:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,873,711
Активни 191
Страници 24,345
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Бъдещето като друга тема

На пътя към Европа някои вече си избират място за паметници. Партиите съчиняват текстове като за върху мраморни плочи. Големци, оратори и просто самозванци позират направо за бронз и за бетон. Да се мисли за бъдещето - това е тържествено и много отговорно занимание.

А, според мен, в повечето случаи и преждевременно...

Когато бях малко момче, съседът Златко ме взе веднъж в камиона си от Плевен до София. Да си приказваме през нощта, за да не заспи. Камионът беше пълен с малини, току-що набрани, изпращаха ги направо от полето и още съвсем свежи ги претоварваха в хладилните вагони на Сточна гора. А оттам - в Европа. Пътят тогава беше пряк и нямаше квоти. До Европа. А за софийския Златко се оплакваше, че пътят е пуст и "неуреден". Изправяли го на няколко пъти и чешмите, ханчетата останали на стария път, където днес рядко някой минава. На времето, като го прокарвали, всеки си бранел нивата и шосето се извивало в безчет завои. Затова после неведнъж го местели, докато останал съвсем гол.



Оттогава мина цял един живот,



онзи път също се обзаведе с чешмици и ханчета, с кафета и магазинчета, с шкембе чорба и с маркова халва, паркинги-пазари, даже Правец - могъщата династична столица в сянка - се изгради и разви като една чисто крайпътна столица. И ето - тръгна магистралата, опъна се в пустия Балкан, угаснаха, пресъхнаха и пуснаха кепенци градените за светло бъдеще заведения, пазарища и столици. Зачеркна го това бъдеще магистралата и го прекрати...

Остана обаче доста голямо парче от стария варненски път и, когато минавам по него, неизбежно си спомням двете продавачки на плодове, клекнали пред стъпалата на някакво заведение между отбивката за Ловеч и отбивката за Севлиево. Днес и то затворено, впрочем. В кошницата видях неустоими селски круши, забравените "присади" от собственото си детство, сам напълних огромния плик и, за щастие, захапах от плода преди да съм потеглил. Бяха истински, сочни, абе - приказни. Върнах се за още. И тогава жената ме помоли: "Купи сега от мойта другарка, че тя още нищо не е продала днес. И нейните са сладки..."



Кротките й думи експлодираха над мен.



Подчиних се безмълвен.

Пътувахме вече по тъмно, пред самия Ловеч заседнахме на опашка за бензин. Даваха по пет литра. В полунощ влизаше в сила увеличение на цените и държавата се боеше някой да не забогатее от разликата. Пътувахме така - от опашка на опашка и разквасвахме уста с онези неземни круши.

Имам камъчета от Акропола, от Вавилон, от вулкана Масая, руда от диамантените мини край Полярния кръг, парче от Берлинската стена. Не можеш, обаче, да задържиш и да притежаваш така една круша. Синът ми Драган, когато беше съвсем малък, сложи снежна топка в камерата на хладилника и този знак на зимата стоя у нас почти година, до другия сняг. Онези круши, обаче, свършиха...

Мислел съм си да направим паметник на това място: две жени, с кошници и теглилка край големия път. Нима десетките бронзови и каменни войничета, пръснати по площадите на българските градчета, са паметници в единствено число? Нима те не са поставени там, за да присъстват в бъдещето и техните другари, останали по бойните полета?



Какво пречи да почетем житейския подвиг,



добрината и простия, но железен хуманизъм (който на техния език дори и не се нарича така) на нашите съвременници, познаващи (и предаващи) науката да се живее достойно, чисто и въобще... точно? Не са ли именно те, благодарение на които всичките високи идеали, норми и устои "работят" вътре в човечеството, разсъблечени от купешките ни приказки и упражнявани твърдо, безкомпромисно и майсторски? Това "купи и от мойта другарка" не бе ли от самия висш пилотаж на живота!

Ето, това би било дело за бъдещето! Един такъв знак, покрай който да се извървяват и да се вглеждат пътници и времена. Казвам го и се сещам - ами че и този път ще го "местят"! Магистралата ще го зачертае и паметникът ще увисне в пущинака. Но дарбата да се живее "точно" се оказва повече от паметник. Поне за мен. Поне в рамките на моя живот...

Значи, да се строи и вае край пътя е добре за инфраструктурата, но наивно пред бъдещето. Какво, ако утре просто "преместят" и пътя към Европа? Или ако утрешните въобще го опънат в друга посока (както неведнъж се е вече случвало) - пък дори и само за да не гледат паметниците, които предишните са си наиздигали покрай него?

И бъдещето пак ще се окаже друга тема.

Както всеки път до днес...
59
1222
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
59
 Видими 
27 Май 2005 01:37
>> Да направим паметник на това място: две жени,
с кошници и теглилка край големия път, продаващи круши-присади.
27 Май 2005 02:02
Едва ли Калине - тварде много "антикомунисти" се навадиха!
27 Май 2005 03:09
Четох някъде веднага сле 10.10.89, че Райко Алексиев е бил убит от известен комунистически некадърен поет или писател(не си спомням вече, който е взел коженото яке на художника и дълги години след това се е ражождал из Софя с него. Статията съм я чел в "Работническо Дело" в дните когато все още си посипваха главата с пепел. Името на убиеца обаче беше премълчано, което сигурно не е тайна в писателските среди след резила с якето на убития.



Така също писаха че Никола Петков е бил убит с удар от голем каменарски чук в главата в затвора от криминален тип веднага след произнасяне на присъдата. Георги Димитров е изпитвал необяснима злоба към Н. Петков, та даже и в Народното Събрание след пореден пиянски запой му се заканил , че ще го сложи на един метър под земята .


Абе времена на съветски агенти , убийци и престъпници
27 Май 2005 03:13
При едно посещение на местото където са разстреляни и погребани след 9.9 министрите и регентите на България(и чичото на Симеон)се заговорих с един работник-възрастен човек, който изглежда не можа да задържи мрачните си спомени и сподели с мен, че по една случайност е бил в непосредствена близост на това място в момента когато се е извършвала екзекуцията.Между палачите разпознал, поради дребния му ръст, и художника „Павлето”, който вземал дейно участие в разстрела.Тази личност е била изявлен привърженик на комунизма, с всички качества каквито трябва да притежава такъв един човек..За него френската комунистическа преса е пишела тогава, че е „най-малкия и най-големия .

Многооо антикомунисти, мнооогоооо.
27 Май 2005 03:45
Поздравление за автора. Неговият поетичмо-интуитивен метод за анализ е по-убедителен от строго-формалния.
27 Май 2005 05:48
"Купи сега и от моята другарка, че тя още нищо не е продала днес. И нейните са сладки". Разбрахте ли бе, умници отдясно? - Селото учи прогнилия от глобалистични пороци /и най-вече от алчност/ град на простичка, неманифестирана и затова истинска човечност.
27 Май 2005 07:15
Да де, то истинската човечност принадлежи на тези от лево, особено на комунягите главорези начело с Георгий Димитров и Вълко Червенков,
то така ни и внушава бившия дописник в милиционерския ежеседмичник "Антени".

27 Май 2005 07:16
Да купя, ама от такива, като Гаспарини , Присмехулник , FL незнайко, освен злоба друго нема на сергията... Избиват няква чивия сигур, затуй са клекнали на новия европейски кръстопът.
27 Май 2005 07:49
Купи си, малко акъл, че у куфалницата ти са само семки бонбонки.
27 Май 2005 07:52
Айде не може под някоя статия без да се размериши на сероводород от някой ЗАПЪРТЪК, като Gasparini по-горе или FL или Пресмехуйника.
Авторът говори за сочни круши, селски жени и добри отношения, тези като развалени грамофони си карат на една писта дето им е задръстила главата.
Това са наистена хора с натрапчиви идеи, а знаем кои са такива и за какви лечебни заведения трябва да бъдат прибрани. За съжаление след 1989г. поради липса на средства лудниците ги затвориха и тези напълниха града. И драскат ли драскат по Форума.
27 Май 2005 08:05
Аре сеа па и тоз с гумите. Маре оди си цери плюсовете не се прозявай като нема кво да кажеш.
27 Май 2005 08:27
Гаспарини, включи "меките" аргументи и даже портрета си е показал... Гражданско общество нема що...
27 Май 2005 08:40
Напоследък този автор ми дрънка по всичките най-тънки струнки (а именно Ernie Ball 2225 Extra Slinky (8-38 ) както биха казали някои).

Редактирано от - олезатвориочички на 27/5/2005 г/ 08:41:31

27 Май 2005 08:41
"купи си круши от моята другарка" ?

Нема такова нещо днес. Днес тази лелка отива до съседката, обръща й кошницата с крушите, стъпква ги и заявява "Нищо лично, Марийке, просто бизнес".
27 Май 2005 08:54
Гаспарини, много си зъл и много помниш. Май че някъде, някога, преди 60-70 години, някой як комуняга е таквозинка с анатомията ти.
27 Май 2005 08:57
Калки,
27 Май 2005 09:28
Много човечно... Нищо не можете да направите, уважаеми другари от краиното дясно, това е едно с учението нa Христа...
27 Май 2005 09:30
Gasparini
се е научил да чете някъде около 90-те и чел безразборно каквото му попадне. А тогава кой каквото му щъкнеше в главата го пишеше.
И това четене като се куплира с прородната му лудост става това, което е Гаспарини-алтафини.
Истината е, че Никола Петков бива предложен да заеме мястото на Гемето именно от Георги Димитров. Никола Петков можеше да стане и министър-председател, ако не потдържаше линията на САЩ, Англия и др. Западни страни точно по времето, когато последните обявиха Студената война.
27 Май 2005 10:46
Да бе, кажи си направо че Никола Петков си е бил английски агент и слуга на американския империализъм, като .... Трайчо Костов, Тито и всички които не искаха да бъдат слуги на Сталин и другите московски кръволоци.
Па после съм бил зъл , че съм припомнял, или не съм чел правилно.
Всичките гадости дет са ги вършили каскетлиите и московските слуги ги четох в "Работническо Дело". Може и тогава да съм се научил да чета , ама на време, за да прочета и науча истината за най " прогресивния строй " и неговите строители направо от извора.
Е това посипване на пепел продължи докато си откриха комунягите нов враг, измесленото СДС на Луканов и Държавна Сигурност, но това е друга история.


27 Май 2005 11:31
Gasparini света не е нито само черен, нито само бял. Научи се да различаваш нюансите или иди на очен лекар. Освен това в общественото пространство няма само две(явно любими за теб) теми: комунизъм и антикомунизъм. Досаждаш драги.
27 Май 2005 11:34
дарбата да се живее "точно" не е за секи.
А бъдещето извира от днес, то няма от какво друго да бъде направено.
И освен това бъдеще няма и никога не е имало, когато бъдещето дойде, то става днес, тук и сега.
Бъдещето е една химера за наивници, хамстери в колело.
Утре няма да се случи нищо по-различно от това, което си посадил днес.
27 Май 2005 11:39
Е до кво води откъсването на селяндурите от корените-до гаспаринки.
И они като и лайнов ако не приказват антикомунистично, немат за кво да приказват.
Вика му се фиксация май. Психично заболяване е.
На практика антикомунизмът е равен на фашизма, та они са си чисти фашисти-праволинейни, не приемат, не предават, хайл, хайл, хайл.
Чиста раса прават збираш ли, антикомунистическо-арийска.
27 Май 2005 11:47
освен носталгия статията няма какво друго дапредложи. централния мотив - с двете баби, автора според мен много грешно го е изтълкувал. просто е било приятеска услуга (не общочовешка, а местна, родова солидарност) или пък я е било страх утре да не остане сама без компания да продава, защото другарката може да се отчая от празния ден. изобщо проозаичното и ежедневно е възвеличено до висини, които едва ли заслужава.
27 Май 2005 11:55
случая с двете баби не е изолиран случай. Аз съм ходил на Гергьовден в едно село и там един човек който се казваше Горан имаше точно такъв благороден характер.Така че този случай не е изключение а по селата се среща често.......
27 Май 2005 12:01
не забравяй, че по селата повечето хора са си роднини, а и живота им ги е научил да разчитат един на друг защото много неща не могат да се свършат от сам човек. т.е. битието им е определило съзнанието. не става дума за добродетел, а за наложена от живота практика. не че е е по-красиво от бездушието в града, но не виждам защо го величае автора.
27 Май 2005 12:48
За Гаспарини и приятели, Вашингтон има една мисъл: уважавай хората щото не знаеш кой от тях ще бъде от 12-те, а сега кажете кои са тези 12, чичо Фичо също питам, да ми посне тук отговора от некой еврейски вестник...
27 Май 2005 13:11
Подобен случай у наше село:
Окъснял шофьор натиска педала на газта, без да се съобразява с предписаните от закона ограничения на скоростта. Спира го полицай, и му задава стандартния въпрос: "ко ш'прайм ся?". След кратко размишление нарушителят протяга банкнота от 10 лева. Полицаят я прибира и казва: "А колегата, който е в ей там в колата? На него какво да му кажа? Все пак и той деца храни и на училище трябва да ги праща!"...
27 Май 2005 13:41
Гаспарини, иди в най-близкия магазин БИЛА и си купи две круши по 3.00 лева килото, внос от незнам си къде, хапни си ги и изпитай удоволствие от вкуса им. Такива като теб и някои други изказващи се тук съсипаха селото от 44 година и до днес. Онези които имаха най малко земя влязоха в кооператив, за да управялат и дават акъл на други, които обичаха земята и знаеха какво расте на нея. Изкорениха дърветата за да засадят жито и овес, без да мислят дали трактор и комбайн могат да се движат по наклон. По наклон комбайна се обръща и се накикерчваха бабаити от едната страна да тежат за баласт. След неуспешния опит се отказаха да сеят на такива терени жито, но терените останаха гола ливада, без дървета по тях, без круши и ябълки, само трънки и храсти тук там. Хората обаче в селата вече ги нямаше, а и кооперативите се управляваха от гаспаринчовци. Сигурна съм че ако не беше дошла демокрацията ти щеше да пееш друга песен, защото по всичко личи, "че си с таз която е на власт". Сегашните по нищо не се отличават от предишните нагаждачи и лапачи и поради тази причина хората на село, които произвеждат храната ни са зле материално но са добри и извисени душевно, защото обичат земята си.От 96 година до сега ни управляват ДЕМОКРАТИ, а на село хората са зле, ЗАЩО?. Защото ако баба Пенка произведе тиквички и отиде да ги продаде на местната борса по 10-25 стотинки за килограм, ги купува Прекупвач номер едно, който си е извадил бележка от кмета на някое село "за производител", докарва ги до другата борса и ги препродава по 30-40 стотинки за килограм, само за едното возене. От там ги купува онзи който има магазин и естествено качва цената, защото има да плаща наем, данък и други екстри и затова потребителя ги получава скъпи. Нещо с борсите е грешно.А хората са село наистина са много по-човечни от гражданите, завряли се в едно 20 етажно ЕПК, зад бетон и решетки.
27 Май 2005 13:46
Пред една черква седели двама просяци - християнин и евреин (по вида им се разбирало). Богомолците обаче се дразнели от евреина, не му давали нищо, а демонстративно давали на християнина. Един възрастен човек казал на евреина:
"Недей да стоиш тук, нашите хора не обичат евреите, едва ли ще ти дадат нещо, иди пред синагогата".
Като отминал старецът, евреинът казал на просяка-християнин:
"Моше, този ли ще ни учи как да си въртим бизнеса?"
27 Май 2005 14:27
Много измислено, не е искрено това писание ... Майстор си смукал от пръстите - не ми харесва. жалко
27 Май 2005 14:31
това на баба пена с тиквичките са крокодилски сълзи. за цената на каквато и да е стока има повече значение кой, къде и как ще я продава, така че прекупвачите и търговците са необходимо зло. без тях от разни баби пени дето по цял ден висят да продадат 5 тикви вместо да работят на нивата всички щяхме да измрем от глад и храната щеше да е златна. и преди 1989 селяните са показвали че могат да са търговци и идваха да продават директно на гражданина стока, ама да са пускали тънко - йок. скубаха колкото можаха и настроиха вили и накупиха апартаменти когато градските професионалисти (учители, лекари, инжинери, т.н.) по цял живот с регулираните си заплати са робували за едната кола и апартамент. може би в прехода търговеца се нагуши прекалено, но това беше само защото тази професия изникна от нищото и преживя бум. сега доходите им силно са се нормализирали. който им завижда да виси по тзял ден, всеки ден, всеки сезон на пазара и да трупа пачка. нали е лесно?
27 Май 2005 14:32
горното е отговор на постинга на taki
27 Май 2005 15:13
Павлик морозов, прехода вече е 15 години, прекупвачите данъци не плащат, защото 90% от тях са с фалшиви бележки "производител" Ето тук трябва да се намеси държавата. Или прекупвача да плаща данъци, или на крайната борса от която пазарува истинския търговец да е с фиксирани цени. Давам пример който можеш да провериш много лесно. На борсата в с Огняново доматите са докарани от производителя на цена 30 стотинки, от с. Огняново до борсата в гр. София цената вече е 60 стотинки само от довозването им. Истинският търговец, който ги продава цял ден на дребно, плаща си данъци и наеми е естествено да качи цената. За тези междинните трябва да има някаква регулация, защото те играят на двойна цена без данъци, защото се водят производители.
27 Май 2005 15:16
Левите веднага се самоопределиха като най-добри, най-човечни, абе най-най-най... Комплекси ли избиват, що ли... Даже поучават онези десните (демек алчните безчовечни глобалисти) какво било истинска човечност. Интересно защо я свързват само със социализЪма. Ами че то урбанизацията, другарки и другари, променя патриархалния бит и дали ще я наречете социалистическа или капиталистическа няма значение. Тя е етап от развитието на всякo що годе цивилизовано общество и заедно с активите носи и някои пасиви. Обществото по накакъв начин все пак е предпочело този път въпреки негативите.
Същите другари (кой знае защо!) искат и те да се ползват от плодовете на безчовечния капитализъм. Хубави коли, джиесемчета, компютри, Интернет... Ама някак си само от меда без жилото. Ей така да си карат яваш-яваш, по социалному, според потребностите. Че няма и не може да има такова общество отказват да разберат. Абе то може и за себе си да са го разбрали, но едва ли публично ще го признаят.
27 Май 2005 15:23
Круелла пак няма значение, социализъм ли е или капитализъм, както и с идеологията, важното е обаче, ти да си от към страната на сиренето, а не на лишенията...Така и аз ставам десен, че и дори бесен... Ха със здраве...
27 Май 2005 15:28
KOI ISKA - НЯМА ЛИ КОЙ ДА СПРЕ ПСИХОПАТА ЧОЛАКОВ?

TCHLI BOLI GO UIJO-SVERIGE
--
--
Аз-Царчето - През-и-дент се срешнаха С-кура Буш !
...
Аз говоря си с ташака
и чешам му брадата
ташак си не голям ти Буш
мъдо до Бушовото две !
....
Тъй си мисля Аз
Президент е тема на деня
Гол-еми мъдища заклатил пред света
България и САЩ в по-беден МАРШ НА ПРЪВ-ПРЪД-РЕД !
...
Пър-ванката говорил е модерно със стената
като юда екстремиска клатил е главата
поколони до земи е правил за пред Буш
Робство и религия е пре-кроявал цяла нощ !
...
Държавни срещи с теманета
минети пръд стената на прогреса
творят се важни срещи с гол-ем-ци
чешайки ташаци зад стени !
...
Аз още ставам за държавник смел
мога да се чешам под корем
Семи-он-чо срешнал се със Буш
Пръв-Ванката почесал моят хуй !
...
Кой както го разбира ,
устно писмено да го завира !
...
Негово блаженство-Последовател на Еленчанина
Стоян Михайлодски и внук на Бай Никола - Модреният !

Стефан д-р Д Чолаков

12 септември 2002
Шведското Каралевство
27 Май 2005 15:44
милчо,
Ех, ако нещата ставаха само с едното искане... Както казваше едно време Григор Вачков (забравила съм името на героя): "Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш..."
27 Май 2005 15:57
това дето го казваш за сивите, направо черни продажби на борсаджийте, е вече друго нещо от възмущението че дори ги има. но тук виждам едно законово недоглеждане или контролни органи дето си затварят очите пред далаверата. т.е. проблема е в детайлите, не в общата схема производител-прекупвач-търговец. ако земеделеца си гледа земеделието, т.е. да произвежда възможно най-изгодната стока в най-оптимални количества и спре да наднича в паничката на хората от дистрибуторската верига, тогава ще изчезне и това странно животно производител-търговец, и ще изчезне вратичката в закона през която се промушват лъже-производителите. к'во е това сега - нито рак нито риба. говоря от опит. по-добре ще е за всички земеделеца да спре да се опитва да седи на два стола.
27 Май 2005 16:17
SVETLINA V TUNELA NA MINALOTO !

http://angelg.nm.ru/knigi/biograf_sn_2.ht ml

KOPI !

STEFAN D-R D TCHOLAKOV

http://members.lycos.co.uk/kungcholi/

28 maj 2005 - Drujina tragva otiva - Hrisot Botev i cheta e na pat za Vola !

Sverige
27 Май 2005 16:24
Cruella
Ти и някои "десни" форумци не можете да се отървете от щампите в мисленето, а именно, че "левите" не искат да работят, а десните само за работа мислели.
1. Капитализмът не винаги е бил "десен". През 19-ти век той е бил на страната на либералите, които са били леви, докато поземлената аристокрация е била консервтивна.
2. Левите се борят не за да не се работи, а срещу експлоатацията. У нас следствие на изключително дясната политика на приватизация в редица предприятия главно в леката промишленост съществува огромна експлоатация - жените получават мизерни заплати, без осигуровки при работен ден и работна седмица далече надхвърлящи нормалните. Под мене има частно магазинче, където едно момиче работи като продавачка 7 дни в седмицата от 7 сутринта до 10 вечерта, за някакви си мизерни 100-200 лева без никакви осигуровки. Тези предприятия у нас изнасят печалбите и за това няма пари за пътища, за здравеопоазване, за образование и т.н., но най-страшното няма пари за развитие на производството, а от там и стагнацията и безработицата.
3. Ако в Западните държави са решени проблемите с социалните придобивки и здравеопазването това се дължи на левите партии, които многократно бяха на власт и на синдикатите, които са също леви движения.
4. Въпреки, че имахме едно ултраляво правителство до 1989г., то точно при него се построи най-много. Това е защото тогава цялата нация влагаше труд и ако не винаги той беше ефективен, то като количество той беше огромен. При това инвестициите се осигуряваха от нас, а не зяпахме отнякъде да ни паднат.
Сега само се говори за магистрала "Тракия" и моста на "Дунав" и за разни инфра-структурни проекти като "Горна Арда" и нищо не се прави.
5. Въобще в настоящия момент смесената икономика, такава, каквато е в Китай и Виетнам показва, че носи най-бързо развитие. Ако може да се каже, че се работи, точно в Югоизточна Азия се работи най-много. Въпреки това доходите там са ниски, защото съществува експлоатация на Запада спрямо труда трам. Така, че в съвренменния свят не труда определя това дали си богат (а това е било винаги), а каква позиция си заел.
27 Май 2005 16:46
Марксе,
Тези факти са известни. Дали високите заплати са резултат от левите движения или са следващ етап в развитието е отделен въпрос. Нали след като се произвежда трябва и да се купува от масовия потребител, т.е последният трябва да има пари.
Това, което е в България е неспазване на законите. Държавата е длъжна да упражнява контрол, а тя не го прави.
Какво ти говори обаче един такъв случай - немска фирма решава да открие голям шивашки цех в Монтана. Решава да купи земя и да го построи. Какво става обаче? Местните бизнесмени притежатели на подобни цехове се обединили и под тяхно давление общината отказва терена. Причината - страхували се, че немците ще дадат по-високи заплати и няма да има кой да работи за тях. Немците отишли в Румъния. Глобализация ли!? Ами, по-скоро се размахва плашилото на глобализацията за да се защитят нечии лични интереси.
27 Май 2005 17:19
Ето ви "бъдещето" - бъдете живи: Натиснете тук
27 Май 2005 18:04
CRUELLA DE VIL,
/:/ "... Местните бизнесмени притежатели на подобни цехове се обединили и под тяхно давление общината отказва терена. Причината - страхували се, че немците ще дадат по-високи заплати и няма да има кой да работи за тях. Немците отишли в Румъния. Глобализация ли!? Ами, по-скоро се размахва плашилото на глобализацията за да се защитят нечии лични интереси."
......................................... ......................................... ........................
На българите и румънците, и на другите от бившите соцдържави /и НЕ само на тях!/, им ОТКАЗВАТ да работят в ЕС законно- дори и 7-10 години след като държавата им стане член на ЕС ! Причината- страхували се, че нашите ще работят там за по-ниски заплати и няма да има работа за тамошните, които искали по-високи заплати! И... немските НАЦИОНАЛНООТГОВОРНИ КапиталИСТИ си прехвърлили капиталите и предприятията си в ...Китай !!! НЯМА Глобализация, ли?! ИМА, ама само за Капиталите, но НЕ и за националната Работна сила- която НЕ е защитена при Глобализацията!!!
27 Май 2005 18:05
А в съседната тема се обсъжда селянина и гражданина...
27 Май 2005 18:07
А според мен, НЕ се обсъжда, а се ОСЪЖДА !!!
27 Май 2005 18:59
Здравеите,
.
Може да имаш "камъчета от Акропола, от Вавилон, от вулкана Масая, руда от диамантените мини край Полярния кръг, парче от Берлинската стена. Не можеш, обаче, да задържиш и да притежаваш така една круша."
...
Те са били отглеждани с любов и човещина.
.
Сега крушите е нужно само да са рентабилни.
.
А, бъдещето!?
Това е друга тема.
.
Това е.
друго няма.
27 Май 2005 19:08
Бе къв антикомунист съм аз бе?
Просто ми е смешно и коментирам плявата която милиционера-ретроград Донков е насипал днес в хранилката на смешниците за които антикомунист е мръсна дума.


Смешно и тъжно е когато такива като Донков се опитват от дистанцията на времето да лакират, захаросват и митологизират вчерашната тъжно-просташка
действителност в България.

Смежно и тъжно е когато същия милиционерин през 1980те години написа "Частен Случай" и се чудеше по милиционерски как може в соц България, в развитото соц. общество да съществуват такива лоши хора и садисти като групаъта с ъс самосвалите преследвали цяла нощ да газят група приятели. И тогава той се опитваше да замаже, че били частен (виж то, изолиран случай).


Не Другарю Донков, соц-комунистическото общество отгледа отвратителни индивиди и лумпени(и озлобено общество), от които впоследствие се създадоха борческите бригади и започнаха да избиват и рушат страната под диктовката на Луканов и калтаците от Държавна Сигурност.

Тези две жени , които описваш са от един по минал свят, преживял некакси идиотщините по унищожаването на българското село от комунистите.
И те нямат общо нито с левите идеи , нито с антиглобализма , нито пък с милицйонерско-комунистическото вчера.

Много съм чел, па и доста помня, кой кво е писал, така че на Донков тарикатлъците не вървят. Верно е че требе да заработи некой лев, ама требе и да му се покажат кривиците.

Па кретенчетата нека викат че съм злобар и антикомунист.





27 Май 2005 19:54
Те ти още един рентАбилен.
.
Калине, крушите какъв цвет беха? Защо криеш? Не, чакаи, дървото е виновно...(!)... не, от кого е засадено? ДА! Може да е бил някои... някакъв... и за това да са ти се усладили крушите.
Но то се видя! не мож излъга чесните круши
(ъхъ)
(-; :-)
27 Май 2005 20:52
Е, Гаспарини, приемам самокритиката, явно чивията ти е бил Колегата Донков, ама защо и нас мразиш бе душо, кво сме ти направили, ма сърбежа отзад е велика работа, а , каза го един Кош с лук... от старозагорскиатата затворническа библиотека...
27 Май 2005 21:27
Кой те мрази па теб бе сопол, бегай се скрий па се търси у левото пространство и не си вменявай че ставаш курбан на злите сили глобалистки.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД