:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,013,072
Активни 100
Страници 16,530
За един ден 1,302,066
Жега

Медиите накараха Външно да проверява Шевес

Чехи и поляци наеха лобисти за ЕС, но още в началото на преговорите си за членство
Шимон Шевес е човек с огромни международни контакти, но репутацията му не е съвсем безупречна. Според официални данни на Министерството на правосъдието на САЩ той е имал контакти с българското правителство още през 2003 г.
Ако се потвърди, че Шимон Шевес е подал декларация с невярно съдържание, Министерството на външните работи (МВнР) ще сезира прокуратурата. Това заяви говорителят на министерството Димитър Цанчев вчера.

Регистрираната на Вирджинските острови офшорна фирма "Ай Джи Интернешънъл Инк." (I. J. International Inc) спечели обществената поръчка за фирма консултант и лобист на Министерството на външните работи (МВнР). Според портал "Европа" договорът с фирмата е бил сключен на 13 март. Спечелването на конкурса е отразено в сайта на Агенцията за обществените поръчки. От публикации в израелски и германски медии, както и информация на Ройтерс от 2004 г. обаче става ясно, че Шевес е съден за измами в Израел. През 2000 г. той е осъден от окръжен съд в Тел Авив, после обжалва пред Върховния съд, който през 2004 г. се произнася, че Шевес е виновен и връща делото на по-нисшата инстанция, която трябва да постанови наказанието. Лобистът е декларирал пред българското МВнР, че не е осъждан. Според публикация в българска медия той уточнил, че му е наложено само административно наказание от съда в Тел Авив.

"МВнР започна проверка на компанията на Шимон Шевес "I.J. International Inc.", защото едва сега бяха изнесени нови информации за лобистката фирма в медиите", каза говорителят на министерството Цанчев. Той увери, че ако бъдат установени нередности, договорът ще бъде преразгледан възможно най-бързо. До момента изпълнението на обществената поръчка не е започнало. Това ще стане едва след като приключи проверката. "Тя може да доведе до забавяне на услугата, което не е желателно, но е неизбежно", коментира още Цанчев. След като има причини от обществен интерес, които налагат проверката, тя е неизбежна, каза още говорителят на МВнР.

"Не ми е известно да е имало политически натиск за избор на фирмата на Шимон Шевес", заяви Димитър Цанчев. Той допълни, че не може да коментира прессъобщението, което фирмата разпространи, в което се казва, че "публикациите за дейността на Шевес са политически мотивирани и целят политически дивиденти на вътрешнополитическата сцена."

"За нас е важно законът да бъде спазен и обществото да бъде информирано", подчерта Цанчев. Той обясни, че от Брюксел не са пристигали запитвания във връзка със сключения договор.

Решението за "I.J.International Inc." е взето от комисия, която е преценила, че отговаря на изискванията по процедурата за обществена поръчка. Фирмата е описала как възнамерява да се справи с това, което й се възлага. Цанчев заяви, че Законът за обществените поръчки поставя ограничения пред информацията, която той може да предостави. Той допълни, че името на другия участник в конкурса не може да бъде обявено, докато не се получи от него съгласие за това. От интервю на външния министър Калфин пред БНТ се разбра, че другата фирма не е допусната до конкурса заради неизрядни документи.

Говорителят на МВнР уточни, честойността на договора не може да бъде определена предварително,защото заплащането е предвидено да се извърши за осъществена дейност. След като това бъде налице, ще се установи обемът на извършената дейност и окончателната сума, подчерта Димитър Цанчев. Оценката на дейностите ще се извършва в края на всеки месец и тогава ще се определя сумата, която трябва да бъде платена за съответния изминал период. Парите ще бъдат отпуснати от бюджета на МВнР и ще бъдат изплатени на изпълнителя седем дни след изтичане на срока на договора, който е 31 октомври 2006 г.

Пред БНТ Ивайло Калфин призна, че е не по-малко притеснен от журналистите за публикациите по адрес на Шевес. Министърът обеща, че ако проверката установи "действително притеснителни неща, няма да започнем договора, той не е започнал да бъде изпълняван все още" и "ще преценим дали действително тези, които са спечелили конкурса, могат да свършат работа или не могат и тогава ще преценим какво ще правим с него".

В отговор на въпрос за каква работа точно е наета компанията "I.J.International Inc.", министър Калфин отвръща: "Това, от което имаме допълнително нужда, е към всички усилия, които полага и правителството, неправителственият сектор и всички, които са ангажирани с европейската интеграция, в тези последни месеци до края на годината действително моята цел е всички усилия, които можем да мобилизираме - да мобилизираме, за да изградим представа за тези промени, които стават в България през последните месеци." Той също отказа да посочи точната сума, която компанията ще получи, и не прецизира дали става дума за 200-те хиляди лева, за които преди около месец се чу, че Външно ще даде на лобисти за ЕС.

Че имаме нужда от помощ за приемането ни в ЕС е ясно като бял ден, макар че най-належащо е не да си лъскаме имиджа и да убеждаваме колко е хубаво да ни приемат час по-скоро, а властта да се стегне и да внесе ред в къщичката ни.

В лобизма няма нищо лошо и всъщност подготовката ни за членство в ЕС трябва да включва и готовност да ангажираме авторитетни групи в полза на различни каузи. И противници, и привърженици на тази дейност признават, че без нея почти нищо не се случва в евроинституциите. Едно от нещата, за които унгарците започват да се готвят специално в навечерието на ефективното си членство в ЕС, е как се лобира в евроинституциите. Специален курс за това организира Американската търговска камара в Будапеща, която води представители на частния бизнес и неправителствения сектор в Брюксел, за да се запознаят с представители на различните структури в Еврокомисията, в Европарламента и в неправителствения сектор, както и с лобистки организации.В Брюксел има официално регистрирани близо 15 000 лобисти,които действат в евроинституциите и съдействат за приемането или отхвърлянето на определени правила или политики.

Разразилият се неотдавна скандал в САЩ с Джак Абрамоф отново постави на дневен ред въпроса за регламентирането на дейността на лобистите в Европа, където за разлика от САЩ никой не упражнява строг контрол. "Ако вземем мерки отрано, може и да избегнем това, което в момента се случва в САЩ", заяви в началото на годината пред "Файненшъл таймс" говорител на еврокомисаря по борба с корупцията Сиим Калас. Той и екипът му вече обсъждат система за контрол, която е вдъхновена от тази в САЩ и която предвижда лобистките организации, групите за натиск и компаниите по публични комуникации и връзки с обществеността да се вписват в централен регистър и да докладват колко пари и от кого получават.

Гилдията съответно негодува и призовава еврочиновниците първо да стегнат своите редици, преди да се опитват да регулират лобисткия сектор, който се управлява по свои вътрешни правила и етичен кодекс. Еврокомисарят Калас обаче контрира, че сега съществуващите регистри са на самите лобистки организации, те са неофициални и не предоставят нужната информация за това кой, срещу какви суми ги наема и за какво.

България не е първата страна, която ползва услугите на лобисти във връзка с членството си в ЕС. Чехия и Полша наемат авторитетни политици и експерти, но още при старта на преговорите си за членство, а не на финала като нас. Но те прибягват до помощта на лобистите, за да водят по-леко и уверено преговорите за присъединяване. При нас целта очевидно е друга - все пак преговорите приключиха преди 2 г., но каква е точно - за жалост още не сме узрели да научим.

Чехите наемат Хенинг Кристоферсен, бивш еврокомисар и бивш министър на външните работи и на финансите на Дания, който работи официално като лобист в Брюксел. През 1997 г. пред "Интернешънъл хералд трибюн" Кристоферсен уточнява, че всъщност не е точно да се каже, че лобира за чехите. "Говоря с различни хора в Брюксел, ако искам да изясня някои неща за себе си. Аз не преговарям от името на чехите, те го правят сами", казва той.

По същото време Полша е ползвала услугите на Алън Мейхю, бивш съветник в ЕК за Източна Европа. И двете страни заплащат на лобистите с пари от фондове за чуждестранна помощ, отпускани от Западна Европа.България е ползвала услугите на Шимон Шевес като лобист през 2003 г.,когато той все още обжалва присъдата си в Израел за измама и нарушаване на доверието. Това става ясно от доклад на министъра на правосъдието на САЩ до Конгреса по Закона за регистриране на чуждестранните агенти, който задължава компаниите по публични комуникации, които представляват чужденци, да се регистрират в министерство на правосъдието. В справката, предоставена от министъра в Конгреса, е отбелязана компанията Rabin, Sheves, Lipkin-Shahak & Birger, LLC, известна и с абревиатурата си RSLB. В нея Шевес е в борда на директорите заедно с бившия министър и шеф на Генщаба на Израел Амнон Липкин-Шахак и с Ювал Рабин, син на убития през 1995 г. израелски премиер Ицхак Рабин, чийто шеф на кабинета е бил Шевес. Компанията е със седалище във Вашингтон и обявява пред Министерство на правосъдието на САЩ, че е била наета от българското Министерство на финансите да организира и насрочи срещи с членове на Конгреса и представители на американската администрация за обсъждане на общи финансови отношения, инвестиции и инициативи за контрол върху тероризма. Договорът на лобистката фирма бил за 6 месеца, изтекъл на 31 октомври 2003 г., за сума от 44 000 долара.

През 2004 г. израелският в."Аарец" пише,че Шевес бил нает от българското министерство на финансите да преговаря за иракския дълг. От пресцентъра на Министерството на финансите заявиха тогава, че няма следи от подписан официален договор с Шевес. Самият Милен Велчев коментира тези дни, че никога не е чувал за фирмата "Ай Джи Интернешънъл". Той не уточни дали е имал контакти с друга фирма на Шевес - например "RSLB Partners". Велчев също така каза, че не може да коментира действията, предприети за връщането на външния дълг от Ирак през 2004 г., защото това би попречило за по-доброто му реализиране.

Самият Шевес заявява през 2004 г. пред сръбското списание "Блиц", че успял да привлече България като клиент, защото "работи като политически консултант на няколко политически субекта" в страната.
Снимка: "Сега"
Говорителят Димитър Цанчев заяви, че Външно министерство ще поиска свидетелство за съдимост от Шимон Шевес. Лобистът е представил декларация, че няма влязла в сила присъда.

Факсимиле от откъс от доклада, внесен от министъра на правосъдието на САЩ в Конгреса със справката, която сочи, че лобистката компания, в чиято управа е Шимон Шевес, е била наета за 6 месеца до края на октомври 2003 г. от българското Министерство на финансите.

12
2219
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
22 Март 2006 20:55
"При нас целта очевидно е друга - все пак преговорите приключиха преди 2 г., но каква е точно - за жалост още не сме узрели да научим."
Целта е ясна - ще лобира не пред ЕС, а пред нас и ще ни убеждава колко добре нашите политици са защитили правата ни пред ЕС.
22 Март 2006 22:17
Съмнявам се, че правителството изведнъж си е развалило ориенталските подкупни навици и се е вслушало в гласа на медиите. По-вероятно се стреснали от оценките на Брюксел за гафа с Констиционните промени. Стъпиха ли ви на вратлето, а ?
22 Март 2006 22:52
Тоя Шабес мяза на сериозен йодей. Дали да не му дадем още толкоз пара да ни вкара направо в САЩ?
22 Март 2006 22:59
мдааа Кракатау направо 4е ни пишат към Аляска и 4е копаме, копаме, копаме, докато ни доиде акъля
23 Март 2006 00:02
Направо съм изумен! Ако някой в това правителство сериозно смята че ЕС ще ни приеме без да има нужда от нас - заслужаваме си дереджето щом търпим такива игноранти във властта. А ако знаят че ЕС има нужда от нас - пак си заслужаваме дереджето щом ги търпим да харчат бюджетни пари за безсмислено лобиране (безсмислено доколкото се абстрахираме от комисионните)!
23 Март 2006 07:49
Кракатау, този не мяза, а си е истински юдей. Но в САЩ не приемат охотно всички юдеи, особено тези, които са съдени в Израел. Но ние ги приемаме и дори наемаме. Така беше и с Майкъл Чорни, и с Максуел, и с други интернационални другари по етническо-комунистическа ориентация.
23 Март 2006 10:13
Искам да чуя кой препоръча този юнак - паси или кунева ... 'щото сме чували как се печелят конкурси "без цени" ...
23 Март 2006 10:32
Може пък оф6орките да са най добри в PR-а...Не знам
23 Март 2006 16:22
Ама защо все на такива попадаме? Ми т, ва хич не е случайно! Чехите и поляците избрали все известни хора в Европа, бивши политици и министри, дето всички ги знаят и не се нуждаят от проучване... А наш, те - конкурс...щото било най-честно и обективно... Ми видяхме колко е честно и обективно - Гад Зееви, Химко-Враца, Вива Венчърс, Дейвид Варод и... а, бе да ви го ...
23 Март 2006 16:32
ра с ра и с ра и с ра ел
23 Март 2006 16:39
българското правителство изгражда чиста и свята република на българи роми евреи арменци и турци като европеиска база за инвазия в самата европа щото нищо не ни задържа в българия
24 Март 2006 00:49
“Монитор” настоява Външно министерство да покаже договора с “Ай Дж. Интернешънъл Инк.”
1, 3 млн. лв. за лобиста Шевес

Говорителят на МВнР твърди, че сумата ще бъде определена след изпълнението
В."МОНИТОР"-24.03.2006
Не 200 000 лева, а 676 000 евро или 1 322 141 лв. по курса на БНБ ще получи от българското външно министерство фирмата "Ай Дж. Интернешънъл Инк.", за да лобира за членството на страната ни в ЕС, научи "Монитор" от неофициални източници. Парите са разпределени така - 260 000 евро аванс и осем месечни вноски от по 52 000 евро, платими от март до октомври. Договорът е подписан от външния министър Ивайло Калфин още на 13 март. Сумата в него не се съобщава публично...
.........................................
ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ТУК:
Натиснете тук

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД