:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 358
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Забрана батериите да се хвърлят в общия боклук

Производители и вносители ще организират спецпунктове за опасния отпадък
Негодните за употреба батерии и акумулатори вече не може да се изхвърлят в кофите за битови отпадъци и задължително се събират разделно. Това предвижда наредба на екоминистерството за производството и пускането на пазара на батерии и акумулатори, която влезе в сила от 1 януари 2006 г.

Наредбата е по изискванията на ЕС и засяга работата на производителите и вносителите на батерии и акумулатори. Фирмите вече са задължени да организират разделното събиране на пуснатите от тях на пазара батерии и където е възможно, да ги преработват. Затова в търговските обекти или на отделни места в градовете ще бъдат определени специални пунктове за събиране на батериите и акумулаторите. Производителите и вносителите могат да сключат и договори със специализирани фирми за събиране и преработване на батериите, както и да организират кампании сред гражданите, за да ги приучат да не изхвърлят отпадъците от електрониката си в общите контейнери.

Ако не изпълнят изискванията, фирмите ще трябва да платят в началото на 2007 г. специални такси.

Съдовете, в които ще се събират батериите и акумулаторите, трябва да бъдат корозионно устойчиви спрямо веществата, съдържащи се в батериите, и да не взаимодействат с тях. Местата за поставяне на съдовете пък се определят от общинските съвети. Наредбата изисква да има поне един пункт за батерии на всеки 1000 жители. Общините контролират и как гражданите изхвърлят батериите. В София например глобата за изхвърляне на опасни отпадъци скоро ще бъде от 50 лв. до 500 лв.

За събраните батерии и акумулатори ще се води отчет в екоминистерството. Те могат да бъдат изхвърляни единствено на депа за опасни отпадъци.



НАПРЕДЪК

Още 14 района на София се сдобиха с контейнери за разделно събиране на стъкло, хартия и пластмаси в края на миналата година. Доскоро възможност за разделно събиране на отпадъците имаше само в 4 столични района. За целта Столична община сключи договори с 4 фирми, които осигуряват контейнери. Новите квартали, обхванати от проекта, са "Младост", "Искър", Нови искър, "Подуяне", " Илинден", "Студентски", "Красна поляна" "Надежда", "Възраждане", "Изгрев" и "Слатина" "Красно село", "Средец", "Триадица".
23
4686
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
02 Януари 2006 23:30
Как ще ми попречат да си изхвърля старите батерии???
02 Януари 2006 23:49
колко мила реакция реакция...
няма как да ти попречат
просто е твоя работа да спазваш наредбата.
03 Януари 2006 00:22
Че и досега никой не ги е изхвърлял в кофите и контейнерите за смет !Обикновено се изхвърлят на момента в който предадат Богу дух-изважда ги Пубера от уолкмена и ги запотирва от яд нанякъде си! А сега сериозно!Ако наистина искат да го въведат като правило-изхода е само както беше навремето с Автоакумулаторите --нов само с/у стар!Другата е бошлаф!
03 Януари 2006 00:48
В България идеята е неприложима
и ще си остане само на книга, за
което свидетелства и реакцията
на тиквеника горе.
03 Януари 2006 00:52
Може и като започнат да ги изкупуват - дори по една -две стотинки - ще има кой да ги събира и предава...
03 Януари 2006 01:11
Честита 2006 година, пожелавам здраве и успех на всички.

Контейнерите за разделно събиране най редовно някой ги подпалва умишлено.
Това с батериите ще стане само ако се организират изкупвателни пунктове.
Инак глоби като как си ги представяте. До всяка кофа стои полицай с кочан и гледа какво изхвърляме в кофата.
03 Януари 2006 01:17
Напълно достатъчно е по магазините да се поставят кутии за батериите, както и да има солидна глоба, ако се изхвърлят на произволни места.... както трябва да бъде и за всеки боклук. Време е вече, вместо хората да се оплакват, че около жилищата е замърсено, да погледнат първо себе си и да се замислят с какво самите те са допринесли за това.... боклука все пак не се поевява случайно!
03 Януари 2006 01:27
Идеята е супер, разделеният боклук няма да се въведе в България, но поне разделянето на батериите. Да спомена на горният форумец-ако не разделяш боклука правилно , ти се вдига таксата смет, интелигентните нации са го измислили!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
03 Януари 2006 04:35
Не само в БГ това няма да работи. То просто никъде не работи...... Няма го стимулирането. А само със заплахи и глоби нищо не става. Намерете начин да стимулирате товарищи.......
03 Януари 2006 09:20
в такъв случай е хубаво да поставят и контейнери за такива отпадъци. аз поне не съм забелязал подобни...
03 Януари 2006 09:46
то разделното събиране на боклуците с глоби няма да стане. Ако не ти идва отвътре, все ще намериш начин да изклинчиш. Имаше период, когато моите батерии ги пращах в САЩ или Германия да ги изхвърлят (акумулатор нямам) .
03 Януари 2006 11:50
Ще бъдат назначени нови 300000 еко полицаи - на всяка кофа по един.Къде се приемат молбите ?
03 Януари 2006 12:26
..плащаме на боклучарите да си купуват майбахчета, а на нас не ни плащат редят да им разделяме отпадъците..
03 Януари 2006 14:16
А кога ще ни позволят да изхвърляме депутатите в боклука? (то малко тавтология, де .., . депутат ... боклук...)
03 Януари 2006 15:35
Ако мислим за бъдещето, не трябва да хвърляме където сварим(особено опасно е да се хвърля в градинки) фасове, торбички, чашки и всякакви други пластмасови изделия.
03 Януари 2006 15:40
Събирането на отпадаците разделно се обезмисля, защото когато дойде боклукчийския камион ги СМЕСВА всички заедно(виждала съм го), друго нещо защо никъде не се споменава в ПР кампанията, какво се случва с боклуците след събирането им, как се преработват?
03 Януари 2006 15:42
Отговорът е прост - не се обработват отделно, а се изхвърлят с останалите на сметището.
03 Януари 2006 15:43
Има нова система на разделяне на боклука, направо в депото със специални уреди.
Поглеждайки реалността, само няколко страни в Европа са успели да опитомят гражданите си да разделят правилно боклука.

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
03 Януари 2006 16:13
Разделното събиране на боклука в България е по принцип огромна тъпота, защото няма разделното му обработване след това. Отделно ми е много интересно какво ще правим циганите дето ровят по кофите и вадят доста от съдържанието им на земята, без да го разделят разбира се. Отделно какво ще правим хората дето спират колата, вадят един или два огромни плика с боклук, хвърлят ги в най-близката кофа и продължават. Най-вероятно за неразделното събиране ще се глобяват живеещите наоколо - т.е. опираме едва ли не до ключ за всяка кофа, и отделна кофа за всяко домакинство, което няма как да стане.
03 Януари 2006 17:27
Така е, кофите се заключват в Германия и ако има проблем, собственикът на кофата плаща щетите!

takvor onik
达 可 沃 尔 奥 尼 克 保 多 利 昂
God Bless U!!!
03 Януари 2006 18:38
Обработката на отработените батерии е доста тривиална задачка - кофтито е, че машинарията, която се разправя с големите количества струва майка си и баща си, че и техните им майки и бащи. Освен това в момента има 4-5 основни типа батерии в употреба плюс още толкова не твърде стандартни за специална употреба... т.е. батериите трябва да се разделят (също).
Що се отнася до останалия боклук - нямам нищо против да имам 4 кофи за боклук в къщи и да изхвърлям което където трябва...
Само това с глобите наистина не виждам как ще го направят... макар че има контейнери почти навсякъде из некои столични квартали още има ентелегенти, които си изхвърлят торбичките с боклука, пепелниците и какво ли още не през терасата... а за бъдещият "цвят на нацията", обитаващ студентски град ще си спестя коментара, че бот-а ще има да трие, да трие...
03 Януари 2006 20:02
Относно разделянето на буклука, никак не е трудно, лошото е че вероятно малко хора го правят, поне това са мои наблюдения, опитах се да обясня на съседите да го правят, но ме погледнаха с насмешка и ми казаха че за това си има хора.
Затова е необходимо малко повече реклама по телевизията и в училищата, че поне децата да го правят. Освен това данъците само се увеличават, а не се намаляват, тъй че и стимул няма. А и някой като че ли нарочно пали контейнерите. А батериите да им направят изкупвателни пунктове в магазините, децата ще се забавляват да ги връщат. По Тошово време имаше пунктове за връщане на буркани, шишета, хартия и всеки чинно си ги връщаше. Закриха пунктовете и сега се мъчат да накарат хората да си разделят буклука без поошрение. Само на съзнание не става. За съжаление не сме Германия.
03 Януари 2006 20:35
Всичката Мара втасала , батериите... Първо трябва да се хвърлят усилия населението ВЪОБЩЕ да си изхвърля боклука в кофите !!! В това отношение регресът е непрекъснат . Нашите градове са потресаващо мръсни. Дори Истанбул е малко по-чист от София. В Пловдив пък е катастрофа...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД