - точно по този повод. И няма да умрат думите му...
16 Март 2005 02:26
/:/ "...Прогнозата му се сбъдна наполовина. Моята - никак. Бях му казал, че в България няма наркомани и няма да има: ето на, аз най-много да се напия. И от чужбина не бих могъл да получа опиати; дори писмата от белгийските и американските ми роднини те ги отварят. "Те" значи те; тук така казваме. Разните психотропни ще ги легализират, Джим, помни ми думата."
......................................... ......................................... ..............................
ДИМИТРИ, забрави! НЕ си виновен ти, че НЕ си прогнозирал Победа на /НАРКО/Демокрацията в България след 1989 г. ! Защото, каккто правилно отбелязваш, преди 1989 г. наркотици, наркомани , наркодилъри и прочие бяха в България ИЗКЛЮЧЕНИЕ, а НЕ Правило!!! Всъщност, през 1989 г.и следващите , в България победи НАРКОдемокрацията -сега в България наркодемократи продават на други наркодемократи наркотици-на всеки уличен ъгъл и в училищните дворове, дори!!! А забраните и уличните показни/ и по ТВ!/ акции са, за да ВДИГАТ цените на дрогата, а НЕ, за да я премахнат!!!
ТАКА Е ! Т.нар. НЕдемокрация в голяма част от Света/СССР и другите соц.държави/ ПРЕЧЕШЕ на Световния наркобизнес да прави бизнеса си и да печели там! И Световният Наркокартел предизвика КонтраНЕдемократичните "Нежни революции" ! След това се справи и с ПРОТИВОнаркотичните талибани в Афганистан- днес, под зоркото око и под грижата на "Международната /нарко/демократична Общност, Афганистан си върна в троен размер предишната слава на Производител на Опиум!
Очевидно е, че Наркотиците са НАЙ-СИЛНОТО оръжие днес на Ислямския Свят срещу НЕислямския- Ислямът забранява и наказва употребата на наркотици от мюсюлмани, нали?!! Оцевидно е и, че с това оръжие "стрелят" по своите /"приятелски огън"!/ тъкмо Белите Християни от Ордена на "ГОЛЕМИТЕ ПАРИ"- заради още ПОВЕЧЕ ПАРИ !!! При това, "стрелят" и убиват с лицемерното "НИЩО ЛИЧНО!" на уста!
ТАКИВА ми ти работи!
Прежали го ВЕЧЕ тоз пусти загубен ти бас с Джимито Герисън! ИМА много други и много по-важни неща днес за ЖАЛЕНЕ !
ОСТАВИ ги онези да си пафкат, "смъркат" и се боцкат колкото им душа и джоб сака! И да си отлитат-един по един или масово, ПО СОБСТВЕНО ЖЕЛАНИЕ и с "уан уей тикет"... ТУ ДЪ СКАЙ УИТ ДАЙМЪНДС !!!

16 Март 2005 02:48
АНТИБИОТИК,
ТАКА Е! Точно там и в това е Проблемът: че, може би, ИМА открито или може да бъде измислено СРЕДСТВО ПРОТИВ Наркотична ЗАВИСИМОСТ, но Световният Наркокартел НЯМА да позволи това или такова средство да се появи на Бял Свят! Както Световният Нефтен Картел няма да позволи да се появи/ ако има изобретен или може да бъде изобретен!?/ двигател, който да се движи с чешмяна вода, а НЕ с бензин !!!
Е, ако това и такива положения приемем, че са "естествен ход на нещата"- значи Нещата са в НЕсправедливо и НЕестествено НЕравновесие!
Да, добре, нека/да опитаме!/ да се "легализира" производството, продажбата и употребата на дрога! Но да се ПОЗВОЛИ и евентуалното откриване, производството и продажба на средство/а/ ПРОТИВ НАРКОЗАВИСИМОСТ ! Но "онези" НЯМА- ЕСТЕСТВЕНО !- да позволят, нали?! А това вече НЕ е "Естествено" Естество на Нещата !!!
Проблемът ВЕЧЕ е, че ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ПРЕСТАВА ДА БЪДЕ ВЕЧЕ "ДОБРО МЯСТО ЗА ЖИВЕЕНЕ" И /О/СТАНА ВЕЧЕ "ДОБРО МЯСТО ЗА ПРАВЕНЕ НА ПАРИ" !" /Р39/

КАЗАХ!
16 Март 2005 05:43
Друго е искал да ви каже Дмитрий, ама кат ви гледам как сте се фанали за легализирането и нелегализирането-нищо не сте схванали.
Целата истина е у последното редче, ама кой са сята...

Редактирано от - Bay Hasan на 16/3/2005 г/ 05:45:37

16 Март 2005 06:01
Легализацията на наркотиците е нож с две остриета.Ако това се случи все пак, Бил Гейтс може би ще стане последния бедняк, или ще забогатее още повече.
16 Март 2005 06:24
За легализация съм на марихуаната с рецепта за болни. Иначе имам резерви. В Амстердам продават само хашиш и марихуана за възрастни, но гонят твърдите дроги. Джимо разказал нашироко за заслугите на ЦРУ за наркотрафика, но не казал за британските опиумни войни, за заслугите на КГБ и ДС. За АОК, но не и за ВМРО, които отглеждали в Петричко афион (опиум) в индустриални количества през 20-те 30-те и изнасяли с аероплани за Европа. Афиона бил важен елемент от балканския бит поне от 19 в. (в "Под игото" онбашията отдалече се вижда, че ядял афион, у Яворов селски мухтари тровят комити с афион в попарника, в гръцката ребетика пеят за афиона).
16 Март 2005 06:53
И все пак що не го правят, това легализиране, даже и дума официално не се изтървава.Само, че може ли тероризъм, без дрога и демократизиране без пари?
16 Март 2005 07:37
Чиче, явно не си запознат добре какво е маковото семе /афион/Тъй като съм от тоя край на Родината и съм го брал по времена ученическите бригади през 50- 60те год.А 1980г вече като пампурджия с М/К" Ботевград"разтоварихме 500т маково семе в англииския порт Хейшъм съвсем легално.Предполагам, че го има и в твоя квартален магазин, както го има по всички магазини за хранителни стоки в САЩ.
П.П Ние може би сме се засичали по твойта улица Х.Стамат.На №13 или 11 живееше мой приятел, Стойко, аз живеех над книжарница Бенковски.
16 Март 2005 07:42
Смъртно наказание за разпространителите на дрога в България !
16 Март 2005 07:55
альо-о-о
отглеждали ОПИУМ?!?

земи отвори читанката по ботаника бе.

що е МАК, що му се прави на мака?


кво стая след тва и так дале докат стигнеш до опиум...


ма щом тия дето си дадоха живота за целокупна българия са терористи, начи що да не мое и опиума да се ОТГЛЕЖДА.
16 Март 2005 07:58
Сър ланчелот , АСС Форинър мокри поздравления от сабаале !
16 Март 2005 08:28
Прочетете тази покъртителна история:

'Angel sent from God' serves up breakfast and wins surrender of gunman wanted for killings

Police praise Atlanta mother's courage and negotiating skills
Suzanne Goldenberg in Washington
Tuesday March 15, 2005
The Guardian

http://www.guardian.co.uk/usa/story/0, 12271, 1438016, 00.html
16 Март 2005 09:01
Димитри днес ни дума за държавните мъже на великите демокрации - за президентите на САЩ, за подлогите им по света, за наш Бойко Борисов, за наркотрафикантите. Защо забихте в пустите наркотици? Наркотрафикант е нарицателно.
Защо е забранен хазартът - за да го има Лас Вегас, както и корабите-казина в реката - зер това не било територията на щата.
Пушете си цигарите, момчета.
Поздравления за Димитри.
16 Март 2005 09:32
Това, което единствено се "сещам" е, че ако някой иска да се пребори с наркотрафика, производството на дрога и разпространението й - несъмненно един от най-печелившите бизнеси в света, е да го повери в ръцете на българите, и по специално на българските чиновници!
Е те тогава от печеливш ще го направим да фалира!
Прав е Джимо - да се легализира, но като кажеш А, кажи и Б - да се създаде българска "изпълнителна" агенция по леката, тежката и изкуствената дрога като филиал на М-во на финансиите и клон на агенцията по приходите, ко-менажирана от държавен финансов контрол и агенцията за събиране на държавните вземания, в чието управително тяло парламентарните групи и правителството на квотен принцип да излъчат представители + временна анкетна комисия за проучване ползата от употребата на екстракти от природни диво растящи и технически култури с ментално въздействие върху поливни площи, с надзор от агенцията за лекарствени средства, логистично подкрепена от агенцията по експортно застраховане и агенция "Пътища"...
"Борбата срещу дрогата минава през администрирането и бюрократизирането на трафика" - надпис върху Т-шъртката на осъден дилър на "трева" !
16 Март 2005 09:46
Незнайко, малко рано я почваме, ама наздраве!
16 Март 2005 09:59
Г-н Иванов,
отново доказахте, че сте мислител № 1 сред хората, които пишат в България!
Поздравления.

Калин Ангелов


Натиснете тук
16 Март 2005 10:00
Уха, легализирайте дрогата, викна и Димитри. Както е с тютюна. Така почти безплатно ще се друсаме цялата нация! Тогаз от канабис троскот за илач не можеш по нашенско откри, може би...
16 Март 2005 10:01
Коя дрога да се легализира?
Ако става дума за канабис, много от аргументите за това са рабираеми. Но ако говорим за неща като кокаин, мисля, че тия дето искат да ги легализират са формени идuоти. Би трябвало да видят очите на 12-13 годишни деца, насмъркали се с крак. Пожелавам им да не са техните.
16 Март 2005 10:16
Много е сериозна темата, а и прекалено пространно би трябвало да се описват реалните и виртуални взаимовръзки между наркомафията и борците срещу нея... Казано най-кратко: ДИ е прав. Legalize it!
Незнайко, Сър (и вси употребяващи ) - легално Наздраве!
16 Март 2005 10:48
Фул,
Наздраве, ама с мезе, ей!
16 Март 2005 10:49
В Амстердам освен продуктите на марихуаната се продават легално най-различни други леки наркотици - треви, гъби, кактуси, корени. Твърдите също се продават съвсем открито, макар и формално нелегално. Достатъчно е човек да се разходи по централната Damstraat и дори без да се озърта и опитва да срещне погледа на мотаещите се чернилки, ще му предложат на няколко места екстази и кокаин. Полицията не ги закача, защото носят във себе си малки дози и не могат да ги осъдят по доста хлабавите в това отношение холандски закони. ЛСД се продава под тезгяха (без да се крият особено) в немалкото кофишопове управлявани от американци, тоя психоделик е особено популярен сред американските граждани. По-улиците обикалят дилъри с колелета, минават покрай разхождащо се граждани посред бял ден и закачливо подвикват 'кока'. Въпреки всичко това Холандия има много по-малко криминални и здравни проблеми с наркомани в сравнение с Франция например, да не говорим за САЩ. Ако зависим наркоман се регистрира за лечение държавата му отпуска известно количество наркотик безплатно за да не си го набавя с престъпления. Самите холандци почти не пушат джойнт, свикнали са от малки с достъността му и не го смятат за особено 'куул'. Основните потребители са туристите и имигрантите от карибския регион. Често може да се види някой стар побелял негър да си разхожда кучето, да си пафка лекичко и с широка блага усмивка да подвиква на минувачите 'Alles goed ?'. Белгия и Австрия вървят по холандския път с разхлабване на режима. В Белгия се пуши марихуана навсякъде, по гарите, улиците, парковете. В Астрия вече има няколко 'билкови' магазинчета които продават 'трева'. За Швейцария съм чувал същото.
16 Март 2005 10:54
Даа, подозираме защо. Инкриминирането на наркотиците в световен мащаб качва цената им на черния пазар. Печалбата се удесетохилядава. Все едно да търгувате с клечки за уши и да ги поставите под възбрана от смъртно наказание. Естествено шибаните клечки ще станат вместо по една стотинка за две клечки - по сто долара за половин. Ето това е смисълът на световната търговия - как да се печели много. Прав е Маркс, че капиталът е чудовище. Наркоманите няма да станат повече или по-малко - това е заблуда за глупаци и читатели-залупеняци. САЩ финансира ЦРУ и ФБР да гонят каркотрафикантите по цял свят, но в сравнение с тези разходи от бюджета, онова , което касират чрез черния пазар на наркотици и финансират свойте мръсни войнички - това е семка в морето. Нещо, което никой официално не знае, още по-малко магарето на съседа ми. Така и баба може да даде на войника - хем му се кара, че е геронтофил, хем примижва и се моли да не свършва скоро. И така се родила баладата - "Баба дала на войника". И световната търговия с анркотици притежава същата баладичност. Айде със здраве, моралисти!
16 Март 2005 11:02
Има формална логика в написаното от ДИ. Там дето забранения плод, ала-бала ...
Само две неща не разбрах: (1) виждал ли е умиращо наркоманче, и (2) опитвал ли е за две-три седмици да шмърка, пък после да спре.
А за Анджела Дейвис - ясно. И за Раймонда Диен - тоже
16 Март 2005 11:09
ДИ
Властта на USrael дв много голяма степен се крепи на манипулациите на собственото си население и на това по света, където може да достигне свободно тяхната пропаганда. Злоупотребата с упойващи вещества и последствията за обществата от тях силно облекчават ефективността на манипулациите. При това носят огромни печалби. Примерът с опиомните войни на Великобритания през 19 век е ярко доказателство за импирския подход към хората. Днес виждаме този подход на примера с инвазията на САЩ в Афганистан. Един от резултатите й е рязкото увеличаване на производството на суровината за най-масовите дроги. Просто САЩ сложиха под почти пълен контро това производство, контролират до голяма степен и разпространението, правят огромни пари, с част от които финансират мръсните си операции по света. Забраните върху производството и разпространението, които САЩ налагат навсякъде, само усилват монопола им, вдигат цената на дрогите и така увеличават печалбите.
Снемането на забраните върху упитребата на наркотици би била добро решение, но далеч не най-доброто. А то е да се блокира производството на суровините. Напълно е възможно, ако поне малка част от разходите, потребни за борба с последствията от употребата на наркотици, бъде употребена за създаване на алтернативен поминък на производителите й и за ефективно изкореняване на насажденията. Никак не е трудно, но няма да го направят USrael-ците.
16 Март 2005 11:11
Спомням си, на лекция по психиатрия ни показоха легендата Белия лъв и млада наркоманка. След бурния смях с репликите на Лъва момичето ме порази. Беше прекрасно създание, от модела, който се ражда рядко. Но тъжна. И прозрачна, призрак. Това, което природата беше и дала щедро, безжалостно и беше отнето. Не знам как и защо оттогава чуя ли за наркотици винаги я виждам . И всякога ми е мъчно, колко много красота...
16 Март 2005 11:24
Джимо, с риск да ме сметнеш за дребнав, ще ти напомня, че:
- финландците отиват да се напият в Ленинград (или например на Св. Влас) не защото у тях алкохолът е забранен, а защото е много скъп (високи са им акцизите), тук е по-евтино.
- Французите ходят на супермаркет в Белгия по същата причина.
- Българите не ходят да си пазаруват марихуана в Амстердам, защото им излиза по-евтино да го правят в България.
- Ако се легализира дрогата в Америка, цената и няма да падне (чак толкова много). Нещата ще се поемат от Проктър енд Гембъл, Глаксо и прочее и ще се монополизират и канализират. Ще има и повече работа за адвокатите, а това - знаеш - винаги оскъпява нещата.
16 Март 2005 11:29
Старши,
Напълно си прав. Аз съм се занимавал с лечението на наркоман. Руснак, употребяващ опиум. Мой познат, дойде тук да се лекува.30 годишен. Като го извадиха от абстиненцията в болницата в Раднево, трая два месеца и премина на алкохол. Като се напие - изпада в алкохолен делириум, трябва да му се слажят системи. Да, ама той няма вени на ръцете. Уредих го на работа - напива се не ходи. Стоя една година и се прибра. Заминал за Москва и повече ни кост, ни вест от него. Майка му вече 7 месеца го чака без надежда. Продаде цялото си имущество и една вила за да му върне дълговете на пласьорите. Каквото изкара - той го похарчва за наркотици. Трагедия!
ЗАТОВА - СМЪРТ НА ПЛАСЬОРИТЕ!
16 Март 2005 11:33
В широк смисъл наркоманията е пролонгирана(удължена) евтаназия.
16 Март 2005 11:37
Старшинка, единствените умиращи наркоманчета, които съм виждал са циганчетата на софийската централна гара. Ти сега какво предлагаш, да забраним продажбата на лепило заради тях. Що се отнася до 'шмъркането', вземи се поограмоти малко, не си толкоз дърт да научиш нещо ново. Смърка се кокаин, най-скъпата и 'елитна' дрога, това е стимулант, взима се от хора с активен начин на живот и определено не се връзва с представата за надрусано дете с блуждаещ поглед. От популярните наркотици най-бързо се появява зависимост към хероина, който е безспорно и най-опасният от тях. Но в медицинските книги пише, че зависимост към хероина проявяват около 20 процента от употребяващите го. Обикновено това са хора с тежки социални и психически проблеми. Физическата зависимост (абстиненцията) се преодолява за около седмица, после остава само психическата, т.е. желанието да се надрусаш щото ще ти е приятно. Всички ние сме развили някаква форма на такава зависимост, аз например не се чуствам човек сутрин докато не си взема дозата кофеин под формата на двойно еспресо без захар. Високата смъртност сред хероиновите наркомани се дължи на некачествена дрога и болестите които се разпространяват с многократно използваните спринцовки - спин и хепатит. Приемането на свръхдоза също е заради нелегалното разпространение на наркотиците - някои пратки хероин имат по-високо съдържание на наркотика, други по-малко.
16 Март 2005 11:58
Сире, много точно описано. Следвайки идеите на ДИ, обаче, майката на нещастния ти познат едва ли би запазила имуществото си, защото "акцизите, ддс-то ....", нали?
Докторе, .
Ку-ку, при избора си на ник май не си имал и нещо друго наум ...
16 Март 2005 12:05
Комична ситуация се получава.
Статията е Наркотрафикантите
Въпроса за наркотиците като наркотици изобщо не е повдигнат.
И това какъв да е режима на разпространяването и употребата –нещо без което медицината е немислима –също не е поставено като акцент.
И мрежите чрез който се разпространява незаконно и наркоманията като явление също не е поставено на дискусия.
И колко как и дали се води борба не е поставено като основен въпрос.
.......................
А това какво става с един проблем и то голям проблем , като се раздува и надува като балон -е известно отдавна като изтъркано поведение и много стар номер .
Примитивен номер.
Балончето се спрасква и вниманието се пренасочва към надуващите балона.Да му мисли ДИ-кото незнае балони да надува.
Дали пък не са заинтересовани точно от това –надуващите балончето.
И дали случайно така упорито правят това.
16 Март 2005 12:13
Другарю Сър, говорите абсолютни глупости. За каква смърт зовете? Смърт за наркотрафик може да има в арабския свят. Ако има смърт у нас и в развития свят - откъде ще дойдат печалбите. Вие сте интелигентен човек и едва ли има смисъл да ви обяснявам подобни неща. нали номерът е все пак да има трафик, как така ще бесите? Мъртвият трафикант е изгубен кадър, другарю Сър. ДИ не зове децата ни да зобят, а той говори за световна политика. Моля, не вдетинявайте темата!
16 Март 2005 12:18

Възхитителен, неотразим и точен е Димитри. Отново! Посмял е да каже истината без да усуква. За онези, с бавните процесори всичко е в последното изречение, но само ако се напънат да мислят. Трябва да знаем истината, защото тя се защитава сама, само лъжата се нуждае от закрилата на властта.
Всяко нещо може да бъде смъртоносно, стига да поискаме. "Въжето което служи на алпиниста да изкачи върха, може да послужи на самоубиеца да се обеси, както и на моряка да уволи попътен вятър в платната си." Ще го забраните ли! Затова ни е нужно знание, в това число и психофармакологична просвета. Знанието е свобода и сила.
16 Март 2005 12:34
хунвейбин, какви балони, просто различни асоциации. И ако си спомниш "Осъдени души" на колегата Д.Димов ще разбереш
16 Март 2005 13:03
Тъй, тъй, ПП. "Фатах се, па се сетих - шо прай сестра ти?". Па и като кажат за училищните "кифли" все си спомням за Емилия. "Офцъта" й викахме. Ама и играенето с пи*ката трябва да си има мяра, а ?
16 Март 2005 13:32
Джимо е написал едно чудесно есе. Не е лошо отвреме навреме да се напомня, че т.н. "специални служби" отлично работят в наркобизнеса и бизнеса с оръжие едновременно. Обществена тайна е, че "Кинтекс" добре въртеше нещата. "Разлагаше загнилия капитализъм" с наркотици, а с оръжието помагаше на "прогресивните хора от цял свят" да се борят за "по-висшето, социалистическо общество". Резултатът е налице и все по-осезателно го усещаме. БКП мутризира т.н. ни нещастна икономика, а мутрите в значителна степен си бяха "наркотизирани", ако мога за по- кратко така да се изразя.
Аз, обаче, колкото и да съм интелигентен, си оставам върл противник на легализирането на дрогата. Щом повечето са "за", очевидно не съм прав. Но като гледам малките наркоманчета, които понякога се крият на таванската площадка над мене за да си инжектират дозата и след това като сомнамбули се влачат по стълбите, а от устите им текат лиги, у мен , като у Мунчо от "Под игото" се надига един страхотен протест срещу "държавата на Негово Величество", която е толкова скапана, че допуска всичко това да е реалност, а не сън. Аз съм за такива мерки срещу пласьорите, че само като си помислят какво ги чака ако ги хванат, да се подрискат в гащите си от страх, камо ли да рискуват да пласират "стока".
16 Март 2005 13:45
Пейчо Пеев
За балончета става въпрос.
При печеленето на мръсни пари морала го няма .
ДИ не е по глупав от нас да не знае , че това е търговия с човешкото здраве и живот.
Знае го.И точно затова разкрива аморалността на тези който го правят и ги посочва.
Но го прави много по изначално , там където е фокусирането на проблема.
В неговото зародишно състояние.При световните сили и специални служби който го разиграват.За да пренаредят и преобразуват света по свои образ и подобие.


Дон кихотовската ситуация му е пределно ясна.И той я показва като такава.
, , Не се сбъдна мечтата на Джим да изнесе такива неща пред международен трибунал, нито моята прогноза”
И даже пита.Познайте защо?
Трябва да се познае без фатмашко мерене на нашивките с ДИ.
Когато отсреща имаш генерал като интелект , фатмашкото изцепване е пародия
И трябва да се познае като стане ясно , че днешна България е много вътре в тази мръсна игра.
Да пропомням ли Поли Пантев на кой генерал е бил дасна ръка.
Поне това трябва да се знае , когато балкански път на дрогата не ти говори нищо.
16 Март 2005 14:20
"Но още мисля, че само световно легализирана и стократно по-евтина дрога ще сложи кръст на световния наркотрафик; не някой да отива в Амстердам, за да се надруса, както финландците отиваха в Ленинград, за да се напият.
Това не се прави. Подозирате ли защо?"


Абсолютно точно казано и е така. А защо "това не се прави" се разглежда от различни идеологически аспекти. Истината е, че причината е чисто икономическа, а идеологията е обслужваща, но пък икономиката /парата/ захранва идеологията /политическите проститутки.
В момента влиянието на наркотиците върху световната икономика са достигнали до там, че легализирането на наркотиците може да я срути. Ще загинат спорт /олимпийски игри, световни и регионални първенства/, мода, голяма част от медиите /кино, списания, ТВ /.

Частично легализиране е тъпо и води до още по–голямо задръстване. Легализирането трябва да стане от раз и на всякъде. Така наркотиците ще останат само за тези 10% които със или без забрани, не зависимо от цена и достъпност ще се друсат. За тях не ме е жал, те са неспасяеми като циганите.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД