:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 274
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Призрачният избирател

При последните две правителства е налице устойчива тенденция на повишаване благосъстоянието на българина - поне за огромната част от активно заетите. Отчита го не само официалната статистика с числа за БВП, средната заплата, инфлацията и консумацията. Отчитат го и социологическите проучвания, засичащи личните самооценки с обективни показатели.
За последните 5 г. числеността на прослойката, която можем да причислим към средната класа, се е утроила, а бедността е намаляла два пъти. Днес вече близо 1/5 от българите потребяват като истинска средна класа, но само 2% от тях се смятат за живеещи много добре. Това сочат изследвания на агенция "Медиана", които с "натурални" показатели приземяват традиционно навъсения към живота българин. Той купува все повече и повече бяла и черна техника, реди по-богата трапеза, плаща повече за образование и почивка...
Всичко това масовият българин смята за лична заслуга, в никакъв случай на държавата, обществото, околните. Ако пък наистина е беден, вината е изцяло на държавата. Сякаш няма нищо изненадващо - българинът приватизира успехите и национализира неуспехите си така, както пишман бизнесмените приватизираха печалбите и национализираха загубите на държавните предприятия в началото на Прехода.
И тук е първият голям капан за партиите: българският гласоподавател е "онтологически" несклонен рационално да се довери - на когото и да е. Камо ли пък да признае заслуги другиму и заради това да му повери властта. Последното го видяхме през 2001-а, когато правителството на Иван Костов бе свалено от власт.
Освен че обективно живеят по-добре, а субективно не си го признават, българите не крият позитивните си очаквания за бъдещето. Според изследвания на "Алфа рисърч" очакващите подобряване финансовото състояние на семейството си от традиционните 16-19% за първата половина на царския мандат са скочили до 39% този месец. Същевременно намаляват очакващите обедняване - от около 1/3 през 2002-2003 г. до 1/5 в началото на 2005-а. Спада и огромният процент на семействата, не очакващи промяна в стандарта си на живот - от около 45% през 2002-а и 2003-а до 39% в първото полугодие на 2005-а.
Увеличаването на оптимизма и намаляването на песимизма в личен план са добра основа за рационално политическо участие. Та нали на избори все пак се продава бъдеще. Тук обаче е вторият капан за партиите: доколко избирателят изхожда от личния си интерес и търси неговото политическо представителство?
Масовият гласоподавател подхожда към политическия пазар не толкова от осъзнати като лични, а от наложени като масови потребности и проблеми. Нима наистина за близо 70% от хората безработицата е първият проблем на страната, при условие, че без работа са 13%? Да не би наистина половината население да е възмутено от корупцията, щом като масово участва в нея от двете й страни?
Така българският избирател се явява като двоен призрак на политическия пазар: хем е изначално убеден, че няма кой да му предложи стоката, която му трябва, хем идва на сергията да търси стока, която лично може да не му трябва, но смята за престижно да заяви. В резултат - покупко-продажба няма, но търговията си върви.

Основните проблеми в България*

Безработицата69,5%
Здравеопазването54,6%
Престъпността53,6%
Корупцията52,1%
Ниските доходи50,5%
Наркотиците27,4%
Облагането27,3%
Бюрокрацията27,2%
Пътищата25%
Съдебната система24,2%
Замърсяването23,4%
Образованието22,3%
-----
*Данните са от национално представително проучване на "Алфа рисърч", май 2005 г.
9
805
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
27 Май 2005 11:31
голяма глупост си написал, авторе. естествено че ако българина е постигнал нещо заслугата си е чисто негова. държавата може да пречи, да е неутрална или да помага, но ТЯ НЕ МОЖЕ ДА ВЪРШИ РАБОТАТА ВМЕСТО ТЕБ. всеки сам си създава дохода. с негативната си оценка за управлението българинът казва че е успял ВЪПРЕКИ държавната намеса, А НЕ БЛАГОДАРЕНИЕ на нея.
27 Май 2005 11:37
колкото до мнението ти че избирателите се водели от общи проблеми - трябва ли тези проблеми да ги ударят лично за да помислят че трябва да им се намери решение. трява ли да останат на улицата без работа, да умрат от елементарна болест, дететето им да стане наркоманче, да ги пребият и ограбят тях лично за да реши че такива проблеми тая държава не трябва да има? ако българина иска проблемите да се решават преди да е опрял ножа и в техния кокал това е само признак на политическа зрялост. само че грешиш - българите само на думи се вълнуат от тези проблеми. правят се на обществено и политически зрели. но пред урната наделява егоиста и проклетника в тях. на практика гласуват за който ще облажи лично тяхната каста или който им начесва някаква душевна краста.
27 Май 2005 12:05
Баси данните, отде ги изкопа, от колективното безсъзнателно ли?
27 Май 2005 13:36
аз ли съм за връзване, ауторот ли ....
27 Май 2005 15:42
Абе живеем много добре, благодарение на Техни величества: Желю, Ваню, Първанков, Симо, Азис, Слави, пощальона Веселин, Петър Емил Митев, Мира Янова и прочие, ама аз пък сакам да живеем, като крал на Монако, че и той има една глава, един корем, два крака... За това не съм доволен от миналата, тази и следващата власт. Някой да ми обещава това, Никой... Е па нема да гласувам...Айде де, за един Жи си емъ, я си имам два.
27 Май 2005 15:49
milcho: за такива като теб, със свой gsm, предлагат и часовниче от томболата. тарикатлета се пишат, веричката им
27 Май 2005 15:53
Ако описаната Аркадия я имаше, авторът нямаше да я внушава. Няма я, има пари и бизнес само за некои, за другите услугата разрушаване-на бизнеса, на живота. Смешно ми е, да ми обесняват какво виждам и има ли мафия
27 Май 2005 16:04
Аре разсвирихме ги алармите, малка дневна милиционерскааааааааа
Това нема да го напишат, не се случва а и нема кой да го плати
PB 71-93 XM докога ще свири, чия сигурност пази, данъци за заплатите ви плащам, вие за кого работите, А ? Е па да не мислехте, че бандитите ще ми отговорят.........................за 200 лева на месец само, ного съм ефтин ве дрогариата

Редактирано от - Пейчо Пеев на 27/5/2005 г/ 18:55:30

27 Май 2005 20:47
Павлик, Павлик, где тъй бъйл на Фонтанку водку пъйл... Часовника е за тебе Павлик, настроен бил на московско време...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД