:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 220
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ДИЛЕМА

Къде е мястото на дръвчето?

Висока или ниска, бор или ела - изборът не бива да се прави с лека ръка
Сигурно на всеки се е случвало да купи прекрасна елха, след което да се чуди поне половин ден, докато й открие най-доброто място в дома. За да не изпадате в такава ситуация, добре е предварително да решите въпроса с нейното местоположение.

Има няколко тънкости, които не е зле да знаете, когато купувате елха. Не се хвърляйте на голямо дръвче, ако имате току-що проходило дете. По-добре е да вземете нещо по-малко, което да поставите на недостъпно за малчугана място. Вариант е изкуствената елха с нечупливи играчки, но пък с нея не е същото, в дома не мирише на бор, с две думи - не е празнично като хората.

Изкуствената елха обаче е добро решение, ако притежавате котка. В повечето случаи мацките изпадат в неописуем възторг от истинското дръвче и опитват да погълнат всичките му клонки, които за тях са си истинско лакомство. Резултатът - без елха и котка с разстроен стомах. Не е приятно, нали?

Голямата елха стои добре в по-просторно жилище или пък в ъгъл, в който няма много предмети и мебели. Ако имате остъклена и хубава тераса, въобще не се колебайте, а изнасяйте дръвчето там. То ще се чувства много по-добре на свеж въздух, а и ще издържи по-дълго.

Малката елха е добре да бъде поставена на шкаф, за да е на нивото на очите, когато седнете около масата. По принцип дръвчето се разполага винаги на срещуположна стена или в ъгъл срещу вратата, така че когато влезете в стаята, погледът ви да пада първо върху него.

Елхата в саксия не бива да стои на шкаф. Тя се поставя на пода, най-добре в ъгъл. Това правило обаче не важи за екзотичните иглолистни бонсаи.

В дома може да има и няколко елхи, но те трябва да са почти миниатюрни. Прекаляването в броя не е желателно. Когато елхата е една, мястото й е в дневната.

За да издържи дръвчето по-дълго време зелено, е добре предварително да увиете ствола му с памук, напоен с вода, а после да го напъхате в найлонов плик. Едва след това го поставяте в кръстачката, но така, че част от плика да се подава над нея. През отвора може да наливате от време на време вода и да поддържате свежестта на елхата. За да не стои грозно, отгоре замаскирайте с гирлянда.



КАРЕ -------------------

Много хора изпадат в истинско затруднение, когато се изправят пред струпаните на пазара дръвчета. Какво да изберат - бор или ела, или може би онази странна синееща елха? В днешно време вариантите са много и могат да задоволят дори най-капризните.

Елата по принцип е най-нетрайният вид. Нейните иглички доста бързо падат. Понякога едно разклащане на играчка или леко течение са достатъчни, за да оголят всички клонки. В същото време елата е едно от най-нежните коледни дръвчета. Подходящи за нея са елегантните малки играчки.

Борът няма да ви погоди номер с игличките. Неговият проблем е, че има малко клони и определено не е кичест. Това обаче може да бъде преодоляно с подходяща пищна украса. В този случай за предпочитане са по-едрите играчки.

Най-доброто решение е смърчът. Тези дръвчета са като извадени от анимационно филмче - много кичести, с идеална форма и не на последно място - изключително трайни. Проблемът е само цената, която надвишава с пъти останалите и определено не е за всеки джоб. Иначе дръвчетата се предлагат в два варианта - хубаво зелено и леко синеещо.

------------------------

Елхата може да е и на терасата.

Ако елхата е само една, мястото й е в дневната.

Иглолистните бонсаи нямат нужда от специална украса, но пък се поставят на централно място в дома.

789
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД