:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,472,162
Активни 119
Страници 12,404
За един ден 1,302,066
Sit-Rep

За чиновническата омраза към ближния

Мотивациите на хората може да бъдат обобщени в няколко основни раздела. Например: пари; власт; слава (Хегеловото "признание"); страх; разгул (т. е. оригиналният смисъл на corruption); идеал. При някои народи към този списък е необходимо да се добавят и мотивации като завист и омраза към ближния. Такива народи, разбира се, заслужават презрение.

Често пъти, когато се чувстват по някакъв начин излъгани, "минати" от живота,българите реагират с взрив на разрушителна енергияСпомнете си как страната гореше от полски и горски пожари, когато се разбра, че Симеон няма да "ни оправи". Обикновено пламъкът на взаимната омраза е част от тази картина.

А в периоди като сегашния, когато няма споделена национална цел или смислообразуваща обща идея, омразата към ближния се обективира най-вече в институциите на държавата. Омразата става онова, което институциите работят.

Да вземем заглавието от изминалия уикенд: "В България никой не приема сигнали за птичи грип." Току-що Европейският съюз похвали Турция - където има цели райони, в които хората живеят в землянки заедно с домашните си животни! - че е изградила отлична система за бърза реакция на задаващата се пандемия. В БГ обаче, ако се натъкнеш на умряло пиле и искаш да съобщиш за това на държавата, получаваш язвителни забележки по телефона в стил - чиновнически хумор от средата на 80-те години. С очевидна наслада държавните служители, получаващи заплата от нашите данъци, за да осигуряват онова, което държавата трябва да върши - нашата безопасност - те пращат за зелен хайвер по класическия начин. Прехвърлят те от телефон на телефон, докато кръгът се затвори и се озовеш пред онзи чиновник, от когото си започнал.

Както обобщи преди седмица един мой начинаещ студент: "При комунизма никой не е работил. Всички само са пиели кафета и по цял ден са си правили номера един на друг." Наивно? Разбира се. Има зрънце истина? Очевидно. Комунизмът, поне у нас, затова се и разпадна, от собствена глупост и неефективност, а не - залят от всенароден порив към свобода. Все пак у нас на всеки свободолюбив индивид се падаха (и падат) поне по 7-8-9 несвободолюбиви…

Не е фатално, че когато преди месец се обадих на МВР да сигнализирам за изоставена насред улицата кола, за малко да пратят патрулка да ме прибере. Много им се стори подозрително, че не знам номера и собственика на колата. Разбираемо е. За човека, въоръжен само с чук, всеки проблем е гвоздей - а за полицията всеки гражданин е заподозрян.

Но това с птичия грип е друго. Отказът на чиновническата орда да излъчи отговорник по сигнали на гражданите епоредният признак на разпадната държавностИнституциите, плащайки си заплати и премии с нашите данъци, правят нещо свое си - не нещо за нас.

Тъй като работа на държавата е да осигурява безопасност, отказът на нейните служители да реагират на заплахи е непосредствен риск за националната сигурност. Представете си, че утре насам тръгне вирусът Ебола, например. Виждате на улицата разкапващ се човек, започвате да въртите телефони на държавата, за да сигнализирате - и получавате подигравките, с които чиновниците реагират, когато трябва да си вършат работата. А после - защо имало епидемия и умирали хора…

Как ли се прави там, където институциите служат на хората? Сигурно, като се обадиш на грешния номер, приемат сигнала и го прехвърлят на правилния адресат, като междувременно ти благодарят за гражданското усилие… Може би, като имаш, да речем, въпрос към общината, съществува един телефон, който приема и после сортира по отговорници всички питания и не ти съобщава отривисто, както е в столицата, че не е негова работа… Или, като правят кризисен щаб за някаква епидемия, телефонният номер става известен на всички до дни и на него 24 часа на ден вдигат слушалката поне 30 души…

Не знам как е точно организирано, но знам как изглежда резултатът. В Англия например няма бяс, нито колорадски бръмбар, защото институциите не ги допускат да влязат на територията на страната. Лондонската полиция разбра само за четири дена кой е слагал бомби в метрото. И т.н.

Всичко това става, защото там на чиновника първата мисъл при контакта с гражданина не е: "Е, сега на тоа му разкатах фамилията…" А е: "Абе, тоя ми плаща заплатата, я да видя, как да си свърша работата така, че да е доволен."Обективираната в институциите омраза към ближния оставяобществото ни абсолютно безпомощно пред всяка, била тя и най-малката, кризичка. Сътресение, което едно уредено общество няма и да усети, в БГ-то може да изхвърли цялата страна от релсите. Такава е цената, която плащаме за това, че имаме чиновниците, които имаме.

А защо е така, аз не знам. Чиновническата мотивация, както и хуморът на служещите са частички от един непроницаем дискурс, за който херменевтика не е открита.

Обявявам, прочее, конкурс за чиновници. Есе на тема: "Защо толкова мразим гражданите?". Наградата: безплатна тридневна почивка за двама в La manse Dainoff, Mindya-sur-Vesselina, avec des experiences authentiques du pays obligatoires (подрязване на овошки, прекопаване на градина, фотосесия с кмета и попа) и почетна грамота с автограф.
128
4183
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
128
 Видими 
19 Януари 2006 00:24
>>><<<
Бледен принос към темата...
Спомних си едни извадки от съдебни протоколи, които нявга публикуваше "Стършел"....
..."Хазяинът ми беше тих, добър човек - професор, но жена му нямаше и четвърто отделение, та покрай учените хора, мразеше и нас, простите..."
..
19 Януари 2006 00:53


То е така, чиновническото нахалство край няма. Пример - отивам да изискам едно удостоверение, че нямам задължения към държавата и съм си платила всички данъци. В сградата, в която преди издаваха такива удостоверения.Учудващо, няма опашка. Радост голяма. Влизам щастлива, викам си, ей тоя път ми излезе късмета. Да, ама не. Оказва се, че сега такова удостоверение се издавало в друга сграда, а в тая се препотвърждавало и подписвало.


Отивам в другата сграда - пак няма опашка. Служителките пият кафе, а едната тропа на пишеща машина, достойна за експонат на музея за революционното движение на пишещите машини. Другата с кафето имаше компютър, който й беше очевидно по-интересен от мен и ангажираше цялото и внимание. Принудих се да подвикна, за да заглуша трясъка на прамайката на пищещите машини и бях удостоена с бегъл поглед от полуанфас.
Удостоверението ми беше издадено, след като попитах кога гражданите ще бъдат най-после обслужвани на едно гише. Понеже отговор нямаше, поне имаше удостоверение.Май че всички чиновници на света си приличат. И нашите с техните.
Ако не беше така, защо урагана с нежно име Катрин отнесе толкова жертви в най-могъщата държава в света? Едни удавени - а други - задушаващи се в спарения въздух на непоносимата жега, без вода, легло и лекарства, изнасилвани и ограбвани от мародери?Това се питам и отговор не чакам.
19 Януари 2006 01:15
Е какъв е смисъла да се оплакваме,
щом и в Америка е така
19 Януари 2006 01:17
Стига с този език на омразата!
Няма ли поне 84 интелектуалци да се възмутат поне
19 Януари 2006 01:36
В Англия например няма бяс, нито колорадски бръмбар, защото институциите.. дъра, бъра
Женичка, къде така подмина “лудатя крава” кат подуянската гара? Кравата е свещено животно ша знайш – нищо че в Миндя ги оплюскахте и само луди жаби и грипави пилета ви останаха..
19 Януари 2006 01:46
Най-висшата и неизлечима болест у БГ е ОПЛАКВАНЕТО ! Питайте докторите те ще го потвърдят и по медицински как се казва !
19 Януари 2006 02:03
бел человек избега овреме... щото верва на чиновници... чер человек не верва и после дави се... и чиновник требва вади с вертальот дебел чер лелка от бедрумът... а те - мильон... чиновник нема мильон вертальот... затуй некой лелка удави... ама повечето извади... за без пари...
19 Януари 2006 02:11
За човека, въоръжен само с чук, всеки проблем е гвоздей


Обратното е по-вярно - за човека без чук, всеки гвоздей е проблем.

В-к Стършел години наред преживяше тая тема. Дайнофф ако няма за какво да пише, да разкаже за Миндя. Merci beaucoup!
19 Януари 2006 02:13
Като всички помним добре пожарите бяха запалени лично от Иван Костов в изблик на омраза към българския народ към края на голямото драгалевско крадене...
19 Януари 2006 02:23
1
Често пъти, когато се чувстват по някакъв начин излъгани, "минати" от живота, българите реагират с взрив на разрушителна енергия

Пак "невинни" манипулации! Животът не е субект, затова той никого не може да излъже и да "мине", това могат да го сторят само хора - помежду си. Тъй че българинът не се бунтува (ако изобщо го прави) срещу "живота", а срещу хората, които така са подредили законите, наредбите, писаните и неписаните правила на този живот, че те да са в угода на една малка част и в ущърб на по-голямата, едни да печелят при всички положения, а други да са почти винаги на загуба, независимо от усилията и старанията си.
19 Януари 2006 02:33
Harvey,

да не си се нагълтал с нюорлийнска вода?
19 Януари 2006 02:40
Harvey, "... затуй некой лелка удави".
19 Януари 2006 02:49
2
омразата към ближния се обективира най-вече в институциите на държавата.

То, ако само там се обективираше, животът в любимата ни родина щеше да бъде къде-къде по-приятен. Ама не е там въпросът - в чиновническата омраза към останалите люде. Проблемът е, че (почти) всички българи се мразят помежду си. При това не лениво, апатично, пасивно, а както е отбелязал още преди почти век Кирил Христов: "страстно се мразят и преследват". Именно тази страстна ненавист влошава толкова живота тук, а не толкова бедността. Чиновническата омраза е просто малка (макар и много неприятна) част от всеобщата взаимна омраза.
19 Януари 2006 02:53
Д-Р Звездников , голема работа сме ако разбират що хумор тече из устите ни .
А що истини кажуеме заеби ! Доказателство е и Харвей
19 Януари 2006 03:05
Така е, докторе Тормозчиян. И добре, че си се сетил за Кирил Христов - честен поет и талантливец. Ние, българите, се мразим и преследваме с истинска страст. Защо така се е изродило това наше българско племе - не знам. Все си мисля, че е въпрос на възпитание, а българите са невъзпитани. Когато си възпитан, някак съумяваш да потушиш и потиснеш омразата - да не избликва първосигнално и брутално.


Да би бил сега жив да погледне и в тоя форум - пълно потвърждение на думите му.


А защо е така, както казва един мой приятел форумец - мъдра и светла душа: защото не се захващаме с нещата у нас, а с тези извън нас. Колцина са такива българи, обаче. Които да четат светите книги и да се възпитават- виж първо гредата в собственото си око, а после сламката в чуждото.


Редактирано от - Сибила на 19/1/2006 г/ 03:07:37

19 Януари 2006 03:06
3
Комунизмът, поне у нас, затова се и разпадна, от собствена глупост и неефективност, а не - залят от всенароден порив към свобода.

Комунизмът нито се разпадна, нито рухна под тежестта на собствената си неефективност, още по-малко пък беше свален от някакви дисиденти. Просто комунистите устроиха една голяма театрална постановка, инсценировка, грандиозна шашарма, тъй че да преминат към много по-удобната и изгодната им фасадна демокрация, при която да узаконят разпределения далеч преди 1989 г. между тях финансов, социален, символен и пр. капитал. В тази пиеса (срещу част от плячката) участваха и т. нар. "десни", и т. нар. "политолози", които петнайсет и повече години заглавичкват народонаселението с писания за "нежната революция", за "кръглата маса", за "прехода", и пр., и пр. И докато има кой да им вярва, що да не го правят. Все някой лев още ще изкарат.
19 Януари 2006 03:13


И - пресни доказателства - вдигнати палци и одобрение за Харви, за тая невъзпитана глупост - дебел лелка удави се.

На този Харви, българин в чужбина, никой ли не му е казал, че с физически недостатъци никой не трябва да си изпробва чувството за хумор?

Чувството за хумор от най-висша класа е фино.
Злобата не е чувство за хумор.

Мон ами, сори, не очаквах.
19 Януари 2006 03:14
Е д-р Тормозчиян не си съвсем прав , имаше и малце късмет видехме и синя мъгла със червен ореол ! Се пак такива чудеса не мое да се случат другаде освен у БГ !
19 Януари 2006 03:23
Сиби и да не очакваш пиша каквото мисля на момента как чета ! Досмеша ме не толкова дебелата лелка колкото си представих една слаба чиновничка със голяма уста !
Разбира се всеки вижда това което му се иска !
Се пур са он ди къ шакун е фу де са маниер !
Сори ако съм неразбран ! И я пак го прочети преработи го по твоему щото и той е забит малко повече но сарказма е чудесен ! А ако го приемеш че това са власт и сила ще е умирачка от смях !

ПП А ако не успееш - ще се опитам да го перефразирам така както го мисля !

ПП- А и перефразирам доста неща като ги чета , защото остарях и вече не съм първосигналния незнайко дет избухваше преди 3-4 години за всяка дума ! Ма каламбура си остава същия ! А ж`адор са ком ле комуникацион плюс къ ен вре !


Редактирано от - nesnaecht на 19/1/2006 г/ 03:32:30

19 Януари 2006 03:30


Мон ами, сарказъм, нямам против.

Но това си е жива гавра със смъртта на дебел черен лелка.

Верно всички сме луди, но някои повече.
19 Януари 2006 03:34
Бе я опитай да смениш как се казваше определителните със нарицателни и ще видиш каква каша ще излезе ! Още се смея и най-смешното е че третира нищо персонално а цяла система от картофи !
те го неговото
бел человек избега овреме... щото верва на чиновници... чер человек не верва и после дави се... и чиновник требва вади с вертальот дебел чер лелка от бедрумът... а те - мильон... чиновник нема мильон вертальот... затуй некой лелка удави... ама повечето извади... за без пари...

Те и мойто
Простио човек избега овреме.... щото верва на чиновници .... Умнио човек не верва и после дави се ..... И чиновник требе вади със вертолет слаба умна лелка от магазинот.... А те .... Милион чиновник немат милион вертолет... затуй някоя лелка се дави ... да ама повачето извади... за без пари !

ПП помисли и за антитезата и май ще стане !

Редактирано от - nesnaecht на 19/1/2006 г/ 03:44:41

19 Януари 2006 03:37


Лека нощ, мон ами.

19 Януари 2006 03:38
Не коментирам чувството за хумор на Харви. Но примерът му е неподходящ и неточен. Черните останаха по различни причини, недоверието само една от тях. Една част просто не можеха да се придвижат, друга част изобщо не разбра за какво става дума, а трети останаха да поплячкосат и да се порадват на един град без бели.

Истинският Harvey Pekar e голям образ, а American splendor е любим филм.
19 Януари 2006 03:39
Що бре, добра статийка. На чиновниците, обикновенно със средно недовършено образование и роднина в управата, това им е основно занимание. Намират всякакви варианти за да се правят на заети и да правят мръсотии. Не дай си боже да имаш титла доктор, инженер, професор......
Чиновника си умира от кеф да ти извърти номер....
19 Януари 2006 03:47
Лека Сиби - изкуството история и литература ни чака ! Не забравяй !
19 Януари 2006 04:06
Не смятам написаното от Харви, за сарказъм! Това си е чист, неподправен хумор. Не забелязвате ли, че именно беше отговор на постинга на С, в който бяха отправени подигравки (не дори и хумор), към администрацията на САЩ?
~ Най-малко е извън темата! Стигаме до извода на Д-р Тормозчиян, заимстван от големият Кирил Христов - до който стига и Николай Хайтов в последната си книга, издадена посмъртно (2005 г.) : не само чиновниците и политиците са гадняри - ние всички сме такива.
И не само американците (да се върнем на ДИ) или руснаците (да оставим другите), ТОВА СМЕ.
Това е!

19 Януари 2006 04:11
(Виж статията в "България"-"Фондът за Либия започва работа"

Безобразие! Време е ясно да се каже - Либия ДЪЛЖИ НА БЪЛГАРИЯ сериозно обезщетение за измъчваните ни сънароднички! Какви са тези преговори за пари (откуп, прикрит като "хуманитарна помощ" - впрочем, либийците дори и тази формулировка не приемат!), па макар и основно осигурени от САЩ и ЕС! Този фонд тряба да се погрижи за българските 250 000 онкоболни, за сираците, инвалидите и пенсионерите у нас - 4 милиарда да се дадат на България! А предателското правителство да си ходи. както и Първанов, който важно обяви, че "много скъпо" щяла да ни струва свободата на сестрите! Има само една българска позиция - не ни занимавайте с рекет, това е изцяло проблем на Либия, а не на българската държава, либийците са в положение "цуг цванг"-всеки ход е болезнен, но единствено верният е незабавно освобождаване на българките с извинение и компенсации и обяснение на собствения народ, че ебил манипулиран. тежк, но единствено перпективно и за тях.
19 Януари 2006 04:39
Кво става тука, бе! Един се обижда на "лелка", друг се докача от "чук", трети направо се отвратил от живота и хората... То на всички нема угодия, ами пазете си здравето.


Harvey
19 Януари 2006 04:56
Изключително бледен принос към темата
19 Януари 2006 05:21
И аз като някогашен чиновник да кажа нещо в защита на брата чиновник. Клейменето на "чиновника - класов враг" е преживелица от социализъма, когато в органа на ЦК в. "Стършел" карикатуряха плешиви шкембести чиновници с издути чанти и черни лъскави наръкавници, работническата класа беше класа хегемон, за висшия ешелон да не говорим.
*
Омразата към света (и себе си), за която говори Дайнов, извира от житейската некомпетентност и неудовлетвореност на хората без истинска работа и истинско място в живота - и в случая с дребните чиновници - държавни, партийни, научно-образователни, фирмени и т.н. - е резултат на системата "круговой поруки и подати".
*
Омразата изчезва тутакси щом човек си намери (му намерят) истинска работа и място, понеже всеки здрав човек обича да е зает, полезен, компетентен, нужен, да го ценят за нещо. Проблем за намирането на истинско място са и прекомерните амбиции, също резултат на системата "круговой поруки и подати", която ликвидира представата за истински стойности и създава илюзията, че всеки може всичко (понеже никой не може нищо).
*
Тези проблеми са колкото от балканско ориенталство, прекомерна любов към кефа, кафето с цигарка, "раките в джобите" и трибализъм (родовоплеменност = нетърпимост към индивида), толкова и от комунистическо "равенство" и "класова омраза", тоталитарно презрение към човека и комунистическия цинизъм и голямо лъгане.
19 Януари 2006 06:13
Не е съвсем по темата, може да е пускано вече, щото е старичко, за което ще ме извините, но аз наскоро го получих Натиснете тук


---

[...] работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръковоство или нескопосано ръководена, която сякаш по съдържание свършва със скандал, за да служи само за грозна регистрация на печалните си герои.
19 Януари 2006 06:33
Житейската некомпетентност и неудовлетвореност при социализма идваше от факта, че всичко беше на уж. Работните места също бяха на уж, често бяха само борба на държавата с реалната безработицата, даваха мизерно заплащане срещу нулева работа ("аз се правя, че работя, а тя, държавата, се прави, че ми плаща". На подобна работа се съгласяваха хора без добро образование и професионална квалификация. Едни от най-противните лелки в живота ми бяха онези от "Обща канцелария" на СУ, на първия етаж в Юридическия. Бяха огромно количество, запуснати, захабени, пълни, лениви, груби и нагли. При огромния си брой, не е имало случай да чакам по-малко от 30 минути. А да сте чакали безнадежно в кметството си? А да са ви глобявали за престъплението да носите паспорта си с моминското си име година след женитбата? Всекидневни десетки унижения при лелеците по времето на социализма.

И една безотказна зависимост - колкото по-необразована е лелята, толкова е по-груба и по-невъзможна за работа. BTW, не бих пускала подобни лели поне по консулските служби в чужбина. Навяват неприязън към страната сред емигрантите, напомнят им за това от което са избягали.

Да не се заблуждаваме, обаче, че житейската некомпетентност и безнадежно нищоправене беше само по канцелариите. Не, то беше и по стаите на т.нар. научни работници от БАН, например. Признавам, че един от кошмарите ми за работа беше да стана научен сътрудник в собствения си институт. Осъзнах го в по време на аспирантурата си. Една от най-срамотните картини е опашката на научните работници за месечната социална помощ (наречена заплата). Шегите 5-та преснота, самоунижението на хората извили опаша от първия до третия етаж, и виждащи се един-друг само в деня за заплата, мутрите на застарели комунистически ченгета (уволнявани и пак приемани, изхвърляно по негодност и пак прибирани от съжаление), не направили едно мъжко дело в живота си и лели, "игриви", уж душа на компанията... Това беше представата ми за ада.
*
Тук съм имала среща със същия феномен, но забележете, само на отеделни (много малко на брой) места, които наподобяват социалистически лежанки за борба с безработицата. Част от обслужващите градския транспорт тук са такива - особено ония, в будките на станциите на метрото, които се лишиха от реална работа поради наличие на машини за закупуване на карти. Подобна е ситуацията в тукашните пощи - имала съм случай служителка да ми каже, минавайки покрай мен, че няма да отговори на въпроса ми, защото била в почивка. Каква почивка, казах аз и погледнах с удивление часовника си, беше 9 и 15 сутринта, а пощата беше отворила преди точно 15 минути. Скоро нещата ще си дойдат на мястото. Говори се за пълно преструкториране на държавната поща, защото покрай интернета работата им намаля двойно и тройно. Но и до сега да се случва да стоиш по 30 минути на опашка. Хората не си дават зор и тейкват времето си.
19 Януари 2006 06:52
Да, Благородний, към завистта, като прибавиш и омразата към ближния, стигаш до класическата сентенция: "Хомо хоминис лупус ест..." За всичко са виновни каманистите. Те назначиха тези нови "прогресивни" чиновници, те ги карат да си пият кафетата и да работят на "ужким"не ли Нели? и те, са виновни, че става студено, а през юли много горещо и те и пак те... до края на света... Ха Ха.
19 Януари 2006 07:15
И за стотях лева, дет висиш на Каруция, са виновни комунизите и чиновниците, нъл тъй, Милчо?Много интересно става когато обясниш на някой "чиновник" в БГ, че трябва да ти козирува и да слуша какво искаш и да изпълнява, зашото заплатицата му идва от твоите данъци и ти си му работодател един вид... Лошото е, че най-тежките случаи (некой предпенсионен дедик, който вижда в службицата си единствения начи да се почувства значим - като се прави на важен пред теб) почервеняват, почват да треперят и човек го хваща страх да не ги тръшне некой инфаркт...
19 Януари 2006 08:23
Спомнете си как страната гореше от полски и горски пожари, когато се разбра, че Симеон няма да "ни оправи".


...и други подобни простотии...

*


Миндянина е жалък. Върнете ми поне Дачков !
19 Януари 2006 08:24
Gan(юго),
ще те допълня не с лудата крава, а с епидемията от шап. Такива средновековни клади даваха по "международния видео обмен"...
А само 10 български селски ветеринари им трябваха.


Тъй де покрай тези селски къщи англичаните можеха и малко опит да почерпят

Редактирано от - volog на 19/1/2006 г/ 08:27:32

19 Януари 2006 08:32
То въобще по въпроса с птичия грип у нас работата е екзотична.
Мой познат в едно районно ХЕИ бе луднал, че на ден в лабораторията им носеха всичко измряло в района на населеното място, и то далеч не само пернатите...
А един титан в същия район се бе светнал да започне да трупа база за борба с птичия грип, т.е. да купи 10-15 осемдесет литрови бутилки с въглероден диоксид и да мори с тях пилетата. С газ.
Не не прост българина - пуска пилетата в бидон от кисело зеле, пуска им газ и те мрат.
Чиста работа.
а чиновниците са били, са и ще продължат да бъдат в основната си част мърди.
19 Януари 2006 08:36
Да, Иезуите, за каруцарското ти "мислене и аргументи" пак са виновни майка ти и татко ти комунизи, така са те формирали... Ха Ха.
19 Януари 2006 08:41
Хммм, излиза, че присъщата на българина (поради което - достоен за презрение народ ) омраза към ближния е намерила своето перфектна реализация - чиновническия апарат. Каруцата пред коня. Тц, не съм съгласна. Чиновникът е социална роля, отговаряща на обществ. потребности и значи трябва да има точно и ясно разписани цели, периметър на действие и критерий за оценката й (Между другото, виждали ли сте какво представлява една служебна характеристика - пълен тюрлю гювеч, поради което "службата" за чиновника е Началникът). Така работата му става прозрачна и за управлението на самата система, и за гражданите. Защото социалните роли подлежат на контрол, нали?! Е, тези условия като липсват, се отваря поле за страсти и емоции, и за изтласкване на личните неудоволствия в публичното пространство. Така, че според мен омразата и завистта (българска?!) не е причина в случая, а следствие. И за да превърнат чиновничеството в "орда", причината е друга - не народопсихологическа, а политическа и образователна.
19 Януари 2006 08:56
...Говорим твърде много, обичаме твърде малко и мразим твърде често....Джордж Карлин. Избора, избора на чиновника-конкурс, психотест, тест за обща култура и.т.н. И да допълня-който мрази себе си мрази и другите.
19 Януари 2006 08:59
Доколко омразата и завистта са присъщи на българина, не знам. Знам обаче, че ги срещаме ежедневно на много места, като се почне от улицата и градския транспорт и се стигне до този форум. А защо се концентрират в чиновниците? Че кой става чиновник на днешно време в България?
- хора, които за нищо друго не стават и не могат да си намерят нормална работа, където да си изкарват хляба с труд и квалификация.
- хора, които очакват да получат добри рушвети от чиновничеството.
Е какво да се чудим тогава?
19 Януари 2006 09:05
Статията на Дайнов е прилична и засяга много съществен момент от битието българско. (Е, и той не е пропуснал да клъвне Царя, но, това си е известната му слабост).

Преди години, докато рабтех в една многонационална компания, ни организираха практически семинар по планиране на времето.
Основното при планирне на времето и сортирането на задачите по степени на важност е отговорът на следния въпрос:

За какво съм тук?

На този въпрос в организираните и цивилизовани държави типичният отговор се очаква и се изисква да е: "Аз съм тук за да свърша максимално бързо и с минимални усилия работата, за която съм назначен !".
Оттук следва, че целта е да се свърши работа максимално ефективно. Едва тогава и при това условие се получава заплата.

В държави като България първо такива семинари никой май не му идва на акъла да организира.
Съдейки по поведението на държавни служители и на средния българин отговорът у нас практически е: "Аз съм тук за да получа заплата, за колкото може по-дълго време, с минимум напъни от моя страна"

От тук следва, че основната ценност за българина е да не върши нищо дори срещу максимално заплащане. Всякакво вършене на работа е залудо и безсмислено. Първата му грижа е да се прехвърли работата на друг, за да не се мине той самия да я свърши.

Цялата тази философия се основава на дълбоката нецивилизованост, подсилена от невероятно безбожие и презрение към ближния и категоричния отказ да помеме собствената си лична отговорност.
В основата са неугаснал апетит към безусловна безплатна моцка и първична инфантилна ревност и завист, към друг който консумира повече, независимо какво е вложил като усилия за да заслужи възнаграждението.

Приоритет на ужасно голям брой българи е:
- да прехвърли на чужда глава свой проблем;
- да аванти за чужда сметка някакво благо;
- да намери жертвен козел за проблемите, които собствената му безотговорност поражда (например богатите, чорбаджиите, поповете, аристократите, турското робство, циганите, международното положение, евентуално еврейско-масонския заговор, съседа, ближния, държавата, управниците и т.н.) Всички са потенциално виновни само той е невинен!

Българинът прктически не се води по принципа: "Аз съм със своя сметка пред Господа Бога и сам си нося кръста"

Българинът по тази причина третира собствената си държава като вражеска територия която следва да бъде обрулена до шушка, награбеното да се завлече у дома, ако ще и потоп да дойде. Това е типична рекация на перфектен номад, а не на цивилизован човек.

Поради тази причина у нас вечният проблем е обществената хигиена (ничията обща територия), обслужването по всякакви инстанции, учреждения, служби и т.н., корупцията, ниската производителност, масовата стопанска безотговорност и смайващата грубиянщина.

На тази тема има много какво да се каже. Проблемът е ужасен, но най-напред следва да се осъзнае, че това са средните характеристики на народа и всяка промяна към по-добро идва чрез мисионерски порив от вътре, от системата и иска много, много време.

Ние следва да се засрамим най-напред от крайно низките си показатели и да видим причината първом у себе си, за да имаме макар и минимален шанс да се оправим.

Един по-изискан господин не се стърпя и ни каза директно, че трябва да си сменим чиповете. Но това е много меко казано, макар че тълпата го освирка за тези му деликатни забележки.
19 Януари 2006 09:08
ЗИТО,
Нали се сещаш , че когато се издигат тезиси , те трябва да са реверсивни.
Щом си казал?
, , И да допълня-който мрази себе си мрази и другите.”
Може ли да пък аз да кажа??
, , И да допълня-който обича себе си , обича и другите.”
Като си го казал твоето , ще кажеш ли и че това е вярно , или ще се направиш на дръж ми шапката.

Calina Malina,
Ако пък това е вярно??
, , Чиновникът е социална роля”
Може ли да уточниш , кой роли пък са не социални.
Няма да уточниш.Когато човек се изхвърля , той не може да се приземи без падане.
------

И въобще , ако се закачим на измислицата на Дайнов , възможно ли е въобще да се каже нещо вярно.
Има ли поне един който като го прочете и да каже , ето това изречение е вярно.
Едно единствено изречение.
Аз токова не видях.
Но на Дайнов за това му плащат.
А когато върху измилици се надстрояват измислици , от това истина не се получава.
19 Януари 2006 09:08
Тим!
19 Януари 2006 09:11
Хуне! То се подразбира.Естествено , че сме устроени да обичаме и мразим.Не го написах защото съм по кратките изказвания.Съгласен с теб.
19 Януари 2006 09:17
Целта на това писание, както, впрочем, и на сите Дайнови бръщолевини, е да разкрие свободолюбивата, лежерна, космополитна и рок`н рол душевност на татуирания професор ....
А иначе - обикновен комуняга, виреещ винаги в близост до актуални хранилки.
19 Януари 2006 09:25
Ами, Хуне, аз разлика от тебе не смятам, че човекът е съвкупност от социални роли, ... животно от цирка, което се формира на принципа: стимул-реакция.
19 Януари 2006 09:26
Синият шаман пак е шетал.Като се има на предвид колко пари гушна от Костовото СДС и докъде ги докара на всички им става ясно че всъщност е бил гробаря на СДС.И продължава да ръси мозък от страниците на вестника много жалко за него.
19 Януари 2006 10:40
La manse Dainoff, Mindya-sur-Vesselina, avec des experiences authentiques du pays obligatoires (подрязване на овошки, прекопаване на градина, фотосесия с кмета и попа) и почетна грамота с автографТолкова много(чужди) думи..
И за какво? За да пробута обява за селски туризъм в този мъртъв сезон.
19 Януари 2006 11:41
Считам че г-н Harvey Pekar чрез словосъчетанието "дебел лелка" нарушава т. 2.1 от Ясните Правила, а именно - разгласяване на лична информация за участниците и следва да бъде задължен да си смени табелата.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД