:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 222
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
В АВАНС

Празникът през погледа на дизайнера

Повечето стилисти у нас остават верни на дългата вечерна рокля, по-практичните лансират артистични костюми
Снимка: Александър Михайлов
Няма нищо по-хубаво от това една жена да направи подарък на себе си. Още повече, че наближава Коледа, а след броени дни настъпва и новото хилядолетие. И понеже мъжете рядко улучват вкуса или размерите на своята половинка, поне що се отнася до дрехите, то тоалетът за новогодишната нощ може да бъде дар от Алф за Алф, сиреч подарък от жената за нея си.

Защо новогодишната нощ ли? Защото Коледа е семеен празник и обикновено се посреща на домашната трапеза, а тя не изисква скъпи и шикозни тоалети. Седмица по-късно обаче те вече са не само необходимост, а и задължение, особено ако празникът ще се полива извън дома. И ако повечето жени започват суетенето около тази нощ броени дни преди тя да настъпи, дизайнерите отдавна са помислили за празничния гардероб.



Дългата рокля - класика в жанра



Прави впечатление, че повечето стилисти у нас остават верни на концепцията за дългата рокля като най-удачен вариант за новогодишната нощ. Това наистина е така, ако не сте в категорията средностатистическа българка и може да си позволите куверт за луксозен ресторант у нас или в чужбина. В този случай етикетът задължава да сте с дълга официална рокля.

Класика в жанра са черните рокли. Те никога не излизат от мода и може би затова са най-практични. Ако в гардероба ви липсва такава, добавете я. В случай, че не харесвате семплите черни модели, изберете си рокля с инкрустирани мъниста. Тя ще стои по-тежко, а и със сигурност ще бъде бутиково изпълнение. Тази година подобни модели се предлагат най-често. В колекцията на Джина Ник те са черни, а инкрустираните камъни блестят в сребристо. Подобни са и предложенията на "Макс Мара". Върху тъмните (сини или черни) рокли италианските стилисти апликират "пояси" от релефна дантела или брокат със златисти орнаменти.

Дори и в най-снобарската компания обаче е добре да има дами, облечени и в по-различни от черно или синьо цветове. Новост в тенденциите тази година е друг класически цвят - червеното. У нас обаче той е рядкост и в дизайнерските ателиета, и в бутиците на западните модни къщи. За сметка на това има много други предложения. Мария Недкова лансира стилни вечерни рокли от дантела и сатен в нюанси на беж, пепел от рози, сребристо, синьо. С голямо разнообразие от цветове (турско-синьо, светлозелено, сиво-лилаво), но и с доста екстравагантни кройки се отличават моделите на Жана Жекова. В нейното ателие може да откриете ефектни асиметрични модели от релефна дантела, сатенирани поли с набори в долната част, а също и ексцентрични къси кринолини. Цветовете и нестандартните кройки са характерни и за Жени Живкова.

Към тежките вечерни рокли може да добавите и шапка. Според майсторката в този бранш у нас - Ирина Сардарева, аксесоарът може да е с периферия, изрязана на фигури, или пък малка и кокетна шапка с мрежичка отпред. Най-тежко стоят "бухналите" шапки, изработени от сатенирани материи и набори от тюл. Стилистката допълва шапката с шал, като двата аксесоара са в цвят, който винаги се различава от този на тоалета.



Костюмът със сако е по-практичен



В много от случаите обаче дългата вечерна рокля се оказва неудобен тоалет за новогодишната нощ. Заменете я с костюм.

Класика са ансамблите със сако, макар че и те напоследък трудно могат да се впишат в традиционните схващания. Много новости има и при саката, и при останалите части на костюма. Сред тях например е това, че официалните сака трябва да са максимално изчистени - със семпла линия и без детайли. Дори копчетата са сведени до минимум или са скрити. Кадифето е заменено от по-непретенциозни материи, а празничният елемент идва от флоговете или лъскавите кантове по реверите, ръкавите и външния край на панталоните. Официални костюми могат да се намерят при "Рила стил", "Ескада", "Макс Мара", Жени Живкова, Мария Недкова, Франц Мари, Любка Михайлова.

Прави впечатление, че тези дизайнери или модни къщи търсят по-практични решения за българката. Като например един костюм в различни варианти - ако си вземеш сакото, сама решаваш дали то да се комбинира с панталон, дали с пола, дали с рокля. В тези случаи сакото най-често е вталено и удължено до коляното. Така то идеално се съчетава с класически дамски панталон, с права пола малко под коляното или рокля със същата дължина. Интересното при роклите е, че те са без ръкав или с малки къси ръкавчета, а деколтето им е атрактивно оформено - високо, но разширено към раменете. Полите и панталоните невинаги се комбинират с блуза, а се носят само със сако, като деколтето се закрива с шалче.

При костюмите със сако има и голямо разнообразие откъм цветове. Наред с класическите черно и сиво могат да се открият още лила, бордо, тъмносиньо и дори светъл беж. Някои стилисти остават верни на семплите дюсови изпълнения, но други наблягат на пищните детайли, като например яки, ревери и маншети от материи, имитиращи кожа на питон, зебра или леопард.



Артистичността на новите комбинации



Традиционното схващане, че официалният костюм трябва да съдържа риза и сако, е твърде остаряло. Много от стилистите тази година лансират десетки нови варианти - от нови съставни части и нови материи.

Типичен пример са плетивата, навлезли широко и във вечерната мода. Задължително е обаче те да бъдат от фини прежди, чиято празничност се подсилва от дискретни лъскави нишки. Подобни плетива намират място в колекцията на Румяна Терзиева, която предлага различни като кройки и цветове модели. В ателието на дизайнерката могат да се открият рокли или ансамбли от различни като модели панталони и поли с ефектни бюстиета и дълги жилетки. Мария Недкова пък набляга на артистичните асиметрични модели, изработени от фин черен мохер. Материята е толкова фина, че даже е прозрачна, а това налага напластяване при конструкциите, подобно на шифонените тоалети.

Впрочем, като стана въпрос за прозрачни тъкани, то последните тази година са в изобилие в празничната мода. С едно важно уточнение: това са предимно блузи, поли и панталони от релефни дантели, които задължително се носят върху идентичен модел от непрозрачна материя.

По отношение на кройките съставните части на костюма без сако са доста по-разчупени и разнообразни. Панталоните например са най-често с разкроени крачоли и ниска талия. Някои стилисти ги предпочитат с цепки - от външната страна или отпред. Тези модели се носят с къса и тясна блуза или с дълга риза. Полите също имат няколко варианта. Те могат да са къси около коляното или дълги, подобни на вечерните рокли. Съществува и трети, по-артистичен вариант, при който полата е от тафта, разкроена е и е набрана с шнур в долния край.

Новости в модата, види се, има в изобилие. Така че доставете си удоволствие, направете си подарък за празника. Нова година идва, време е за шоу, както обичат да казват по филмите.

Дантела в златисто краси и късите черни рокли на "Макс Мара".

 
Лъскави елементи съдържат и празничните костюми. Моделът е на Мария Недкова.
2847
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД