:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 279
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Присаждането на стволови клетки потръгва и у нас

За първи път в България увреден гръбначен мозък се възстановява по този метод
Снимка: Александър Михайлов
В България започва да навлиза една от най-модерните световни практики в медицината - имплантациите на стволови клетки. За първи път миналата седмица у нас български екип е присадил клетки от костен мозък на пациент с гръбначно-мозъчна травма. Операцията е направена в клиниката по неврохирургия на Александровска болница, клетките са подготвени в лабораторията за клетъчна и генна терапия в Националния център по хематология и трансфузиология.

Пациентът е на 45 г., преди 3 г. след катастрофа е получил тежка травма на гръбначния мозък парализа на крайниците. При операцията са взети стволови клетки от костния му мозък и са имплантирани на границата между здравата и болната тъкан на гръбначния мозък. Стволовите клетки помагат за възстановяване на травмираната тъкан и неврологичната функция на мозъка, стига пациентът да няма много голямо увреждане.

Вече има подобрение на двигателната активност, надеждите са реални, но ефектът не е мигновен, нужни са и терапия и рехабилитация, обясни шефът на клиниката по неврохирургия проф. Венецеслав Бусарски. Досега подобни трансплантации са правени в Русия, Китай и Корея. Шансовете след такава процедура пациентите да се движат самостоятелно са малки, но повечето имат известно подобрение. Методът е приложим при хора с травми или болести на гръбначния и главния мозък и при инсулти.

В момента за аналогична операция в неврохирургията на Александровска болница се подготвя втори пациент. Имаме готовност за имплантация на стволови клетки и на хора с инсулти, но методът може да бъде успешен само при млади пациенти без значителни увреждания, обясни Бусарски. Финансирането също е проблем, напомни той. Първата трансплантация струва 12 500 лв., платена е със средства на клиниката и на Националния център по хематология. В Москва имплантацията струва 40 000 евро. Около 2500 души с травми у нас са подходящи за операцията.

Това е първата имплантация на стволови клетки от костен мозък на гръбначен мозък, извършена от български екип на български пациент, обясни д-р Чавдар Ботев от Националния център по хематология. Досега у нас трансплантации на стволови клетки и костен мозък са правени в областта на онкологията. По света стволови клетки се присаждат и за подобрение на функцията на сърцето, черния дроб, при болести на костите и кръвта. В България също се подготвят имплантации на клетки в кардиологията, но не е ясно кога ще станат факт.
1834
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД