:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,697
Активни 187
Страници 24,331
За един ден 1,302,066

Чао*, "Каффе"!

Съвсем очаквано първото ни участие в "Евровизия" бе пълен провал. И така ще е, докато вкусовете се диктуват не от публиката, а от разбиранията на разни спецове по музика за това коя песен е в правилния формат и коя - не
Няма начин да не ви се е случвало в училище - знаете си урока, казали сте всичко за шест, но получавате ниска оценка. Затова пък любимецът на даскала, когото изпитват след вас и който не е така подготвен, ама нали е любимец, е оценен за отличен. И така винаги. Подарените шестици обаче обикновено все един ден се превръщат в мечешка услуга. Ако в група "Каффе" са имали някакви съмнения по този въпрос, от четвъртък вечер би трябвало да са тотално наясно - победи даром никой не дава. Особено с блудкави продукти, па макар и носещи нежни женски имена.



Провалът ни на "Евровизия" не е изненада



Вестник "Сега" го прогнозира още на 14 февруари, когато стана ясно, че не българските зрители, а някой друг задкулисно и по типичен даскалски пример е подарил визата за Украйна на любимците си "Каффе". То не е гордост, че си познал как една кахърна балада няма шанс сред европейските меломани. По-скоро е срамота, че всички гледаха сеира и чакаха "Каффе" да се провалят. Сега медиите вкупом ще почнат да оплюват песента, ще търсят някакви виновници - както обикновено става - след дъжд качулка, ще разровят стария скандал с гласуването и ще погнат продуцента на групата Ованес Мелик-Пашаев от "Жокер медия". Много е вероятно също така и по типичен нашенски си тертип да изпаднем в самосъжаление - колко изстрадала страна сме, защото нали турско робство, руско робство, нямаме приятели, никой не ни обича, добре, че са САЩ, ама те пък не гласуват на "Евровизия".

Да припомним какво написахме преди няколко месеца - европейската музикална сцена не се нуждае от балкански джазови, техно-, рага-, реге-, кънтри-, блусформации независимо колко правилен английски пеят и дали момченцата в тях са с изписани лица. Те си ги имат в излишък.



Европейската музикална сцена се нуждае от нещо различно



На Балканите това различно нещо са етноритмите. Който е успял да вплете страхотния ни фолклор в попмузика, тутакси се е зарадвал на голяма популярност. Помните ли, че в навечерието на демократичните промени из Европа звучеше един невероятен дискотечен хит под името "Български танц" - дискоритми, обвити в гайда, гъдулка и неповторимите гърла на "Мистерията на българските гласове"? Помните ли ремиксираната в Канада версия на "Притури се планината"? Колцина българи познаваха и признаваха тази родопска песен и изобщо се замисляха, че тя е невероятна мелодия, преди от чужбина да ни я превърнат в хит? А помните ли британката Кейт Буш? Та тя издаде цял албум с поп- и рокпарчета на основата на българския фолклор, и то в годините, когато за Запада България бе затворена комунистическа държава! Да изреждаме ли още?

Единствените български пробиви в световната попсцена са били винаги неотлъчно свързани с нашия фолклор. Дори и в днешни дни - варненката Светла и майка й пробиха в Италия с парче, в припева на което се чуват характерните за странджанските и македонските ни песни извивки в напева. Разбира се, големите "познавачи" на попмузиката у нас веднага отрекоха и Светла, и майка й - пеели били в арабски стил.

Да, ама в четвъртък ясно се видя - цяла Европа си хареса сред балканските участници на "Евровизия"



само онези, които предложиха етнопоп



Хърватина Борис Новкович с "Вълците умират сами", при това изпята на роден език, македонеца Мартин Вучик с "Ти си сън". Даже едни никому неизвестни молдовци, но пеещи рок с фолкелементи, пробиха и отиват на финал тази вечер. Забравете да чуете и трите песни по някое наше радио с попформат. Няма да ги пуснат, защото там върви само "правилна" музика. Но пък по западните радиостанции, където не страдат от измислени скрупули, най-вероятно ще ги въртят без проблем.

За жалост и след края на комунизма в България много народ мисли по комунистически. Уж няма вече комисии в медиите, които да определят коя песен трябва да се пуска и коя не и уж публиката решава това, ама не е така. Скандалът около съвместното парче на Азис и Устата, разразил се в телевизия ММ, е показателен, че комисиите не само ги има, ами са и в разцвет. Лично собственикът на медията Камен Воденичаров призна в едно интервю преди две седмици, че те се били събрали и решили да не въртят тази песен, защото съдържала в припева си етноелемент и не отговаряла, моля ви се, на формата на телевизията! Ами "Кемикъл брадърс", дето в целия мотив на последния си хит Galvanize са вкарали чист кючек, да не би да са във формата на ММ, че ги въртят безоткат? Просто "Кемикъл брадърс" могат, ако щат, и "Радка пиратка" да свирят, но ММ ще ги пуска нонстоп, защото са американци. За англосаксонци може, но ако някой българин реши да експериментира малко със стила, веднага му посочват вратата. То така беше и при комунизма - чуждите изпълнители си пееха ля-ля-ля и звучаха по "Хоризонт", ама ако в припева на някоя наша естрадна звезда се появеше нещо подобно, комисията веднага казваше: не може, къде е поезията в този текст, къде е жизнерадостният елемент, и песента увисваше.

Ако български изпълнител запише съвместен дует с ромска певица, тутакси пък го погват на етническа основа. Тома Спространов директно заяви през февруари по "Хоризонт", че Слави Трифонов и Софи Маринова нямат място на "Евровизия", понеже това не бил цигански фестивал! Ето затова скоро няма да имаме наш успех нито на "Евровизия", нито другаде из Европа. Затова пък си имаме спецове по музика бол, които разбират кое е в правилния формат и кое не. И от всеки еднократно завъртян наш клип в една специална програма за музика от Третия свят по MTV правят едва ли не песен от световна величина.

Сега да се прехвърлим на друга популярна тема -



гласуването, организирано от БНТ



Ако сте упражнили правото си на глас в четвъртък вечер за някоя от песните на "Евровизия" и подозирате, че гласът ви е отишъл в кошчето за боклук и не е бил отчетен, то съмненията ви са напълно основателни. Според регламента за гласуване, отпечатан на интернет-страницата на БНТ и подробно разясняван дни наред по Канал 1, изборът на песен става или със SMS на номер 1800, като за текст на съобщението се изпраща номерът на песента, или с обаждане на телефон 1882ХХ, където двата хикса са пак съответният номер на песен. Никъде не бяха упоменати конкретно имената на мобилните оператори и тези с фиксирани телефони, от които могат да се извършват обаждания. От телефон на БТК номерът 1882ХХ не можеше да бъде избран, защото още след третата цифра се чуваше сигнал "заето". Абонатите на "Глобул", решили да изпратят SMS, пък останаха неприятно изненадани, когато час и половина (!) след гласуването започнаха да получават обратни съобщения, че техният глас е погрешен, тъй като не са упоменали в текста съответната буква. БНТ не спомена за никаква буква, която да трябва да се добавя в текста.

Любезната дежурна операторка в БТК обясни, че не е наясно дали тяхната компания е била включена във възможността да се гласува за фестивала. Операторката в "Глобул" пък разясни, че те се явяват само провайдъри, а отговорността за провеждането на самото гласуване, както и за обратните съобщения си носи страната организатор, в случая БНТ. Странно с какви гласове се е отчела в такъв случай България в четвъртък вечер и кой в крайна сметка избра песните, за които нашата страна гласува?



* Чао (от италиански) - привет.
 
Украинката Руслана спечели миналогодишната "Евровизия" с леко аранжиран украински кючек.
118
1546
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
118
 Видими 
21 Май 2005 00:37
От тран та на глог - трагнали с етно или попфолк да покоряват Европата. То, като не иде отватре и с гол задник да се бяха показали пак тая. Щото пак ако бяха спечелили - чидо голямо!?
21 Май 2005 00:44
Темата е интересна и веднага мога да възразя на автора с примерите на Абба и диско хита Драгостеа дин тей от миналата година. Емил Димитров написа и еврохитове, които се свиреха от френските оркестри, и фолк парчета за тихата Марица. Нещата не са толкоз прости, Евровизия е в световен мащаб един провинциален конкурс, несравним даже със Сан Ремо до 90-те години. Самата Европа е в световен мащаб глуха провинция на поп културата.
21 Май 2005 00:46
Тази статия е една голяма боза. Българският фолклор е едно, а турско-арабските кючеци и гюбеци с просташки текстове, дето чалгаджиите се опитват да ни пробутат съвсем друго. Авторът по идиотски начин смесва двете понятия. А украинската песен няма нищо общо с кючек, както е написал под снимката. Простотия...
21 Май 2005 00:51
Браво Божков
Аз гласувах два пъти за две различни песни-за словенеца и хърватина, а жената за македонеца. До сабахлям ни бомбандираха с обратни невнятни съобщения-глобулисти сме и двамата. Жив обир, ерго български калпазанлък.
Кахърни плагиатски балади, изпълнени дървено, могат да победят на "Млади таланти", но той си отиде със соца. Но не си е отишъл соца обаче от болшинството чутури, дето ни заобикалят отвсякъде. Добре е, все пак, че има хора, които се борят с това и не се примиряват.
Евала за статията.
21 Май 2005 00:53
Малко е мутрите да ти платят "евровизията" и да я балканизират, както го писаха "германците". Но.. "берлинската" стена в Тяхната дуржава спира всяка надежда човек с талант и ум да успее в своята Родина..
21 Май 2005 01:11
автора хем е прав, хем не е... от статията явно лъка на някаква задкулисна подкрепа за лигавия дует Трифонов. Маринова. Парченцето им беше жалко. И всички останали финалисти в каста на БНТ.

миналата година Руслана взе първо място, обаче на полуфиналите водеше една друга песен, на Желко Йоксимович от Сърбия "Лане мое", а накрая остана на второ място на финала... тази песен ми махна главата, честно! Азис, тоя чалгаджийски кастрат, сега направил гавър на песента и я обезобрази. Чуйте оригинала, вижте арт-клипа към нея и съпоставете с бозите които разни некадърия мънкаха по време на конкурса за финалите в Украйна ... мъка
21 Май 2005 01:24
"Притури се планината" в изпълнение на Стефка Съботинова звучи във филма "Исус от Монреал", който е от преди 10-и ноември по кината. Тогава го излъчиха само веднъж - в рамките на Кинопанорамата, с невероятно добър симултанен превод на един българин, чието име не помня.
Така че тази песен е известна много преди да зазвучи обратно в България. Първият, който я пусна след промените, беше Георги Крумов, тогава в "Ку-ку" (май).
21 Май 2005 01:31
Bravo na avtora- mnogo pravilni razsujdenia. I stiga ste mi trili mneniata shtoto pisha na latinica- kakva e taia diskriminacia da ne sum dlujen da si instaliram kirilica navsiakude zaradi vas??? Nali vsi4ki razbirat kakvo pishe...
21 Май 2005 01:32
Еврозия е чиста проба кючекчийница, затова и водещите фигури са балканците. Сметам че Азис щеше да им скрие топката ако го бяха допуснали с некой модерен аранжимент на западен продуцент.
21 Май 2005 01:41
Науме, ти просто си падаш по сръбския шансон, помня като пусна линка на Добар дан, туго Наистина руската и украинската естрада нямат понятие за чалга.
21 Май 2005 01:50
Значи Европа е провинцията на попа и рока, а Фичо?Xa-Xa-Xa!Прост човек си ти, и то не по балкански, а по американски прост.Жалко за Америка, че ви приема такива дебили там.Затова и цял свят ви ненавижда и гнуси от вас.Егати тъпака.
21 Май 2005 01:57
Марковски, това че сте специялен гост не оправдава измислиците ви."Исус от Монреал" вървя в няколко столични кина без никакъв успех, със субтитри.Аз го гледах през май 1989 година в кино "Витоша"(тогава вече не беше филмотечно) с тогавашната ми приятелка на полупразен салон. Филмът не е нещо особено, но има хубава музика, например дуета за сопран и мецо от "Риналдо"-Г.Ф. Хендел.
21 Май 2005 02:26
В случая две поговорки идват точно намясто. Първата е "Свинята не иска злато - иска трици" Ако погледнете безпристрастно така и стана. Обикновените хора вече са уморени и не им се слуша, а предпочитат да гледат, а нямаше какво да видят при нашите изпълнители, нямаше какво да видят и при холандката-прекрасно изпълнение в стила на Уитни Хюстън. И така свинята си изяде триците и остана доволна. Втората поговорка - тя е към автора на статията. Един мой приятел обичаше да казва в такива случаи "I wish, you were a statue and I was a pigeon"
21 Май 2005 04:58
Никаква драма няма. Всеки можеше да се издъни, а песента на Слави и Софи Маринова беше прекалено баладична, за да стигне до финал. Освен из страниците на този вестник, никъде бурята на гнева за наш'то участие няма да се почуства.
Самата Европа е в световен мащаб глуха провинция на поп културата.

Ще ме прощаваш Фичо, но сигурно от твоята младост насам едно ново течение в поп музиката не е тръгнало от Америка. В момента най-масово разработвана музика ще дойде в Америка, очевидно само ако израелците ви я донесат и посветят в нея.
ПП:Любимият ти Джон Ленон трябваше да отиде в Ню Йорк, за да му пресъхне творческата енергия. Въпрос на творческа среда. Там само вече утвърдени имена и стилове могат да изживяват богато залеза си


Редактирано от - volog на 21/5/2005 г/ 06:18:44

21 Май 2005 05:51
Статията може спокойно да се преименува "Злорадството на екип Сави", но от това нещата не стават по ясни и прости. С една дума балканските ритми са чалга, Слави и Азис, ура.
21 Май 2005 07:00


bravo na avtora


Edinstveno samo da spodelya, 4e Berlinksta stena produljava da vlastva po otno6enie na izo4nata vaobste muzika, i Evrovizia naistina beshe добър шанс за пробив. Много пъти съм се чудил какви тъпотии, простотии, бози се леят, да кажем, от MTV-тата, а силни наши "парчета" се раждат и живеят само за родна консумация. Не мисля, че проблемът е, че нямаме талантливи изпълнители, или певци. Особено от бизкото минало. Нима непреходните хитове на един Митко Щерев примерно не заслужават да са на едно място до световните евъргрийни? Да не изреждам други автори /или певци/, все ще има някой пропуснат. На тази световна сцена има шанс този, както казва автора по-горе, който предложи нещо по-различно. Казвам го това, и дано го прочетат повечето изпълнители от сегашното поколение, които се осъществяват, съответно обезличават само като имитират Запада.



21 Май 2005 08:46
Да бе браво на автора каза че 2х2 е равно на 4
Дал Бог ума, друго не му трябва.
То че е на всички им е било ясно за "кафето"
Трънки
Ако би било така, нямаше да ги има съвсем и никакви
Същото се отнася и за шедьовъра на Слави
Тази музика умира без да е нужно някой да я хвали
А що се отнася до етно и други елементи. Може и да ги има, ама има и друго - музика. Точна и на точно място. Кич, разбира се. Ама на другото не му е място там.
А освен всичко - това тук, по сцените и президиумите има едно отвратително качество. Мъртвило, скука, баналност и комплексарство в едно.
Точно това, на което ги учат в "Стар академи"
21 Май 2005 08:48
Да и друго
не е вярно че на световната естрада й било нужно различното.
В никакъв случай - нужна е рекомбинация на познатото.
А после в еволюция се появяват ...кавърите
21 Май 2005 09:11
Абе хората се класират, печелят награди на Евровизия, пък вий си дуднете като ручило на гайда! Е, една еврейка от Израел, дето не е и в Европа, пееща на иврит се класира, ние са осрахме, че па и нещем да си признаем!
Евровизия-провинциален конкурс! То лисицата като не стига гроздето, вика че е кисело! Педерунгели!
21 Май 2005 09:42
Тая тема сме я дъвкали и вероятно ще я дъвчем още много пъти. В крайна сметка се случи наистина очакваното. Песента на надутите момченца от Каффе не беше нищо особено, да не говорим дали изобщо имаше някаква музика в нея, или беше просто отработено упражнение на хора с добро музикално образование. (Дано тези, които ме критикуват след малко правят разликата между двете). Аз, да си кажа право, така и не можах да й запомня мелодията, даже и 5 мин. след като я чуя. Но това може да се дължи и на други фактори. Както и да е.
Истината е, че трябваше да бъде оставен вотът на зрителя да реши всичко. Пък каквото сабя покаже. Не че песента на Слави и Софи Маринова ми допада особено. Но когато няколко десетки хиляди души (в случая мнозинство дори от успелите да гласуват) са казали "това трябва да е", всички останали, включително и чичката с много пари, дето се е скъсал да си натиска копчетата на жисиема, трябваше да се съобразят.
Въпреки че пък сега щяха да са в позицията да критикуват провала на "бг чалгата" на Евровизия и щяха да се въздигат собственоръчно над "масово простия български народ", който не пее като тях само на английски за китната девойка с типично българското име* Лорейн.
Толкоз, чао, Каффе, и от мен. Пък дано един ден напишете и нещо с истинска музика в него.

* Те май по-скоро мургавите "братя" го ползват често напоследък да кръщават децата си, ама да не засягаме тая тема.
21 Май 2005 10:04
Според букмейкъри лидер е Helena Paparizou с My number one
21 Май 2005 10:10
Съгласен съм че темата е много разтеглива но "блестящите" прозрения на автора едва ли допринасят за нейното развитие.
Няма начин да не ви се е случвало в училище - знаете си урока, казали сте всичко за шест, но получавате ниска оценка. Затова пък любимецът на даскала, когото изпитват след вас и който не е така подготвен, ама нали е любимец, е оценен за отличен.

Кой точно е казал всичко за 6 и са го подценили?
Който е успял да вплете страхотния ни фолклор в попмузика, тутакси се е зарадвал на голяма популярност.

Тук се говори за ФОЛКЛОР не за чалга.
дискоритми, обвити в гайда, гъдулка и неповторимите гърла на "Мистерията на българските гласове"?

А не на Азис.
Скандалът около съвместното парче на Азис и Устата, разразил се в телевизия ММ, е показателен, че комисиите не само ги има, ами са и в разцвет.

Ами язък че това "нещо" не излезе по-рано.Иначе можехме да изпратим него и да спечелим със сигурност.
За жалост и след края на комунизма в България много народ мисли по комунистически.

След като прочетох тази статия вече съм сигурен.
21 Май 2005 10:39
Dr. Harry Witchel, психолог и експерт по шлагерна музика в Бристолския Университет, Англия, описва 7 компонента която една песен трябва да има за да има шансове в състезанието довечера: темпо, ритъм, леснозапомнеща се мелодия, един перфектен рефрен, смяна на тоналност вътре в песента, един ясно дефиниран край, дансантност, тоест на човек му се иска да танцува като слуша, и финал който се откроява. Той констатира че най-добрият шлагер досега е Уотерлуу на шведската група АББА, и качествата на този шлагер много трудно могат да бъдат достигнати. Според него най-голям шанс довечера има босненския шлагер Call me.
21 Май 2005 10:44
Гледах Евровизия по телевизията на Монако. Коментаторите смазаха от ирония 99% от участниците - бездарни, кичозни и пр. За българите казаха "това са единствените истински музиканти" и "те са нашия фаворит след монегаската изпълнителка"; по същия начин бяха шокирани от резултатите.
Лично за мен, песента на Каффе беше вяла и неподходяща, Орлин не знаеше как да се пласира в сценичното пространство, НО ТЕ БЯХА ЕДИНСТВЕНИТЕ КОИТО СИ ИЗСВИРИХА САМИ ПЕСЕНТА.
21 Май 2005 11:17
Call me на Feminnem наистина е най-доброто от селекцията, 100 % ABBA Ако има навити да си направим гласуване тук

Редактирано от - Пейчо Пеев на 21/5/2005 г/ 11:27:53

21 Май 2005 11:25
От къде накъде бургаският глупак Божков се направи на спец по музика?!
21 Май 2005 11:56
Радка
Начи няма да могат нашите убавци довечера да си пуснат гласа? Това го не знаех. Намерих обаче стартовия списък:
Startnr. Land Interpret Titel
01. Ungarn NOX Forogj Vilag
02. Groß britannien Javine Touch My Fire
03. Malta Chiara Angel
04. Rumä nien Luminita Anghel & Sistem Let Me Try
05. Norwegen Wig Wam In My Dreams
06. Tü rkei Gü lseren Rimi Rimi Ley
07. Moldau Zdob si Zdub Boonika Bate Toba
08. Albanien Ledina Celo Tomorrow I Go
09. Zypern Constantinos Christoforou Ela Ela
10. Spanien Son de sol Brujerí a
11. Israel Shiri Maymon Hasheket Shenish'ar
12. Serbien & Montenegro No Name Zauvijek Moja
13. Dä nemark Jakob Sveistrup Tæ nder På Dig
14. Schweden Martin Stenmark Las Vegas
15. Mazedonien Martin Vucic Make My Day
16. Ukraine Greenjolly Razom Nas Bahato
17. Deutschland Gracia Run & Hide
18. Kroatien Boris Novkovic feat. Lado Members Vukovi Umiro Sami
19. Griechenland Helena Paparizou My Number One
20. Russland Natalia Podolskaya Nobody Hurt No One
21. Bosnien & Herzegowina Feminnem Call Me
22. Schweiz Vanilla Ninja Cool Vibes
23. Lettland Walters & Kazha The War Is Not Over
24. Frankreich Ortal Chacun Pense A Soi
Залагам на молдованците (чисти българи ) , понеже ще пеят песен за Батето. Освен това по метода на сравнението установих, че не сме отпаднали само ние, а още Австрия, Литва, Португалия, Монако, Беларус, Холандия, Исландия, Белгия, Естония, Финландия, Андора, Ирландия, Словения и Полша - все башка европейски държави ( без Лукашенка) А това със Шейцария е шашма, щото тия беха някакви балтийки ( в смисъл не тесли, а от Балтика )
21 Май 2005 12:06
Ako biaha u4astvali Hipodil mai pone ste6e da e po-veselo.
21 Май 2005 14:14
Скакауец!!!
21 Май 2005 15:10
И къде се вписват във фолк-воплите на автора Ванила Нинджа примерно? Няма никакво значение има или няма фолк елементи - важното е парчето да е хубаво. А това на Кафе беше не тъпо, ами направо вдлъбнато. Такова парче и гениално да го изсвириш, Доминус, пак ще си остане тъпо. Конкурса е за песен, а не за гениално изпълнение. АББА да не са си изсвирили сами песента?
Но нима се учудва някой, че ни представлява такава песен на фестивала? Поне в България определено във всички области лайната изплуват най-отгоре...
21 Май 2005 16:49
"...те се били събрали и решили да не въртят тази песен, защото съдържала в припева си етноелемент и не отговаряла, моля ви се, на формата на телевизията!" Човек даже и с интелект под средния не би разсъждавал като тия. Една песен или ти харесва или не. Без значение дали е класика, поп, фолк, руски военни, кючек та даже и "чалга". В крайна сметка тези стилове са кръстени така от разни хора, не от Господ. Къв е тоя дето ще решава:"тая песен и музика са хубави, а пък тия не са". Аз слушам всички стилове зависи на къв кеф съм, пък ако ракията ми е повече си пускам и "Радка пиратка" и хич не ми пука. Абе къв им е проблема на тия дето дамгосват песните и музиката на правилни и неправилни. Там граници няма. Кой квото му харесва да си го слуша и толкоз.
21 Май 2005 16:57
Аман от тези тъпи разбирания за "повече национален колорит" и за позорния етнографски подход!
Хайде на надуем стоте гайди и да врътнем два-три гюбека, че зер и ние си имаме самобитна култура!
Щом си от Балканите - непременно да има етноелементи и повечко, така, чупки в кръста и щракане с пръсти. Никакъв Шуман, никакъв фънк! Не може!
Аман, баста!
Баладата на Каффе била безцветна, ами айде догодина Слави да напише Балада за киселото мляко в такт 7/8.
Стига с това отъждествяване на името България с киселото мляко, Крали Марко и Притурила се била планината.
Европейците слушат неразбираемите и непривични за ухото им неравноделни тактове и шопското многогласно пеене, кимат вежливо с глава, думат о йес, вери интристинг - но в тях остава усещането, че са гледали филм по Дискавъри ченъл: ТЕ СА етнографите, НИЕ - изследваният обект.
21 Май 2005 17:26
Спомням си големият успех на Мариус Куркински с песента "Ти-ри-рам".
Прекрасен ритъм, мелодия.
През януари 1997 г. на фестивала МИДЕМ в Кан, Франция, видео клипът печели голямата награда в категорията "Нискобюджетни клипове".
Френският музикален телевизионен канал МСМ обяви "Ти-ри-ри-рам" за един от най-добрите европейски клипове за 1996 г.
Това е.
Без задължителните етноелементи.
Които , разбира се не отричам, носят успех на много наши изпълнители по света.
Просто Мариус прави музика /най-общо за него може да се каже и изкуство/ на разбираем , световен, общочовешки език.
Песента на група Каффе просто не ставаше.
Това е истината.

21 Май 2005 17:36
Кво да праим?
Хората не харесват имитатори на Take That и несръчни кавъри на Stevie Wonder. И тук, и там...
21 Май 2005 18:29
Само една лека поправка, "Кемикъл Брадърс" са англичани, а не американци както е написано в статията
21 Май 2005 18:34
Защо не споменавате нищо за прекрасната песен на Кали? Всичко имаше в нея, и мелодия, и етно елементи, и шоу. Но къде ти! А усмихнатите момченца от Каффе имаха единствена задача-да отидат на конкурса, та белким някой ги забележи. Е, дано да са ги забелязали. Ако това е станало, повече няма да досаждат на слушатели и зрители в България!
21 Май 2005 20:07
Miranda, Марко
Всичко се доказва когато има сравнение и то в специалности като спорта и музиката.Стоичков е много добър футболист.Ама той го доказа и в Испания и в Италия и в САЩ и в Япония и в арабските страни и навсякъде.Гонзо бил добър футболист.Ама не го доказа никъде извън България.Същото е и в музиката.Когато пееш или свириш на някакъв инструмент и се слушаш сам след известно време почваш да си мислиш че си голяма работа.Ама като идеш някъде на прослушване или просто на някои концерт и чуеш по-добри музиканти разбираш че не си толкова добър за колкото се мислиш в което няма нищо лошо разбира се... Служи за стимулация обикновено и за "крадене на хватки" на музикантски език от по-добрите.Позицията "аз бях добър ама ме порязаха" не води до нищо добро в музиката.
21 Май 2005 20:41
Аре, отворковци и разбирачи..
Да чукнем басле кой ще вземе Евровизията тази вечер, навити ли сте да направим облогче, да спретнем залагане!
Слагам пет кинта за първа награда за брата сърбин и втора на гъркинчето...
Така, както е направен конкурса, няма защо да се хабим да търсим телето под евровола. Аз, като чист българин, нищо че Свежо ме изкарва евреин, все подозирам някаква далавера, в смисъл, че която страна има по-голяма диаспора, тя ще хване наградите... И в която страна шовинизма и национализма е по силен-респективно мизерийката и комплексарщината. С тези неща само носталгията може да се пребори.
А вий кво ще кажете
21 Май 2005 21:22
Науме ще ти кажа ако ми кажеш какво е диаспора?
21 Май 2005 21:31
За Марко не знам, пропуснах
За Миранда - така е
Интелигентно е и се слуша, струва повече от стотинките са GSM
Примера ти е съкрушителе!
Поздрави
21 Май 2005 22:45
Съвем очаквано![/img]
21 Май 2005 22:57
Не знам за приликите със Стиви Уондър, ама на мен песента на Каффе ми звучеше МНОГО като "Вали" на Васко Кеца...
21 Май 2005 23:48
Начи на първо слушане стават норвежкия педерюга дето мяза на Army of Lovers, Helena от Гърция, швейцарската ванилия и двете педеруги от Латвия. Най - читави са естонските нинджи и гръцкото.
21 Май 2005 23:58
Румънката и Босненките
22 Май 2005 00:57
Естествено, англичани :
Натиснете тук
22 Май 2005 01:18
Кой събра 230 точки?
22 Май 2005 03:49
Яка чалга,




изпълнена на английски




от знойна гъркиня,




наградена от Юшченко.




Е, те тва вече са големи бели бъбреци с целокупната народна интилигенция.

22 Май 2005 04:40
да бе, и аз сега го прочетох!абе върви им на гърчолята....европейско по футбол, са и евро визия...тцтцтцтцтц
22 Май 2005 04:56
Пропуснахме да споменем, че гусойца Папаризова was born and raised in Sweden from Greek parents.
22 Май 2005 05:02
така е! 4-години съм живял там! тачат си я шведите доста!
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД