:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 294
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
СЕМЕЕН БЮДЖЕТ

Как да си спретнем заря на Нова година

Пиратките се продават по 5-10 стотинки, а най-ефектните фойерверки - по 60-70 лв.
Снимка: Ройтерс
Остава само седмица до Нова година - празника, който се чества най-шумно от хората навсякъде по света. Онези, които предпочитат да поверят доброто си настроение на шоумените в различните ресторанти, клубове, заведения и пр., ще трябва да помислят само за тоалета си в празничната нощ.

Повече са грижите на хората, предпочели да прекарат новогодишната нощ у дома - чистене, пазаруване, готвене и какво ли още не. А за да се отличи някак настроението на празника от обикновено събиране с приятели, е задължително не само да украсите жилището, а и да си осигурите фойерверки.

Експертите не препоръчват самоделките, защото последствията от тях могат да бъдат доста неприятни, а понякога и трагични. Затова е най-добре да заделите известна сума и да си купите желаната пиротехника от специализиран магазин.

1,50 лв. струват най-евтините фойерверки, които изстрелват по 20 топчета.



Те са подобни на пръчки,



които могат да се държат в ръка или да се поставят в бутилка. Различните търговци препоръчват като по-целесъобразен единия или другия метод. Но според хората, които работят в магазините за пиротехника, най-добре е пръчката да се постави в бутилка в случаите, когато е по-малка. След като се запали фитилът, от пръчката се изстрелват топчета, които се взривяват в най-различни цветове. Тези, които имат по 30 топчета, струват по 2-2,50 лв. в зависимост от мястото, на което се продават. Срещу 2-3 лв. може да се вземе фойерверк с 40 топчета. Най-атрактивни, пък и най-изгодни финансово са пръчките с по 100 изстрела, които струват по 6-7 лв. бройката. Само за тях експертите казват, че могат да се държат в ръка без каквато и да е опасност от изгаряния.

Пак за 2-3 лв. човек може да се сдобие с т. нар. ракети. Те са закрепени на пръчка и след запалване на фитила се изстрелват и избухват във въздуха със свистене. Експертите отново препоръчват ракетата да се постави в бутилка, защото иначе може да изгори ръцете ви. Освен това, ако желаете да си спретнете качествена заря, ще ви трябват поне 10-20 ракети.



Много атрактивни са предлаганите



в специализираните магазини конуси. При запалване те изстрелват във въздуха огън, съпроводен от подобаващ шум. Според експертите ефектът е много впечатляващ и силно напомнял по визуалните и звуковите си ефекти изригването на вулкан. Цената на удоволствието е 5-6 лв. за бройка.

На места се предлагат и конуси, които могат да се използват в затворено помещение. Специалистите дори твърдят, че ако конусът не се постави на масата, ефектът му се губел. Освен това те гарантират, че покривката ще си остане невредима. Естествено цената е по-височка - десетина лева.

Другият вариант, който се предлага за употреба в стаята и определено би впечатлил силно гостите ви, е кутия, от която излиза някаква изненада. Отварянето й е на принципа на конфетите и издава същия звук, а цената отново е около 10 лв. за най-малкия размер. Големите кутии стигат до 30 лв. На мераклиите се предлагат и кутии с еротични подаръци - отново срещу 25-30 лв.

Истинска заря може да си направите с минимални усилия на балкона или на двора, ако разполагате с 60-70 лв. Срещу тази сума в магазините за пиротехника се предлагат т. нар. батерии - кутии с относително голям размер, които при запалване на фитила изстрелват във въздуха поредица от разнообразни по вид, цвят и ефект фойерверки. Ако не разполагате с подобна сума, можете да си вземете и по-малки батерии на половин цена. Само че те предлагат доста по-краткотрайно удоволствие.

Миниатюрни кръгли пластмасови кутийки, в които има навит на руло фитил, могат да създадат доста пукот и светлина. След като фитилът се запали, кутийката започва да се върти, гърми и хвърля искри наоколо. Препоръчва се човек да се намира поне на 1,5-2 метра от фитила, за да не се подпали. Удоволствието струва около 4 лв. бройката. На места се предлагат пък само фитили, които не са навити в кутийка. Те струват само 40-50 стотинки, но не са толкова ефектни, обясниха експертите.

Ако не държите на светлинните ефекти, а само на звуковите, срещу 2-3 лв. можете да се заредите за новогодишната нощ с кутийки, в които са закрепени по няколко пиратки.

При запалване



пиратките се изстрелват във въздуха



една след друга и създават невъобразим шум, който много напомня на картечен обстрел.

Доста евтино пък се предлагат обикновените пиратки. В зависимост от вида и размера цената започва от 5 стотинки и стига до около 40 ст. Най-евтини са най-слабите бомбички, които издават звук, подобен на пукот, а най-скъпи са тези, които с ефектите си спокойно биха могли да убедят съседите ви, че е започнала война.

По магазините могат да се намерят и пиратки, които, преди да се взривят, се въртят и свистят. Цената им отново е 40 стотинки. За онези, които предпочитат по-малко шум, се предлагат и топчета, които при удар в земята просто пукат и святкат.

Хит тази година са



конфетите, от които излизат разноцветни лентички



Те са в малки пластмасови кутийки и струват по 40-50 стотинки в зависимост от магазина. На половин цена пък са традиционните конфети, познати от минали години. Ако сте решили да отбележите настъпването на новия век с конфети, пак е най-добре да се сдобиете с тях от специализиран магазин, защото там гаранцията, че са изправни, е много по-голяма, заявяват експерти. Според тях по улиците се предлагат доста дефектни стоки.

Доста популярен е и



бенгалският огън,



който гори в различни цветове. Цената на един пакет с 10 бройки навсякъде е 40 стотинки. За половината от тази сума пък може да се купи обикновен бенгалски огън по всички магазини и улични сергии из столицата.

Характерно за държавата е, че независимо от забраната за продажба на фойерверки по улични сергии и неспециализирани магазини почти навсякъде в столицата човек може да си купи пиратки и всевъзможни други екстри. На някои места по уличните сергии са изложени само конфетите, бенгалският огън и най-безобидните фойерверки, но ако клиентът се поинтересува, ще му предложат всичко останало.

Купуването на пиротехника от неспециализиран магазин обаче не дава гаранции за безопасност. Да не говорим, че стоката може да се окаже абсолютно некачествена и негодна за употреба. Освен това репортерска проверка на "Сега" установи, че в магазините за пиротехника



стоките се предлагат на малко по-ниска цена,



отколкото на улицата, където вероятно слагат надценка за риска от незаконната продажба. Изключение правят сергиите по пазарите, където всичко се предлага със стотинки по-евтино.

Все пак, ако сте решили да си спретнете собствена заря на Нова година, задължително трябва да се съобразявате с инструкциите за употреба на всеки отделен вид фойерверк. В затворено помещение могат да се използват единствено тези, които специално са направени за тази цел. Другите не само че ще изгорят килима ви, а биха причинили и доста други щети. Освен това не е препоръчително пиротехниката да се използва от деца, въпреки че малчуганите без проблем могат да си купят всичко не само от улицата, а и от специализиран магазин.
 
В търговски център "Илиянци" могат да се намерят всякакви фоейерверки.
 
Разнообразна стока може да се купи и от неспециализирани магазини.
5851
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД