:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кметовете гневни на МФ за приходите от данъци

Ако ведомството на Орешарски отново ни ощети, ще искаме оставки, закани се сдружението на общините
Приходите от данък общ доход за 2005 г. са на път да предизвикат сериозно напрежение между кметовете и Министерството на финансите. Според местните власти ведомството на Пламен Орешарски умишлено е заложило по-ниски прогнози за преизпълнение на приходите от този данък и така лишава общините от средства, с които да запушат дефицитите си.

По закон 20% от преизпълнението на данъка за физически лица остават директно за общината, където са събрани тези суми, а останалите 80% се преразпределят между всички общини по решение на националното сдружение и финансовото министерство.

Реално обаче общините работят с прогнозната сума, тъй като в края на годината бюджетите им се приключват. Преизпълнението ще стане ясно в средата на януари и така приходите над прогнозата отиват в републиканския бюджет.

През 2004 г. прогнозата за преизпълнение на приходите от ДОД е била за 19.5 млн. лв., а отчетите показали двойно по-голяма сума. Най-вероятно и сега ще стане същото, смятат кметовете, които в края на 2005 г. на два пъти не са получили отговор от ведомството на Орешарски как се движат приходите от ДОД. В същото време само заради увеличените цени на горивата до този момент общините са натрупали 53 млн. лв. дългове, с които влизат в 2006-а, съобщи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на националното сдружение на общините.

В гневно писмо до финансовия министър кметовете предупреждават, че ще поискат оставките на отговорни служители във ведомството му, ако реалните приходи от ДОД надхвърлят с повече от 10% прогнозата. В този случай те ще уведомят и Сметната палата заради съмнения за избягване на разпоредбите на закона.

Зам. финансовият министър Кирил Ананиев потвърди пред "Сега" опасенията. "Считам, че прогнозите за ДОД са подценени и е много вероятно да възникне такъв проблем", каза Ананиев. Според него преизпълнението може да се окаже с 6-10 млн. лв. повече от предвиденото. Прогнозите са направени от Главна данъчна дирекция и дирекция "Данъчна политика" в МФ.



ДВОЕН СТАНДАРТ

Местните власти са ощетени по още 2 линии, твърдят от сдружението. За пръв път от 9 г. в края на годината не са отпуснати допълнителни пари за общините в тежко финансово положение. Досега средно са давани 80-110 млн. лв. за покриване на финансови дупки. Преди Нова година обаче МС приоритетно покри дълговете на болниците. Кметовете са бесни и от факта, че над половината общини не са успели да дадат и лев коледни добавки, докато всички държавни чиновници взели премии. В две Българии ли живеем, питат те, и сочат за пример, че обикновено в една сграда се помещават общински и държавни служби като социалното подпомагане и поземлените комисии.
3
1596
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
03 Януари 2006 01:21
*****

Натиснете тук, за да разберете как да кирилизирате мнението си

Редактирано от - bot на 03/1/2006 г/ 10:17:45

03 Януари 2006 13:07
Най-тлъстата лепта прибира държавата, ако случайно остане нещо, тогава стига до общинските хрантутници.
03 Януари 2006 23:29
Кметовете гвени на МВФ!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД