:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Напътствия

Как ще избираме държавния глава

Кандидатите ще бъдат вписвани в бели бюлетини
Снимка: Николaй Дойчинов
Изборите за президент и вицепрезидент на републиката ще се проведат на 11 ноември, като евентуалният втори тур ще бъде насрочен за следващата неделя - 18 ноември. До средата на януари 2002 г. ще имаме двама президенти - действащ и бъдещ. Това ще стане, ако независимият кандидат Петър Стоянов не спечели вота.



Кой можеше да се кандидатира?



Според новия избирателен закон, кандидати за президент и вицепрезидент можеше да бъдат издигнати от политическите партии и коалиции чрез лицата, които ги представляват. Партиите, които издигат кандидати, трябваше да са регистрирани по Закона за политическите партии.

Кандидатите за президент и вицепрезидент трябваше да отговарят на изискванията на чл. 93, 94 и 95 от конституцията на Република България.

Според тези текстове от основния закон, президентът се избира пряко от избирателите за срок от 5 години. За президент може да бъде избиран само български гражданин по рождение, навършил 40 години, който отговаря на условията за избиране на народен представител и е живял последните 5 години в страната.

Независими кандидати могат да се издигат само ако инициативен комитет събере подписите в подкрепа на 15 000 избиратели. В инициативните комитети трябва да има не по-малко от 21 души избиратели. Те са длъжни да регистрират комитета в Централната избирателна комисия - така както направиха хората на Стоянов преди 2 седмици.

Законът изискваше от кандидат-президентите и вицетата им да представят в ЦИК 4 документа.



Какви документи представиха кандидатите?



За да бъдат регистрирани кандидатите на партии трябваше да занесат в ЦИК предложение от централното ръководство на съответната партия с трите имена, ЕГН и постоянния адрес на кандидатите. Ако са кандидати на инициативен комитет, мераклиите носеха списък на имената, ЕГН и подписите на най-малко 15 000 избиратели. Вторият важен документ за кандидатите е декларация, че са живели през последните 5 години в страната, третият - заявление от кандидатите, че са съгласни да бъдат регистрирани. Последното изискване бе за банков документ за внесен депозит. По закон кандидатите внасят по сметка в Българска народна банка изборен безлихвен депозит в размер 5000 лв. След обявяване на окончателните резултати от изборите с решение на ЦИК, депозитът се възстановява на политическите партии, коалиции и инициативните комитети, чиито кандидати са получили не по-малко от 1 на сто от действителните гласове. На останалите парите горят в полза на държавата.

Но ЦИК прие едно решение, с което рязко увеличи броя на необходимите документи за регистрация. Кандидатите вече трябваше да представят свидетелство от правосъдното министерство, с което да декларира, че в момента не са в затвора, свидетелство, че родителите им са български граждани и куп подобни. Кандидат на коалиция - като Първанов, вече бе длъжен да носи минимум 18 документа.



Започна проверката по закона за досиетата



Кандидатите за президент и вицепрезидент се проверяват по закона за досиетата. ЦИК обявява данните от доклада на комисията по досиетата.

Всяка кандидатска двойка ще бъде вписана в отделна бяла бюлетина, с която избирателите ще гласуват. Бюлетините, със стандартен размер 80 мм на 120 мм, ще имат номер в горния ляв ъгъл, който се определя от ЦИК в зависимост от поредността на регистрацията. На бялата бюлетина ще пише трите имена на кандидатите за президент и вицепрезидент, наименованието на политическата партия или коалиция или означението "инициативен комитет", регистрирали съответната листа.



Може ли да пропадне вотът?



Конституцията изрично подчертава, че избран за президент е този, който получи половината от действителните гласове на изборите, но само ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели. Ако на 11 ноември не излязат 50 на сто от избирателите, в 7-дневен срок се произвежда нов избор, в който участват само двамата кандидати, получили най-много гласове.

Ако има някакви спорове, относно законността на избора за президент, те се решават от Конституционния съд в 1-месечен срок след изборите.

Според конституцията, вицепрезидентът се избира при същите условия, при които се избира и президент - т.е. той също трябва да бъде български гражданин по рождение, да е над 40 г. и да е живял в България през последните 5 години.

Дори и да бъде избран отново, това ще е последният мандат на Петър Стоянов - той не може да бъде държавен глава на страната повече от два мандата. Която и кандидатска двойка да бъде избрана, тя трябва да се деполитизира веднага, след като положи клетва пред парламента.



Избирателни секции

Избирателните секции ще се образуват така, както се образуваха и за парламентарните избори. В дипломатическите и консулските представителства избирателните секции се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели, изразили желанието си да гласуват чрез писмено заявление, съдържащо: името, мястото и датата на раждане, ЕГН, серията и номера на паспорта.

Отново се разрешава т.нар. "гласуване на чуждо място". Удостоверение за такова гласуване ще се издава от общинските власти не по-късно от 7 дни преди изборния ден.



Хората в комисиите



Лицата, включени в състава на избирателните комисии, се освобождават от служебните им задължения за времето, необходимо за работа в съответните комисии. За това време те ползват неплатен служебен отпуск, който се зачита за трудов стаж по специалността. Възнаграждението на членовете на ЦИК се определя от Народното събрание, а на членовете на другите избирателни комисии - от ЦИК.

В ЦИК има 21 души, в РИК-овете - между 7 и 11 души, а в СИК-овете - до 7 души.



---КАРЕ---

Новото в избирателния закон е невъзможността актовете на комисиите да бъдат обжалвани пред друга инстанция освен пред по-горна. Това означава, че ЦИК се произнася с окончателно решение и в 24-часов срок по жалбите против актове и действия на РИК-овете.

Решенията на ЦИК пък могат да бъдат обжалвани само пред Върховния административен съд, и то до 3 дни от обявяването им. Решението на ВАС, което може да бъде взето също в тридневен срок, е окончателно.

---



КАМПАНИЯ



Предизборната кампания вече започна, след като имената на кандидатите в Държавен вестник бяха публикувани. Тя приключва 24 часа преди изборния ден.

Стартът и краят на кампанията се отбелязват с обръщение на кандидатите за президент и вицепрезидент по БНТ и БНР. Кандидатите няма да досаждат - те ще имат по 7 минути за встъпително и 5 минути за заключително обръщение.

Един път седмично в предизборния месец БНТ и БНР ще излъчват диспути, които няма да са по-дълги от 120 минути - един час ще отиде за кандидатите на парламентарните партии и коалиции и още един час - за представители на извънпарламентарните.

БНТ и БНР трябва да излъчват отново и предизборни хроники с репортажи за шествия, митинги, концерти и други прояви, организирани от партии, коалиции и независими кандидати.

Участието на кандидатите в предизборните диспути на БНТ и БНР се заплаща преди излъчването по тарифи, определени от Министерския съвет. Само обръщенията на кандидатите са безплатни.

Останалите тв и радиостанции могат да предоставят време за предизборната кампания на кандидатите при едни и същи цени, обявени предварително.



Колко ще харчат кандидатите



Общата сума за финансиране на предизборната кампания на една кандидатска листа не може да надвишава 2 000 000 лв.

Кандидатите за президент и вицепрезидент могат да получават дарения за финансиране на предизборната си кампания, като сумата на едно дарение не може да надвишава 10 000 лева от физическо лице и 30 000 лева от юридическо лице. Не се допуска финансиране на предизборната кампания от чужди държави, чуждестранни физически и юридически лица и от смесени дружества с повече от 25 на сто чуждестранно участие, както и от юридически лица с повече от 50 на сто държавно или общинско участие.
 
Георги Първанов-Ангел Марин, издигнати от Коалиция за България.
 
Ренета Инджова е в кандидатска двойка с Кръстьо Илов. Тях ги издигна Демократичен алианс.
 
Богомил Бонев е с кандидат за вице земеделеца Атанас Железчев. Зад тях стои Гражданска партия за България.
 
Жорж Ганчев и Веселин Бончев са кандидатите на Блока на Жорж Ганчев.
 
Петър Берон-Стоян Андреев са двойката на Съюз "България".
914
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД