:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 316
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пловдив пак продава паметник на културата

Този път общината ще приватизира старинната еврейска баня "Ортамезар"
Общината в Пловдив отново е обявила за продан паметник на културата, като този път това е старинната еврейска баня "Ортамезар", строена през XV век. В момента сградата на бул. "Шести септември" се използва за мебелен магазин и е вписана в капитала на общинската фирма "Бига". Дружеството е обявено за продан чрез търг с явно наддаване. Оценката на фирмата е 435 000 лв. Освен старинната къпалня за продажба са обявени друга баня в кв. "Кючук Париж" и два етажа от бившия Битов комбинат на ул. "Славееви гори", които също са в активите на "Бига".

Върху "Ортамезар" и баня "Русалка" е наложен запор за 240 000 лв. дългове. Бъдещият купувач ще трябва да ги покрие в 6-месечен срок и освен това да инвестира в трите имота общо половин милион лева за 5 г. Двете бани и Битовият комбинат ще се приватизират без земята, но с право на строеж.

Новият собственик ще бъде длъжен да пази паметника на културата и да съгласува с НИПК всички бъдещи ремонти и преустройства, увериха от общинската агенция за приватизация. Задължително трябва да бъдат запазени оригиналните елементи на баня "Ортамезар", обясниха от НИПК и допълниха, че за тях е важно паметниците на културата да се стопанисват добре.

Пловдивската община има горчив опит с предишни продажби на паметници на културата. Заедно с терените преди няколко години бяха продадени на частни фирми античният Римски форум в центъра на Пловдив и раннохристиянската базилика. И по двете сделки се водят следствени и съдебни дела. Преди десетина години пък бизнесмен взриви антична крепостна стена в Стария град, за да разчисти терен за строежа на хотел.
1
1040
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
19 Април 2005 02:14
Бе майните са хора с визия за бъдещето, за какво са им паметници и стари стени?Я идете да видите как е светнало Филибето, какъв модерен град е и колко е чист и приятен и колко са приветливи гражданите му!какви прекрасни нови сгради от бетон и стъкло се издигат, какви паркове и градини с играещи мили деца(повечето циганчета), какъв прекрасен въздух!А обществения транспорт там е истинско чудо-то е техника, то са модерни автобуси с гориво метан, тролеи, една малка голяма фантазия е!Ай да му се не види!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД