:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 288
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Данъкът върху скъпите имоти може да се утрои

Когато общините събират сами местните налози, парите ще отиват за осветление, ремонти на улици и др., твърди изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова
Снимка: Сега
Гинка Чавдарова е завършила Киевския държавен университет, специалност икономическа кибернетика. Доктор по икономика, старши научен сътрудник по териториално планиране. В момента е изпълнителен директор на Националното сдружение на общините. Омъжена с три деца.



- Г-жо Чавдарова, тези дни стана ясно, че правителството обещава на МВФ общините сами да определят местните данъци и такси след 2006 г. Имат ли готовност те да се справят с тази дейност?

- Общините имат готовност да администрират местните данъци и такси. Все още уточняваме някои детайли с Главна данъчна дирекция. Готовността може да се раздели на две - готовността на тези, които стартираха тази година със събирането и те са по-напред, вече са назначили хора, които извършват тази дейност. Другата част от общините, главно малките и някои от най-големите, са в процес на подготовка. Там предстои да се уточни как ще стане прехвърлянето на дейността от данъчната дирекция към тях, с каква численост ще стане и дали разходите за нея ще се признаят като разходи за държавна дейност. Т.е. това са технически и организационни дейности, които ще бъдат извършени.

Заедно с Главна данъчна дирекция подготвяме предложения за уточняването на техническите детайли, но всеки работи самостоятелно. Общините, които имат опит, доказаха, че могат да се справят със самостоятелното събиране на данъците и не очаквам сътресения занапред.

Данъкоплатците няма да усетят големи промени по отношение на плащанията. Досега имаше данъчна администрация и сега ще има данъчна администрация - дали е на централно или местно управление няма голяма разлика.

Най-голямата разлика ще усетят недобросъвестните данъкоплатци. До този момент се говореше, че няма несъбрани местни приходи, но се оказва, че не е така. Има частни фирми и граждани, за които нещата ще се променят към лошо. Досега централната администрация не ги търсеше толкова усилено, защото за нея това бяха дребни пари. Но за общините това са сериозни пари, които трябва да се съберат. С тях ще се оправят улици, осветление, т.е. общините ще се "хранят" с тях. В тази насока обмисляме да има стимули за местната ни администрация. Когато един служител успее да събере несъбрано досега задължение, да получи материален стимул.

Парите ще отиват директно в общините и ще се използват бързо по предназначение. Така че потребителите на местни услуги ще усетят позитивно промяната от гледна точка на качеството на услугите.

- Над 100 общини в провинцията вече сами събират този вид налози, но по-малките се оплакват, че нямат капацитет за това. Как ще се реши проблемът с малките кметства?

- Най-важното е, че общините ще имат свобода да администрират данъците. Много малки общини вече доказаха, че могат успешно да правят това и страховете им отпаднаха. Общините ще имат възможност не само да си създадат сами администрация, а и да се обединят няколко общини и да обединят данъчните си администрации. Но това е въпрос на допълнително регулиране. Така и хората ще са заинтересувани да не се правят самоцелни данъчни структури, които само да "изяждат" парите им. Трябва да има различен подход към различните общини в зависимост от техния капацитет.

- В меморандума с МВФ е заложено предстоящо повишаване на данъчната оценка на имотите, която е по-ниска от пазарната. Това като компенсация за отпадналия пътен данък ли се прави и как ще се отрази на приходите на общините?

- Първо, това не бива да се разглежда като компенсация за отпадналия пътен данък. Самият Закон за местните данъци и такси предвижда възможност при повече от 20% отклонение между данъчна оценка и пазарна цена на имота данъчната оценка да се актуализира. Законът отдавна предполага актуализация. Вратата, която законът е отворил отдавна, стои отворена и въпросът, който се задава, е чий интерес се защитава?

Знае се къде най-много скочиха пазарните цени и защо се забавя актуализацията на данъчната оценка. На практика след актуализацията в определени райони може да не се получи никакво завишение, защото там разликата е под 20%. Това са селски изостанали райони.

Това е данък на имущество - всеки да плаща според имота, който притежава. В момента са ощетени хората, които имат имущество на ниска стойност, те плащат данъци, близки до данъците на тези, които разполагат с големи и скъпи имоти. За такава справедливост настоява Сдружението на общините, за да може да се развие изобщо системата на местните данъци.

- С колко е възможно да се повиши данъчната оценка на имотите? Какво показват вашите изчисления?

- Сумата, която ще плащат хората, ще се увеличи само в районите със скъпи имоти, за другите промяната няма да се усети. Най-лошият подход би било да се получи механично вдигане на данъчната оценка и да се сваля механично и навсякъде данъчната ставка. Така сумата ще остане една и съща. Това би било безсмислено упражнение. Навсякъде в Европа за имущество се плащат данъци и то много големи, а не както е тук - за огромен имот данъкът да е в размер на две кутии цигари.

Рано или късно ще има актуализация и увеличение на налозите на тези имоти, чиито цени драстично скочиха и донесоха огромни доходи на своите собственици.

Възможно е промяната да стане още през есента и тя би имала смисъл единствено преди началото на новата данъчна година. Иначе рискуваме данъчната оценка на имотите да се повиши от 2007 г. и тогава ще има много драстичен скок, което не е желателно за никого.

Голямо увеличение на данъчната оценка ще има за туристическите райони - морски и планински. Това ще доведе до удвояване и утрояване на досегашните ниски данъци, но там е най-голям скокът и на цените.

- Компанията "Публични инвестиционни проекти" вече финансира проекти в общините. Какви са вашите наблюдения от работата на държавното дружество?

- Предпочитаме да се въздържаме от коментар по подхода за тази инвестиционна компания, тъй като нито като подход, нито като критерий, нито като процедура това е съгласувано с нас. Не сме имали никаква информация. Сдружението на общините разбра какво се случва от списъка с одобрените общини, публикуван на сайта на правителството. Трудно можеш да разбереш какво стои зад този списък, защо точно тези обекти са избрани. За нас като общинска организация е важно, че средствата са дадени на общини и за нужни общински обекти, а не за чешмички. Това ни удовлетворява, но не коментираме нито прозрачността, нито подходите, защото не сме запознати.

- Компанията беше учредена като търговско дружество, а целта на всяко търговско дружество е да инициира печалба. Тук обаче срещаме противоречие - целта на компанията е да "дарява" пари за инфраструктурни проекти. Няма ли законово противоречие в създаването й?

- Финансовото министерство обясни, че са изчистени корупционните механизми. Каза се, че ще се сключват тристранни договори - между общината, компанията и изпълнителя. И фирмата щяла да получава средствата едва, след като свърши работа. Но въпросът е кой носи фактурата и тази фактура на написаната стойност ли е? Дали няма още три фирми, които биха дошли с половината от тази сума и да свършат работата по-качествено.

Как да коментирам неща, които не са оповестени публично. Това, което мога да кажа, познавайки европейската практика, е, че има много голяма прозрачност при управление на средствата. На определен принцип могат да се заделят средства за подкрепа на общински инвестиционни проекти за проектиране или изграждане. Но правилата, процедурите, критериите, класиранията и отчетността са такива, че ученик от първи клас може да получи цялата информация.

Няколко пъти настоявахме пред министъра на финансите за такъв подход, но останахме неприятно изненадани, че, поради липса на време или заради нещо друго, такъв подход не беше реализиран.

- Имат ли неразплатени разходи общините за тази година и в какъв размер са те?

- Размерът на неразплатените разходи на общините за тази година е близо 46 млн. лв.
4
1178
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Май 2005 09:55
Това на теория е хубаво...но на практика??? Дали няма да се боядисват незавършени сгради за да се "усвоят" средства от роднински фирми, както направи кмета на Хасково? Или да се закупува апаратура за общински обекти, която после да седи заключена с години понеже е морално остаряла или вече никой няма нужда от това? Ако отидат за подобряване бита на хората в общините - добре, но това е само на теория, още веднъж подчертавам!
27 Май 2005 11:26
дай достатъчно време и най-умната и смислена идея ще се изврати и корумпира. естествено че парите няма да се харчат както се обещава. ще се харчат за всякакви глупости и далавери. за справка - вижте какво правят общините с парите които имат в момента. единственото хубаво е че корумпиран кмет се хваща по-лесно и сменя по-лесно от корумпиран премиер, затова идеята пак си остава смислена. кофти е парите да отиват в държавната хазна, там да крадат държавните чиновници, после да се препращат според партийна вярност на местно ниво, там да се краде и чак тогава да се изхарчват за безполезни глупости. местното самоуправление елиминира едното звено в грабителската верига и дава шанс за по-смислено ползване на кеша. дори и само на теория.
27 Май 2005 14:26
Задължително трябва да се преразгледат данъчните оценки на имотите и те да станат близки до пазарните. Задължително също така трябва да се промени законодателството по отношение на плащаните данъци. За основно и единствено жилище минимален данък, за второ жилище или помещение, магазин офис или друго отдавано под наем двоен че и троен данък, защото никой не декларира наемите в такъв размер в какъвто ги взима, и съответно данъци не плаща, от там и общината няма средства. Освен това общината да дава годишен отчет за какво е похарчила парите на данъкоплатеца, а не общинарите да си ги разпределят помежду си, или да правят някакво безумие никому ненужно и да отчитат изразходвани средства.
28 Май 2005 00:03
Правилно е за 2-ро и т.н. жилище да се плаща по-висок данък, но това няма ли много да вдигне наемите? Тези които нямат жилище и са с ниски заплати и живеят под наем да обеднеят още повече? Пестенето и борбата им за собствено жилище да се обезмисли?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД