:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,987,007
Активни 798
Страници 9,452
За един ден 1,302,066
Интервю

Владимир Каролев: Много съм разочарован от всички, гласували Надзорния съвет на АП

Икономическият екип на царското движение предложи 5 съвсем различни кандидатури от избраните, призна икономистът
Снимка: Велислав Николов
- Г-н Каролев, стигаме естествено до идеите за данъчни амнистии, за проверката на имуществото на определени личности и за носенето на делитна отговорност на фирми и организации, както това е навсякъде по света. Когато това не се направи, всеки един човек, който успее да си скрие данъците или пък произхода на парите, ще може да се оплаква от държавата и едновременно с това достатъчно добре да финансира собственото си благополучие. Това не се ли получи, никакъв нов морал не мога да си представя, че може да има в икономиката.

- Така е. Значи, въпросът за данъчната амнистия отново беше обект на сериозно спекулиране от страна на опонентите на движението преди изборите и напоследък в резултат отново на 1-2 интервюта на проф. Квинт, а също и на някои изказвания, разбира се, в подкрепа на данъчната амнистия на нови министри, е обект на засилено медийно внимание. Първо, искам да кажа нещо, което много хора явно не знаят. Данъчна амнистия редовно се прави в САЩ, ама много редовно, само че на федерално ниво. Примерно в щат Пенсилвания - през 2-3 години, мине се не мине, се прави данъчна амнистия. Така че това не е нещо ново, нещо, което се прави само в западнали държави, в мафиотски държави и т.н.

Второ, данъчна амнистия поне по начина, по който движението я разбира, не означава изпиране на червени, сини и мафиотски наркотични пари, а означава хора, които са вкарани в сивата икономика. Ние правим много ясно разграничение между сивата и черната икономика, както се прави в света.



-------------------

Сивата икономика са бизнеси нормални, които са вкарани да не плащат данъци или поради прекомерна данъчна тежест в миналото, или поради рекет от държавата, чиновническия рекет. Извинявайте, ама допреди няколко години данък печалба в България беше 40 и няколко процента. Ами не може от всеки 100 лв. печалба да искат да ти вземат 40 и няколко процента и в същото време да реинвестираш. Сега например данъкът печалба е 25, ще стане скоро 0%. Ето значи тези, които досега са крили пари заради данък печалба, няма да крият.

Някои хора крият пък данъците си за общ доход, защото не може да взима някой 5 000 лв., защото просто е много добър, някой добър зъболекар, и държавата да му взима 48%. -------------------



Ами значи има една крива на Лафер в икономиката, която ясно показва, че колкото повече данъци плащаш, толкова по-малък стимул имаш да работиш добре.

Сега, има едно нещо, което също много не се разбира. Значи този, който е откраднал пари от държавата и е голям политик, говори се да кажем, че лицето Йордан Петров бил политик в България (няма такъв, да не започнат да ме съдят, има някои, които са ми на езика), откраднал $20 млн. от приватизационни сделки. Той няма да ги обяви, да си плати данъка и да каже: "Ето, да, аз допреди 3 месеца бях член на бюджетна комисия в парламента и сега изведнъж хоп, пера си парите". От данъчната амнистия ще се възползват най-вече бизнеси, които са в сивата икономика, мафиотите няма да се възползват. Тези политици, които са злоупотребили с властта, няма да се възползват.

- А за тях оставате прокуратурата, така ли?

- За тях оставяме някой път да направят грешка от глупост и да може да ги хване финансовата полиция - я някоя офшорна сметка по света, я да купят някой мерцедес и най-после да ги питат откъде парите за мерцедеса и т. н. Докато от данъчната амнистия най-вече ще се възползват може би десетки, ако не и стотици хиляди малки и средни бизнеси, които досега са крили доходите си.

- Добре, стигнахме дотук, трябваше да продължим...

- А също изнесени капитали навън по същата логика. Примерно много търговци в България, вносители и износители, работят по следната схема - износ през Кипър, в Кипър данък печалба е 4%, другите пари стоят в Кипър и се използват за оборотно финансиране. Примерно купуваш агнешко по 1 лев килото, продаваш го по 3 лева килото в Гърция, само че го изнасяш от България на кипърска твоя фирма за 1 лев и 1 стотинка, формираш в България 1 стотинка приход печалба в случая и плащаш данък върху едната стотинка. Върху другите 2 лв. плащаш 4%. От 1 януари законът, ако влезе в сила, този, който изнася, купува за 1 лев агнешкото и го изнася за 3, ще си декларира двата лева, защото няма да плаща данък печалба, ако го реинвестира в бизнеса.

- Вие като че ли се разминахте с Агенцията за приватизация? Какъв ще бъде ангажиментът ви към властта, имате ли някакви идеи, защото сега казвате "съм", "ще", "помагам", "предлагам"...

- Аз първо съм си микроикономически експерт и това, нали... даже аз не знам дали не е време вече да започне да се говори отново, че съм икономически експерт, а не само на движението. Второ, ще бъда съветник в икономическата комисия на парламента, поканен от шефа на икономическата комисия, който беше член на икономическия екип, депутата Валери Димитров.

Трето, използвам тази възможност да се върна малко в миналото. Когато се включих в предизборната кампания, първото нещо, което чух от вестниците, разбира се, не обвинявам журналистите, това са им подали, че "на Каролев не му дали кокал, Командира не му дал кокал, той е недоволен, отива в царското движение, сега ще става депутат". Второ, като се разбра, че няма да ставам депутат, се каза: "Каролев не е депутат, ще става министър или шеф на Агенцията за приватизация или ще е член на надзорния съвет". Сега се говори, че ще съм изпълнителен директор, и заявявам, че няма да съм. И отново заявявам, че не съм депутат и няма да съм в изпълнителната власт по собствено желание.

------------------------

(От гледна точка на професионална подготовка съм готов да оглавя Агенцията за приватизация, но не мисля, че ще я оглавя, говоря за изпълнителната власт. Може за кратко време да бъда в Надзорния съвет, имам предвид като изпълнителен директор. Вл. Каролев пред Нова телевизия, 12.07.2001 г., бел. ред.)

-------------------------



Още, когато бях поканен да вляза в движението, бях поканен да водя депутатска листа, но ангажиментът ми, който имам към моите колеги в балканска консултантска компания, значи трима души от тях напуснаха водещи правни и инвестиционни банки в Лондон и в Ню Йорк и просто компанията е млада... Не мога да си позволя тези хора и другите хора, които работят за нас, да им кажа: "Хайде сега влизайте в политиката". Сега това звучи малко себично, но факт е, просто, ако работех в голяма компания, можех да си го позволя.



--------------------------

(Зелената карта, която получих за САЩ, ми забранява да вляза в депутатската листа, а не исках да се откажа от нея. Но по-важното бе, че на 2 юни трябваше да се явя в САЩ на изпит за сертифициран финансов анализатор. Вл. Каролев пред "Труд" от 2.06.2001 г., бел. ред.).

------------------------



- А понеже е малка, трябва да останете?

- Просто трябва да остана. В същото време колегите от икономическия екип, пък и в предизборната кампания, аз посетих 29 града, някои от тях по три пъти като Бургас за 15-16 дена...

- Не пострада ли бизнесът в това време?

- Ами в интерес на истината пострада, но нали някой трябваше да направи жертва, премиерът направи жертвата, че се върна от Испания, от дома си, раздели се със семейството си, и аз направих жертва, че 2-3 месеца почти не работех в частния си бизнес, и сега, общо взето, половината работа ми е частен бизнес, половината ми е работа консултантски бизнес, безплатен на колегите от икономическия екип. Ще се занимавам с новия закон за приватизация със сигурност. Освен това един от любимите ми икономисти, макар че е кейнсианец, но по времето, когато е бил жив, вече е мъртъв, Кейнс му е името, е казал: "Променят се фактите, променям си и мнението". Значи към днешна дата мнението ми е, че не мога да вляза в изпълнителната власт, даже по-точно не искам да вляза в изпълнителната власт или в законодателната власт, след време - ще видим. Но по ми е интересно, че много често ме цитират, без нищо да съм казал. Тук шампиони са "Медиапул" и "Монитор". Ето, това, което вие цитирахте, какво казва точно "Медиапул", сподели пред нас "Медиапул", аз никога през живота си не съм говорил с "Медиапул БГ", "Монитор", пък и една огромна статия написаха за новите клиентелисти.

- Те казаха новите клиентелисти, да...

- Да, и писаха, че ще...

- ...се набърквате в сделката за "Илиенци".

- И за "Елените", да, че щели да ни дадат половин милион долара. Аз им пратих банковата си сметка да я публикуват, ама не са я публикували. А освен това за "Елените" могат да попитат някои от новите надзорници, а не мене, нали. Там има двама, които могат да ги попитат за сделката.

- Добре, имате да си разчистите още сметки, но това ще става...

- Не, с никого няма да разчиствам сметки. ...

Аз бих искал да коментирам някои други неща, в които явно има несъгласие.

Първо, заклевам се, че г-н Бъчваров не знае въобще що значи конфликт на интереси. (Досегашният шеф на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Димитър Бъчваров обвини Каролев, че няма право да взима отношения по различни сделки, защото при него е налице конфликт на интереси, тъй като е бил консултант по редица от тях. б.р.)

Аз пък съм учил първо в Канада що е това конфликт на интереси, където дъщеря му също беше студентка и съм сигурен, че тя знае. Второ съм подписал, като бях в KPMG един закон, който се казва "Форин праксис корупшън акт", който задължава хора, които работят за американски компании по цял свят, да научат на наизуст що е това конфликт на интереси. Трето, той сигурно визира няколко сделки, за които винаги съм твърдял, че са резултат на некомпетентност, клиентелизъм или корупция.

Ето пак ще кажа, "Баренц" беше консултант по сделката за "Алумина"."Алумина" е пред фалит. РМД, толерирано от всички депутати, спечели. Аз бях консултант на загубилите, но загубилите щяха да вложат $ 38 млн. в "Алумина". Нека сега Бъчваров да отиде да провери колко милиона долара е вложило в "Алумина" спечелилото РМД. Така че някак си чиста софистика е да казваш, че ако някой говори верни неща, понеже бил консултант по сделката, не може да ги отговори.

- Има конфликт на интереси.

- Има конфликт на интереси. Същото е за надзорния съвет на Агенцията по приватизация.



-------------------------

Изключително съм разочарован от всички гласували в парламента, включително от гласувалите от движението. Икономическият екип на движението предложи 5 кандидатури. Сред тях беше и моята, с уговорката, че аз няма да вляза. Казвам публична тайна. Трябваше да се изберат трима. Понеже ме бяха помолили всички мои колеги да се кандидатирам, затова го направих. За да има конкуренция и реален избор предложихме 5 души. Но това бяха съвсем други кандидати. Всичките изключително добри специалисти. Смея да твърдя много по-добри експерти от избраните от парламента 7 членове на съвета.

-------------------------------



А има едно изключение. Единият от двамата предложени от Движението за права и свободи- Димитър Христов. Имам предвид много добър експерт в областта на приватизацията и корпоративните финанси, водещ в България също. Всичките други "експерти", съжалявам. Значи г-н Механджиев може да ми се разсърди, не го познавам. Чух, че бил изключително честен човек, това е обаче необходимо, но не е достатъчно условие, за да си член на надзорния съвет на Агенция за приватизация. Другото условие е да си много добър експерт. Значи, не може да си работил в Институт по металолеене и да си добър експерт в приватизацията.

Според мен обаче този проблем ще се реши съвсем скоро. Първо, Агенцията за приватизация, българската, е единственият орган в Централна и Източна Европа, в който има надзорен съвет политически. Между другото само една друга агенция за приватизация в Централна и Източна Европа има надзорен съвет, това е сръбската Агенция за приватизация, току-що създадена. В нея надзорният съвет е от изпълнителната власт.

- Ако ми позволите да обобщим. За вас спасението е раздяла с политически обагрените надзорници, включително в енергетиката, във водоснабдяването, а сега и в приватизацията.

- Ами, значи, Агенцията за приватизация е орган на изпълнителната власт. Просто не се казва министерство. Ако се казваше министерство на приватизацията, щеше ли да има надзорен съвет? Дай да сложим на всеки министър надзорен съвет, назначен от парламента. Значи това е нещо базисно, не може на орган на изпълнителната власт да му се назначават "експерти" от парламента. Ако има нужда от надзорен съвет в Агенцията за приватизация, а според икономисти на движението не само според мен, няма нужда, този надзорен съвет трябва да бъде от министри или от зам. министри, а не от хора, посочени от политици. Защото г-н Бъчваров е много прав, както добре знае, цитирам го пък сега аз него: "Ръководството на Агенцията за приватизация носи власт." Е не трябва да носи власт на политиците, трябва да носи власт на експертите.
1087
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД