:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 393
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Конституцията роди ново мнозинство в парламента

След 6 часа скучни дебати само 36 депутати не подкрепиха промените в основния закон
Снимка: Велислав Николов
Премиерът Станишев и министрите му не издържаха целия дебат за конституцията и си тръгнаха веднага след почивката.
Промените в конституцията създадоха ново парламентарно мнозинство от 183 депутати. Така управляващите от БСП, НДСВ и ДПС не само успяха да си осигурят нужните 3/4 от гласовете, за да ги прокарат, но дори получиха 4 гласа бонус. Това стана след 6 ч. скучни дебати в парламента.

Промените минаха на първо четене с нужното мнозинство, за да са факт до март-април и да бъдат отчетени от Еврокомисията. Също толкова гласове са нужни и за второто и третото четене.

12 депутати от БНС, 4-ма независими - отпадналите от "Атака" и изгоненият завчера Минчо Христов, дадоха рамо на управляващите. Волен Сидеров и съпартийците му отказаха да участват и в дебата, и при вота. Те напуснаха парламента още по обед и отпътуваха за Пазарджик за погребението на убитите момичета.

Трима от ПГ на "Атака" - Петър Берон, Стела Банкова и Тодор Батилов, се въздържаха от гласуване. Така направи и земеделската лидерка Анастасия Мозер. Мнозинството пък се лиши от подкрепата на проф. Владимир Дамгов от левицата, който е в болница, а Анелия Атанасова от НДСВ - по работа в Япония. Пултът на соцдепутатката Донка Михайлова отчете, че не е гласувала, въпреки че бе в залата. От БСП обявиха, че грешката е техническа. Депутатите от ДСБ, ОДС и 3-мата от ДП натиснаха бутона "против". В залата дори бе лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Проектът бе приет по принцип и като цяло. Едва на второ четене поправките ще се приемат текст по текст. От вчера започна да тече 7-дневен срок, в който могат да се правят писмени предложения по приетите промени. Те обаче не могат да бъдат извън смисъла на вече гласуваните. След нови 7 дни комисията за промените в основния закон трябва да внесе доклад в пленарна зала. Това означава, че второто гласуване ще е след две седмици.

Вчерашните разисквания се въртяха главно около това какво ще ни направи ЕС, ако не направим промените, с какъв имунитет да са депутатите, какъв да е балансът между властите, нарушава ли се независимостта на съдебната система и къде е мястото на прокуратурата, въпреки че такава поправка не може да се направи от обикновено НС според две тълкувателни решения на КС от 2003 г. и 2005 г.

Спор се завъртя и около това добра или лоша е изобщо сегашната конституция. Тезата на десните бе, че мястото на прокуратурата е един от основните проблеми, които не намират разрешение. А мнозинството им отвърна, че те са блокирали тази промяна с питането си до КС кое НС може да прави подобна промяна.

Десните гласуваха против главно защото смятат промените за козметични. Филип Димитров от СДС обаче обяви, че на второ четене те ще подкрепят текстовете, свързани с новия НПК и омбудсмана. ДСБ пък ще направи свои предложения. Иван Костов обяви, че партията му е против всички предложени текстове и че хората не са получили отговор на вълнуващите ги въпроси.

Управляващите признаха, че промените не са съвършени, както и че на второ четене ще има нови. "Сегашните промени са възможният баланс в рамките на мнозинството. Само приемането на конституционните промени в определени срокове ще доведе до отчитането им през пролетта като сериозна стъпка по глава "Правосъдие и вътрешни работи", заяви шефът на ПГ на левицата Михаил Миков. А колежката му Татяна Дончева призова десницата, която е "свързана с такива радикални и груби промени върху съдебната система, които я съсипаха и превърнаха в политически инструмент, да не се изживява като евролюбка". Лютви Местан от ДПС ги определи като крачка напред в решаването на въпроса за безконтролността на съдебната система.

ОЧАКВАНЕ

"Очаквам, че ще се намери политическа воля в народните представители от всички парламентарни групи да се подкрепят промените в конституцията, независимо че законът не е съвършен." Това заяви от Несебър президентът Георги Първанов.

Първанов повтори становището си, че трябва да се направи всичко необходимо за премахване на имунитетите. Държавният глава определи като добър начина, по който са решени въпросите с дознанието и омбудсмана.

"Трябва да се промени конституцията, защото така страната ни ще има по-голяма увереност, че докладът на Европейската комисия този път ще бъде положителен", допълни Първанов.

Промените в конституцията

Приетите на първо четене промени са третата поправка в конституцията. Първата бе направена през 2003 г. и засягаше само съдебната власт. Втората бе през 2005 г. и бе свързана с изисквания за членството ни в Евросъюза - като например даването на право на чужденци да купуват земя в България. Сегашните изменения също са посветени главно на съдебната власт. Те предвиждат:

- парламентът да изслушва и приема годишните доклади на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор;

- парламентарен импийчмънт на тримата големи в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Идеята е 2/3 от депутатите да могат да ги отстраняват при трайна невъзможност да изпълняват задълженията си за повече от една година, при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и за действия, които накърняват престижа на съдебната власт;

- нови правомощия на министъра на правосъдието, който ще изготвя проекта за бюджета и ще управлява имуществото на съдебната власт, ще прави предложения пред ВСС за назначаване, повишаване, понижаване и освобождаване на магистрати, ще организира квалификацията на магистратите, ще осъществява контрол върху магистратите за реда на образуване, движение и решаване на делата;

- ограничаване на депутатския имунитет - народните представители да бъдат разследвани вече и за престъпления от общ характер, а не само за тежки, предвиждащи 5 години затвор, както досега. Това ще става обаче след искане на главния прокурор и разрешение от НС;

- закрепването на дознанието в конституцията;

- закрепване на институцията омбудсман в конституцията.
13
2924
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
04 Февруари 2006 01:09
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
...
Чл. 17. (1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.

(2) Собствеността е частна и публична.

(3) Частната собственост е неприкосновена.

(4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон.
..............................
А защо НЕ се намериха-минаха вече 15 години Демокрация!- 183 депутати-"демократи", които да допълнят алинея 3 на чл.17 от Конституцията, като обявят, че И ДЪРЖАВНАТА собственост И ОБЩИНСКАТА собственост са НЕприкосновени, както частната?!? За да могат да ги продават и харизват, като свои, или безнаказано да ги крадат, май ?!?


Редактирано от - paragraph39 на 04/2/2006 г/ 01:12:28

04 Февруари 2006 02:03
"В залата дори бе лидерът на ДПС Ахмед Доган."
И какво от това?
04 Февруари 2006 03:01
"В залата дори бе лидерът на ДПС Ахмед Доган." - е те това е новината на деня. Другото не е новина....
04 Февруари 2006 04:09
Промените може да са козметични, но са в правилната посока. От чисто политическа гледна точка т.н. "десни" си вкараха поредния автогол.
04 Февруари 2006 05:44
Да извъшвам чревно-отходна дейност върху тези новинари, които обявяват за новина факта, че един деПУТ(к)ат е извършил едно от нещата, които са му вменени за задължение, а именно - да дойде в пленарна зала...
04 Февруари 2006 08:26
Абе, за имунитета - добре, ама що ще дознанието в конституцията? Ами да сложат и домашните лекари там.
04 Февруари 2006 09:21
Ако въпросните промени в конституцията са продиктувани от бъдещото ни членство в ЕС да разбирам ли че гласувалите против са ни будалкали че загрижени по-скоро да станем членове?Що техните почитатели във форума не ме светнат по-подробно, може да не съм разбрал нещо.
04 Февруари 2006 18:19
Пара - вместо да питаш таквия неща защо не е било направено еди какво си за неприкосновеноста земи питай
Атакистите какво търсят по Пазарджик а не са във НС там дето трябва да бъдат и да решават точно тия проблеми за които се будалкаш тука с`я ?!?!
04 Февруари 2006 21:41
Най-вероятно с депутатските имунитети ще стане като миналия път - скромно ще си ги запазят.

Какво ще провенят - главния прокурор да се отчита дали е потулил депутатско дело. Ако не е - лошо му се пише. Свалят го от поста. Хората мислят и за времето когато може да не бъдат преизбрани.

Ако не искате да гледате картинката Филчев се отчита на педофилчев, можете да насърчите народните избранници да се разтоварят от имунитета си тук:

Народно събрание:


Президент:



Министерски съвет:



Стига сме бляли , време е да изръмжим .

Всеки народ заслужава управниците си.

04 Февруари 2006 21:45
Линковете нещо не се виждат. Ето ги пак:

http://www.parliament.bg/?page=feed&lng=b g&fid=3

http://www.president.bg/contacts.php

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vi s/vis.pl?s=001&p=0019&g=
05 Февруари 2006 00:04
NEZNAESHT,
ПГ на Партия "Атака" каза, че би участвала в гласуването за промени в Конституцията, ПОНЕ ако Президентът беше в Парламента по време на гласуването- както това се прави от всеки президент при гласуване на промени в българската Конституция!
Но, Президентът/Първанов/, явно е счел, че предлаганите промени са НЕсериозни и НЕ заслужават вниманието и присъствието му!
В този случай и В. Сидеров и ПГ на Партия "Атака" се солидаризираха с Президента! Какво толкоз ?!
05 Февруари 2006 01:18
Paragraph 39, благодаря за разяснението, но ти частен адвокат на партия Атака ли си, че да ни обясняваш действията и бездействията им?А дали ще им дадеш и гъз папир утре?
05 Февруари 2006 20:07
Пара- законите се коват от НС а не от и със присъствието на президента !
Той не е нито депутат нито отговорен за действията на НС . Знаеш к`во е президентска институция и какво трябва да прави ! Така че изхлузването по мокри гащи на Сидеров не става ! После избирателите са гласували за Сидеров да е в НС, не на акции и митинги ?!?

ПП бе вие ходите от грешка на грешка и ще изгорите както и ДСБ СДС ОДС или там как ги кажеш , глей да видиш ?!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД