:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"Слънчев бряг" ще конфискува хотели

Дружеството поиска съдия-изпълнител да разпродаде имотите на собственици, които му дължат по 20-30 000 лв.
Ръководството на "Слънчев бряг" АД подаде вчера в Несебърския районен съд 18 искови молби за пристъпване към публична продажба на хотели, чиито собственици са задлъжняли в особено големи размери към дружеството. Това научи "Сега" от администрацията на съда.

Фирмата настоява съдия-изпълнител незабавно да открие процедура по опис на имуществото и продажба на хотелите и земята под тях. Исковете са срещу десетина частници, част от които притежават по няколко обекта в курорта. Най-много са срещу Димитър Янков, който е и председател на Общинския съвет в Несебър. Той бе избран в местния парламент от гражданската квота на партия Либерален съюз, чийто почетен председател е Желю Желев. Янков не пожела да коментира заплахата да остане без хотели, тъй като бил на съвещание и не можел да говори. Бизнесменът приватизира навремето хотелите "Несебър", "Созопол", "Бургас" и "Хризантема".

Искове има и срещу "Балканстрой" ООД, собственик на "Емона", както и срещу "Рубикон Албатрос" АД, която притежава "Албатрос".

Повечето хотели са три- и четиризвездни, основно ремонтирани, с басейни.

Според "Слънчев бряг" тези собственици не изпълняват приватизационните си договори. В тях пише, че купувачът на съответния хотел придобива право да закупи с предимство пред трети лица и земята под него, веднага след влизането в сила на регулационния план на курорта. Той бе приет преди 4 години. Сумата, която трябва да се плати за земята, е разпределена в седем равни вноски за срок от седем години. Собствениците, чиито хотели "Слънчев бряг" иска да прибере обратно, не са плащали няколко поредни вноски и лихвите по тях, твърдят от съда. Оттам отказаха да съобщят какви са конкретните дългове, но уточниха, че са от порядъка на 20-30 000 лева.

От съда обясниха, че процедурата ще трае най-малко месец, тъй като тепърва ще бъдат разпратени призовки на всички фирми с конкретна дата за извършване на описа, а едва седмица след това ще се назначи и дата за публичната продан.

Изпълнителната директорка на "Слънчев бряг" АД Малина Бакалова призна за акцията, но отрече това да е предизборен ход. Завчера тя напусна шумно НДСВ и се прехвърли в Новото време. "Това е нормална процедура. След като някой не си плаща, кредиторът е длъжен да си прибере парите по всякакъв начин. Още повече, че ние не пуснахме исковете през зимата, когато фирмите нямат приходи, а сега, в началото на сезона, когато вече са постъпили плащания от първите туристи", обясни курортният шеф.
1233
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД