:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 362
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Мохад Абуаси: Войната няма да свърши със смъртта на Бен Ладен

Тепърва ще се нароят нови и нови радикални организации, прогнозира шефът на Центъра за близкоизточни изследвания в България
Снимка: Велислав Николов
Мохад Абуаси е 41-годишен. Преди 2 години създава и оглавява Центъра за близкоизточни изследвания в България. Завършил е журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист по ислямски фундаментализъм. Предстои му да защити аспирантура на тема "Ислямските фундаменталистки партии в ислямските страни". Живее в България от 17 години. Женен е, има две деца.



- Г-н Абуаси, след като САЩ и съюзниците им удариха по Афганистан, Осама бен Ладен заплаши, че Америка никога повече няма да познае сигурността. От западните столици предупреждават, че чакат нови терористични атаки. Какъв ще е следващият ход на Осама бен Ладен в започналата вече война?

- Ще има отговор, това стана ясно още след изявлението на Осама бен Ладен. По принцип фундаменталистките организации, когато обещават да нападнат, го изпълняват. Според мен обаче опасността за момента е само за САЩ и Англия, не вярвам да бъдат атакувани цели в други държави.

- Бихте ли се ангажирали с прогноза какъв ще е мащабът на ответния удар на терористите. Да очакваме ли повторение на трагедията в Ню Йорк и Вашингтон?

- Стилът на "Ал Кайда" - всъщност в основата е организацията "Джихад", е такъв - те правят само акции от голям мащаб. Последната атака срещу САЩ се оказа най-страшната в историята на тероризма, но и предишните бяха с голям мащаб.



-------------

Тяхната стратегия е такава - не правят случайни акции, не подбират случайни обекти, организират само атаки, които или ще предизвикат голям шум, или ще нанесат възможно най-големи щети. Понякога планират с години. За тях всеки е виновен. Както каза заместникът на Осама бен Ладен след атентатите срещу американските посолства в Танзания и Кения на въпрос за многото жертви при атентатите срещу посолствата: ако са добри хора, ще отидат в рая, ако са лоши - в ада.

-------------



- Каква е психологията и мотивацията на тези хора?

- Тероризмът не може да бъде анализиран, без да се вземат предвид корените му, нито пък да бъде победен, без те да бъдат унищожени. Обстановката в Близкия изток, в ислямския свят роди Бен Ладен. Тепърва ще има нови и нови бенладеновци. Войната няма да свърши с неговата смърт, тя ще продължи. С тероризма не можеш да се бориш само с пълнители. Тероризмът има социално-икономически и политически корени. Например липсата на демокрация в арабските страни. Осама бен Ладен изповядва официалната идеология на един от най-недемократичните и най-мрачни режими - този в Саудитска Арабия. Той принадлежи към школата на салафиините. Това е най-догматичната школа в ислямския свят, която не позволява да се тълкуват текстовете от Корана. Те искат исляма такъв, както е бил по времето на Мохамед. Когато някой им говори за демокрация в Саудитска Арабия или в някои от страните в Персийския залив, за тях това е чуждо нещо на ислямските традиции. Тези от държавите, които пък приемат демокрацията като идея, не я прилагат като практика, защото това би наложило промяна на режима. Народите нямат демокрация, не могат да избират своите управници. От друга страна, управниците не развиват техните страни - парите от петрола отиват навсякъде другаде, но не и за развитие на тези общества. От трета страна провалиха решаването на арабско-израелския конфликт, който продължава вече 50 години. Всичко това е почва за появата на тероризма.

- Има много спекулации по въпроса докъде се простират възможностите на Осама бен Ладен и хората около него. Вашето мнение?

- Ще ви кажа само едно.



----------------------

Ако в момента Осама бен Ладен фалира, ако, да кажем, американците успеят да блокират всички пари на организацията, то той за един месец ще набере двойно повече. Не от трафик на наркотици или нещо друго, а само от доброволни дарения на обикновени хора. В ислямската религия да даваш пари с благотворителна цел е дълг - също като това да се молиш, да отидеш на хадж.

----------------------



Принцип в исляма е, че доброволните дарения и задължителният религиозен данък "закат" (Коранът повелява да се събират по 2,5% от годишния доход на всеки мюсюлманин - б.р.) е най-добре да отиват за джихад в общия му смисъл - по време на войната отива за войниците, по време на мира - за мирни цели. Бен Ладен може да събере милиони долари.

- Доколко хора на Бен Ладен и подобни групировки развиват дейност на Балканите и по-специално в България?

- България не е страна в конфликта засега. Независимо от запалените изявления на някои от българските политици, които ми напомнят на позицията, която София зае по време на войната в Персийския залив.

- Според вас прекаляват?

- Много. Бях тука 90-а година. Проверяваха противогазите, скривалищата, едва ли не чакаха удар с ядрено оръжие. Сега по същия начин се преувеличава силата на Бен Ладен, както навремето на Саддам Хюсеин. Навремето изкараха Ирак втората световна сила след САЩ, твърдяха, че Саддам Хюсеин има 15 двойници. По Си Ен Ен онзи ден съобщиха за Осама бен Ладен - той имал само четирима двойници. САЩ имат нужда от това да го правят по-страшен, отколкото е - за да бъде голяма победата, е необходимо врагът да е голям.

- В много ислямски държави, които официално застават зад Вашингтон, населението излезе по улиците, за да протестира срещу американците. Няма ли опасност мюсюлманите да се вдигнат срещу собствените си правителства и все повече държави да минат от другата страна на "фронтовата линия"?

- Ако има много невинни жертви, на правителствата ще им е трудно да устоят на вътрешния натиск. Но няма да тръгнат срещу американците, защото всички са свързани с тях. Съществуването им зависи от тях - на Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства... Що се отнася до протестите, те са против американската външна политика, не са против американския народ, не са против американския начин на живот.



--------------------

Това, което Буш, Ръмсфелд и останалите западни ръководители твърдят - че терористите искат да унищожат западния начин на живот, - е манипулация. Никой - нито терористите, нито нетерористите, ги е грижа как живеят американците и западняците, нито пък искат да атакуват западната цивилизация. Тя винаги е съществувала и ислямската цивилизация съжителства с нея.

------------------



Това, от една страна. От друга страна - какво имат ислямските страни срещу Запада и Америка. Това са три въпроса, които могат да бъдат решени, ако има добра воля - палестинско-израелският конфликт, вдигането на ембаргото срещу Ирак и да има по-голямо уважение към ислямския свят, неговата култура и начин на живот. Какво искат палестинците? Тук не става дума за унищожаването на Израел, не става дума за изгонване на евреите, а за прилагане на резолюциите на ООН. Американците да притиснат Израел да изпълни резолюцията, а не да измислят нови критерии. Да упражнят поне половината от натиска, който упражняват срещу Ирак и едно време прилагаха срещу Югославия.

- Смятате ли, че сега САЩ ще бъдат по-добре мотивирани да го направят, при положение че искат и занапред да си гарантират подкрепата на арабските държави? Какви са шансовете за промяна в политиката на Вашингтон?

- Ще има промяна, но ще е много бавна, защото в самите САЩ има много влиятелни кръгове, които не искат промяна или поне да не е от голяма полза за палестинците. Ясно е за какво говорим - за ционисткото лоби. То няма никакъв интерес. Добре, че Джордж Буш не послуша, когато същото това лоби искаше офанзивата освен Афганистан да включва и Ирак, и Сирия, и Ливан, и Либия, и Судан...

- Иран и Ирак категорично се обявиха срещу бомбардировките в Афганистан. Как оценявате възможността те да се включат на страната на талибаните във войната и така да предизвикат удари и по техните територии?

- Докато трае войната в Афганистан, не виждам вариант САЩ да атакуват и други ислямски държави. Това би довело до огромно сътресение в антитерористичната коалиция. Що се отнася до воюването със САЩ, Ирак и сега е във война с тях. Иран ще имат пръст в друго - на един етап, когато Северната коалиция ще контролира положението в Афганистан, Иран ще се намеси с техните хора - те подслониха Гулбудин Хекматиар, който има голямо влияние сред пущуните, а те са най-голямата етническа група.



---------------------

В Афганистан боевете ще продължат много години. Няма да приключат за няколко месеца. Американците ще продължават да нанасят въздушни удари - всяка седмица, всеки месец, може да има и ограничени операции на специалните части. Но като цяло ще оставят самите афганистанци да се бият помежду си. По този начин, ако има някаква критика, тя ще бъде понесена от Северната коалиция и талибаните. Ако има цивилни жертви, ако има военни престъпления, ще кажат: "Ето това афганистанците са го направили."

----------------------



- Въпросът е до какви мащаби ще достигне войната между западния и ислямския свят?

- Няма война между Запада и исляма. Такава война съществува само в главата на Бен Ладен и неговите хора, в главите на някои консервативни кръгове в САЩ, които имат нужда от нов враг след разпадането на СССР, за да поддържат напрежението и да обслужват интересите на военната индустрия.

- Все пак няма ли опасност под вътрешния натиск на общественото си мнение арабските държави да се радикализират и да оттеглят подкрепата си от САЩ?

- Не, военните и службите за сигурност здраво държат властта в тези страни. Но това състояние на нова студена война, както вече казах, ще създава условия за появата на нови радикални групировки, които ще имат сериозна социална подкрепа. Подкрепата за САЩ може да се разклати само ако те нанесат удари и по други държави освен Афганистан.

- Появи се призив всички арабски държави да излязат с единна позиция за случващото се в света на срещата на организацията Ислямска конференция на 10 октомври. Има ли шанс това да се случи?

- Отсега мога да ви кажа каква ще бъде резолюцията. Те са срещу тероризма, откъдето и да идва той. Това, което се случи във Вашингтон и Ню Йорк, е тероризъм. Но и убийството на палестински деца пред телевизионните камери също е тероризъм. Ако наистина това е борба срещу тероризма, трябва да се борим с всички видове тероризъм и най-много с този вид тероризъм, който позволява на една държава да окупира територията на друга държава и да нарушава резолюциите на ООН. Арабските държави ще се включат в тази война, доколкото в нея ще бъдат избегнати двойните стандарти, които досега се използват от САЩ. Защо например те не поведоха тази война срещу тероризма, когато беше атентатът в Оклахома. Ако си спомняте, тогава първите 7 дни обвиняваха ислямските страни, проглушиха ушите на света, че извършителите са араби, палестинци, фундаменталисти, докато се оказа, че е един техен - от милицията в Мичиган. Нали това пак е тероризъм?
1111
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД