:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,505,232
Активни 117
Страници 3,957
За един ден 1,302,066
НАУКА

ЦЕРН: високите технологии, за които се колебаем

България губи от пасивността на МОН по отношение на участието ни в глобалната европейска научна организация
Снимки: Велислав Николов
Като се каже ЦЕРН, любителите на любопитни истории се сещат за "Ангели и демони" на Дан Браун. Тайно общество иска да срине Ватикана чрез бомба от антиматерия, открадната от научната организация, и прочие конспиративности. Учените пък си представят огромни подземни ускорители на елементарни частици. Всъщност ЦЕРН е далеч по-осезаема от фикциите на Браун и далеч по-любопитна от строго научните рамки, в които се опитват да я напъхат специалистите. Шеста година страната ни е член на ЦЕРН, но все още продължават споровете между нашите учени грешка ли е това или не.

-----------------Разтрисащ шок изпитва човешкият дух, когато попадне из лабиринта на комплекса на ЦЕРН на френско-швейцарската граница (или по-точно под нея). Това е гъмжило от нещо като огромни тунели, сгради, лаборатории. Най-новият тунел се разпростира по окръжност с дължина цели 27 км и всъщност е мащабен ускорител на елементарни частици, наречен LHC. Спрямо него човекът изглежда като мравка, но това е, защото той не е направен за хора.

ЦЕРН е много повече от научна организация. Тя е научният гръбнак на Европейския съюз. В нея влизат не научни организации, а правителства. Т.е. участието има политически смисъл.

ЦЕРН се ражда през 1954 г. с цел да се обединят усилията на европейските страни във физиката на елементарните частици, така че Европа да бъде конкурентоспособна на САЩ и СССР. Сега вече ги е изместила. Но това не означава, че ЦЕРН е затворена организация. В експериментите участват и американци, и руснаци, и японци. Те обаче не са сред 20-те страни-членки на организацията, поради което не могат да се възползват от някои значителни преимущества.

Годишният бюджет на ЦЕРН е към 1,250 млрд. лв., като най-много (25% от тях) плаща Германия. Но европейците не са неразумни, за да хвърлят огромни пари за едната любов към тайните на вселената. Според експертите страните-членки успяват да си възвърнат към 50% от членския внос чрез поръчки за индустрията. "Ноу-хау"-то и приложната стойност на откритията са съвсем отделен принос.Къде сме ние?България още от 60-те години има сътрудничество с ЦЕРН, но то е на ниво отделни учени. Ставаме страна-членка на организацията през 1999 г. след десетилетни усилия на част от българските физици - за разлика от Словения и Румъния, които не са се отървали от силното желание да се наредят до нас.

Като финансов принос България е джудже в ЦЕРН - плащаме едва 0,19% от бюджета на организацията. През м. г. страната е платила членски внос за 2,4 млн. лв., а т. г. сумата ще бъде 2,7 млн. лв. От 1999 г. досега България е внесла общо към 10 млн. лв., които се отпускат от бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН). Част от тях обаче се връщат под формата на поръчки за индустрията. За последните 4 години тези поръчки са на стойност 1,7 млн. лв. Но по показателя "индустриален коефициент на възвръщаемост", който отчита каква част от вноската на страната се връща като поръчки в индустрията, България изпреварва Гърция, Норвегия, Полша и Унгария.Къде са проблемите?Не изпълняваме едно от условията на членството - да влагаме допълнителни средства на стойност 30% от членския внос годишно за участие в самите експерименти. Според физиците от СУ е добре, след като плащаме членския внос, поне нашите учени да могат да се възползват пълноценно от възможностите на ЦЕРН.

Груба неглижираност от българска страна към европейския проект демонстрира нашето Министерство на образованието и науката. Повече от година то отказва да прати свой представител в ръководните органи на организацията. А там една държава означава един глас независимо от приноса в бюджета. С нашия глас са взимани важни за организацията решения. Пък и е добре да има някой, който да защитава българските интереси.

И най-важното - нямаме човек, който на място да следи за евентуалните поръчки към българската икономика. У нас поканите за участие в конкурсите се разпращат по фирмите от двама учени в БАН. В началото е имало идея за специална комисия към МОН от икономисти, индустриалци, учени, която далеч по-компетентно би могла да решава подобни въпроси. Въпросните двама учени си спомнят, че при назначаването си (т.е. 2 години след приемането ни в ЦЕРН) са заварили като наследство от МОН купове пощенски пликове с покани за участие в търгове, които дори не са били отваряни.

Не само МОН възпрепятства пълноценното участие на страната ни в ЦЕРН. По темата съществуват сериозни дрязги между самата научна общност у нас, която отново е разделена. Едната теза, упорито защитавана от ръководството на БАН, е, че за България участието в ЦЕРН е скъп лукс, който изяжда парите за останалите отрасли на българската наука. Според другата теза - на физиците от Института за ядрени изследвания на БАН и от Физическия факултет на СУ - ЦЕРН предоставя на български физици, инженери, техници, информатици връзки със световния елит, а на промишлеността - "ноу-хау" за най-високотехнологични производства.Какво печели България от ЦЕРН?Конкретна полза за страната е достъпът до знания, които се очаква да бъдат водещи в бъдещите икономики на знанието. Към 65 български учени участват във всеки един момент в експерименталните изследвания. Около половината са студенти и докторанти на възраст под 30 години. Те работят по няколко месеца или години при заплащане средно по около 3000 лв. на месец. За младите ни специалисти ЦЕРН означава поне две неща - умения за боравене с уникално високотехнологично оборудване и опит за работа в международен екип.

Ползите за индустрията не са само в преките поръчки на организацията, но и в достъпа до технологии, както и в покачването на рейтинга на фирмите, които изпълняват поръчки на ЦЕРН. Експерти от самата организация са изчислили, че нейна поръчка на стойност 1 швейцарски франк води до нова поръчка за още 4 франка. Освен това голяма част от поръчките не са за обикновени суровини, а в сферата на високите технологии. Проблем е, че у нас все още са малко предприятията, които могат да изпълнят високите критерии на ЦЕРН.

И апологетите, и отрицателите на участието на България в ЦЕРН признават, че вече няма връщане назад. Оттук нататък страната ни трябва да реши дали ще участва активно и ще се възползва възможно най-много от организацията, или ще пропуска шансовете.

Това, разбира се, няма да уталожи гнева на учените, които се смятат за ощетени заради ЦЕРН. Затова те предлагат членският внос за ЦЕРН да се отделя не от общия бюджет за наука, т.е. от бюджета на МОН, а от бюджета на Министерството на външните работи. Така е и в Чехия, обясняват от ръководството на БАН. Такава е и логиката, защото, както вече се каза, участието на страната ни в организацията има не само конкретно научен, но и широк политически смисъл.КАРЕ WWW е открита от учени от ЦЕРНСветовната мрежа World Wide Web е сред запомнящите се приноси на ЦЕРН хем в науката, хем в живота. Тук е полезно да се припомни, че WWW не означава Интернет. Тя е създадена през 1989 г. от Тим Бърнърс-Лий, учен от ЦЕРН, и подоизкусурена от Робърт Кайлиау през 1990 г.

Първоначалната цел е да подобри и забърза обмяната на данни между физици от различни институти по целия свят за целите на организацията.

Годината на World Wide Web е 1994, когато се организира първата конференция, посветена специално на мрежата. В резултат WWW става шокиращо популярна.

GRID е следващото стъпало над WWW, чийто основен тласък отново идва от ЦЕРН. Тази технология ще позволява да се използва целият наличен хардуер на компютрите, свързани в мрежата, за да се обработват и предават огромни масиви от данни. WWW няма система за такова разпределено изчисление и не използва всички ресурси на мрежата.

В разработването и внедряването на GRID работят и българи, поради което получаваме безплатно "ноу-хау".

----

КАРЕ

Ускорителят, който променя представитеКогато в ЦЕРН го построят, т.е. през 2007 г., LHC ще бъде най-мощният някога създаван ускорител - инструмент за изследване на свойствата на елементарните частици. Целта на грамадата е да проникне по-дълбоко от всякога в тайните на структурата на материята. В момента нашето разбиране за вселената е непълно. Не е напълно ясно например защо елементарните частици имат маса и защо тя е различна. Голямо изпитание е и да докаже, че всички взаимодействия в природата имат общ произход.

Технологичното чудовище се гради така, че в него да се сблъскат протони с огромна енергия, за да се проследят процесите, които стават с тях при тези условия, близки до първите мигове след Големия взрив. Работата на ускорителите има приложение и в редица нефундаментални сфери на геологията, химията, археологията и дори медицината.

Български учени участват и в този проект на ЦЕРН. А това им отваря вратите за участие в изследванията, които са планирани така, че да бъдат увенчани с Нобелови награди. Приносът се състои в изграждането на детекторите, които регистрират данните от състоянието на частиците в ускорителя и в обработката на огромната информация.

-----
 
Това са част от младите българи, които работят за ЦЕРН.
8
1561
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
29 Април 2005 23:49
на земята планетите и звездите матрицата е менделеевата таблица така че надежди всякакви оставете на земята да получите анти материя само някаква степен на празно пространство известно като вакуум
30 Април 2005 10:28
Хубава статия !! България задължително трябва да продължи участието си в ЦЕРН и да си плаща членския внос редовно. LHC ще промени представите ни за Живота, Вселената и всичко останало.
30 Април 2005 14:43
Тези дейности трябва да се подкрепят! Благодарение на това може да се каже, че сме влезли в ЕС доста преди 2007 г.
А иначе нямам нищо против да изляза на по бира с момичето от снимката.
30 Април 2005 22:11
Фрактал, моля те обясни ми какво е антиматерия. Скоро четох, че антиматерията съставлява около 95 % от вселената...което направо ме потресе.
02 Май 2005 03:13
През 30-те години на 20.в. английският физик Пол Дирак по теоретичен път предсказва, че наред с електрона трябва да съществува още една частица, която има същата маса и спин, а нейният електричен заряд трябва да е същият по абсолютна стойност като този на електрона, но с обратен знак. Тази частица беше наречена античастица на електрона или позитрон. Само след няколко години позитронът беше открит експериментално от Андерсон.
Съгласно теоретичните предсказания, когато се срещнат електронът и неговата античастица би трябало да изчезнат (или както се казва още да анихилират), като тяхната енергия се превърне в g-кванти.
Самият Андерсон изглежда не е вярвал твърде много в това, което е наблюдавал, защото е публикувал откритието си в списанието "Нейчър" - едно списание, което не е специализирано в областта на физиката. Още същата година обаче недвусмислено бе показано, че при преминавето на g-кванти с достатъчно висока енергия през оловни пластини, се раждат двойки електрон - позитрон, като тези две частици се разлитат в различни посоки.
През годините след Втората световна война, когато физиката на атомните ядра и елементарните частици получи небивало развитие, беше открито, че не само електронът, но също и протонът и неутронът притежават античастици. Откриването на антипротона и антинеутрона показва, че всички елементарни частици имат античастици. Античастиците са напълно идентични със съответните частици и се отличават от тях само по знака на своя електричен заряд. Например антипротонът е зареден отрицателно. Някои античастици не се различават от своите частици (например g и pо).
Срещата на частицата с нейната античастица води до тяхната анихилация, т.е. до превръщането им в g-кванти. Например При анихилация на електрон и позитрон:

е- + е+ ® g + g

Наблюдават се и обратни на анихилацията процеси. Те се осъществяват при много високи енергии: от g-квант, при определени условия, се ражда електрон-позитронна двойка:

g ® e- + e+

След като съществуват антипротони и антинеутрони би трябвало да съществуват и антиядра, т.е ядра, образувани от съответните античастици. Тези "антиядра" заедно с позитроните могат да образуват "антиатоми", които по принцип трябва да имат същите свойства като "обикновените" атоми. Поради това би трябвало да съществува и антивещество, което при срещата си с обикновеното вещество ще анихилира, освобождавайки при това огромна енергия.
В достъпната ни за наблюдения част от вселената обаче не са открити забележими количества антивещество.

Глупоста е също толкова безграни4на, колкото и мъдроста.
05 Май 2005 22:01
Благодаря много на Азурал че ме осветли по въпроса. може ли да се мисли, че обратния на анихилацията процес е създаване на вещество от енергия...или Сътворение? Означава ли това, че преходът от материя в енергия е естествен и протича дори и при скорости, по-ниски от светлинната.
06 Май 2005 16:16
означава зер, щракни си запалката и че видиш живо доказателство
10 Май 2005 20:54
Хубава статия, но би било интересни да се каже как се правят тези открития, да се покажат и снимки от ЦЕРН. Нямерих някои интересни в сайта им:

http://public.web.cern.ch/Public/Content/ Chapters/AboutCERN/AboutCERN-en.html


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД