:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кариерата в МВР - по точкова система

Министърът няма да може да пенсионира служители преди да навършат 60 години
Служителите на МВР ще се издигат в кариерата по точкова система, като ще могат да кандидатстват за всяка желана от тях длъжност. Това предвиждат проектопромените в Закона за МВР, представени вчера на конференция за професионалната кариера в министерството. Тази система ще заработи паралелно с девоенизицията на служителите от МВР, което ще ги раздели в 6 категории - полицай, главен полицай, инспектор, главен инспектор, комисар и главен комисар.

"Това означава, че всеки служител ще може сам да си определя кариерата. Два пъти годишно свободните места в МВР ще

се обявяват и всеки ще може да кандидатства за избраното от него място. За целта трябва да е постигнал определени резултати на по-ниската длъжност и да преминат през квалификационни курсове за по-високата", обясни пред "Сега" зам. вътрешният министър Бойко Коцев.

Всички тези резултати, както и наградите, получени от полицая, ще се оценяват с определен брой точки, които ще се обобощават в специален архив в дирекция "Човешки ресурси".

Единствено за главния комисар и шефовете на национални служби няма да е нужно да се минава през такава пресявка, стига вече да са станали комисари.

Кандидатите за полицаи пък ще се назначават само с национален конкурс, като ще бъдат оценявани от специална комисия в МВР. Сега желаещите се одобряват по места и целта на промяната е да се избегне субективният фактор.

Одобрените ще се назначават първо за стажанти и ще имат ограничени правомощия, докато се обучават в Академията на МВР.

Отпада възможността служители да бъдат пенсионирани от министъра, след като изработят нужните години за осигурителен стаж, дори да не са навършили пределната възраст, както се прави сега. Инициативата за пенсиониране ще стане право на служителите. А възрастта за мъже и жени ще се изравни - 60 г.

Заплатите на полицаите ще се формират според категорията и длъжността им. Предвиждат се и допълнителни възнаграждения, които да ги стимулират.

При много тежки нарушения на полицаи дисциплинарните разследвания ще се водят от специализирани служители. На провинилите се обаче ще се осигурява защитник.

Проектозаконът вече е готов и ще го внесем в парламента веднага след изборите, уточни Коцев. Според него той може да бъде приет до края на годината, а през 2006 г. новата система да заработи.
691
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД