:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,986,896
Активни 701
Страници 9,341
За един ден 1,302,066

НДСВ прати икономистите си в кабинета. В парламента останаха пешките

Спецовете от изпълнителната власт ще са вероятно и автори на законите, а на депутатите от парламентарната група ще бъде поверено само гласуването
Кадровите решения на лидера на управляващото движение "Симеон Втори" до момента предизвикват адмирации. Сред министрите няма доказано компрометирани, няма отявлени представители на силови групировки и лобистки кръгове, спазен бе балансът между политическите сили. Съставянето на втория ешалон на изпълнителната власт, обаче, като че ли се очерта препъникамък. Почти 2 месеца след спечелването на изборите все още има само слухове, но няма заместник министри.

Вариантите за забавянето са два - или липсват точните хора за точните места, или кандидатурите са толкова много, че премиерът е затруднен с пресяването.



Логично е да се внимава



Заместниците на министрите са ключови фигури. Често от тяхната дума или подпис зависят доста повече неща отколкото от министерските. От друга страна зам. министрите са бушоните на властта. 12-годишната политическа история на прехода сочи, че когато някъде нещо не върви, обикновено гърми заместникът, а не министърът.

Ако от целия политически пъзел вземем една малка, но твърде съществена частица - икономическия ресор, нещата изглеждат така. Управленският екип в Министерството на икономиката беше ясен от първия работен ден на Николай Василев. С пристигането си в сградата на министерството той доведе хората, на които ще разчита при управлението си. Съществуваха само няколко въпросителни. Те, обаче, бяха свързани с желанието на коалиционния партньор на НДСВ ДПС да има зам.министерско кресло. Въпросите бяха кой ресор ще поиска Ахмед Доган и кого ще предложи. Въпреки това основните играчи бяха ясни. И до днес, обаче, те са само номинирани, без да са утвърдени. А това създава несигурност, както у тях, така и у подчинените им. Събирането на министерския екип доказа, че ходовете на царя, са доста непрогнозируеми - някои сочени като 100% министри не бяха сред избраните.



Икономическият отбор - професионален тим



Освен самия вицепремиер и двама от заместниците му оставят високоплатени и престижни позиции в Европа, за да работят в София. Любка Качакова, която ще поеме външно-икономическите отношения, идва от една от петте най-големи одиторски компании в света - ПрайсуотърхаусКупърс в Брюксел. София Касидова, която ще се занимава с евроинтеграцията, пък беше директор за България в голяма инвестиционна банка- Креди Суис Фърст Бостън и работеше в Прага. Калоян Нинов, комуто е поверено развитието на капиталовите пазари и управлението на държавното участие, беше шеф на Първа финансово-брокерска къща и на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници. За четвъртия заместник Димитър Хаджиниколов, който беше зам.-шеф на Комитета по туризъм по времето на проф. Емил Лозанов, се твърди, че е професионалист. Единственият видим недостатък е, че в екипа липсва експерт по проблемите на промишлеността. Другият минус е съмнението дали всички тези хора ще са по-лоялни към държавата или към бившите си работодатели и клиенти. Но в крайна сметка това ще докаже практиката.



Депутатството, оголено откъм експерти



Тревожи обаче фактът, че влизайки в изпълнителната власт, икономическите спецове оголват експертно парламентарната група на НДСВ. Николай Василев, финансовият министър Милен Велчев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Костадин Паскалев, Калоян Нинов, Любка Качакова, Николай Николов, който е шеф на комисията по транспорта и телекомуникациите и е сочен за бъдещ заместник на Пламен Петров, бяха избрани за депутати. С излизането си от парламента те ще вкарат хора, поставени по-назад в депутатските листи на НДСВ. А е известно, че поради бързината, с която трябваше да се съставят, те, бяха попълнени със случайни хора - монархисти или привърженици на Симеон II като личност. Естествено е те да нямат подготовката да защитават собствено мнение и да дават собствени идеи за бъдещата законодателна дейност на парламента. И е логично да бъдат лесно управляеми. Което вероятно е изгодно за задкулисните кукловоди.

Както изглежда, на младите, амбициозни професионалисти в икономическата област ще бъде поверено и законотворчеството. За депутатите ще остане незавидната роля просто да гласуват икономическите закони. Което си е смесване на властите, но пък няма да е прецедент.



За заместниците връщане назад няма



От друга страна заместниците имат доста незавидната перспектива, ако изгърмят от изпълнителната власт, да не могат да се върнат в парламента. Но тя едва ли тревожи повечето от номинираните за замове на Василев. Не един и двама от тях заявяват, че самолетните билети са в джобовете им и че могат лесно да си намерят работа навсякъде по света. Подобна позиция, обаче, е твърде обидна за онези, които дадоха гласа си за тях. Ако бъдат разочаровани за пореден път, едва ли някога ще повярват отново.
865
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД