:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 300
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Марк Монтаньон: Сводници захранват корупцията по висшите етажи в София

Визовата афера във френското посолството започва, след като и под натиска на Надежда Михайлова бе отстранена служителката Натали Коломбел
--------------------------------

Марк Мантаньон е 57-годишен, първи заместник-прокурор на Страсбург. Шест години е бил следовател. След това е прокурор и заместник-председател на Апелативния съд в Дижон. От 1996 г. е в Страсбург. По-рано не се е занимавал с дела за сводничество. Но тъй като са му възлагани граждански дела, свързани с чужденци, е попаднал на следата на проститутките и сводниците. Той започва разплитането на визовата ефера във френското консулство в София, към която води нишката на българските проститутки в Страсбург. Скандалът избухва, след като е установено, че проститутки са влезли във Франция с бизнесвизи, издадени в София. Женен е, има три дъщери - на 23, 22 и 16 години.

---------------------------------



Марк Монтаньон ме приема в кабинета си в Двореца на правосъдието в Страсбург. Зад тържествената фасада и внушителното фоайе, в което доминира украсено с крилати лъвове стълбище, попадам в малка стая, затрупана с книжа. Отвън - тържественост, отвътре - канцеларска деловитост, която предполага към прямота.

Още от вратата Монтаньон започва разговора така, сякаш сме го прекъснали преди малко. Запознанството ни става между две изречения.



- Изглежда, че новата власт проявява засилен интерес към корупцията у вас. Явно има нужда да се погледне сериозно на този въпрос. Разходихте ли се вече из Страсбург? Разгледахте ли го? - пита ме той, като че ли съм турист.

- Идвам редовно от 10 години. Имам представа за забележителностите и много ми харесват.

- Значи сте имали възможност да видите проститутките?

- Да, въртят се около площада на гарата.

- Не, те са предимно около кейовете. И трябва да ви е направило впечатление, че поне половината от проститутките в Страсбург са българки.

- Половината? Не е ли много?

- Толкова са.

- Как ги преброихте?

- Като ги контролираме почти всеки ден. Целта ни е да проследим развитието на този тип проституция. В Страсбург проститутките започнаха да идват около 1995 г. В началото бяха чехкините, след тях дойдоха словачките, а към края на 1997-началото на 1998 г. се появиха българките. От 1999-2000 г. пристигат рускини и украинки. Но мнозинството са българки и те налагат тенденция да се елиминират чехкините и словачките.

- Значи има конкуренция?

- Конкуренцията е между сводническите мрежи. Повечето българки са турскоезични.

- Да не би да са ромки?

- Става дума за българско етническо малцинство като циганите, но те са от турски произход. Туркини са. Или по-точно са българки, които говорят турски език. Като им проверяваме по-стари документи, виждаме, че имат две имена. Но по-важен е цялостният проблем с българската проституция, който е много тежък.

- Можете ли да ни дадете някакви числа?

- Смята се, че в момента тук има 120 български проститутки. Което е значително число за град като Страсбург. Освен това има други български проститутки в Ница, Париж и на други места. Това са хиляди млади български жени, които проституират във Франция.

- Хиляди?

- Хиляди. Това, което лично мога да констатирам, е, че голяма част от тези жени произхождат от района на Варна и Бургас, т.е. от Черноморския район. Направихме разследване на проститутките и особено на сводниците - проституцията не е забранена, но сводничеството е наказуемо. Разпитахме 5-6 българи.

Установихме, че има мрежи, които тръгват от Франция към България. Те са особено здрави и много влиятелни. За борба със сводничеството прилагахме два метода - класическото изгонване и визови ограничения. Което предизвика много шум във френската и българската преса.

- Защото имаше скандал с елементи на корупция.



--------------------

- Първо, нямам данни, че французите в консулството в България са корумпирани. Но искам да добавя, че ако има корупция, значи има и корумпиращи. И ако има корумпиращи, следите водят много високо в българските среди. Трябва да си дадем сметка, че една българска проститутка изкарва всеки ден 1500-2000 франка (500-700 лева).

- Къде отиват тези пари?

- В България. Има цял банкерски кръг, който прехвърля сумите там. Мисля, че е време българските власти да си дадат сметка за сериозността на положението. Защото десетки милиони франкове се инжектират в престъпни мрежи в България и това е огромен ресурс за корупция, който може да стигне до много високи среди.

---------------------

- Какво всъщност тревожи френските власти?

- Истината е, че се случи нещо ненормално. Като гледам броя на издадените визи и особено броя на поисканите визи, излиза, че са се увеличили три пъти за една година. Явно е имало нарушения. Но аз също искам да знам кой и за кого е искал тези визи. Защото става дума за поискани 73-74 хиляди визи. Което представлява приблизително 1 на всеки 100 българи. Мисля, че зад тази визова афера стои истинска мафия. Уверен съм, че в тази страна сега има мафиотски структури.

- Но мафия означава връзка между организираната престъпност и властта.

- Не бих казал, че сегашната власт е пряко замесена. Нямам предвид Симеон Втори. Фактите, които ме тревожат, са от времето преди неговото идване на власт. Проблемът съществува от години.

----------------

Например едно от замесените лица каза, и френският печат го цитира, че той е направил, каквото е направил, защото мафиотски групи, които са много силни от политическа гледна точка, са го принудили да го направи. Не знам дали това е вярно. Но все пак се констатира политическа същина в проблема.

--------------

- А той посочи ли такива групи поименно?

- Да, цитира имена, но тази информация е поверителна. Все пак трябва да се знае, че има фундаментални проблеми, с които следва да се заемат българските власти, какъвто е например проблемът за сводничеството. Защото, както ви казах, когато се въртят мръсни пари, те създават условия за корупция в страната. Лично на мен ми се иска българските власти повече да сътрудничат с властите в други страни и да разследват и съдят в България идентифицираните лица.

- Не е ли дошла някаква инициатива от страна на българската

прокуратура?

- Точно този въпрос си задавам и аз. Искам да знам защо българските съдебни власти не вземат под внимание фактите, които им се дават. Мисля, че тук е проблемът.

- Това означава ли, че от българска страна не е направена никаква значителна стъпка за пресичане на трафика на жени?

- През 2001 г. представители на страсбургското следствие бяха в България и представиха известен брой имена. Самият аз бях там през май и съобщих името на една проститутка, изпращала пари в България.

- Как проститутки превеждат пари, ако престоят им не е узаконен?

- Първо, те не са извън закона. Когато до април 2001 г. имаше нужда от визи, те използваха правото си на престой от 45 дни, два месеца или три месеца, за да превеждат пари законно.

- А след тези срокове?

- Връщаха се в България и отново искаха визи - или в същото

консулство, или в друго. Например първо във френското консулство, след това в германското, после в гръцкото и т.н. Всички издават шенгенски визи, които им позволяват да се върнат във Франция.

- Визите паднаха. Какво е положението сега?

- Визите ги няма и всичко става по-лесно. Достатъчен е паспорт за туристическо влизане в шенгенската зона и законно право на престой до три месеца. Като изтече срокът, напускат и веднага се връщат за нови три месеца. Всеки турист може да извършва пощенски или банкови преводи.

- Такива големи суми не могат да останат незабелязани. На никого ли не правят впечатление?

- Преводите се разделят на голям брой по-малки суми. Те се адресират до определени лица. Паралелно с това в България се упражнява натиск върху семействата на простутките.

-----------------

- За какво става дума: за заплахи, рекет?

- Точно така. Заплашват близките с насилие, с отвличане и с посегателство върху жилищата им. Голям брой от тези млади жени имат деца на 2-3 години, останали в България. За да ги издържат, те проституират. Децата са като заложници на сводниците там.

--------------

- Имало ли е случаи проститутки да се обръщат за помощ към френските власти, за да се спасят от сводническите мрежи?

- Съществуват асоциации за подобна помощ. В Страсбург работи асоциацията АНИ, която дава подслон на проститутки, желаещи да се измъкнат от мрежите. Проблемът е, че след известно време изтича правото им на престой във Франция и трябва да напуснат. Води се дебат дали на тези жени да се издава документ за продължителен престой, както е в Италия и Белгия, така че да не попаднат отново в ръцете на сводниците.

- Какъв съвет бихте отправили към своите колеги в България, за да постигнете по-ефикасно сътрудничество?

- Въпросът донякъде засяга дипломацията и отношенията между нашите правителства. Хубаво е да има контакти на министерско равнище, за да се съгласуват действията на двете страни. Но проблемът не се свежда само до сводническите мрежи и проституцията. Има и друг свръхтежък проблем - прането на пари. Важно е да се знае къде отиват тези пари. Те могат да се изпират през разни фирми, футболни клубове... Покрай визовата афера ми направи впечатление, че печатът се разлюти от хипотезата, че френските служители са корумпирани. Това е проблем, разбира се. Но дали той е в основата на проблемите? Първоизточникът на злото е трафикът на хора, за чиято забрана има международни документи, подписани вероятно не само от Франция, но и от България.

- Докъде стигна визовата афера?

- Това е преди всичко вътрешна френска афера. Претенциите са към няколко френски граждани от консулството в София, които неправомерно са издавали визи въз основа на подправени документи. Но кой е представял фалшивите документи? Несъмнено - българи. Тези документи са внасяни в консулството от частни лица и от туристически фирми или може би от фирми, представящи се за туристически. Спомняте си, че в началото на 2000 г. българските вестници бяха изпъстрени от малки обяви, обещаващи услуги за бързо издаване на визи. Какво означава това? Нима зад тези услуги не са се криели престъпни организации? Нима това не е мафия?

- Защо посолството не е реагирало, щом е било очевидно, че става нещо ненормално?

- Би трябвало да питате посланика, защо не е реагирал. Но както знаете, това се е случило във времето, когато българското правителство и българският печат настояваха енергично за премахване на визите. Някои европейски страни упражняваха натиск да се отмени визовият режим за България. Престъпният свят веднага усети, че това е моментът да действа. Хората са нетърпеливи, готови са да плащат.

- Има ли вече официални обвинения?

- Бившият шеф на визовата служба Руди Деманж е следствен. Разследва се и неговата българска приятелка, а също и френски индустриалец, изпращал фалшиви покани до проститутките да "стажуват" в неговото предприятие във Франция.

- На какво основание приятелката на Деманж има право на постоянен престой във Франция. Те женени ли са?

- Има карта за престой, издадена въз основа на правото на личен живот. Не става дума за френско гражданство, за което се изисква брак в продължение на няколко години.

- Канени ли са представители на българската прокуратура да се запознаят на място с проблема и да го видят от другата му страна?

- Още не. Но е желателно да направим такава среща и да обсъдим проблема. Шокиран бях, че много често българските проститутки носят фалшиви паспорти.

---------------

- Как започна визовата афера?

- От г-жа Натали Коломбел. Тя бе служителка в консулството в София, прочула се със своята строгост. И с насилие - вербално и физическо, както се твърди. След много настоявания от различни среди г-жа Коломбел трябваше да отпътува. Имаше натиск от пресата, но също и от тогавашната външна министърка Надежда Михайлова. След заминаването на г-жа Коломбел стана визовата експлозия. Очевидно е имало хора, заинтересовани от нейното отпътуване. Сега тя е в една африканска страна, а не в Албания, както писа българският печат.
1031
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД