:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СПОРТ

Регата възражда духа на отминала епоха

Баркентината "Калиакра" ни отсрамва редовно в традиционното състезание за ветроходи "Къти Сарк"
Снимка Ройтерс
"Внезапно "Испаньола" попадна точно на вятъра. Кливерите зад мен изпращяха силно; кормилото се отплесна на една страна, целият кораб се повдигна и разтресе; в същия миг гротът с гръм се изду на другата страна, скрипците изстенаха и кърмата се откри пред очите ми."



Робърт Луи Стивънсън, "Островът на съкровищата"



------------------

Може би няма мъж, който в юношеските си години да не е чел "Островът на съкровищата" и да не се е вълнувал от увлекателния разказ за закопано злато и зли пирати. Мнозина сигурно са се поставяли на мястото на смелия Джим, плаващ през океана под платната на "Испаньола". Малцина обаче знаят, че и в наши дни има младежи, управляващи ветроходи, някои от които са точни копия на онези отпреди векове. Тези щастливци са участниците в регатата "Къти Сарк".



Началото



Всичко започва през 1953 г. Тогава лондонският адвокат Бърнард Морган имал идея да организира регата за последните останали големи ветроходи в света. Той я споделил с командир Питър Годуин и на следващата година двамата отишли при главнокомандващия морските сили на Англия Маунтбатън. Последният веднага харесал идеята и поискал експертно мнение от капитан Илингуърт, един от най-големите световни експерти по далечни плавания. През есента на 1954 г. Джон Илингуърт формирал комитет, наречен Sail Training International Race Committee (STIRC), който да организира първата регата за ветроходи (т.нар. Tall Ships ) - от Тобей (Анг) до Лисабон през 1956 г. Комитетът измислил и система за измерване на постиженията и за коригирането им, която се запазила до 1968 г. В резултат било проведено зрелищно състезание, приковало интереса на публиката и най-вече на медиите, които дали гражданственост на израза "Tall Ships' Race". Всичко това окрилило оргкомитета и той решил да прерасне в асоциация - Sail Training Association (STA), за да може тя да се занимава с организирането на състезания регулярно. STA се обърнала към Дука на Единбург, който приел да стане патрон на регатите, какъвто е и до наши дни. Първоначалният план бил да има регати на всеки 2 г., но популярността им бързо заставила организаторите да ги направят ежегодни.

Джон Илингуърт остава председател на STA до края на 1962 г. и по негово време участниците все още са малко - 12 през 1958 г. (Брест-Ла Коруня), едва 5 през 1960 г. (Кан-Неапол). Натъженият от това развитие Бърнард Морган подава оставка като секретар на 1 декември 1960 г.

След 2 г. стартира регатата от Торбей до Ротердам с флотилия от два ветрохода с четириъгълни (прави) платна и още 27 други, с което се слага началото на по-масово участие. В края на същата 1962 г. Илингуърт предава председателството в ръцете на Хю Гуудсън. Първата регата под негово ръководство е през 1964 г. Тя стартира от Плимут, минава през Лисабон, след което прекосява Атлантика и стига до Бермуда. До Лисабон плават 15 съда, там се присъединяват още 12. След пристигането в Бермуда флотилията се придвижва компактно до Ню Йорк. Това е и първият рейс, организиран от капитан Дик Шонфилд. Той пръв разделя участниците на класове, а после, подпомаган активно от яхт-дизайнера Колин Муди, започва да пише и правилник. Публикуван през 1968 г., той дава шансове на всеки участник, независимо дали е 3000-тонна барка или 20-тонен едномачтов ветроход.

Правилникът не е просто система за хендикапи. При него се взимат поне 5 вида данни (за платната, за носа, за броя мачти и палуби, за дължина, за водоизместимост и т.н.) и се въвеждат във формула, след пресмятането на която се получава изравненото спрямо всички участници време, което е валидно за крайното класиране.

С получаването на равни шансове за всички популярността на регатите се разраства. Миналата година флота от близо 100 ветрохода от 15 държави премина от Гданск до Фленсбург през Хелзинки и Стокхолм. В екипажите участваха над 3000 души от 20 държави.

Целта на регатите е "да дадат възможност на младежите от всички нации да плават заедно в морето под платната". По време на състезанията младите моряци от цял свят придобиват опит в съревнование с връстниците си. С годините се е образувало нещо като голямо семейство от собственици на ветроходи, капитани и екипажи. А през 1995 г. е решено организацията да стане международна - International Sail Training Association (ISTA). В момента тя има клонове в 20 страни, включително и в България.



Как се планират регатите



Организацията се прави от борда на директорите на ISTA, съветвани от представители на 20-те страни-членки. Регатите са по време на летните ваканции (юли и август) и траят около 4 седмици. Обикновено се състоят от 2 състезателни етапа, разделени от парадно плаване на цялата флотилия заедно - т.нар. Cruise-in-Company. Екипажите могат да бъдат сменяни на всяко пристанище. Регатите се планират на 4-годишни цикли, за да дадат възможност за посещение на различни пристанища, предимно в Европа. Една година от цикъла се оставя свободна, за да могат желаещите участници да плават в някоя трансатлантическа регата.

Всяко от пристанищата домакини на етап организира социални програми по време на неколкодневните престои там, включващи спортни състезания, разглеждане на музеи и забележителности, дискотеки. Връчването на наградите в крайната точка на състезанието пък винаги е предхождано от парад на екипажите по улиците на града.



Сutty Sark



"Cutty Sark Scotch Whisky" става спонсор на регатите през 1972 г. и оттогава те носят това име. Самото питие е наречено на шотландския легендарен клипер "Къти Сарк", който и до днес стои на док в Гринуич. На 20 март 1923 г. търговците и производители на алкохол "Berry Bros. & Rudd" канят шотландския художник Джеймс Макбей да обсъдят как да нарекат току-що измисленото от тях светло уиски. Макбей веднага предложил името на прославения платноход, който току-що се бил завърнал в британски води, и босовете се съгласили. Тогава художникът нахвърлил върху салфетката си логото, което остава непроменено и в наши дни. През 1972 г. вниманието на "Berry Bros. & Rudd" било приковано от набиращите популярност регати на ISTA и така било сложено началото на сътрудничеството. Голямата награда пък става трофеят "Къти Сарк" - бронзов модел на легендарния клипер, който се връчва на победителя във всеки отделен клас.



Какво е Tall Ship?



Това не е непременно огромен платноход. Понятието включва всеки еднокорпусен съд, поне половината екипаж на който е на възраст между 15 и 25 г. и чиято ватерлиния е дълга най-малко 30 фута (9,14 м). По тази причина в "Къти Сарк" участват всякакви видове платноходи в различни класове, които пък са разделени на дивизии.

В клас "А" са всички ветроходи с четириъгълни платна и с обща дължина над 36,6 м - барки, баркентини, бригове и бригантини. Включват се и съдовете по-дълги от 48,8 м с другия вид платна - триъгълните. В дивизия 2 на клас "А" пък са гореизброените кораби с прави ветрила, но с ватерлиния, по-къса от 36,6 м.

Клас "В" включва всички ветроходи с триъгълни платна, дълги между 30,5 и 48,8 м, като шхуни, кутери и едномачтови.

В клас "С" са всички останали съдове, дълги над 9,14 м. В дивизия 1 са строените преди 1939 г., както и тези с дължина до 30,5 м, които са със спинакери (предно, издуто като торба единично платно). Дивизия 2 включва т.нар Бермудски едномачтови съдове - до 30,5 м, без спинакери, а в дивизия 3 са всички останали съдове до 30,5 м със спинакери.



"Калиакра"



Българското участие на "Къти Сарк" е от 1986 г., когато в регатата за първи път се включва баркентината "Калиакра". Ветроходът е с три мачти, като прави са платната само на предната (фокмачтата). Той се състезава в клас "А" и е абсолютно копие на полския "Искра". "Калиакра" се използва за обучение на курсанти от Морското училище във Варна, дълъг е 48,5 м и през 1992 г. при реконструкция му бе добавена пета напречна греда на предната мачта. Досега екипажите на баркентината два пъти са получавали наградата "Кор Кароли" за най-добро българско ветроходно постижение през годината. Първия път едноименната фондация връчи приза през 1989 г., а преди 3 г. "Калиакра" бе удостоена с честта заради 4-ото си място в регатата (по коригирано време).



2001 година



Тази година на 8 юли в "Къти Сарк" стартираха общо 108 ветрохода, като 26 от тях са в клас "А". Участниците вече изминаха първия етап Антверп (Бел) - Олесунд (Нор), като след него лидер (по коригирано време) е полската бригантина "Dar Mlodziezy". През последните три дни бе парадът Cruise-in-Company - от Олесунд до друго норвежко пристанище - Берген. След 6-дневна почивка на 27 юли участниците потеглят по маршрута на втория състезателен етап - от Берген до Есбйерг (Дан), където трябва да пристигнат между 4 и 7 август. На борда на "Калиакра" тази година плават един пасажер и 14 курсанти от морското училище под командването на капитан Стоян Ангелов.
 
Парадът на ветроходите между етапите на регатата е зрелищен и напомня за старите времена.
1624
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД