:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 534
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Румъния като светъл пример

Докато България продължава да имитира борба с корупцията, в Букурещ запорираха имуществото на бивш министър. Идва ред и на експремиера Нъстасе
Снимка: Борислав Николов
Министърът на правосъдието Георги Петканов положи много усилия, за да се отърве от надзора върху битката с корупцията.
Европейската комисия иска да види ефективна борба с корупцията. Това означава дела, дела и пак дела. Съдебни. Срещу хора от висшите етажи на властта. И то най-късно до април.

Посланието бе разбрано от всички освен от онези, от които зависи то да стане реалност - органите, натоварени да разследват подкупничеството във висшите етажи на властта. Там цари пълна тишина.

Това вече е обезпокоително. Защото досега България бе отличничката, а Румъния - изоставащата в присъединителния процес към ЕС. Но управляващата политическа класа в Румъния събра кураж. Преди няколко седмици там е създадена специална комисия към Върховния касационен съд, натоварена да контролира имуществото на министрите и депутатите. По-удивителното за нашите ширини е, че тази комисия е започнала да действа веднага. Вече е поискала запор върху имуществото на бившия министър на промишлеността Дан Йон Попеску. Искът е уважен, защото той не може да докаже как е придобил имущество за 1,3 млн. евро през 4-те години, когато е бил във властта. На ред е бившият премиер Адриан Нъстасе, който също се разследва по подобни обвинения. Заради тях той бе принуден да подаде оставка като изпълнителен председател на Социалдемократическата партия.

Не е известно настоящото българско правителство какви конкретни ангажименти е поемало пред еврокомисарите, но румънската министърка на правосъдието Моника Маковей е обещала пред Европарламента до април да има 5 приключени дела за корупция. В момента се водели 28 разследвания на хора от висшите ешелони на властта.

В България очакванията в тази посока са свързани с избора на нов главен прокурор. "Ние имаме сигурно най-много стратегии на глава от населението за борба с корупцията. Необходими са конкретни действия. Аз съм предложил една-две идеи за създаването на независима служба. (...) към прокуратурата може да се обособи такова ядро, което да постави в центъра на своята дейност борбата с корупцията по високите етажи", казва президентът Георги Първанов пред "Труд" вчера.

Това, което държавният глава пропуска, умишлено или не, е, че такова звено във Върховна касационна прокуратура вече има. Бе създадено в началото на 2004 г., но досега не се е чуло да е заработило ефективно. Има и комисия "Петканов", създадена по новия Закон за незаконно придобитото имущество. Но тя се бори преимуществено с битово-транспортните си проблеми. Най-сетне: има и чисто нова стратегия за борба с корупцията, приета от правителството преди две седмици. Документът бе написан, за да има какво да се представи на европейските чиновници, които пристигнаха тия дни на нова проверка. И предишното правителство имаше стратегия за борба с корупцията. И тя бе съгласувана с Брюксел. Резултатът обаче е нула.

Парадоксално е, че при обсъждането на стратегията в правителството бяха орязани всички конкретни мерки, за които по-късно можеше да се търси отчет за изпълнението. Така например Брюксел настоява за радикално пресичане на корупцията при обществените поръчки, но кабинетът се отказа от черни и бели списъци на фирми, които се опитват да печелят търг по втория начин. Същата съдба сполетя и ангажимента за драстични мерки спрямо партии, които укриват източниците си на финансиране. Това не е ли чадър за черните партийни каси? Обяснението на правосъдния министър Георги Петканов бе, че такъв бил жанрът на стратегията - да е максимално обща и да не стига до конкретни мерки.

Освен стратегията министерствата са подготвили на еврочиновниците и отчети как са се борили с корупцията през 2004/2005 г. Описани са всички семинари, обучения и етични кодекси. МВР се хвали, че във всички служби и дирекции на министерството са разпространени 60 000 календара с антикорупционни послания. Малка подробност е, че подобни планове и стратегии имаше и миналата година, но това не попречи през октомври Еврокомисията да ни покаже жълт картон. Защото от Брюксел - за разлика от Петканов - настояват за съвсем конкретни неща - искат да знаят кой точно проверява за конфликт на интереси при висшите длъжности, кой следи за верността на декларациите в публичния регистър, доколко достъпни са те за гражданите, кога пред Темида ще бъдат изправени емблематични добре облечени бизнесмени и също така добре облечени политици...

Най-големият проблем на борбата с корупцията у нас е, че тя е ничия, липсва орган, който хем да е облечен в максимално обществено доверие, хем да е равно отдалечен от всички центрове на властта. Още през януари 2003 г. президентът Първанов се обяви за такава независима структура. Той призова тя да бъде приета със закон, шефът й да се избира от парламента и служителите й да имат правото да разследват и държавния глава, и неговата администрация. Автор на идеята е президентският съветник Борис Велчев, който е с най-големи шансове да стане главен прокурор. Три години няма никакво движение по въпроса. Преди изборите министърът на евроинтеграцията Меглена Кунева агитираше с проект на закон за превенция на корупцията, който също предвиждаше създаване на подобен независим орган, също избиран от парламента. И тя подозрително замълча напоследък. В крайна сметка в момента с корупцията се бори правителствена комисия, в чийто щат в момента се числи само една секретарка. Секретарят й Константин Паликарски подаде оставка преди месеци, още няма назначен наследник. Дезертира и председателят й - министърът на правосъдието Георги Петканов. Премиерът пък не пожела да я оглави. Затова накрая с битката с корупцията бе натоварен Главният инспекторат към МС, който по принцип разглежда постъпили сигнали за конфликт на интереси и за подкупност на органи на изпълнителната власт. Но дали служителите там ще посмеят да разследват началниците си в правителството? Това е риторичен въпрос.

Толкова енергия, за да бъде изфабрикувана поредната имитация на някакви мерки. Затова няма защо да се сърдим, че Румъния, доскорошната безспорна емблема за балканска корупция, вече може да бъде сочена за положителен пример. А за България едва ли може да бъде по-зле.
 Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе бе принуден да напусне лидерския пост на партията си заради започнало разследване за корупция.
20
2429
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
19 Януари 2006 00:33
Излиза, че по-лошо от бившите тайни служби са бившите разгащени ченгета. Защото там Секуритатя си остана, а тук кой от КДС, кой от ДНМ, кой борец, кой отишъл в затвора и станал човек - все отбор успели по време на демократическия преход "бизнесмени".
19 Януари 2006 04:25
С това правителство - толкова. Даже сме на далавера, че не дишаме праха на Албания, примерно. Ама всичкото време е пред Станишевско-парвановската република, има още да видим.
19 Януари 2006 05:16
Браво на мамалигата!
19 Януари 2006 07:12
Българските управляващи, Парвановци, Станишевци са мафия или симпатизират и подкрепят мафиоти!
Затова няма нито едно разкрито престъпление!
19 Януари 2006 07:59
...всички кабинети след 1989 в следствието...
19 Януари 2006 08:45
Румънците са по на север от нас, ама са по-кибритлии!
Те преди години утепаха Чаушеску в чест на настъпващата демокрация! А, сега и министрите си прищипват със закони!
Много емоции! Много екшън!
При нас всичко е кротко! Общо взето ни сме тарикатска държава - всеки в зависимост от ранга си и общественото положение и способности - действа! Закона се прилага селективно! Но, не може да се каже, че няма закони.
Понеже сме държава на тарикатите, има уважение между мащабните тарикати и те не попадат в избраните върху които се прилага закона!
Какво искат от чужбина!? Затворите ни са пълни, няма място са всички осъдени! Дават се по 5 години затвор за откраднати седемнадесет лева!
19 Януари 2006 09:00
С една секретарка-толкоз!
19 Януари 2006 09:09
Има светлина в тунела - наште ша учат френски иширети - а румънците изпълняват вече 1 г. френските депеши
19 Януари 2006 10:06
Трябва да се отчете че:
1. Румъния не унищожи специалните си служби/контраразузнаването/.
2. Агентурата продължи да действа.
3. Политиците им бяха много по-далновидни.Те добре знаеха, че гогато се размъти блатото първо изплуват фъшкийте. Веднага бяха събрани и изхвърляни.
4. Политиците не допуснаха масова изтерия на медии оплюващи служителите на сигурността и "доносниците". Не се спомена отваряне на агентурни дела.
Службите които се бореха с престъпността работеха относително спокойно.
Всяка дейност на лица свързана с организирана престъпност бе своевременно пресичана. В резултат на това в Румъния НЯМА МАФИЯ, ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, НАШЕНСКАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ, ПРЕСТЪПЕН ИЗНОС НА КАПИТАЛИ, УБИИСТВА НА МАФИОТИ.
Иколко трогателно звучи, че ще съдят някой който не можел да докаже произход на някъкви си 1млн.евро. А това за болшинството от нашата измет са джобни пари.
Някъква наша служба да се е заинтересувала милиардите окрадени.
За всичко това са виновни правителствата които умишлено скопиха службите борещи се с престъпността за да може безнаказано да се разграби страната.
Не очаквайте , че нещо ще се случи. В парламента 90% от депутатите лобират за престъпни структори.И някой път когато се прокрадват мнения за въвеждане на извънаредно положение трябва серьозно да се замислим дали това не е единствения шанс. Но извънаредно положение не като Петкановото, а в истинския смисъл.

19 Януари 2006 10:23
докато си търсим оправдание все ще е така.
19 Януари 2006 10:45
***** с ник FL не се явявай тук или пиши нещо по-нормално. Отвращавам се кат виждам всеки път идиотщини присъщи на болни мозъци...

Редактирано от - bot на 19/1/2006 г/ 11:04:09

19 Януари 2006 11:14
FL за форума е като Гошето Петров за политиката.
Долу ръцете от FL! И му настройте климатика този път да не получи топлинен удар посред зима
19 Януари 2006 12:57
..така, така..Арестуваха румънското джурналисче на митницата в Русе, че снимало със 'специални разузн. средства'..Подривна дейност!Ауууу, лелеле!Извратено съзнанеие има масовия българин во главе със своите псевдоинтелектуалци.Представите за добро и лошо са обърнати, та за това ще им дишаме прахта на северните комшии.Подобна беше и реакцията при осирането на батето..Вместо целокупно да се запитаме: абе, коректно ли постъпва оня пияндурник, започна масово хулене на бибиси джурналисто..Фък.На такъв народ, такъв хомот.
19 Януари 2006 15:23

ха дано накрая...
19 Януари 2006 15:48
Сега ще видите каква люта борма с мафията ще падне, нали избраха Велчев за главен прокурор. Той сто процента ще реже до най-високо. Като нищо Първанов ще бъде "импийчнат", защото Велчев ще докаже "Иракската връзка". И адашчето си по фамилия Милен Велчев ще вкара на топло за далаверите, и гномчето Ники Василев, седесарската приватизация и червените барони ще бъдат разнищени до стотинка, наркоканалите ще бъдат пресечени, а чужди журналисти няма да блъдат наказателно преследвани, когато разибличават корупцията, а ще бъдат поощрявани и давани за пример.
19 Януари 2006 16:01
Абе риж, ти ще ме накараш да заобичам наща правосъдна система.
19 Януари 2006 18:06
Защото досега България бе отличничката, а Румъния - изоставащата в присъединителния процес към ЕС...
...Парадоксално е, че при обсъждането на стратегията в правителството бяха орязани всички конкретни мерки...


Това е въпроса, под него е и отговора!
Когато България бешe отличничка, премиер беше Симеон, на власт бяха НДСВ
Сега премиер е Станишев; на власт не е никои;
19 Януари 2006 21:43
Преди да стане министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей бе председател на Румънския хелзинкски комитет. Оттук и цялата разлика с България.
19 Януари 2006 22:31
На такъв народ, такъв хомот! Вж. по-горе.
22 Януари 2006 23:40
Това е въпроса, под него е и отговора!
Когато България бешe отличничка, премиер беше Симеон, на власт бяха НДСВ
Сега премиер е Станишев; на власт не е никои;
Нито БГ нито Румъния са още за ЕС.Със средна работна 160 евро кво ще ни правят там.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД