:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 277
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И врачките не смеят да гадаят какъв ще е новият кабинет

Битката за управлението ще започне чак след вота, когато ще бъде решен основният въпрос - за съюзника
За първи път у нас битката за управлението ще започне чак след изборите на 25 юни. Въпросът за съюзника не е предрешен и това прави трудна прогнозата за визията на новата власт. Самите партии също ще имат различни проблеми след вота. На НДСВ ще му се наложи да слезе от пиедестала на недостижимото величие и да реши завой надясно или наляво да направи, да влезе ли в управление или да остане в опозиция. ДПС вече няма да е единственият балансьор във властта. Резултатът от изборите ще предопредели съществуването на голяма част от десните партии.



БСП е единственият играч на вота,



който се бори не просто да спечели, а да го направи с максимален резултат.

Затова най-важните въпроси са: Кой и с колко ще спечели изборите? Колко партии ще влязат в парламента? Отговорите им ще предопределят как ще изглежда следващото управление?

Към момента всички социологически проучвания показват, че нито една партия няма да може да събере достатъчен брой гласове, за да състави самостоятелно кабинет. Има малка вероятност БСП при определено стечение на обстоятелствата да спечели абсолютно мнозинство, но дори и тогава тя ще предпочете коалиционно управление. Това означава, че следващото правителство ще е дясноцентристко или лявоцентристко.

Има още два крайни варианта, които могат да се случат. Първият е в новия парламент да попаднат не само обичайните заподозрени, т.е. БСП, НДСВ, ДПС и ОДС, а в него да влязат и Демократи за силна България, Български народен съюз, Новото време, и дори Евророма. Вторият е 4%-а



бариера да бъде прескочена само от три партии -



НДСВ, БСП и ДПС. От тях могат да последват два сценария - или управление без опозиция, или НДСВ и ДПС от управляващи минават в опозиция.

Все пак по-реалистични са други варианти. Най-вероятно следващият кабинет ще е лявоцентристки. Той има и своите подварианти, тъй като въпросът е кой освен БСП ще влезе в подобно правителство. Въпреки непрекъснатото говорене за коалиция между БСП и НДСВ и символичните знаци между двамата лидери, изобщо не е сигурно, че социалистите са загърбили ДПС. Ако БСП има солидна преднина пред жълтите, съюзът между двете формации би бил възможен



само ако царят се откаже от втори премиерски мандат.



БСП не би отстъпила по този въпрос. Затова ако Симеон държи на амбицията си да остане премиер, е по-вероятно БСП да търси съюз само с ДПС. Вече е ясно, че ДПС и НДСВ няма да вървят заедно през следващия мандат.

Ключов въпрос за съюза на Доган с БСП е колко точно депутати ще имат социалистите. Ако БСП има 100-110 депутати (каквито са прогнозите днес), а Доган има около 25, то е напълно възможно само двете партии да управляват. Въпреки изявленията си, че следващото правителство трябва да води дясна политика, Сокола не е случаен политик и винаги си гледа интереса. А той е ясен - ДПС отново да е във властта. Целта на Доган е не да е един от балансьорите в следващото управление (при широка коалиция от типа НДСВ-ОДС (плюс Софиянски и други десни)-ДПС, а единствен балансьор (каквато роля ще му гарантира съюз с БСП).

От друга страна социалистите не искат да стават заложник на Доган. И затова вариантът БСП-НДСВ-ДПС също е възможен.

Вторият вариант е дясноцентриско управление, при който



БСП печели изборите, но остава в опозиция.



Той би бил възможен, както ако в НС са само НДСВ, ОДС и ДПС (но БСП има под 100 депутати), така и ако в него влязат и Софиянски, Мозер, Каракачанов и Костов. Такова мнозинство ще е нестабилно, тъй като играчите ще са много, претенциите - също.

Единственият играч, който не търси съюзници, е Иван Костов. Неговата стратегия очевидно е друга. Ако Костов влезе в парламента, със сигурност няма да подкрепи правителство на социалистите. Но бившият премиер вече даде знак, че би подкрепил дясноцентристки кабинет с НДСВ.

Но всичко това са сметки без кръчмар. Кръчмарят ще си каже думата на 25 юни.
4
798
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
27 Май 2005 12:07
И настана такова масово манипулиране и зомбиране, че камък връз камък не остана...
И на царо му не даваха никакъв шанс, ма са късопаметни назад и късогледи напред.
Баси, слеп води зрящи...
27 Май 2005 12:30
Ама аз знам: мошеници, курви и педераси ...
27 Май 2005 16:20
Абе щом се разчита на врачките....
А на 25.06. ще има преброяване на дивите зайци!
28 Май 2005 01:00
Малко и те да се поизпотят, ама после като заръфат баницата?

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД