:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,351,525
Активни 121
Страници 20,580
За един ден 1,302,066

Пробив в клонирането на човешки клетки

В два последователни дни южнокорейски и британски учени обявиха, че са успели да клонират човешки стволови клетки, които са генетично напълно еднакви с клетките на пациентите, съобщи Би Би Си.

"Науката прави гигантска крачка към деня, когато някои от най-тежките болести и травми ще могат да се лекуват със стволови клетки", заяви в Лондон ръководителят на южнокорейския екип проф. У Сук Уанг.

Ден след него и учени от Нюкясъл обявиха, че са получили стволови клетки, които един ден ще се използват за лечение на тежък диабет, болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

При създаването на стволовите клетки учените са взели генетичен материал от доброволци и са го вкарали в яйцеклетки от донори, създавайки стволови култури, които по принцип могат да бъдат превърнати във всякакви човешки тъкани. До безопасното превръщане на стволовите клетки в различни органи ще мине много време, отбелязаха все пак учените.
39
660
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
21 Май 2005 00:55
Интересно, техните севернокорейски колеги какво са измислили през това време.Сигурно някоя нова прическа.
21 Май 2005 01:03
Е как, там измислиха атомната бомба.
Колкото прическите - няма място за творчество в Северна Корея. МОже да има само три вида: уставна, като на Вожда и като на Ръководителя.
21 Май 2005 01:33
Има пробив и в клонирането на журналисти.
21 Май 2005 01:37
Само клонинг може да натъпче толкова много безсмислици в няколко реда.
А ние пък си даваме мнението за Корея. Няма лошо.
21 Май 2005 03:31
ELISA,
Кво по статията не ти е ясно?
Много си е смислена и ясна...
21 Май 2005 03:38
... а забраните върху тези изследвания въведени наскоро в България трябва незабавно да отпаднат.
След като изпуснахме много шансове, това е една добра възможност да се впишем относително овреме в накоя област от прогреса на човечеството. Стига само сме внасяли готови продукти, обикаляли покрай магистралите и плащали авторски права.
21 Май 2005 09:14
Едно уточнение.Обикаляйки покрай нашите магистрали, платени с нашите пари с лихвите, платени няколко пъти и по които едва ли ще караме дори и със заплатите обещавани ни след 4 години.Long live the King!
21 Май 2005 09:50
Колкото до лечението на Алцхаймер чрез клониране на стволови клетки, все още не е изяснен механизмът на това заболяване, но има известен пробив и не е сигурно, че той доближава тази болест до лечение точно със стволови клетки.
Ето ви превод на резумето от една обзорна статия за Алцхаймер и практически научната сензация за "трети тип диабет":
......................................... ...............
© Copyright Ediciones Doyma, S.L.
http://www.doyma.es
sysbannerlog = new Image(); sysbannerlog.src = "http://ctxlog.doyma.es/cgi-bin/wdbcgi.exe /doyma/banner.doc_banner?pident=156";

ESCEPTICEMIA
Медицината погледната от Интернет и прекарана през оздравителния филтър на скептицизма.
Insulin connection
Autor: Gonzalo Casino, Viernes , 11 de Marzo de 2005

ВЪРХУ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ТИП 3 ДИАБЕТ
И ALZHEIMER

Досега се говореше за тип 3 диабет само в преносен смисъл, за обозначаване на “процеса”, от който страдат индивиди, съжителстващи с болен от диабет.
Но едно скорошно проучване оценява възможността за реалното съществуване на една специфично церебрална увреда на метаболизма на инсулина.
Така, както е известен тип 1 диабет, характеризиращ се с дефицит на продуцирания инсулин от панкреаса, и тип 2 диабет, характеризиращ се с резистентност спрямо действието на този хормон в организма, авторите на проучването предлагат термина тип 3 диабет за характеризиране на патологичните промени в продукцията и/или на действието на инсулина на церебрално ниво.
Идеята, че мозъкът продуцира инсулин е само относително нова, тъй като многобройни предишни изследвания насочваха към такъв извод, но това, което е наистина новаторски принос на работата, е доказателстото, че при болестта на Алцхаймер има дефицит на продуцирания церебрален инсулин и на церебралните рецептори за този хормон.
Макар че връзката между липсата на церебрален инсулин и Алцхаймер вече се подозираше от известно време, но изследването, което се публикува в мартенския брой на 2005 година на Journal of Alzheimer's Disease привежда първите съществени доказателства.
Екипът на Suzanne de la Monte, невропатолог в Hospital Rhode Island и преподавателка по патология в Brown Medical School в САЩ, откри, че при болестта на Алцхаймер е патологично променен метаболизмът на инсулина и неговите асоциирани ко - фактори на растеж (IGF-1 или фактор на растеж подобен на инсулин тип 1 и IGF-2 или фактор на растеж подобен на инсулин тип 2) и че дефицитът на този хормон в мозъка допринася за дегенерацията на невроните - един от първите признаци на Алцхаймер.
“Тези абнормалности не съответстват на тип 1 и тип 2 диабет, а отразяват един различен и по - комплексен болестен процес, който протича в централната нервна система“, се казва в публикацията. Освен това, изследователите са открили при изследвания на нервната тъкан на пациенти с Алцхаймер post mortem, че нивата на IGF-1 и IGF-2 са били намалени в хипокампа - церебрална област, свързвана с паметта; също така са открили, че инсулинът и IGF-1 са намалявали сигнификантно във фронталния кортекс, хипокампа и хипоталамуса, всички тези зони засегнати с прогресирането на тази деменция, докато в церебелума, който по правило не се подлага на невродегенерация, не са наблюдавали същата редукция на IGF-1 и инсулина.
Всички тези открития насочват към идеята, че съществува връзка между инсулина или друга аналогична молекула с развитието на Алцхаймер, или най - малкото с някой от неговите варианти.
Все още е въпрос на бъдещето да се установи дали наблюдаваните промени са причина или следствие на невродегенерацията и дали ще триумфира терминът тип 3 диабет за обозначаване на механизма на тази патология. Но имайки предвид важността на двете заболявания, със сигурност скоро ще има нови данни за тази “инсулинова връзка”.
21 Май 2005 13:31
Депресирана кокошка се самоуби

21 Май 2005 13:33
21 Май 2005 13:34
Депресирана кокошка се самоуби

http://dnes.bg/article.php?id=7352
21 Май 2005 16:08
Тази кокошка същата ли е дето се самоуби на стр.1, или станаха две самоубийки?
21 Май 2005 16:10
Пардон, то и това било стр.1.
21 Май 2005 17:18
Не беше зле като се цитира ББС да се упомене връзка към статията там, за да е ясно, превода ли е неграмотен или и ония са на това ниво.
Иначе тоя дето е надраскал тая статия така ще го скъсам, ако ми падне на изпит по молекулярна биология.
22 Май 2005 01:44
Винаги съм се радвал когато чета за нови научни открития........ . Това е движещата сила, а не терористите, петролните далавери и богатството....
22 Май 2005 02:38
Как така се радваш бе "Светло", ами не-дай си боже да постигнат революция в клонирането и си избайцат клонги на:Владимир Илич, Йосив Васирйонович, Леврентии Берия , и разни други пролетарски "светци", a???
22 Май 2005 03:37
СП,
и аз се радвам, но могат да ги правят малко по-смислени такива изказвания. А не да пишат все едно са деветокласници на контролна по биология.
Да вземем например изказването:
...че са успели да клонират човешки стволови клетки, които са генетично напълно еднакви с клетките на пациентите

В какво се състои според автора смисъла на термина клониране на стволови клетки? Какво изобщо са стволовите клетки? Какво значи пациент тук? Могат ли дадените стволови клетки да не са генетически идентични с клетките на "пациента", ако да защо, ако не защо?
При създаването на стволовите клетки учените са взели генетичен материал от доброволци и са го вкарали в яйцеклетки от донори, създавайки стволови култури, които по принцип могат да бъдат превърнати във всякакви човешки тъкани.

В какво се състои понятието генетичен материал тук? Кое точно е взето и къде и кога е вкарано? Освен това от яйцеклетка никой не може да ти получи стволови клетки, стволови клетки се изолират стандартно от бластоцисти, но не и директно от яйцеклетка!
Изобщо краткостта на изказването и езика не са предполагащи разбиране, а само да шашкаме народа с гръмки слова, което не ми допада като начин на писане на подобна статия. Получава се, нешо като недоразбрал ученик говори отгоре отгоре за нещата дето чел и вече разчита преподавателя му да го разбере, ама това не се прави в научнопопулярна статия, мисля си аз.
22 Май 2005 09:30
Човечеството се е отбило по път, който не води до нищо напредничаво. (в смисъл по-нататъшно осигуряване на запазването на вида). Мозъкът и част от функциите му може да са посредник към движение напред, но не и самостоятелен инструмент. Акцентирането върху използването на страшно ограничените му възможности води до съвременния "прогрес". Телешкият възторг от такива поразително примитивни инструменти като логиката и математическите формулировки ни доведе до сегашното състояние на застой и примитивизъм. Тупик. Може да има изход, може и да няма. Дошъл е моментът за качествени промени на човешкият род или измирането му. Нищо страшно от това в космически мащаб, разбира се, но съэдаването и използването на такива самостабилизиращи се механизми като използването на системите за комуникация за пропаганда и втълпяване на убеждения и ценности говори по-скоро за второто. Ще видим. Я, видим, я не.
Важното е заплатат да върви, както казваше един форумист.

22 Май 2005 10:43
Скаличански, не се ядосвай толкова. Ако знаеш какви глупости откривам, когато е написано нещо по моя занаят - информационни технологии и комуникации. Като за вестник бива - да прочетат хората, че нещо подобно е станало.
22 Май 2005 16:06
Не съм наясно с биологията и още повече с микрото й. Повече се интересувам от микроконтролери и микропроцесори. Въпроса е, че има някакво движение, а не само тероризъм и войни. Някъде хората развиват нещо.........
Smiren сега е момента да представиш нова теория и да тласнеш света към по градивно мислене.........
22 Май 2005 16:48
Трубадуре,
то бива, но така само пишат някакви гръмки работи да плашат хората и благодарение на журналистите се е заформил и този неприязън и мнозина, към биотехнологиите. Ама те си падат по научна фантастика и повече не ги интересува. Което е жалко.
А тоя "смирения" не ми е ясно само що се е нарекъл смирен. Но види се ще направи нова секта.
22 Май 2005 16:52
Повечето хора като чуят клониране и си фантазират някакви зловещи вещерски дела, в резултат на които само и единствено се клонират Хитлеровци и чудовища. А това е една стандартна рутинна дейност в лабораторната практика и си е все едно да завъртиш болт и гайка заедно. Това ме дразни, а с подобни статии се поддържа някаква мистика около тия дела.
22 Май 2005 17:04
Ами то примитивният човек се страхува от всичко неразбираемо за него. Само че при биотехнологиите се намесва и някакъв религиозен страх и предразсъдъци. И затова байно е съгласен да живее до атомна централа с руски реактор, но си мисли, че генно модифицираният домат ще извади слузести пипала и ще го удуши.
22 Май 2005 17:14
интересно, аз съм гледал изказване и на Вера Кочовска за стволовите клетки по телевизията...............
22 Май 2005 17:45
Скаличански, струва ми се че имаш прекалено високи изисквания към весникарските публикации. Написаното по мои впечатления е много над средното ниво за вестника, може би защото е доволно кратко и не е имало място за големи глупости.
Мисля че добре се разбира какво се има предвид под "клониране на стволови клетки". Убеден съм че ако се опиташ да го обясниш на тия дето не са разбрали ще постигнеш само още по-голямо объркване. Туй с "генетичния материал" са го написали за по-кратко, иначе е трябвало да се обясняват в поне още един обесмист параграф. Естествно че генетично получените клонове не са напълно идентични с пациента, но повече от достатъчно идентични. Ако си обърнал внимание на написаното в sciencemag, използваната техника е повече от любопитна. Най-интересните за мен въпроси естествено не са коментирани изобщо в статията, на което не съм се и надявал.
Последно, защо държиш да ги изпитваш точно по молекулярна биология?
22 Май 2005 18:09
Популярното излагане на науката и технологиите хич не е проста работа. Не е лесно да се стигне нивото на Дискавъри - а и те са улеснени, защото работят и с образ. Поне не трябва да има неистини - опростявания може.
22 Май 2005 19:14
В никакъв случай не трябва да се спира прогреса, но трябва да се внимава с бързото приложение на разултатите от науните открития в живота. Наскоро четох много интересна статия за историята на радиацията, откриването, приложението и настроенията по въпроса...човек може да се шокира какви глупости са правили хората от незнание през двадесетте години на 20 век.
Ето линк. Според мен във всяко едно отношение така се получава, особенио като са намесени и много пари.
Натиснете тук
22 Май 2005 20:27
Всъщност това, което са направили тези научни екипи, е, че са успяли да приложат примера на вирусите ин витро. Когато вирусите атакуват дадена клетка те вземат на готово найната ДНК и си я присвояват след което започват мултипликацията си. Това е страхотен пробив и аз съм неприятно изненадан от това, което Оле-ле ме светка тука. А именно, че нашите са забранили изследванията със стволови клетки. Явно нашите продължават да страдат от синдрома на политическото гъзолизане. Повтаряме глупостта си от 50-60-те години на миналия век, когато отричахме генетиката и славехме Лисенко и Мичурин. Разликата сега е, че вместо руснаците имитираме американците, които от криво разбрани религиозно-естетически причини забраниха тези опити. Не, че тези забрани се спазват, но все пак... Поне в науката бихме могли да бъдем независими.
22 Май 2005 22:29
Чичо доктор,
Две уточнения, ако позволиш:

1. Технологията използвана от корейците оставя много малко място за аналогии с вирусите. Какво са направили в най-общи линии:
- взели са свежи яйцеклетки от доброволни донорки и са ги оплодили ин витро.
- на шестия ден след оплождането са раздробили ембриона (бластоцист на този етап) и са оставили съставящите го стволови клетки да се делят в ин витро условия върху слой подхранващи клети.
- в столовите клетки, получени по този начин са направили са малък отвор, през който са изтеглили хромозомите, а не цялото ядро, както е било процедирано досега.
- в последствие вмъкват през отвора кожна клетка от друг донор (предполагам че става дума за епителна клетка).
- досега в стволовите клетки се е вкарвало само ядро от клетката-донор. Корейците вкарват цялата клетка и с електрошок предизвикват тяхното сливане.
- в резултат получават клетки с характеристика на стволови, носещи хормозомната информация на донора на кожна клетка и извънядрена - на двамата донори. Тази технология дава удивително висок процент на преживяемост на третиранеите стволови клетки.

2. Ако разбираш за каква процедура става дума, надявам се схващаш че у нас ще има страшен вой по причина че са оплождани яйцеклети и отглеждани (макар и в много ранен етап) ембриони с единствена цел да се използват стволовите им клетки. Ембрионите получени в резултат на аборт са твърде възрастни. Това е и основната причина опитът да е извършен в Корея, а не в САЩ или Европа.
Но ако напълно се абстрахираме от етичния проблем при този експеримент, у нас сме толкова ужасяващо далече от нивото необходимо за успешното провеждане на такъв род опити, че забраната им със закон е просто някаква незначителна подробност...

Ето редакционен коментар на списание Science, написан в достъпен стил, за тези които се интересуват: Натиснете тук
22 Май 2005 22:48
Всяка клетка без значение каква е садържа ДНК и тази ДНК е уникална.По същество съдържащата се в диференцираната клетка ДНК казва на гените , че тази кокнкретна клетка ще баде коса например.Тоест мислете за ДНК като за пияно със стотици клавиши, всеки които е с отделна генетична особеност, в диференцираната клетка повечето от клавишите са блокирани, не работят.Веднъж блокирани те никога не могат да се разблокират.След като ДНК активира определен ген нима вращане назад, не-може да се превърне кръвната клетка в нервна клетка.Ние хората започваме съществуването си като оплодена клетка ЗИГОТА-това е една клетка, ядрото на тази единствена клетка е мрежа от хромозоми които сами по себе-си са късчета ДНК със специфична гена информация.Клонираните организми получават генетичния матерял от един, мама или татко, ако искате да саздадете клонинг, трябва само да извлечете генетичен матерял от майчината клетка-ядрото, и да го смените с ядрото на титопотентна клетка от възможно най рана фаза от развитието на ембрйона, тогава ще се получи клониран организум с генетична информаця от един единствен човек.
23 Май 2005 17:52
Оракъл, благодаря ти брат със закъснение за пространната информация по въпроса. Ето един пример как се контактува на форумно ниво. Тук, в най-големият противораков център в света "МД Андерсън", Хюстън, се запознах с българи специалисти по молекулярна биология. Аз съм в практичните науки (хирургия и интензивно лечение), та те ми обясниха за какво става въпрос на няколко ракии по време на купона у един от тях. Откритието е страхотно и най-вероятно ще доведе (поне така се надяват тук моите сънародници) до смекчаване на забраните за тези опити в САЩ. Не за друго, а защото сега тук се работи много върху генното инженерство/лечение. Да се надяваме! Жив и здрав и още веднъж благодаря за осветлението.
23 Май 2005 20:09
Гледам бая "еродити"образовани по времето на соца се въртят тука.
Последният път, когато в тялото ни е имало титопотентна клетка, ние сме били по малки от луничка.Това което може да се клонира в момента са нашите деца, и то ако имаме достъп до най раната ембрйонална фаза, още когато е грозд от титопотентни клетки, най много до шеснаисет.
Истинската идеа зад иследванията на диференцията е да се намери начин да се обърне процесът--- с други думи , да се възстанови титопотентноста на диференцираните клетки.Извесно като -донорство на ооцита.
Ако някога се постигне да се обърне диференцята , това ще баде тотална революция в човешкия род.
Тогава ще може да си клонираме (родиме) Христос, Ал-Капоне, Елвис, Бетховен, Владимир Илич, Йосив Васирйонович - и да си ги отгледаме като деца.
23 Май 2005 22:07
Хм....
23 Май 2005 23:27


Туй некакво откровение ще да е...
24 Май 2005 00:45
Oraсle....
Откровение на "светия дух".........невежеството "моито момче" е най безкрайното нещо, ама по безкрайно от вселената believe me!?
24 Май 2005 01:22
Башмайсторе
Най-голямата ирония в броя е, че на първа стои тази недомаслена статия за корейското чудо в клонирането, а в "Антология" има разказ от Весела Люцканова, която е автор на романова трилогия под името "Клонинги". Първата част излиза още в началото на 1970-те години. Та нашата писателка се е разтревожила дали някой няма да клонира Хитлер.
24 Май 2005 16:05
К а з у с ъ т С и м е о н С а к с к о б у р г г о т с к и

Wed Aug 27 20:22:39 2003

К а з у с ъ т С и м е о н С а к с к о б у р г г о т с к и
Н е с т а в а д у м а т о л к о в а з а г р а ж д а н с т в о т о , к о л к о т о з а н а с л е д е н и т е и м о т и

К а з у с ъ т с г р а ж д а н с т в о т о н а С и м е о н С а к с к о б у р г г о т с к и , н а к о г о т о м а й к а м у б и л а к а з а л а д а н е с т а в а ч у ж д г р а ж д а н и н , и м а н я к о л к о м н о г о с е р и о з н и - ю р и д и ч е с к и и м е ж д у н а р о д н и а с п е к т и , о т к о и т о х у л и г а н с т в о т о н а ж у р н а л и с т и т е е н а й -н е з н а ч и т е л н и я т .
К а к в о с т а н а с ъ с с л у ж и т е л я о т и с п а н с к о т о м и н и с т е р с т в о н а п р а в о с ъ д и е т о И н о г о К о р а л , к о й т о н а в ъ п р о с а и м а л и С и м е о н С а к с к о б у р г г о т с к и и с п а н с к и п а с п о р т , о т г о в о р и -Д а , и м а .
С л е д т о в а с е о к а з а , ч е т о в а б и л о д и п л о м а т и ч е с к и п а с п о р т . Д и п л о м а т и ч е с к и п а с п о р т и о б а ч е с е и з д а в а т с а м о н а л и ц а , к о и т о и з п ъ л н я в а т о ф и ц и а л н а м и с и я н а д ъ р ж а в а т а , и з д а в а щ а п а с п о р т а . П о д е ф и н и ц и я т о в а с а о ф и ц и а л н и о т н о ш е н и я м е ж д у д ъ р ж а в и т е к а т о с у б е к т и н а м е ж д у н а р о д н о т о п р а в о , к о е т о о з н а ч а в а , ч е п р и т е ж а т е л я т н а п а с п о р т а е п р е д с т а в и т е л н а с т р а н а т а , и з д а л а п а с п о р т а . К а к е м о г ъ л К о б у р г г о т с к и д а и м а т а к ъ в п а с п о р т , а к о н е е б и л и с п а н с к и г р а ж д а н и н . Т о в а е н а р у ш е н и е н а В и е н с к а т а к о н в е н ц и я о т 1961 г .
А к о С а к с к о б у р г г о т с к и н е е и м а л и с п а н с к и п а с п о р т , н а к а к в а ю р и д и ч е с к а о с н о в а е п р о в е ж д а л т ъ р г о в с к а и л и с т о п а н с к а д е й н о с т с ъ с с в о я т а ф и р м а в И с п а н и я . Д а л и и с п а н с к о т о з а к о н о д а т е л с т в о п о о н о в а в р е м е и т ъ р г о в с к и я т з а к о н , п о з в о л я в а т а к а в а д е й н о с т н а ч у ж д е н ц и , в р е м е н н о п р е б и в а в а щ и в с т р а н а т а . З а щ о г о с т у в а щ а т а в С о ф и я и с п а н с к а м и н и с т ъ р к а н а в ъ н ш н и т е р а б о т и з а я в и , ч е С а к с к о б у р г г о т с к и е и м а л с а м о п а с п о р т з а п ъ т у в а н е в ч у ж б и н а ? С к а к ъ в д о к у м е н т т о й в с е п а к с е е л е г и т и м и р а л в И с п а н и я ? Н и щ о н е е я с н о .
В н а ч а л о т о С а к с к о б у р г г о т с к и н е п р е д с т а в и д о к у м е н т , ч е н е п р и т е ж а в а д р у г о г р а ж д а н с т в о и д а л и г о е и м а л к ъ м м о м е н т а н а и з б и р а н е т о м у з а п р е м и е р . С л е д т о в а с е п о я в и ф а м о з н а д е к л а р а ц и я , и з п р а т е н а о т п р е з и д е н т с т в о т о н а П ъ р в а н о в , н о с е щ а д а т а 13 ю л и 2001 г ., в к о я т о С а к с к о б у р г г о т с к и е п о д п и с а л , ч е н я м а д в о й н о г р а ж д а н с т в о . Д е к л а р а ц и я т а б и л а ч а с т о т д о с и е т о з а с ъ с т а в я н е т о н а к а б и н е т а н а К о б у р г г о т с к и . Н о з а щ о т я с е п о я в и т о л к о в а к ъ с н о и з а щ о д о к у м е н т ъ т , к о й т о в с е п а к е и з к л ю ч и т е л н о в а ж е н , н я м а и з х о д я щ н о м е р н а М и н и с т е р с к и с ъ в е т и л и в х о д я щ - в к а н ц е л а р и я т а н а п р е з и д е н т с т в о т о ? И д а л и д е к л а р а ц и я т а о т г о в а р я н а и с т и н а т а в м о м е н т а н а п о д а в а н е т о й .
С л е д т о в а п о с л е д в а з а п л а х а т а , ч е в с е к и , к о й т о с е с ъ м н я в а в г р а ж д а н с т в о т о н а п р е м и е р а м о ж е д а п о д а д е с и г н а л д о п р о к у р а т у р а т а , н о а к о с и г н а л и т е с а н е в е р н и а в т о р и т е щ е б ъ д а т п о д в е д е н и п о д н а к а з а т е л н а о т г о в о р н о с т . Н а й -н а п р е д т я б е ш е з а н а б е д я в а н е , с л е д т о в а - з а х у л и г а н с т в о .
В п р о к у р а т у р а т а с б ъ р к а х а п р а в о т о н а и н ф о р м и р а н е с х у л и г а н с т в о т о

Н а л и и м е н н о ж у р н а л и с т и т е п о с т а в и х а в ъ п р о с и т е з а г р а ж д а н с т в о т о н а Ж о р ж Г а н ч е в , П е т ъ р Б о я д ж и е в , Г е о р г и П и р и н с к и , и н и к о й н е с е с е т и д а г и п о д г о н и з а х у л и г а н с т в о .
П о а н а л о г и я , т ъ й к а т о ж и в е е м в р е п у б л и к а н с к а с и с т е м а , п р о к у р а т у р а т а б и т р я б в а л о в е д н а г а д а п о ч н е п р о в е р к а н а в е с т н и ц и , к о и т о с е о б р ъ щ а т к ъ м С а к с к о б у р г г о т с к и к а т о к ъ м ц а р и н е г о в о в е л и ч е с т в о , а к ъ м д е ц а т а м у - с н я к а к в и к н я г и н и , п р и н ц о в е и т .н . И н я к о л к о т е л е в и з и и п л а ч а т з а п р о к у р а т у р а , т ъ й к а т о т о в а е н а й -г о л я м а т а о б и д а з а К о н с т и т у ц и я т а н а Р е п у б л и к а Б ъ л г а р и я . З а щ о п р о к у р а т у р а т а н е п о д г о н и о н е з и , к о и т о о с п о р в а т т а з и к о н с т и т у ц и я ? Т о в а е о с н о в н а т а й з а д а ч а .


Щ е п р и п о м н и м о щ е в е д н ъ ж н о т а т а з а с т а т у т а н а С и м е о н о т 1970 г ., к о я т о е н е д е л и м а ч а с т о т у с т а н о в я в а н е т о н а д и п л о м а т и ч е с к и о т н о ш е н и я м е ж д у И с п а н и я и Б ъ л г а р и я . З а н е я с п о м е н а х м е о щ е п р е д и н я к о л к о г о д и н и , к а т о с ъ д ъ р ж а н и е т о й с т а н а д о с т о я н и е е д в а н а п о с л е д ъ к . Т я е п о д п и с а н а о т и с п а н с к и я п о с л а н и к в П а р и ж П е д р о К о р т и н а и М а у р и и о т б ъ л г а р с к и я п о с л а н и к а к а д . Т о п е н ч а р о в . В н е я с е к а з в а -И м а м ч е с т т а д а п о т в ъ р д я п о л у ч а в а н е т о н а в а ш е т о п и с м о о т 4 ю н и 1970 г . п о п о в о д с т а т у т а и д е й н о с т т а н а С и м е о н - с и н н а п о ч и н а л и я ц а р Б о р и с III, и в с ъ о т в е т с т в и е с и н с т р у к ц и и т е н а м о е т о п р а в и т е л с т в о д а з а я в я с ъ г л а с и е т о н а п р а в и т е л с т в о т о н а И с п а н и я д а з а д ъ л ж и в с и ч к и к о м п е т е н т н и в л а с т и п о д н е г о в а ю р и с д и к ц и я д а т р е т и р а т С и м е о н п о в р е м е н а н е г о в о т о п р е б и в а в а н е в И с п а н и я к а т о ч а с т н о л и ц е , н а к о е т о н е с е п р и з н а в а н и к а к в о п р а в о д а у п р а ж н я в а и л и д а п р е т е н д и р а з а к а к в и т о и д а е ф у н к ц и и - п р е д с т а л и т е л н и и д р у г и , в с ъ о т в е т с т в и е с п у б л и ч н о т о п р а в о” и т .н .
В с и ч к о е я с н о . Н о т а з и н о т а п о с т а в я и д р у г в ъ п р о с - н а к а к в о о с н о в а н и е б я х а в ъ р н а т и и м о т и т е н а С а к с к о б у р г г о т с к и , н а к о е т о щ е с е с п р е м п о -д о л у .

Л о г и ч н о с л е д в а и в ъ п р о с ъ т з а о б р а з о в а н и е т о м у . Д а ж е п о в р е м е т о н а Т о д о р Ж и в к о в х о р а т а п и т а х а д а л и т о й и м а с а м о с р е д н о о б р а з о в а н и е и к о п а е х а у л и ц и т е д а м у т ъ р с я т д и п л о м а т а . Т о в а д а ж е п р е з о н е з и г о д и н и н е б е ш е х у л и г а н с т в о . Х о р а т а п и т а х а , а Ж и в к о в п о е д н о в р е м е о т г о в о р и - и м а м с р е д н о о б р а з о в а н и е , у ч и л с ъ м з а п е ч а т а р , о п и т а х с е д а в л е з е в ю р и д и ч е с к и я ф а к у л т е т , а м а н е с т а н а . А з а о б р а з о в а н и е т о н а С а к с к о б у р г г о т с к и - н и т о д у м а . Ц и т и р а н и я т п о -г о р е и с п а н с к и п о с л а н и к в П а р и ж е с п о д е л и л -К а к ъ в ц а р ? Т а т о й н я м а н и т о е д н о з а в ъ р ш е н о о б р а з о в а н и е ? З а п о ч в а о т е д и н ф а к у л т е т , и з к а р в а е д и н -д в а с е м е с т ъ р а , п р е м и н а в а в д р у г ф а к у л т е т , д а ж е в о е н н о у ч и л и щ е в С А Щ н е у с п я в а д а з а в ъ р ш и .
А с а м и я т С а к с к о б у р г г о т с к и в е д и н ф о р м у л я р п о д р у б р и к а т а О б р а з о в а н и е б и л н а п и с а л И н ж е н е р -и к о н о м и с т , к о е т о м о ж е д а е д о к у м е н т н а и з м а м а .
Т а к а и л и и н а ч е , к а з у с ъ т д а л и е д и н н е о б р а з о в а н ч о в е к и м а ц е н з д а у п р а в л я в а а д м и н и с т р а ц и я т а т р я б в а д а с е р е ш и о т К о н с т и т у ц и о н н и я с ъ д .
С г р а ж д а н с т в о т о н а С а к с к о б у р г г о т с к и с а с в ъ р з а н и и ф и н а н с о в и в ъ п р о с и к а т о к ъ д е и к а к в и д а н ъ ц и п л а щ а . В н а ч а л о т о н а 2002 г . д е к л а р и р а к ъ щ а в М а д р и д з а 3, 1 м л н . л е в а и 10 н е о б и т а е м и п о с т р о й к и в ъ в В р а н а , к а к т о и 4, 81 м л н .л в . с п е с т я в а н и я . М е ж д у в р е м е н н о , с у с ъ р д и е т о н а а д в о к а т а О ш а н о в , к о й т о е д н о в р е м е в о д е ш е н я к а к в а т р у д о в о п р а в н а р у б р и к а п р и Я н ч о Т а к о в , а с л е д т о в а в н е д р я в а ш е Б у л г а р г е о м и н в А ф р и к а , С а к с к о б у р г г о т с к и п о л у ч и и м о т и н а Б о р и с III с о ц е н к а о т о к о л о 169 978 000 д о л а р а . К ъ д е и к а к в и д а н ъ ц и с е п л а щ а т з а т я х ?
В ъ п р о с ъ т с и м о т и т е з а ч и е т о в р ъ щ а н е н а й -г о л я м а з а с л у г а и м а х а Л у ч н и к о в , С о ф и я н с к и , Г е о р г и М а р к о в (Н и к о л а й и с п о м е н а т и я т О ш а н о в и м а и д р у г а с п е к т .
П р е д и г о д и н и п у б л и к у в а х м е о п и с а н а ц а р с к и т е и м о т и . О ш а н о в г и е в и д я л в С т р о г о с е к р е т н о и т о г а в а в г л а в а т а м у с е е п о я в и л а и д е я т а д а с е о п и т а д а г и в ъ р н е н а с в о я б л а г о д е т е л . О п и с ъ т е п о д п и с а н о т и н т е н д а н т а н а д в о р е ц а и о т н е г о с е в и ж д а с т р у к т у р а т а н а и м о т и т е и т я х н а т а р е а л н а с о б с т в е н о с т . О п и с ъ т е н а п р а в е н п о н а р е ж д а н е н а Г е о р г и Д и м и т р о в , н а к о г о т о е б и л о д а д е н о н а р е ж д а н е о т с ъ ю з н и ц и т е , в т о в а ч и с л о о т С А Щ и А н г л и я , с к а т е г о р и ч н о т о у к а з а н и е т е з и и м о т и д а б ъ д а т к о н ф и с к у в а н и . В т . 6 о т п р и м и р и е т о с ъ с с ъ ю з н и ц и т е о т о к т о м в р и 1944 г . е п р е д в и д е н о з а д ъ л ж е н и е т о Б ъ л г а р и я д а с ъ д и в о е н о п р е с т ъ п н и ц и т е и п р и п р и с ъ д а д а с е к о н ф и с к у в а и м у щ е с т в о т о и м . Н а й -г о л е м и я т в о е н о п р е с т ъ п н и к е б и л Б о р и с III и н и к о й н е с е с ъ м н я в а , ч е а к о б е ш е ж и в , щ е ш е д а е в Н ю р н б е р г .

Д а п р и п о м н и м н а к р а т к о н я к о и н е щ а . Ю н с к и я т п р е в р а т п р е з 1923 г . б е и з в ъ р ш е н с у к а з а н и е т о н а Б о р и с III, к а к т о и у б и й с т в о т о н а А л е к с а н д ъ р С т а м б о л и й с к и . Ц а н к о в у с т а н о в и д и к т а т у р а с б л а г о с л о в и я т а н а ц а р ъ т и з а б р а н и Б З Н С , к о й т о п р е д с т а в л я в а ш е н а д 80 н а с т о о т н а с е л е н и е т о . С л е д б у н т а б я х а и з б и т и н а д 10 000 д у ш и б е з с ъ д и п р и с ъ д а , а с л е д а т е н т а т а о т 1925 г . - п о ч т и ц я л а т а и н т е л и г е н ц и я н а Б ъ л г а р и я .

П р е з 1940 г . б е ш е п р и е т ф а ш и с т к и я т з а к о н з а з а щ и т а н а н а ц и я т а . С п о р е д н е г о 52 000 е в р е и б я х а о к р а с е н и с ж ъ л т и т е з в е з д и , а 12 500 о т Б е л о м о р с к а Т р а к и я и З а п а д н а М а к е д о н и я , с п о з в о л е н и е т о н а Б о р и с III (з а к о е т о Б е к е р л е с ъ о б щ и в Б е р л и н б я х а и з п р а т е н и в Г е р м а н и я з а и з т р е б в а н е . Н а 1 м а р т 1941 г . Б ъ л г а р и я с е в к л ю ч и о ф и ц и а л н о в Т р и с т р а н н и я п а к т , к а т о Ф и л о в п о д п и с а д о г о в о р а с п ъ л н о м о щ и я т а н а ц а р ъ т . Н а 13.12.1941 г . б ъ л г а р с к и я т п а р л а м е н т , с б л а г о с л о в и я т а н а ц а р ъ т , о б я в и в о й н а н а С А Щ и В е л и к о б р и т а н и я . Н а 1 а в г у с т 1943 г . б ъ л г а р с к и и з т р е б и т е л и н а п а д н а х а а м е р и к а н с к и б о м б а р д и р о в а ч и . О т г о в о р ъ т б е ш е с ъ к р у ш и т е л е н .

Б л а г о д а р е н и е н а о б я в е н а т а о т Б о р и с III в о й н а н а С А Щ а м е р и к а н с к и т е б о м б а р д и р о в к и у н и щ о ж и х а 14 000 с г р а д и в С о ф и я , 7000 с о ф и я н ц и б я х а у б и т и , р а н е н и и о с а к а т е н и . Щ е п р и п о м н и м , ч е п р е з т а з и в о й н а с ъ ю з н и ц и н а к о а л и ц и я т а б я х а б ъ л г а р с к и т е а н т и ф а ш и с т и , а н е Б о р и с . З а т р и г о д и н и , д в а м е с е ц а и 17 д н и , п о в и н а н а м о н а р х о ф а ш и с т к и т е п р а в и т е л с т в а н а ц а р ъ т , и в н е г о в о и м е б я х а а р е с т у в а н и , б и т и и с м а з а н и 64 345 а н т и ф а ш и с т и , и д р у г и 31 520 б я х а и н т е р н и р а н и . П о -ж е с т о к т е р о р Б ъ л г а р и я н е п о м н и .

М о н а р х и я т а н а Б о р и с III у б и 29 480 б ъ л г а р и . П о с и л а т а н а п а р а г р а ф 36 н а т о г а в а ш н и я б ю д ж е т , о д о б р я в а н о т Б о р и с III з а г л а в а н а у б и т а н т и ф а ш и с т с е п л а щ а х а п о 50 000 л е в а . С л е д с м ъ р т т а н а Б о р и с п р и с ъ д и т е , в т .ч . и с м ъ р т н и т е , б я х а и з д а в а н и в и м е т о н а С и м е о н , н и щ о , ч е б е ш е н е в р ъ с т е н .
З а т а к и в а п р е с т ъ п л е н и я н и к ъ д е п о с в е т а н я м а д а в н о с т . Н о н е и в Б ъ л г а р и я , к ъ д е т о и м о т и т е н а Б о р и с III б я х а в ъ р н а т и н а С и м е о н С а к с к о б у р г г о т с к и . О т г о р е н а в с и ч к о А т а н а с Б у р о в т в ъ р д и , ч е т е з и и м о т и Б о р и с III е и п о т е к и р а л с р е щ у 30 м и л и о н а ш в е й ц а р с к и ф р а н к а , к о и т о н и к о г а н е е в ъ р н а л .
А г о н и я т а з а д е г р а д и р а щ а Б ъ л г а р и я п р о д ъ л ж а в а . И Е в р о п а м ъ л ч и . М ъ л ч а т и С А Щ , А н г л и я и в М о с к в а . Д о к о г а ?


Т ъ й к а т о в р ъ щ а н е т о н а и м о т и т е в м о м е н т а е ф а к т , с е п о я в я в а д р у г в ъ п р о с , к о й т о н и к о й н е м о ж е д а о с п о р и .
В ъ п р о с ъ т е к р е щ я щ о т м о р а л н а , ю р и д и ч е с к а и м е ж д у н а р о д н а г л е д н а т о ч к а . П о с в е т а о т д а в н а е у з а к о н е н о о б е з в ъ з м е з д я в а н е т о н а ж е р т в и т е н а ф а ш и з м а и н а ц и з м а .
В Б ъ л г а р и я ж е р т в и н а х о л о к о с т а н е б я х а с а м о е в р е и , н о и д е с е т к и х и л я д и б ъ л г а р и .


О т ю р и д и ч е с к а г л е д н а т о ч к а , т е и м а т п р а в о т о , к а к т о и т е х н и т е н а с л е д н и ц и , з а с е г н а т и о т м о н а р х и я т а н а Б о р и с , н а о б е з щ е т е н и е . О н е з и , к о и т о о с т а н а х а б е з б а щ и и м а й к и , б е з п о к р и в и х л я б , б е з д е т с т в о и п о м о щ н а р ъ к а и м а т н е о т м е н и м о п р а в о д а и с к а т ф и н а н с о в о о б е з в ъ з м е з д я в а н е о т о н е з и , к о и т о н а с л е д и х а Б о р и с III - С и м е о н С а к с к о б у р г г о т с к и и М а р и я -Л у и з а Х р о б о к , ч и и т о и м о т и с е г а с е и з ч и с л я в а т н а о к о л о 170 м л н . д о л а р а .
В с е к и е д и н с ъ д п о с в е т а з н а е т о в а . П р и н а с л е д с т в о т о с е н а с л е д я в а т п л ю с о в е т е и м и н у с и т е . Н а с л е д н и ц и т е с а н а л и ц е и р а з п о л а г а т с д о с т а т ъ ч н о ф и н а н с о в и с р е д с т в а д а п о е м а т и с к о в е с р е щ у т я х . С ъ о б щ е н о б е ш е , ч е т а к и в а и с к о в е в е ч е с а п р е д я в е н и в Г ъ р ц и я и М а к е д о н и я .
В ъ п р о с и з а л е г и т и м н о с т т а н а т о в а н а с л е д с т в о и з а в ъ з м о ж н о с т т а з а и с к с р е щ у н а с л е д н и ц и т е н а Б о р и с с а о т п р а в е н и и к ъ м и з в е с т н и я с в е т о в е н ю р и с т с п е ц и а л и с т в т а з и о б л а с т Е д у а р д Ф а г а н , к о й т о н е о т д а в н а п р е д с т а в и м у л т и м и л и о н е н и с к к ъ м т р и ш в е й ц а р с к и б а н к и , в т о в а ч и с л о Credit Suissе , о т и м е т о н а ж е р т в и т е н а а п а р т е й д а в Ю А Р . А н а с л е д с т в о т о н а Б о р и с е м н о г о п о -ш о к и р а щ о .
О п и т и т е н а н я к о и п р о к у р о р с к и с р е д и д а п о с т а в я &#
24 Май 2005 17:50
Башмайсторе, честит 24ти май... мойто момиче.
Ден на просветата, значи днес теб ще слушам.
24 Май 2005 18:13
Щоне вземат да ни клонират всичките!
Ще сме напълно еднакви със стволовите клетки на пациентите....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД