:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СТАРА СЛАВА

Лий Страсбърг - създателят на суперзвездиПоследователят на Станиславски доразви системата му в своята книга "Методът". Самият той никога не взе "Оскар", но учениците му почти "разориха" Академията

Ангел Еленов
------------------------------
Актьорските школи в Щатите не са една и две. Има обаче една, в която се влиза много трудно и се завършва още по-трудно. Но Холивуд и Бродуей, образно казано, са само на една крачка от нея.
Това е школата на Лий Страсбърг.
Лий Страсбърг създаде безброй суперзвезди и сам се превърна в легенда. За този, който днес, 100 години след рождението му, би попитал: "Абе, кой пък е тоя?", прилагаме кратка извадка от "учителския му дневник":

КАРЕ
Джеймс Дийн, Марлон Брандо, Ал Пачино, Дъстин Хофман, Джийн Хекман, Кетрин Хепбърн, Джейн Фонда, Мерил Стрийп, Робърт Дювал, Робърт де Ниро, Робърт Редфорд, Мики Рурк, Алек Болдуин, Харви Кайтел, Сали Фийлд, Джак Никълсън, Ерик Робъртс, Денис Хопър, Уолтър Матау, Сидни Поатие, Джон Войт, Кристофър Уокън, Барбра Стрейзънд.
И още към 800 актьори със световна слава.
--------------------------------
Чували ли сте за град Будзанов? Бил е в Австрия, сега е в Полша. Не е сигурно дали самите жители на Будзанов знаят, че на 18 ноември 1901 година в семейството на Ида и Барух Майер-Страсбърг се е родил малкият Лий. През 1909 година семейството емигрирало в Съединените щати. До 20-та си година Лий дори не бил чувал за театър. Работел като корабен чиновник и по съвместителство като счетоводител на малка фирма, която продавала човешка коса на големи магазини. Веднъж един приятел го завел в драматичния клуб на Общинската къща на ул. "Кристи" в Ню Йорк (нещо като наше читалище). Това събудило интереса му и започнал да ходи на театър.

Имал щастието да гледа пиеси на Бродуей

във време, което се смята за Златния век на актьорското изкуство в Америка. Видял майсторството на Джовани Грасо, Лаорет Тейлър, Джийн Ийгълс. Но изключителното изкуство разпознал, когато гледал Елеонора Дузе в пиесите на Ибсен "Морската жена" и "Призраци". В нейното изпълнение открил това, което великият актьор Михаил Чехов нарича "психологически жест" и това станало една от пътеките в търсенията му. Силно бил повлиян от изпълнението на големия певец и актьор Фьодор Шаляпин в "Борис Годунов" на Мусоргски в "Метрополитън опера".
Постепенно Лий Страсбърг разбрал, че театърът не е само място за забавление, но и възможност за велико изкуство. Години наред си задавал основополагащия въпрос:

как актьорът може да предизвика вдъхновението

да му се яви всеки път, когато той пожелае?И тогава пристигнал отговорът. През целия сезон 1923-24 година на Бродуей гастролирал Московският художествен театър с най-добрите си постановки. Самият Константин Сергеевич Станиславски играел няколко роли в спектаклите.
Така Лий Страсбърг научил, че вече има система, чрез която може да бъде овладян инструментът-актьор и този "инструмент" да бъде настройван и поддържан на равнище за всяко представление. Късметът му истински проработил, когато двама от най-добрите интерпретатори на системата на Станиславски "останали" в Ню Йорк след гастролите. Това били Ричард Болеславски и Мария Успенская. Двамата руснаци основали школа, наречена "Лабораторен театър". Основната задача на това училище била да докаже, че не е достатъчно да изживееш дадена роля един път и след това да я пресъздадеш много пъти, а трябва да я изживяваш всеки път. Освен техническите изразни средства - глас, начин на говорене, движение на тялото - се обръщало внимание и на техниката на чувствата. Лий Страсбърг побързал да се запише в школата.ННаученото от "Лабораторен театър" Страсбърг започнал да прилага в основания от него "Group Theatre" през 1931 г. Акцентът в заниманията му с артистите пада върху "емоционалната памет". "Спомняйки си лично преживени ситуации, артистът не представя измислени емоции, а ги преживява и се идентифицира с тях. По този начин изпълнението въздейства по-достоверно и разтърсващо", казва Страсбърг.ВВ началото но 40-те години Лий Страсбърг отива в Холивуд, за да учи как се прави кино. Не може да се наложи като режисьор, но това е най-щастливият му провал. Защото Елиа Казан го уговаря да поеме художественото ръководство на "Актърс студио" в Ню Йорк. Предложение, което става за Страсбърг същност на живота му. Там е мястото, където се ражда "Методът". Самият той признава: "Всъщност

"Методът" е продължение и добавка към системата на Станиславски.

И на постиженията на Евгений Вахтангов."ННа основата на бързо движещата се напред наука психология Страсбърг развива серия упражнения за емоционална и сетивна памет, отпускане и концентрация, които повишават способността на актьорите за импровизация до степен на спонтанност. Разбира се, това обучение изисква от тях героична самодисциплина. Учениците му го описват като брутален и твърд учител, но и харизматичен, очарователен и раним човек. Страсбърг не подбирал думите си и с безпощадна критика докарвал актьорите до крайния предел на възможностите им.ККолкото и да е странно, един от абсолютните примери за ученик на "Метода" (по думите на самия Лий Страсбърг), е Мерилин Монро. Тя му става ученичка, когато вече е суперзвезда.
Ето какво казва учителят Страсбърг за секссимвола на 50-те в автобиографичната си книга "Мечта за страст": "Дъжд" беше първата пиеса, която искахме да направим, след като изтече договорът й с "Фокс". Не само планирахме, а вече преговаряхме за телевизионна постановка с участието на Монро. За съжаление, не по наша вина, до това никога не се стигна. Публиката никога не успя да види тази и други роли, които ние имахме късмета да наблюдаваме в нейно изпълнение в "Актърс студио" и по-късно в моите класове.

Имах чувството, че тя щеше да създаде земността,

чувствеността и онзи странен стремеж, който съм виждал само в най-забележителните изпълнения. Под "забележително изпълнение" разбирам такова, което не само следва формата и контурите на героите и събитията, а в което действителността, опитът и силата на емоциите на героя са напълно овладени от актьора. То не само изглежда, а в действителност се създава в момента от актьора, и публиката става свидетел на това." Общата работа на Страсбърг, жена му Паола и Мерилин Монро продължава до смъртта на Монро на 5 август 1962 г.
Лий Страсбърг не само преподава, но и участва във филми. За ролята си във филма на Франсис Форд Копола "Кръстникът" (1974) е номиниран за "Оскар" за поддържаща роля. Не получава статуетката.
Но представете си колко тона злато би могло да се отлее от "Оскар"-ите на неговите ученици. Справка - списъкът по-горе.
11046
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД