:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,983,882
Активни 417
Страници 6,327
За един ден 1,302,066
Репортаж

4-годишният Абди не е връзван

Детето вече се прибра от болницата в родното си село Бунцево. "Странните белези по глезените му са от ластика на чорапите и анцуга му. Но е чудно как дори не се е простудил", казват лекарите
Снимка: в."Струма"
-----------------

4-годишният Абди Абгьов от помашкото с. Бунцево, община Разлог, изчезна на 31 юли, докато семейството му е на сенокос край курорта Семково. В следващите 7 дни и нощи, околностите в радиус от километри са обходени от десетки полицаи, войници, планински спасители и около 500 доброволци. Няма и следа обаче от детето.

Едва на осмия ден, около 13,30 ч на обяд, група помаци, тръгнали за гъби и боровинки, открива момченцето. То се е отклонило на 15 км от мястото, от където и изчезнало, на 2200 м надморска височина. Близо до хижа "Македония". Абди е уплашен и уморен, но жив и здрав, няма следи от насилие по тялото му. Лекарите казват, че е чудо дете да оцелее при такива условия на открито. Близките пък не вярват, че синът им може просто така да се "изпари" и вярват, че е бил отвлечен. Детето просто се е загубило, няма престъпление, категорични са обаче полицаите.

-------------



Бил ли е връзван Абди от неизвестен похитител по време на мистериозното си изчезване? Този въпрос измъчва близките му, откакто детето беше намерено. Докато хирург от разложката болница го преглеждал, забелязал, че около глезените на Абди има особени следи. Той споделил с родителите, че дирите можело да са от въже или нещо друго, с което да е бил вързан малкият. Все още стресирани от преживения ужас майка и баща, започнали да се терзаят от съмнения. "Новината" веднага достигнала и до полицията. Местните пазители на реда обаче са убедени, че детето не е било измъчвано. Въпреки това, за да се успокоят духовете, те уредили специално от Благоевград да дойде съдебен лекар, който да каже тежката си дума.

"Заключението на патоанатома е, че не може да се приеме, че белезите по крачетата на Абди са от връзване, а от стягането на ластика на чорапите и крачолите на анцуга с ластик, с които е бил обуто момчето", заяви вчера за "Сега" д-р Марияна Боткова, завеждаща детското отделение на болницата в Разлог, където момченцето беше настанено за 2 дни. През цялото време от изчезването да намирането му, Абди бил обут с чорапки и гумени галоши, заради което по ходилата му се образували гъбички.

"Според мен детето е било приютено някъде,



и възрастен не би издържал такова изпитание,



но работа на полицията е да разбере какво се е случило", смята лекарката. Нямало логика детето да не е поразено поне от вирус или пневмония, ако е било на открито в студените нощи в планината. Дори не се наложило да го лекуват с антибиотици, просто защото било здраво.

"Като педиатър категорично смятам, че това дете не може да е живяло една седмица под открито небе само на вода. Ако беше така, то трябваше да е болно, в много по-тежко състояние от това, в което го приехме", казва и д-р Русалка Радушина, която е лекувала Абди при престоя му в болницата в Разлог. Докторката обясни, че то било леко обезводнено и с температура 37,2, която още на други ден спаднала. Бузките му били зачервени от слънцето, но тенът бил съвсем пресен. Откритият ацетон в урината говорел за нарушена обмяна на веществата като при недояждане, но състоянието на момченцето се подобрило много бързо. Нямало повръщане, нямало разстройство, детето било само изтощено.

Вчера Абди беше изписан от болницата. Дали на родителите му реанимационен разтвор, който да сипват в течностите, които пие, за да се закрепи напълно.

"Той е съвсем добре, вече иска да играе, престъпление е да го държим затворен", обясни д-р Радушина.

Според местните хора обаче още една нощ под небето, и Абди щял да бъде мъртъв. Вечерта, преди която го откриха, се изсипал силен дъжд със страшна градушка. Щеше да замръзне, убедени са планинари.



Версия "Отвличане"



На 31 юли следобяд семейството на Абди отива да търси поляна за косене. Момченцето обаче спи и го оставят на задната седалка на фамилната лада.

"Оставихме го за 10 минути в колата, отдалечихме се на около 50 м и като открихме, че го няма веднага започнахме да го търсим във всички посоки. Не може просто така да изчезне, някой сигурно го е взел от колата. Може да са искали да го продават зад граница, да правят някакви експерименти с него или да го използват за донорство", разсъждава дядото на Абди, но когото малкият е кръстен. Според възрастния човек похитителят явно се е уплашил, че историята се раздуха по вестници и местната телевизия, и е пуснал внучето му след няколко дни.

"Като ми казаха, че са намерили Абди, не повярвах. Как ще издържи облечено само по една ризка с къс ръкав цяла седмица? Нощем в планината температурата пада до 2-3 градуса. Лекарката каза, че ако не е яло толкова време, само боровинки и малини, стомахът му няма да приема храна. А той започна да яде веднага, дали са му половин кроасан, после вафли, искал баничка с боза", убеден е дядо Абди.

"Никой не е достатъчно луд, за да се качи на такава височина в планината, за да остави там детето, рискувайки да мине през района, който се претърсва из основи. Няма отвличане, детето просто се е загубило, а всичко останало е във въображението на хората ", категоричен е обаче шефът на РПУ-Разлог майор Люмобир Куцаков. Работата по случая вече е прекратена, защото всички възможни версии били изключени. Полицаите проверили самоличността на всички хора, които са почивали в хижите в района в този момент, както и на местните, като проверили дали някой не е регистриран за

сексуални престъпления с деца. Намерили и всички, които са минавали по пътя, по който се смята, че е тръгнал Абди по време на изчезването му. Униформени обходили пеша 8-километров участък, където се предполагало, че кола може да е блъснала и убила детето. Проверявани били и околностите

дали тялото на детето не е захвърлено някъде.



Версията, разпространена от столичен вестник, че Абди е станал жертва на педофил, също не била потвърдена. В полза на това говори и медицинската експертиза, според която по гениталиите и ануса на детето, както и никъде другаде по тялото му, няма следи от насилие.

"Докато траеше издирването, семейството на Абди непрекъснато си внушаваше всякакви страшни истории, дори обвиняваха невинни хора, че те са го похитили", разказва майор Малин Крачанов, шеф на Охранителна полиция в РПУ. Управителката на местния хотел "Бор" казала, че познава някаква гадателка и тя може да бъде питана къде е детето. Врачката дори познала - казала, че "вижда" Абди до хижа "Македония". Първия път, когато го търсили там, обаче не го открили. Тогава роднините си внушили, че хотелиерката има пръст в изчезването на детето.

"Викаха й: Ти го укриваш, ти знаеш къде е детето", спомня си майор Крачанов.

По същия начин близките на Абгьови се нахвърлили и върху детска психоложка, която работела с изчезнали деца. Жената била на почивка в Семково и просто предложила услугите си.

"Не е хубаво в такъв момент да се говори лошо за семейството, но те са си виновни, не е трябвало да оставят само детето. И понеже сега имат угризения, предпочитат да вярват на всякакви версии, че някой е посегнал на Абди", смята майор Крачанов.

Обяснението според полицаите е



психиката на помашките деца.



Помаците са една затворена общност и не допускат чужди хора до себе си, живеят в отдалечени планински села и е рядкост да слязат в града, а когато се опиташ да ги заговориш, те бягат и се крият, казват хора от Разлог.

Самият Абди признал, че се е криел в планината, когато е виждал хора, дори докато го търсели, войници минали покрай него, но той не излязъл от шубраците. Когато го намерели, той отново опитал да избяга.

"Видяхме го и тръгнахме към него, а то се обърна и хукна, добре че наоколо беше открита местност. Трябваше едно от момичетата да го вика по име, да му обещае, че ще го заведе при майка му и баща му и едва тогава то спря", разказа бай Ибрахим Унгьов от с.Конарско, един от групата помаци, които намериха Абди. Няколко жени вървели 2 часа пеш, носейки на ръце момченцето, до мястото, където се загубило. Там от деня на изчезването му, цялото му семейство живя под открито небе, а техни съселяни им носеха храна. През цялото време там стоя и майката Фатима с риск да разболее 9-месечната сестричка на Абди Саида, която все още суче.

Какво точно се е случило, знае само Абди. Може би заради шока, може би заради невръстната си възраст, детето все още не може да обясни ясно какво е преживяло. "И на нас не може да каже", притеснено кърши ръце бащата Мустафа.

Май трябва да се вслушаме в думите на дядото на Абди: "Един Аллах знае".



каре

Детският психолог Галя Кубратова:



Малките имат неимоверни възможности да оцелеят



"Детето на помаци, които са една затворена общност, израства със страх към външния свят. То попива всичко чуто от родителите си, които са надоверчиви към другите, и го интерпретира по свой начин. То живее в своя приказка.

Децата по принцип проявяват неимоверни възможности да оцелеят. Когато се страхуват, психиката им изключва и те действат на инстиктивно ниво за оцеляване, точно като животните. Малките нямат въображение за опасността. Никой не знае какво се случва в главите им, може Абди да си е мислел, че що го отвлекат например. Всички помним невероятния случай, когато бебе от Канада беше изпълзяло от дома си при минусови температури през зимата и беше оцеляло часове наред.

Това дете със сигурност не е психическо болно или аутист. Но ако има нужда от психолог, едва ли родителите му ще го заведат. Сигурно ще идат при знахарка, която да му изкара страховете. И това наистина ще подейства, защото колективната вяра, която имат помаците, прави чудеса. Фактът, че толкова хора се организираха да го търсят, е показатален.
 
Чичото Юсуф разказва, че, преди да изчезне, Абди най-много обичал да кара колело и да гледа двете си зайчета.
 
"Като ни видя и хукна да се скрие от нас, много страх е брало това дете", казва бай Ибрахим, шофьорът на групата берачи на боровинки и гъби, които откриха момченцето.
 
Това е стаята, в която спи Абди в родното си село Бунцево.
4074
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД