:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Рефлексия

Кротко гражданско неподчинение и държавна параноя

Ако някой ви преследва с идеята да бъде обичан от вас, е добре да го пратите на психиатър, защото проявява - засега потиснати - параноидални симптоми. Ако една държава, независимо от здравния статус на представителите си, обаче започне да иска взаимност чрез задължително участие в нейното устройство, управление и политика, най-добре е да се посъветвате със здравия разум и съвестта. Те ще ви наприказват такива неща, че някой хубав ден може да влезете в затвора. Примерно отказвате участие в избор на правителство, чиято политика ви се струва престъпна; презирате представители на държавата; не плащате данъци. Утешителното в случая е, че не упражнявате насилие, поради което и в затвора сте от страната на истината в мнозинство от един срещу хиляди. Още по-утешително е, че такава държава не трае дълго, тъй като не е свързана със съвестта и здравия разум. Поне те са си ваши и неотчуждаеми.

Това са накратко кротките начала на гражданското неподчинение. Дадени са през 1848 в едноименното есе на Хенри Торо, масачузетски ориенталист-трансценденталист. Написал го три години след затвора заради неплащане на данъци; смятал, че войната на САЩ срещу Мексико е несправедлива. Същата година излиза "Комунистическият манифест" на Маркс и Енгелс с началата на буйното пролетарско неподчинение. Но не само защото Манифестът си го знаем, трябва да се обърне повече внимание на Торо. Той просто е по-актуален. Дори си мисля, че някой съботен брой на прекрасния вестник, който четете сега, ще е по-злободневен, ако препечата цялото есе. Има го в есеистичната сбирка на Кръстан Дянков от 1981, озаглавена и тя "Гражданско неподчинение". Така ще се подкрепи масовизирането на американски културно-възпитателни артикули, чиято продажба все повече крепи медийния ни пазар.

Но на темата.

Извън мотивите да се учим от прогресивния исторически опит на САЩ тезите на Торо са важни у нас в едно особено отношение. Те помагат да се навърже симптоматиката на



държавния страх от отказана политическа взаимност



и мътното подозрение в гражданско неподчинение, което трябва да бъде наказвано. Естествено със силата на държавата, застрашена от индивида, който не иска да съучаства в делата й. Това се разкрива в простите идеи, изявени напоследък от представители на всичките ни власти, опозиции и кръжащия около тях медиен антураж.

Най-напред се завъртя незлобливата идея за гражданска отговорност чрез мотивирано участие в изборите. След мижавата мобилизация на гласуващите дойде и мисълта за задължаване със закон. Тя обаче не бе придружена от задължението на политическите партии да представят алтернативни проекти и интереси, за да има изобщо сериозен избор, а не легитимация на натрапена безалтернативност. Друг е въпросът, че тази безалтернативност изглежда особено нормална там, където над парламента пише "Съединението прави силата". Каквото и да значи това от снопа на Кубрат до днешната коалиция. Разбираемо, тази идея се реанимира след още по-голямото безразличие на местните избори.

Насилването на взаимност продължи в една друга. Освен патриотична тя е с предимството на опита от петдесетте години - член от НПК, наказващ уронване на доброто име на държавата в чужбина. При нейното пускане никой от адептите й не се сети, че за здравия разум



престижът се рони доста повече от некадърни представители на държавата



и нейна глупава защита, каквато е всъщност тъкмо тая идея. Защо да не се наказват първо те, вместо да се преследва изказано мнение по света за действителността, каквато си я знаем у нас? А тя е, че задължително положителният образ най-често прикрива пряката отговорност на тази държава за удивителната бедност на гражданите й и за обогатяването на нейните представители.

И най-накрая нещата с изискваната взаимност лъснаха напълно в най-прясната: да се криминализира неплащането на декларирани данъчни задължения. Истинският проблем тук не е, че никой не обича данъците или че една администрация поради некадърност не може да ги събере. Той е в това, че данъчната декларация не се разглежда и като договор между гражданина и държавата. Гражданинът е в правото си да откаже изпълнението му, колкото и да говорят за солидарност и граждански дълг. Например, когато прецени, че този договор системно не се изпълнява от нейна страна с ненаказване на посегателства срещу него и семейството му - разбиване на жилище, кражба на кола, занемаряване на здравето и образованието, източване на банки, фондове и все неща, които са се случвали на повечето български данъкоплатци. Също така може да прецени, че това плащане води до безалтернативна политика и отъждествяване на държавата с частни лица, богатеещи от неговите данъци. Така се връщаме на първите две идеи...

Изобщо ако човек не познава ония, които искат законови санкции за простите видове оправдано несъучастие, може да си помисли, че вървят по текста на Торо и пишат встрани с етатисткия патос от Хегеловата "Философия на правото" - "противодържавно, затвор!" Но понеже си ги знаем, няма защо да търсим под вола телета: никакъв Торо няма тук и никакъв Хегел. Имаме държавна параноя и страх от политическа самотност, изтласквани от люде, които на младини със сигурност са самодействали в монтажи по стиховете на Маяковски за паспорта на СССР и милицията.
45
3312
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
45
 Видими 
26 Ноември 2005 01:17
И аз мисля, че държавата не е бедна, вижте ни данъците, акцизи и колко още други, а защо не стигат парите не мога да се сета, но заплатката вече свърша много бързо, къде беше 89, къде е сега, щеше да става хубаво, кога бе ще
26 Ноември 2005 01:56
/:/ "... Освен патриотична тя е с предимството на опита от петдесетте години - член от НПК, наказващ уронване на доброто име на държавата в чужбина..."
......................................... ......................................... ..................................
Първо, да се доуточни: "уронване на доброто име на държавата в чужбина" ИЛИ " уронващ В ЧУЖБИНА доброто име на държавата ни" ?!?
Щото, нали, НЕ е доказано, че държавата/ни/ ИМА ДОБРО ИМЕ В ЧУЖБИНА- напротив, всеки ден слушаме критики оттам!!!
И, второ:

НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
...
Чл. 5. (Изм., ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Наказателният кодекс се прилага и към чужденци, извършили в чужбина престъпления от общ характер, с които се засягат интересите на Република България или на български гражданин.
......................................... ..
Значи, КРАЙ на идващите от "чичковци" и "лелички " в ЕС /ЕК/ КРИТИКИ , уронващи доброто име на България! Който от ЕС/ЕК/ПАСЕ/ОССЕ/ и прочие /из/критикува Република България- чака го български Прокурор, български Съд и български Затвор!!!

Редактирано от - paragraph39 на 26/11/2005 г/ 02:06:45

26 Ноември 2005 03:06
Мотото, с което Хенри Дейвид Торо започва есето си гласи: "That government is best which governs least".


Почти да се дъглася с автора напълно, но... как да напъдим досадната държава с опитите и за взаимност, като не сме готови(на жертви). Държавата е изплела социални мрежи, чадъри и сенници, биберони, залъгалки и други "общи блага", от които никой не е готов да се откаже. Ако Денков желае да ритне кросното и да викне: "Не ви ща жалкото здравеопазване, не ви ща мизерните пенсии, не ви ща помощите за топло и светло, не ви ща осигуровките, не ви ща пътищата с дупките, не ви ща цените на тока, не ви ща детските градини...", питам, колко ще го последват?


Знам, че с примерите изпадам в крайност, но известно е, че параноята на изгубената взаимност не се поражда само от държавата. Не само Дмитриевич и Шадравански са каканизали стихчетата за паспорта на СССР. С техни съмишленици гъмжи наоколо. Те са доволни и никакъв Торо нема да ги трогне. Другите хора - тези, които отказват взаимност на държавата (от дълги години) могат да бъдат видени на софийската аерогара под табелите "Заминаващи".
26 Ноември 2005 09:41
Ето го есето Натиснете тук
26 Ноември 2005 12:36
Денков явно ми е чел опашката.
(вж по-долу)

А е чел и изблиците ми относно лицето Ърсев, на което илядо пъти обясних, че насила парите може да ми земе, ма насила да ме накара да го обичам-ич не може.


_______________________
Никой не може да ме накара да спазвам договор, който не съм подписвал.
дон Хуан
26 Ноември 2005 13:45
Ще го обичаш доброволно в такъв случай

Редактирано от - Heat на 26/11/2005 г/ 15:12:14

26 Ноември 2005 13:54
Доста полезно човек да се запознае с най-основни принципи на държавата и правото, както и на това що е обществен договор, преди да започне писане на есета по темата. В противен слуай есетата изглеждат като издялани в час по трудово обучение.

Редактирано от - Heat на 26/11/2005 г/ 15:12:57

26 Ноември 2005 14:10
Основният принцип е, че държавата служи на хората.
Ако не е спазен основният принцип, другите не важат.
Толкоз.


_______________________
Никой не може да ме накара да спазвам договор, който не съм подписвал.
дон Хуан
26 Ноември 2005 15:27
Излиза, че основният принцип е да не питаме какво може да направим за страната си, а какво тя да направи за нас - и в този форум принципът важи

____________________________________
Внимавай какви договори сключваш, че може да се наложи да ги изпълняваш!
26 Ноември 2005 15:47
Манерко, излиза, че свободно боравиш с понятия, от които хабер си нямаш.
И значи излиза, че не само елементарна логика ти липсва.
Някаква разлика между страна и държава правиш ли?

_______________________
Никой не може да ме накара да спазвам договор, който не съм подписвал.
дон Хуан
26 Ноември 2005 16:30
Отдавна се чудя покрай галимацията с данъците, цените, обществения договор и т.н. кога и кой ще си спомни Торо.Вероятно-който го е чел някога ?
Прочее, Декларацията за независимостта също би стояла зашеметяващо злободневно по страниците на днешните вестници.Не вярвате ли?Ами намерете си я и я прочетете(чоки, ако имаш линк - пусни го насам).
За статията:
26 Ноември 2005 16:36
Manrico, г-н никой съм, от излишните, враг даже, в тебе е надеждата
26 Ноември 2005 18:19
Изключително незряла идея за неплащане на данъци от Димитър Денков. Но както съм казвал и друг път, от български философ нещо читаво не чакай. Виж, да напише нещо поръчково и да му платят от Отворено общество, това го може.
Та за неплащането на данъците.
С глобализацията, а нега и с процесите на присъединяване къв ЕС, българската държава се цепи отвсякъде. Плащането на данъци за държавата се превръща в наливането на пари в каца без дъно. Голяма част от парите се крадат, а останалите се използват изключително неефективно. Просто досегашният вид държава загива. Стига сме плакали за силна държава, неподкупна държава, патриотична.... Хората трябва да разбират, че тяхното бъдеще все по-малко се свързва с досегашната държава. Трябва да се търсят други форми за интеграция на хората, които да съответстват на все по-глобализиращият се свят. Дали ще са икономически сдружения, организации, клубове, общини или каквото им допадне. Или ще са едновременно и политически и религиозни и т.н., това няма значение. Важното е хората да обединят усилията си за оцеляване и проспериране в глобалния свят. И тогава неплащането на данъци на държавата ще се обвърже с обратния процес- поемане на все повече задължения от новосъздадените обществени организации. Т.е. изземване на държавни функции. Не плащаш данъци, но поемаш досегашни задължения на държавата. И съответно, икономисаните средства от данъци ги използваш по многократно по-ефективен начин, отколкото би ги използвала държавата.Защото те ще се използват пред погледа ти, за теб, за твоите деца, за твоите родители, с твоя личен глас. Това е бъдещето. Хората трябва да се готвят за него. Демокрацията позволява това. Има много законни начини и в момента, при които позволяват по съвсем законен път да не се плащат данъци. Да вземем ишлемето. Плащат се данъци, само в частта за платената и извършена услуга. Както и да е, нямам време да се разпростирам. Спокойно може да се извършва икономическа дейност, като се избягва пазара и обхвата на държавното фискално счетоводство.
26 Ноември 2005 20:54
Не смея да твърдя какво е чел Денков, но:
Четете Зую, Хиит и Манрико, те неведнаж са (до)казвали -(и) друг път (как, да не помните!?). (Аааами, така сие Я!) (виж, за Зую има надежда, той е го написАл Същото, ама със свои думи, а също и някак си Непоръчково.) Хиит, както винаги е подплатен "принципно"- "законово", но за съжал. най-основно, което не достига за каквото и да е. Манрико е подочул нещо, пак.
.
П.С. Чоки, не пускай линкове ; -) . За какво!? Като на някои четенето им предизвиква отвращение, а мисленето по въпроса - единствено ехо на собствено его (аз)... и главоболия. (1. Какво да правим? 2. абе, аз нали ви казах и друг път, че не бяхте прави)
.
""Кротко гражданско неподчинение и държавна параноя"" Заглавието, както Думичката "Параноя" в съчетание с държавническа е така добре съчетано с есето на Торо, че ми е адски неудобно в момента, че го коментирам. Моля за извинение!
26 Ноември 2005 22:40
Perkoles,
иронията ти е неуместна, при условие, че не си в час.
Въпросния Торо за пръв път го чувам. Доколкото съдя от статията на Денков, той е проповядвал неплащане на данъци от гражданиня, при условие, че държавата не си изпълнява обществения договор. Един вид справедлив бунт от страна на гражданина срещу държавата.
Същността на моята идея е, че в глобализиращия се свят досегашния вид национална държава умира и хората трябва да намерят други форми на организация, с които да противостоят на глобализацията и да запазят етническата си, културна, религиозна идентичност и традициите си. Торо едва ли изключва държавата в есето си. По-скоро я наказва по този начин, чрез неплащане на данъци. Аз я изключвам в далечното бъдеще. До миналия век държавата е усвоявала все повече и повече функции, до степен на несправяне с нито една. И не само българската държава. И американската, и европейските, и бъдеща обединена Европа. Идва времето, когато трябва да се изземват функции от държавата, а не да й се придават нови. Няма смисъл да я мъчим. Глобализацията руши държавата. Хората, особено малките народи, трябва да намерят форми, с които да противостоят на тенденциите за претопяването им от големите. Покрай събитията във Франция много се коментира идеята за интегрирането на имигрантите. И изявените форумци точно така разбират интегрирането, като претопяване. Т.е. да стане досущ като французина, направо да стане французин. Изключително важно е народът ни, който ще живее в "глобалното село", или в свят без граници, да запази културата, традициите си, религията си и дори да достигне един нов ренесанс в собствената си култура. Защо? Освен глобализацията, в света имаме и нови реалности. Пренаселване, замърсяване на околната среда, изчерпване на невъзстановими природни богатства. Това неминуемо ще наложи ограничаване на неразумното потребление на суровини от природата. Но човешката природа е така устроена, че не се задоволява с малко. Накъде да изместим посоката на производствата и потреблението? Това, което е нормално да се направи е да засилваме в произвежданата продукция идеалната част, идеята, изкуството, творчеството, и да намаляваме материалната част, съдържаща природни суровини. Да се правят стоки, които са за дълготрайна употреба, а не такива, които са модни за сезона. И на другото лято да купуваме нови мебели, например. И когато ще засилваме творческия елемент с стоките, на базата на коя творческа традиция ние трябва да си правим мебелите, например? Има ли глобална култура? Някаква усреднена, глобална култура ли ще гради светът? Нали трябва да се опрем на националната си култура и да я развиваме. Преди една седмица писах по подобен въпрос. Производството трябва да се измества от масово и серийно, към малки серии, единични бройки, уникати, с все по-голямо участие на купувача, потребителя в идеята за продукта. Аз да си конструирам къщата. Аз да си направя дизайна на мебелите. Аз да си измислям дрехите. Това става възможно при новите машини и информационни системи, компютри, програми. Това трабва да намери израз и в промяната на новия човек, като се засилва творческото начало у него, индивидуалността му, неповторимостта му, културните му потребности. Или, културните потребности у човека трябва да надделяват. Обществото просто се нуждае от нов вид йерархия. Не на базата кой кара по-скъп автомобил. Скъпият автомобил убива природата. Та в крайна сметка, идеята е, че собствената ни национална култура един ден ще бъде мощен производител. хората ще бъдат основно потребители на култура, на изкуство, в предметите за потребление ще бъде отразена специфичната, нашенска култура, с вложено в най-голяма степен творчество, изкуство. В момента глобализацията води до обезличаването на националната ни култура. Глобализацията ни отнема основните средства за производство в бъдещето.
Съжалявам, но трябва да отивам на работа. Ще се опитам да продължа.
26 Ноември 2005 22:59
Глобализацията е като комунизма, юдомасонска схема, предназначена за възторжени възпалени мозъци или за кретени. Толкова и ще успее.
26 Ноември 2005 23:16
Какво???????? Знаел си "Манифест...". Алоооооооо! Бас държа, че от десет човека стари комуняги, едва трима ще са го чели, и нито един няма да има да го е разбрал. Защо. Защото никой не казваше кой кой е във второто изречение на основния текст. Оттам насетне, нищо не може да се разбере, освен един два лозунга.
26 Ноември 2005 23:19
Има една поговорка, която гласи, че държавата не може да управлява дори една катафалка с две магарета впрегнати в нея. Та колкото по-малки са й функциите на държавата и колкото по-малко е правителството, толкова по-добре. Силните държави са тези в които държавата и икономиката нямат нищо общо и гражданите си имат собствени дебели банкови сметки и не чакат нищо от държавата. Остналото е бош лаф.
26 Ноември 2005 23:26
Изначало, "Манифест на комунистическата..." слага началото на трайна корозия в кумонизма. Последната дума, е с латински произход fjт cum + onis. Та там е.Едва когато прозрете, какво е означавало CUM в Римската Империя след 04 юли 69 г., едва тогава можете да горовите, че разбирате каква е истинската насока на Манифестът.Казах.
26 Ноември 2005 23:29
При хан Аспарух сме били Първата българска държава. Питам: след като всички отъждествяват държавата с Републиката, следва ли, че при хан Аспарух сме били първата Република? И така, драги ми дърдорко, що е държава?
26 Ноември 2005 23:53
"Комунистическият манифест" е първият сиглал, че нещата тръгват надолу и няма да спрат долкато магарето не стигне до реката и не обърне каруцата. А ролята на държавата я знаеме от векове - нула. И при това кръла! Кулминацията на държавната нулата е при комунизма когато държавата е всичко - икономика, образование, здравеопазване, енергетика, селско стопанство. Нкрая следва пълна икономическа катасрофа. Най-ефективна е държавата в капиталистически страни като САЩ при републиканците - малко правителство, независима икономика, независима енергетика, независимо зрадвеоопазване, независимо образованиие, независимо селско стопанство. Най-неефектива беше държавата в СССР. Държавата там беше всичко и накря нищо - пълна разруха. Това е най-добрият урок от "Комунистическият манифест". Заслужва се да се запомни като една от най-неудачните идеи в историята на човечеството.
27 Ноември 2005 00:03
16 години чакам държавата да осигури условия да живея по.добре, оказа се, че политиците не си знаели урока и от Европа ще ни направят нормална държава. Преходът свършил, а, май сега започва, ама много обеднях бе, не ставам за европеец, идва ми скъпичко, значи съм излишен, хаХАха един еврооптимист, друг европесимист, аз пък евроизлишен

Редактирано от - Пейчо Пеев на 27/11/2005 г/ 00:34:52

27 Ноември 2005 01:50
"МАНИФЕСТ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ"
/ ПЪЛЕН ТЕКСТ/ ТУК:
.................................
Натиснете тукhttp://oshte.info/004/000105/05/2705 /04.htm#bm
27 Ноември 2005 03:21
човечеството е като компютър секи народ изпълнява някакква роля като платките в компютъра като дъното на компютъра т.е. планетата ги обединява та за да има добре функцйониращи платки-държави трябва да са расделени и разположени на различни места и за да работи всичко това трябва енергия която се подава равномерно в случая това са парите или валутата на дадена страна при глобализирането даден континент или цялата планета а хората в цялото това нещо са част от елецтронните елементи било то транзистори резистори кондензатори които при липса на енергия няма да работят въобще
та за това държавата да осигурява всички хора и после по плодовете ще ги познаете кои за какво става
27 Ноември 2005 10:09
""Перколес,
иронията ти е неуместна, при условие, че не си в час.
Въпросния Торо за пръв път го чувам.""
Това наистина е твърде интересно и може да ме накара да понапиша някой и друг ред. Но, инак си прав, аз отдавна не ходя в час ; -))

------
Да не забравя на Чоки линка: Ето го есето Натиснете тук
http://liternet.bg/publish6/dtoro/life/05 .htm

Редактирано от - Perkoles на 27/11/2005 г/ 10:17:01

27 Ноември 2005 11:46
oIo,
Чоки благодаря за линка към есето.
Хубава статия, добри постинги във форума.
Замислям се какъв процент от народа трябва да са граждански активни, спазващи законите, за да стане България нормална държава.
27 Ноември 2005 12:30
Perkoles Големият човек носи радост, обича другите, другото е лесно, даже апарати има за енергия, но отрицателна
27 Ноември 2005 12:59
"НЕ питай какво си ВЗЕЛ от другите хора, а питай какво си ДАЛ на другите хора!" /по JFK/
27 Ноември 2005 13:18

Hey Paragraph39, don't make it bad,
Take a sad song and make it better
....
Any time you feel the pain, hey Jude refrain,
Don't carry the world upon your shoulders
Now you know that's a fool who plays it cool
By making his world a little colder
Ей да не се засегнеш, само майтап е
27 Ноември 2005 18:27
Общественият договор не е нещо създадено веднъж и продължаващо вечно. Преподписва се на всички избори. Има участващи в преподписването има и изразяващи съгласие с участвалите в преподписването. Може да не ни харесват резултатите, но при демокрация единственото законно нещо което може да направи човек е да чака следващите избори.
А след есета за неплащане на данъци, ако се плаща добре ще се появават отново есета за умиращи от липса на лекарства и лечение, за рухващи училища, за ниски пенсии, за дупки по пътищата, за полицейски коли за които няма бензин....
27 Ноември 2005 18:33
Може да не ни харесват резултатите, но при демокрация единственото законно нещо което може да направи човек е да чака следващите избори.

Или лъжеш, или си един наивник на средна възраст.
Кое от двете?

_______________________
Никой не може да ме накара да спазвам договор, който не съм подписвал.
дон Хуан
27 Ноември 2005 19:38
Heat, струва ми се, последното изречение на есето има предвид точно тебе. Хич не ни ги пробутвай отговорностите за дупките и болните на нас-гражданите. Както и смени "демократичните" читанки, според които демокрацията е само чакане 4 години да си приподпишем обществения договор с поредните "самотни" управляващи! Защото избиращите вече са наясно, че и поредните са все едни и същи.
27 Ноември 2005 20:41
Разбира се че това не се отнасяло до нас гражданите. Ние гражданите можем да подреждаме думите по красиви начини и да крием данъците си, а за онези грозните неща трябва да се грижи държавата с която категорично нямаме нищо общо. И след като сме скрили данъци и сме упълномощили разни боклуци като наши представители, имаме свещенни и непоклатими права да искаме някой друг да оправя нещата вместо нас.
И преди да се търси причината някъде извън нас, добре е да си спомняме, че на последните избори а и на всички преди тях в по-ново време между четири и шест милиона от нас гражданите са пускали листчета с написани имена на тези които избираме да правят това което се казва "държавата". Като пропуснем великодушно един-два избора в началото ("не знаехме излъгаха ни" след това е доста нелепо поне средно интелигентни хора да се правят, че не знаят и че нямат нищо общо.
27 Ноември 2005 21:05
HEAT,
По принцип, така е: Избирателите ИЗБИРАТ Избранниците си!
НО...
Преди деня на ИЗБОРА, върху Избирателя, при Демокрацията, дълго време се изсипват "МАНИПУЛАЦИОННИ ЛАВИНИ"- чрез добре заплатените медии, чрез добре заплатените политолози, социолози, PR агенции, чрез ВЪНШНИ на държавата "фактори" и т.н !!! Извършва се, да го наречем, ПЛАТЕНО ДЕМОКРАТИЧНО формиране и "форматиране" на бъдещия Вот на Избирателя!
Разбира се, манипулирането и "форматирането" / че и "зомбиране", даже!/ се извършва от тези СИЛИ, които имат ПАРИТЕ да платят на медиите, на политолозите, социолозите, PRмените и т.н. !
Самият факт, че, за 16 години Демокрация, Избирателят НИТО веднъж НЕ е избрал повторно/за втори ПОРЕДЕН мандат!/ избраните преди това от него, е много ПОКАЗАТЕЛЕН! Това може да означава и, че Избирателят наистина е станал "жертва" на ВНУШЕН му със съвременни мощни демократични "Средства за Внушаване" ИЗБОР!?
Следователно, СПОРНО е да се говори и приеме, че "Избирателят САМ си е ВИНОВЕН за направения от него самия ЛОШ Избор" ?! А и да прибавим и факта, че Изборните Обещания стават ПРОВЕРЯЕМИ едва след като бъдат /НЕ/изпълнени! Всъщност, ВИНА у Избирателя за направен от него НЕправилен Избор може да бъде търсена и НАМЕРЕНА единствено в случаите, когата Избирателят ОТНОВО избере Избраници, от които НЕ е бил доволен по време на мандата им!!! Ерго, в този смисъл, НЕВИННИ са Избирателите на "Атака", например!!! Или Избирателите на НЕзависимия ген. Бойко Борсов за кмет на София! КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 27/11/2005 г/ 21:07:15

27 Ноември 2005 21:20
Последните парламентарни избори миришат от много места, 100 000 фантома, екскурзианти, кешвотинг, нещо а Heat, всички са виновни по формална логика....Споко дрогара от разпуснатата ДС дето ми се разчука отгоре, не свалям власта, пък и ти пазиш националната сигурност нале

Редактирано от - Пейчо Пеев на 27/11/2005 г/ 21:43:47

27 Ноември 2005 22:12
Чета есето на Димитър Денков, чета есето на Хенри Торо, чета днес любимия си вестник - открай-докрай (!), наблюдавам света, откакто мога да го наблюдавам. Ако днес вземете есето на Торо и в него замените „войната с Мексико“ с друга една война, водеща се днес, или която и да е друга от вчера война. Ако замените "американското правителство", с което и да е друго по света до днес, като при това не изваждате думичките робство и роби ще се получи една много вярна картинка на днешната политическа система къдетоидае по Земята, наричана за по-голямо удобство на пряко-употребляващите я - "демокрация". Т.е. след като това описание на системата така добре пасва и на днешното положение (в.ж. есето на Димитър) какво следва...
.
Чета тука, на първата страница за закона за дрогата. Е ли е помогнал законът, или още е твърде рано и тепърва ще помогне? Да де, ама не е Точно това въпросът. Нека погледнем Кога и поради Коя действителна причина е създаден този закон. Политиците винаги имат Готови решения и програми -щедро поръсени с ще-та. Те правят от тях закони и така - проблемът е решен. Приятелски съветвам хората, които се мъчат над разни ваксини и се борят с болести, като рак-а, да изоставят всичко. Съвсем скоро, на все някое си правителство, ще му дойде идеята да направи закон, забраняващ използването на тези болести от електората. Някои ще се притеснят, че тогава аптеките и докторите ще изчезнат. Няма такова нещо, той, този закон и безтуй няма да работи (както и почти всичко останало) най-много лекарите и аптеките да станат нелегални и да плащат по съответния канален ред, по който и в ден днешен стигат парите до управляващите.
.
Забелязали ли сте след избори, какво се казва: " Едикойси Взе властта в Едикъдеси" "Взехме властта!", Не, уважаеми другари, димукрати и други разбойници. Хората**, които са гласували за вас ви я дадоха, при това не за да злоупотребявате с Нея от Негово име. И защото именно тази власт ви прави (на пръв поглед*) недосегаеми от самите избиратели. Това събужда у вас онези първични чувста на племенни вождове, които са се разпореждали Безконтролно (неконтролируемо) със съдбата на другите си събратя - полумаймуни, както намерят за добре. Е, всичко си има и край, все някога (това като да е всеизвестно) и всичко трае, докато побеснелите маймуни не сложат вожда в казана и после вечерят с него. Тази история е позната и до днес. По-късно, погледнато през окото на историята- вместо "вечеря с непознат", вече я наричат по-културно: революция(първа, октомврииска, септемврииска, нежна, оранжева, фригидна, безплодна.. и така...) Така се ражда/роди и днешната демокряция. (едни вечеряха с други, обсъждайки важни неща за „бъдещето“).
.
Днес си поиграх на/с Цивилизацията 4. Докъде стигна техниката само, а!?
.
1845 - 2005. Това не е логическа задачка. През 1845 Торо написва "Гражданско Неподчинение". Верно, освен упреци, какво ни е оставил този човек, а някакви решения? Освен, като Митко Денков и Евгени Дайнов да ни приканват да си не плащаме данъците (Кайлито не я изключвам:-) Що за "антидържавническо" мислене (иронията я схващате, нали?). Тук, един уважаем колега каза, че единственото спасение било да чекаме следващите 4 години. Е, хубуу де, а колко по 4 имаме, а онова момиче, което на 13 си замина от други 13 (збиш ма, нали).
(малко се отклоних, въръщам се на мисълта си). Та днес сме в началото на 21 век
Защо точно Кротко (гражданско неподчинение), защото Ние не сме Диваци, които да Вечерят със себеподобните си. И поради липса на друг, КАКЪВТОИДАЕ МЕХАНИЗЪМ за въздействие на Избраните (пфуй, но не богоизбраните) си позволяваме да не гласуваме, поне. А по това, кой рипна за Неплащането на Данъците си пролича от какво най-се интересуват
и Ги е страх. -
Парите за Тях!
Връщам се на закона за дрогата. Е, няма как да помогне, уважаемий Участници в търговията!
Айде, спете спокойно, деца.
...
*Някойси тъпчо, беше казал, че над него били само небето и облаците. Кретен=м.с2
А НАД ТЯХ, КАКВО??? (поне Чуждите спътници да бе споменал)
...
И не питайте Къде е Контрола На Избирателите**- СЛЕД ИЗБОРИТЕ, които в случея са излишни.
**Аз му викам Народа, а глас народен - Глас Божий! - Постоянно Трябва да се чува... и т.нт. (с.лдва)
27 Ноември 2005 22:18
Не става въпрос за вина а за отговорност. Това което го имаме е създадено по волята на мнозинството. Ако трябва да се изразя мекичко доста неразбираемо е смесването на последиците от няколко поредни доброволни избора и воденето на война (това за Торо и Автора). Възрастните разумни хора вземат решения и поемат отговорност за това, вземането на решения без да се приемат последиците обикновено се приписва на малки деца и непълнолетни както и хора с умствени отклонения (поради това не носят отговорност). Доста симптоматично е къде сме като гражданско общество.
27 Ноември 2005 22:24
Хиит,
към мене ли е това? (аз съм Перко)
__________________
Абе, да си окнем, дето има една дума: ""Не става въпрос за вина а за отговорност."" след отговорност какво следва? (не отгов. ако не искаш)
""Това което го имаме е създадено по волята на мнозинството. "" Как ще коментираш последното "мнозинство", на кметските избори? По чия Воля? (закона, че гу упрай, да гое)
""Възрастните разумни хора вземат решения и поемат отговорност за това, вземането на решения без да се приемат последиците обикновено се приписва на малки деца и непълнолетни както и хора с умствени отклонения (поради това не носят отговорност)."" Ами да, така и Философите с политиците, ама кой ти разбира, аде, Гуши, мама, гуши.... нани -нани... голем да порастеш.

Редактирано от - Perkoles на 27/11/2005 г/ 22:34:50

27 Ноември 2005 22:33
Към Пейчо Пеев и Кайли е. Просто сме писали по едно и също време.
В последните няколко избора, политиците които са избирани, всъщност не обещаваха нищо реално. Това, че доста избиратели не са го забелязали си е проблем на избирателите а не на политиците. Само дето хората трябва да продължават да живеят, въпреки наличието на повечето от политиците ни.
27 Ноември 2005 22:34
Ще дам малък пример с Америка, има един праг от 2.3 000 долара месечен доход, който да позволи нормален живот, това искам аз.Може да не са верни числата, така са ми го обяснявали, колегите от там ще ме коригират Heat, да, трябва да продължат да живеят, това е, а сега кажи колко е месечната издръжка за един в България

Редактирано от - Пейчо Пеев на 27/11/2005 г/ 22:41:44

27 Ноември 2005 22:38
Някой тук да каже дали знае начин някой да гласува за него самият, или да познава човек който е във върхушката - ЛИЧНО и начинът по който е попаднал в листите. Оттам-нататък може да се говори за "демокрация" и "общество". Останалото е ала-бала.
27 Ноември 2005 22:39
като искаш бачкай а не плямпай по форумите. ти да не мислиш че ониа утепляци имая време като тебе да дрънкая глупости по разни форуми?
27 Ноември 2005 22:42
е, такова, не знам за време, но Алчност Имаха, даже в малкоvПовече ; -))
.
Земляк, радвам се да те видя :-)
27 Ноември 2005 22:59
Пейчо Пеев, приходите са следствие от произведената добавена стойност а не от числата за издръжката. Хубаво щеше да е ако не е така но е така.
Въпросната сума и доста хора в щатите не я получават, а има и хора в България които я изкарват. Само че повечето я изкарват не с думичката искам а с нещо направено което носи доходи.
27 Ноември 2005 23:32
Heat, за работещи говорим, ключовата дума е нормален живот
И тоа дето пак чука, какъв продукт произвежда.болест, без евфемизми. УБИЕЦ, кой му плаща, с чии пари, кога ще му отворят досието да видим колко народ е затрил

Редактирано от - Пейчо Пеев на 28/11/2005 г/ 00:27:49

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД