:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
НАУКА

Вулканите - атракция, заплаха или чудо?

Някои ги боготворят и правят жертвоприношения, за да омилостивят гнева им. Други пък просто се плашат.
Според английския историк Дейвид Кис вулканите са предопределили хода на човешката история. След дългогодишни изследвания ученият е стигнал до извода, че мощно изригване на вулкани станало причина както за края на Римската империя, така и за краха на Византия. Вулкани предизвикали епидемии от глобален мащаб, войни, довели до образуването на нови държави. Изобщо вулканите били причината за всички беди, сполетели човечеството. По поръчка на парламента пък учени от Британското дружество на геолозите направили изследване, което показало, че изригвания на вулкани са довели до промени в климата на Земята, до стихийни бедствия, катаклизми, глад. Така например изригването на вулкан в Индонезия през 1815 г. причинило застудяване, което е продължило три години. В Европа средната температура паднала с 2 градуса под нормата, реколтата била слаба, покачила се цената на житото.

---------------------------------



Активната вулканична дейност в Европа в момента се намира в Италия и съседна Гърция, обяснява ст.н.с. Йоцо Янев, ръководител на секция петрология и метасоматизъм към БАН. Изригването на вулкана Етна в Сицилия на 9 юли предизвика интереса на целия свят. И то не само на специалистите вулканолози, а и на стотици туристи. За последен път вулканът създаде опасност за хората през 1992 г., когато изригналата лава застраши 7000 жители от селище, разположено на склона на Етна. Тогава се намеси армията, която с контролирани взривове отклони потока лава от селището.

Тази година най-големият активен вулкан в Европа предостави на туристите неочаквана атракция.



Сняг засипа върха му на 3350 м



надморска височина, докато в подножието температурите доближаваха 30 градуса по Целзий. Междувременно от югоизточния кратер на вулкана изригнаха фонтани от лава с височина почти километър. Потоците потекоха по снега към т.нар. Лъвска долина. Въпреки че изригванията на Етна са чести, наличието на сняг на вулкана е доста необичайно за този сезон.

Изригването му беше предшествано от няколко дни земетресения, след което лавата потече от два разлома. Според експертите малката скорост (150 метра в минута), с която се движи лавата, е признак, че изригването скоро ще спре. Въпреки това Етна създаде голямо безпокойство в Сицилия. Стотици работници от гражданската защита и десетки булдозери направиха всичко възможно да спрат пътя на лавата и да спасят туристическия център Сапиенца. Летището на сицилианския град Катания бе временно затворено, тъй като плътният слой пепел е изключително опасен за самолетите.

Пострада само един любопитен турист, който пренебрегнал въведените от властите мерки за сигурност. Той се приближил до единия разлом, откъдето изтичала лава. При внезапно изхвърляне на камъни паднал и си ударил главата. Раненият бил бързо прехвърлен с хеликоптер в болница, където останал за лечение.

В момента Етна изригва само пепел и пречи на полетите, затворени са и туристическите обекти в Сицилия. Според българския вулканолог последствията няма да са опасни. Върху климата могат да повлияят катастрофални изригвания, при които се изхвърля пепел, която достига до стратосферата.

Такова изригване е имало в края на 19-и век в Индонезия. Прахта, която е изхвърлил прочутият вулкан Кракатао, е покрила цялата земя. Създал се е плътен слой, който е преизвикал глобално застудяване. Мощни изригвания от този род са характерни за вулканите около Тихия океан - т.нар.



Огнен пръстен, който включва Андите, Индонезия, Япония.



Везувий е другият известен вулкан на територията на Италия. От 1944 г. той не е създавал проблеми, въпреки че е активен. Разположен е на 10 км източно от Неапол, на 1277 метра надморска височина. Изригването му през 79 година от новата ера е разрушило градовете Помпей, Херкулан и Стабий. При изригванията му през 1631 г. са загинали 1631 души, а през 1906 г. - 700 души. През 1944 г. жертвите са били 26, а градчето Сан Себастиано е било разрушено.

От десетилетия в селищата, разположени в подножието на вулкана, се провеждат редовни тренировъчни евакуации. Някои експерти смятат, че той ще изригне до 50 години. Според Йоцо Янев "предсказанието" е абсурдно, защото нищо не може да се каже със сигурност за такъв голям период от време. Вулканолозите се надяват да намерят начин за предсказване на изригването поне 3 седмици предварително. Правят се наблюдения на базата на сеизмични трусове. Преди да се активизира вулканът, повърхността на земята се изменя, тъй като отдолу започва да се внедрява топилка. Тези деформации на земната кора подсказват, че в близките месеци, седмици или дни ще започне вулканична дейност.

Родината на интересната и опасна наука вулканология е Италия - страната с най-много активни вулкани. На север от Сицилия се намират група острови с активни вулкани. Един от тях е Вулкано, който е дал името на вулканите. Според древноримската легенда там се е намирала ковачницата на Хефес - бога на огъня. На острова той изковал веригата, с която завързал невярната си съпруга - Венера.

Не са една и две легендите и преданията, които хората, живеещи около вулканите, създават. Интересно е голямото уважение и почит, с които се отнасят жителите на еквадорската столица Кито към прочутия вулкан Пичинча. Те го тачат като своеобразно божество и някои свързват това с мистериозните легенди, че в него се крие най-голямата тайнствена подземна сила, която управлява света и е свързващо звено между НЛО и НПО (неидентифициран подземен обект). Знае се, че в далечното минало местните жители са принасяли човешки жертви в чест на този феномен. Има сведения, че и сега около него тайно се извършват злокобни вуду ритуали.

Гърция е другата страна, в която има активен вулканизъм. За щастие действащите вулкани са в южната й част и са далеч от нас, разказва Йоцо Янев. На остров Санторини се намира изключително опасният вулкан, с който се свързва загиването на Атлантида и на Критската цивилизация. Той е изригнал в 1600 г. пр.н.е. и ако сега се активизира, ще предизвика огромни разрушения и катаклизми, опасяват се специалистите.



Жертвите

Когато става въпрос за вулкани, хората най-много се страхуват от лавата. Тя обаче е най-малката опасност, тъй като се движи бавно и може да се пренасочи с изкопаване на пътеки и прегради. В края на 80-те години на 20-и век при изригването на вулкан в Андите 20 000 души са загинали от кален поток. Там вулканите се намират под ледове и снегове, които се стопяват при изригване и предизвикват всепомитащи лавини.

Преди 100 години пък, когато се активирал вулканът Мон Пеле, хората, намиращи се наоколо, били овъглени живи. Не ги унищожил самият поток, а горещата вълна, която се създава пред него. Нагорещените въздух и пепел имат много голяма енергия и могат да изминат безпрепятствено до 10 километра, като изгарят всичко по пътя си.

Въпреки че се провеждат много кампании за превенция в селищата около вулканите, хората нехаят. Туристи се снимат на фона на изригващи кратери и стават жертви на лекомислието си. Известен френски вулканолог показвал на хората филми за ужасите, които ги очакват, и така спасил стотици хиляди. Самият той обаче станал жертва на вулкан, който изследвал.



България

У нас няма активна вулканска дейност, категоричен е Йоцо Янев. За радост или за съжаление страната ни е ощетена откъм вулкани. Достатъчен проблем са ни свлачищата, коментира вулканологът. От тях си имаме предостатъчно. Вулканична дейност се е проявявала на територията на България първо преди 500 милиона години. А за последно вулкани са изригвали преди 19 милиона години, така че не се очаква скоро да се превърнем в активна на вулкани държава. Напоследък се смяташе, че църквата на баба Ванга е построена до вулкан. Според специалистите там наистина има подоно образувание, но то съвсем не е вулкан. А и е на 10 милиона години и няма причина да се страхуваме, че ще започне да действа. На 1 април 1893 г. някой пък пуснал слух, че Сливенският балкан е станал вулкан и изпуска лава, пламъци и пепел. Паниката била толкова голяма, че се наложило вестник "Балканска зора" специално да опровергае слуха. Там наистина е имало вулкан, но толкова отдавна е угаснал, че паниката на прабабите ни е била крайно абсурдна. За Витоша също се спрягат най-различни легенди, но те също са безпочвени. Изключено е тя отново да изригне, защото кратерът сега е разрушен и ние всъщност виждаме ядрото му.



Вулкански продукти

Може в България да се нямаме активни вулкани, но пък можем с пълна сила да използваме продуктите им. При изригването си те са изкарали на повърхността на земята много полезни изкопаеми. Използва се голямото находище на глина край Кърджали, което е образувано от вулкански продукти. Глината около вулканите е много подходяща за отглеждането на лозя. Вината, произведени от тях, са прочути с превъзходните си качества. Папските изби са пълни с известното "вулканично" вино - Лакрима Кристи, т.е. Христова сълза.

Преди няколко години много нашумя изкуствената почва - балканит, - която е идеална за отглеждане на цветя. Тя е създадена на базата пак на вулански продукти с изключително добри абсорбиращи свойства. Балканитът представлява зеолитни топченца, наситени с торове, които трябва само да поливате, за да си отгледате прекрасно растенийце. През 80-те години на 20-и век наш министър бил много впечатлен от вълшебната изкуствена почва, върху която се произвеждали вкусни плодове и зеленчуци. След като имал неблагоразумието да подари на членовете на Политбюро по една щайга ягоди за Нова година обаче, работата с балканита била потулена.
 
Вулканът Мерапи в Индонезия, който е един от най-активните в света, избълва пепел и дим на 10 февруари т.г., като принуди властите да евакуират хиляди жители на околните селища.
 
Йоцо Янев на фона на вулканите, на които е посветил научната си дейност.
1957
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД