:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Обещавали участие в бордове за оклеветяване на убития политик

Свидетел обвини Богдан Карайотов в манипулации по делото "Луканов"

Ексбанкерката от "Орион" Цецка Петрова също даде показания
Снимка: Петър Ганев
Богдан Карайотов е карал свидетел да мести пистолета "Макаров" с изличени номера. Това се разбра от показанията на Валентин Велинов - баща на приятелката на подсъдимия за убийството на Луканов Георги Георгиев. С подобен пистолет бе застрелян политикът. Преди да го пенсионират като следовател, Карайотов водеше делото "Луканов", а прокуратурата забрани на шефовете му да му се месят. Сега Карайотов е прокурор.

Велинов намерил пистолет "Макаров" без номера в панталон на Георги в дома си в Елин Пелин. Георгиев обяснил, че получил оръжието от руснак на име Алексей като залог за борч от 500 лв. Велинов заключил пистолета в служебната си каса - навремето той работил в МВР, сега завеждал общинската охрана. През 1999 г., когато задържали Георги, Велинов се обадил на Карайотов и му казал за пистолета. Следователят му заръчал да занесе оръжието на място, известно и на Гошо - двамата щели да отидат да вземат пистолета. Велинов го занесъл в хижата край с. Борика. Дни по-късно Карайотов се обадил и казал, че "няма да правим циркове". Тогава Велинов занесъл пистолета в спецследствието. Там обяснили, че оръжието е по друго дело, не за убийството на Луканов.

Журналистът Григор Лилов свидетелства, че в началото на 1995 г. Красимир Райдовски и Невена Гюрова му заръчали от името на Жан Виденов да напише Бяла книга за наследството на кабинета. Имало "недвусмислена" поръчка да "бъдат ударени" като свързани с мафията лица, сред които и Луканов. Райдовски обещал на Лилов участие в бордовете на големи предприятия, но журналистът отказал.

Ексизпълнителната директорка на БЗПБ Цецка Петрова пък обясни, че Румен Спасов и шефът на Съюза на земеделските кооперации проф. Ганев я поканили в банката. Спасов не участвал в УС и в надзорния съвет, Ангел Василев бил в управителния съвет. Жената не знаеше двамата да са имали общи фирми.

Петрова, която бе издирвана по друго дело и сама се предаде през 1999 г., обявявайки, че е отвлечена, дойде без паспорт. Тя обясни, че през април 1996 г. с кола я откарали в "хубава къща" в Сърбия. Лъчезар Спасов разказа, че Луканов и брат му Румен Спасов нямали лични отношения, не се познавали. Той не помнеше Румен Спасов да е казвал, че Луканов се меси в бизнеса му.
761
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД