:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

1.60 лв. става таксата за преглед при лекар

Максималният осигурителен доход се увеличава на 1400 лв. тази година
От 1 януари 2006 г., макар и с малко, се увеличиха пенсиите, някои плащания и обезщетения. Минималната заплата става 160 лв. С нея са свързани и редица плащания. Потребителската такса при личния лекар и за посещения при специалист в доболничната помощ ще бъде 1.60 лв., а не 1.50 лв., както досега. 3.20 лв. става таксата за ден престой в болница. Това са единствените официални плащания в лечебниците и освен тях пациентите не бива да дават никакви пари, ако имат здравна осигуровка, припомнят от здравната каса. Изключение правят някои скъпи медицински консумативи - клапи, протези и пейсмейкъри. За тях НЗОК покрива определена цена, а ако пациентът иска по-скъп вариант, трябва да доплати.

Всички пенсии нарастват средно с 5%. Увеличението е между 3 и 16 лв. според размера. Пенсионерите обаче ще вземат нарасналите суми накуп чак през април. Причините са технически - първо трябва да се съберат достатъчно пари в осигуряването и едва тогава ще бъдат разпределени към пенсионерите, обясниха от НОИ.

Тази година възрастта за пенсия при мъжете се запазва без промяна - 63 години. За жените обаче тя се увеличава с половин година и вече ще е 58 години и 6 месеца. Сборът от осигурителния стаж и възрастта трябва да е 100 точки за мъжете и 92 за жените.

За отглеждане на малко дете работещите майки вече ще получават 160 лв. на месец вместо досегашните 130 лв. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се остава 220 лв. Максималният обаче нараства от 1300 на 1400 лв.

За пръв път от години вноската за фонд "Пенсии" намалява с 6% - от 29% на 23 на сто. Съотношението, в което работодател и работник си поделят осигуровката, също се променя и от 70:30 става 65 към 35. Така намалението ще зарадва само работодателите, а служителите няма да усетят почти нищо - за тях осигурителната тежест остава почти без промяна.

Увеличение има и при обезщетението за безработица. Най-ниската сума вече е 90 лв., вместо 80 лв. По-голям е ръстът при максималното обезщетение - от 130 на 160 лв.
8
1990
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
03 Януари 2006 02:54
А който няма здравна осигуровка, плаща десет лева. Пита се, а защо тези пари се дават на личните лекари?! Системата на СДС за здравето на хората куца ли куца. създадоха си специална банка, за да може да уредят скачалите по митингите некадърници.
03 Януари 2006 09:05
Тъй-като личните лекари нямат касови апарати, какъв документ ще издават при заплащането на тези 1, 50 лв., за които никой не може да обясни смислено за какво се заплащат?
03 Януари 2006 09:28
Повечето от личните лекари не издават фискални документи за постъпленията си от тези такси и те не се облагат!
Особено тези в големите градове, които имат по няколко хиляди пациенти!
Едно такова GP "преглежда" дневно по 30 пациета и поне на 20 взема такса. На някои не вземат такса защото са по закон освободени. Понякога са водени от съчуствие към мизерията на някой възрастен. Но, все пак дневно гушкат по 30 лв. най-малко! Това до сега бяха по 660 лв. месечно, само от таксите, а парите които вземат от здравната каса те са хиляди месечно? Така, че могат да си плащат данъка, ама не искат! Даже ни карат да им носим папки, в които да ни съхраняват документите, защото били скъпи(1.20 лв. броя).
Всички данъчни знаят за нарушенията, защото ако не те, поне родителите им ходят на лекар! Никой не взема мерки!
Карай да върви!
03 Януари 2006 13:13
..какъв е смисълът на тази 'такса за преглед'?!Да пълни безотчетно гушите на дофторите ли?
03 Януари 2006 14:52
Не се притеснявайте, социалното-социалистическо правителство скоро ще направи здравеопазването недостъпно за много от тези които си плащат здравни осигуровки. А другите... кучета ги яли. Добре, че не увеличават годините за пенсия защото средната продължителност на живота при мъжете в България е под 67 години - проверете ако не вярвате. 20 години израстваш на гърба на родителите си (вече е така, защото държавата през това време се оправдава, че няма пари). След това 43 години работиш за същата тази държава дето нито здравеопазване ти осигурява, нито образование (вече) и накрая 4 години живуркаш (истинската дума е: мизерстваш) с парите дето 43 години си внасял в същата тази бездънна яма. През това време хора като Костов, Бакърджиев, Божков, Премянов и др. крадат безнаказано. Мдааа, такива работи става в нашата татковина.
03 Януари 2006 18:30
Такса преглед беше измислена да респектира пациентите- да не ходят за щяло и нещяло при джипито като например да им мерят кръвното.
03 Януари 2006 19:22
Случвало ли ви се е да отидете на лекар и да се наложи да чакате 2 часа, заради някой дедо, който няма какво да прави в къщи и е решил да иде на доктор да убие някой и друг час от деня - едно време беше твърде обичайно... понеже от бая години се мотая из болниците, та съм виждал... та идеята на тази такса беше да намали броя на хората, които ходят из болницата, защото няма какво друго да правят (може да звучи цинично, но има такива и те не са малко)...
В момента опашки пак има, но те са поради други причини - НЗОК е превърнала лекарите в писари - на 2 минути преглед - 10мин попълване на документация и за най-малкото нещо - трябва бележка от лекаря... като се има предвид, че има пациенти, които са на една и съща терапия от ГОДИНИ и тя не се променя с ГОДИНИ... какъв е смисълът на 2 седмици да се ходи на доктор, за да напише на лист, че поддържащото лечение продължава... нейсе... лекарите не са много стока (или поне с малки изключения), но в случая здравната реформа беше тотално, абсолютно и непоправимо сбъркана - взет е най-скофтеният модел от цяла Европа - английският (бил съм там - и там не работи), след което е побългарен допълнително до степен на пълна и абсолютна бъркотия, така че... не ревете - всичко си има смисъл... макар и трудно откриваем...
03 Януари 2006 21:42
От къде на къде всяка година увеличават годините за пенсиониране - ами да вземат съвсем да закрият фонд пенсии, защото от работата ще ни изнасят направо с краката напред - що ще се лъжем с разни пенсоинни осигуровки и др. глупости.
От друга страна за какво трябва да се увеличава издръжката за гледане на дете - то и 160 лв. са много, ако питаш мен .Деца не ни трябват като ще бачкаме до 100 години - фонд обезщетения за майчинство - излишен разход - трябва да се преразгледа и закрие.То да отгледаш дете и да стане човек не е лесно - така казва майка ми.
Има и нещо радостно в статията радвай се човече- ще плащаш 35% вместо досегашните 30% от осигуровките - ти питаш ли го работодателя колко му е зле с неговите 65%.Толкоз се притесних за шефа, че чак се радвам, че не съм на негово място!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД