:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 404
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Муравей: МВФ да не спира кредитите

И тази година можете да не продавате БТК, смятат в "Мерил Линч"
Международният валутен фонд не бива да спира кредитите за развиващите се пазари, призова финансовият министър Муравей Радев. Той се връща днес от Киев, където заедно с управителя на БНБ Светослав Гаврийски участва в срещата на страните от холандската група в Световната банка и фонда. България, заедно с още 11 държави, е член на холандската група.

По-малкото кредити са може би добри за развитите страни, но за страните в преход това едва ли е подходящо, смята Радев. Той допълни, че фондът въвежда пазарен механизъм в държави в преход и дейността му у нас в тази насока би могла да бъде пример. Според Муравей Радев България вече е консумирала положителните ефекти с успешното едногодишно споразумение и със сегашното тригодишно и дори МВФ да се реформира, това ще ни засегне в по-лека степен.

Не очакваме да спрат заемите за България от МВФ, Световната банка и ЕС, каза една от най-големите инвестиционни банки "Мерил Линч". Тя ни хвали за доста по-добри от очакваните резултати по платежния баланс за миналата година. Въпреки прогнозите й за дефицит по текущата сметка от близо 9% от БВП, ние приключихме миналата година с недостиг в рамките на 5.5%, напълно компенсиран от чуждите инвестиции - въпреки отложената продажба на БТК. Според инвеститорите тази година ще покрием дефицита със заеми от международните институции и спокойно можем да минем и без продажбата на телекомуникационната компания.

Бъдещата стратегия на Световната банка у нас пък обсъди във Вашингтон главният преговарящ с Европейския съюз Александър Божков. Той е прегледал четири глави от доклада, който подготвят експерти на Световната банка по поръчка на българското правителство. До лятото докладът ще бъде окончателно готов. Целта му е да се види как процесът на присъединяване към ЕС ще повлияе на икономическото развитие у нас.
403
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД