:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 424,013,374
Активни 111
Страници 16,832
За един ден 1,302,066

Гражданите влизат в час

Родителите вече вземат в свои ръце проблемите на училището - дай боже, все повече хора, тръгвайки от личния си интерес, да открият не-андрешковската солидарност
Българското училище е едно много широко отворено общество. Оказва се не само, че учениците масово ги няма в клас, но и учителите честичко не влизат в час. Според огласената онзи ден проверка на просветното министерство педагозите са навъртели 400 000 отсъствия за първия срок. Т.е. за 90 дни всеки учител в страната не е бил на работа 5 дни - къде реално, къде фиктивно в болнични, къде дори без всякакво формално оправдание.

А иначе оправдания за това състояние на нещата много. При днешния зверилник, наречен училище, когато учителят трябва сам да си събира учениците по кафенетата, да дебне дали не си правят орална любов в час или не се стрелят с газови пистолети, той рискува или да го залеят с нафта, или да му счупят ръката (все примери само от вчерашните вестници), или в най-добрия случай да побелее преждевременно. И то за около 300 лв. заплата (е, средната вече скочи с 10 лв. от януари). Щом ученикът може да си извади фалшив болничен за 2 лв., защо да не може и учителят? Пък и нали болничните се плащат на 80% от надницата. За 5 работни дни на месец болнични заплатата от 300 лв. пада само с около 15. Но пък преподавателят си ги избива с билетчетата и кафетата, които спестява от стоенето вкъщи. А може и в това време да "чука частно".

МОН също си има не едно и две оправдания. То не може да следи за достоверността на болничните. Регионалните просветни инспекторати пък не държат изкъсо директорите дали допускат прекалено много невзети от учители часове. Не могат и да контролират учениците защо имат толкова много извинени отсъствия, понеже законът не слага ограничения. Директорите пък често не могат да намерят заместници на отсъстващите учители по ред вече описвани причини. Общините пък уж в масовия случай са собствениците на училищата, но реално имат власт само над сградите, не и над случващото се в тях. Родителите също имат много оправдания, които също са общоизвестни.

На този дългогодишен институционално-родителски плач май вече му се види краят. Не друг, а асоциация "Родители" поиска проверката на учителските отсъствия и заяви желание родителите заедно с учителите, общините и дори ученици от горните класове да решават проблемите на училищата по места и да избират директорите. Просветният министър Вълчев също е петимен за децентрализация на управлението на училищата. Но и при най-добро желание и способности на министъра и хората във ведомството му, нещата едва ли ще мръднат и на йота, ако в просветното дело дейно не се включат едни от най-заинтересованите - родителите.

Цивилизованият свят отдавна е изнамерил как най-ефективно се решават проблемите. Първо, определяш какъв е личният ти интерес. После сам полагаш усилия за решаването му, което автоматично означава и съюзяване с хора с подобен интерес. И колкото повече напредваш в преследването му, толкова повече неговият хоризонт се разширява, разширява се и базата от съюзници и от врагове или партньори отсреща. Така твоят интерес от личностно-непосредствен става все по-стратегически и все по-общностен, а начините за постигането му все повече включват институционални решения. Това всъщност не е нищо друго освен функциониращо гражданско общество.

Ако продължим линията на родителското пробуждане (всъщност това далеч не е първата гражданска изява на асоциация "Родители"), би трябвало от възрастните да видим и други простички първи стъпки. Като например да не си предават андрешковски продупченото билетче в трамвая. Никак не е трудно всеки да открие за себе си простата логическа верига. 1. Моят интерес е билетът за транспорт да не поскъпва. 2. Колкото повече са гратисчиите, толкова е по-вероятно той да поскъпне. 3. Аз не съм гратисчия и не искам по принуда да стана такъв поради непосилна цена на пътуването. 4. Следователно, ако давам билета си или пътувам с чужд, увеличавам броя на гратисчиите и така сам съдействам за поскъпването му. Така от собствения интерес постепенно се надгражда и чувството за социалност, което може да замени криворазбраната солидарност срещу "анонимния" градски транспорт.

Подобна гражданска еволюция, започваща с "Моят интерес е...", може да бъде и единствената сериозна преграда срещу избуяващия напоследък популизъм. Когато хората сами се включат в решаването на проблемите и сами повървят по пътя на граждански натиск и сътрудничество с институциите, ще престанат да се надяват някой постоянно да ги оправя. Пътят нито е толкова страшен, нито толкова славен, може би и не толкова кратък, но пък за сметка на това - със сигурен изход.
23
2631
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
23
 Видими 
22 Март 2006 20:49
Този силогизъм драги Стойнев защо не го приложи към Топлофикация? 1. Аз не искам да ми е студено. 2. Ако комшията си махне радиаторите на мен ще ми е по-скъпо и по-студено. 3. Следователно ще го мотивирам да си плаща парното. Нищо, че му гълта 2/3 от заплатата.
Ей, такива умници най ми допадат!
23 Март 2006 02:46
Браво на ВЕСЕЛИН СТОЙНЕВ


Удря точно в сърцето на проблема. За съжаление, мога да кажа, че подобно гражданско самосъзнание е по-скоро изключение отколкото правило.

Все още има люде като горния "Братя Стругацки" дето хич, ама хич не зацепват за какво иде реч...
23 Март 2006 05:32
По същия принцип можем да изгоним комунисти, турци и лакеи от управлението, да спрем дедото да краде имоти и ред други неща......
23 Март 2006 07:23
1. Моят интерес е да живея добре, аз и семесйтвото ми.
2. Веднага си задавам въпроса: в коя държава се живее най-добре?
3. Вземам си виза и издухвам по най-бързия на4ин.
А вие тук се радвайте, 4е ви увели4или заплатат с 10 лева.
23 Март 2006 08:17
Българските учители са на едно ужасно слабо ниво, за съжаление. Според мен за тях трябва да се въведе задължителен психо тест, сериозно. Да оставим уроците настрана. Ако те просто не харесат някой ученик или го нарочат, че нещо не им е симпатичен - какъв е изходът? Единствено и само да се мести детето в друго училище. Няма по-злобно и отмъстително същество от учител. Единственият въпрос, който ме вълнува е, а това учебният процес едностранен процес ли е, няма ли и учителят отговорност? Пред кой носи той отговорност?
23 Март 2006 08:37
Абсолютно вярна статия.
Да се надяваме, че българите наистина ще започнат да осъзнават интересите си и да се борят за тях със законни средства.
Личният ми опит със съдебни бюрократи наскоро, които все ми навираха законите като причина да не си свършат работата, показа следното: когато сама седнах и прочетох някои закони, разбрах, че има начин да накарам тези мързелани и лъжкини да си свършат работата, и то без да ги заплашвам твърде много...
действах като гражданин, който знае правата си и не допуска да го баламосват[/red].

Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 09:20:44

23 Март 2006 08:53
Ние/гражданското общество/ май трябва да вземем в ръцете си всичко-парламент, правителство, съдебна система, вътрешна сигурност, здравеопазване и т.н.
23 Март 2006 08:58
Това е демокрацията- всичко в ръцете на обществото[/red].

Редактирано от - bot на 23/03/2006 г/ 09:20:32

23 Март 2006 09:12
Първо, определяш какъв е личният ти интерес. После сам полагаш усилия за решаването му

Напълно вярно Но трябва да можеш да видиш реално какъв ти е интересът и какви усилия може реално да доведат до решение. Ето например - в интерес на повечето работещи е да им се увеличат заплатите. Но ако си мислиш, че това зависи от едни чичковци там високо, които да щракнат с пръсти и да наредят на други лоши чичковци да ти увеличат заплатата, усилията ще са в грешна посока - да ходиш да протестираш и да вдигаш шумотевица.

_______________________
Перде на обикновено око се лекува лесно. Перде на третото - само с лоботомия.
23 Март 2006 09:54
Съгласна с Манрико.
Много е важно да осъзнаеш какъв ти е (дългосрочният) интерес и как можеш да го постигнеш.
....и да можеш да разгадаеш манипулациите, с помощта на които се стремят да ни държат в объркано и безсилно положение.
И да намериш начин да ги изобличиш и да им се противопоставиш
23 Март 2006 10:38
USA-2, наи добре се живее в папуа нова гвинеа
23 Март 2006 11:24
Откога 5 работни дни за година е толкова много, че се приема фалшиви болнични? Не виждате ли, че отново целта на мероприятието е настройване срещу учителите? И разни недоучени като Киркегор, дето не могъл да се справи с училището, да бълва срещу учителите, вместо да му е неудобно, че може би той е неспособен!
И за да не ме обвини някой в пристрастност не съм учител и нямам в семейството си учители.
23 Март 2006 11:34
То хубаво си пишеш, ама не ми стана ясно как неграмотния циганин ще контролира отсъствията на учителите, след като децата му първо не стъпват в училище, и второ-заети са да усвояват или най-древния занаят или са пратени на гурбет да крадат на полза джобу...аман от простотии...
23 Март 2006 11:40
USA-2 заминавай за "обетованата земя", както наричаше САЩ едно гнуснаво създанийце, случайно вихрите на шибаната демокрация изхвърлили високо и натресли го на министерски стол.Отевай в страната на адвокатите и умниците, които работят по 60 часа на седмица, возят се на нови лукс автомобили и т.н., в страната на масовото клошарство, в страната на масовия бандитизъм, в страната на мечтите (във филма на Карбовски - продавачката на хамбургери, която като се пенсионира ще отиде да види океана и т.н.).Върви и не ми разправяй за идиотската страна с най-идиотския държавен глава.
23 Март 2006 11:53
Кгато си вън от проблемите не е коректно да ги коментираш! Това се отнася преди всичко до автора на статията.
Пример първи: родителите поемат в свои ръце училищните проблеми. Това изобщо не е вярно, макар че е добре да е така. Докато детето ми учеше 5 години в средно училище, за всичките 5 години на родителските срещи присъстваха едни и същи 5 - 6 родителя. Така и не успях да опозная другите. Изглежда за болшинството българи е достатъчно, че са се самовъзпроизвели и толкоз.
Пример втори: Сега другото ми дете е в средно училище. Мислите, че е по - различно с родителите. За съжаление не е.
Пример трети: Имам познати учители. Тези хора са достойни за съжаление, макар че не смея да твърдя, че сред тях няма кръшкачи. Учениците масово не ходят на училище. Как би могъл учителят да ги накара да ходят? Той е безгласна буква, ето че и министърът прави всичко възможно да срине и без това сринатия авторитет на учителя.
Пример четвърти: Учителят не смее да втвърди позицията си спрямо нередовните ученици. Защо? Защото ще го набият в тъмна доба, ще напердашат децата му, а може и по - лошо да им се случи, ще спукат гумите на колата му, а комплект гуми е повече от заплатата му, ще залеят вратата му с л..на и т. н.
Примери много, само нека сложим ръка на сърцето си и да погледнем с прави очи.
23 Март 2006 13:40
Стойнев пак се опитва да разсъждава и отново резултатът е плачевен.
23 Март 2006 14:12
Авторът на статията е абсолютно некомпетентен, възприел е една разпространена , но напълно невярна позиция, която е просто митолигема и има своите корени в страха, който изглежда всички са брали , да речем , в час по математика.Познавам нещата отвътре, защото бях учител известно време.Това е изключително трудна , изтощаваща и неблагодарна професия. И не се свиква , само се изхабяваш все повече.Отгоре на всичко е нископлатена, сега работата ми е много по-приятна и многократно по-платена.
Първо:това не са децата от миналото, това са децата на демокрацията с всички проблеми, прозтичащи от това-агресия- поради всеобща безнаказаност, обида- бедни са , семействата им са разрушени, дори при липса на развод-често бащата е безработен и е само още едно употребяващо големи количества алкохол бреме, нямат устойчива ценностна система или учителят абсолютно отсъства от нея-не е бизнесмен, а едва свързващ двата края човек.Знае много, ама само не знае защо го знае- това е тяхната гледна точка.
Много често мишена за емоционално разтоварване е именно учителят , защото е лесна жертва, не е мутра , не и мъж обикновено.Замеряли са ме с бурми , лепили са ми кабарче на стола, псували са ме много пъти, веднъж един извади пистолет и почна да го размахва, много му беше смешно , че се уплаших, пистолетът бил фалшив и за майтап почна да се люлее на прозореца , стаята беше на 4 етаж и ...Мога да напиша роман, но да не доскучавам повече.

23 Март 2006 14:48
Статията бива, но е много обща.
Въобще образованието, ни отдавна е стигнало дъното, а сега продължава да дълбае.
23 Март 2006 15:17
, наивничко и отнесенко....като поглед на девица от пансион за благородни такива
23 Март 2006 15:21
На 90% от родителите не им пука за възпитанието на децата им.
Прехвърлят това дело на улицата и учителите. гледат да го разкарат от къщи да не се пречка.

Ако съм учител с 300 лв заплата ще ли да ми се разправя с идиотчетата и мутантите. Не. Обществото иска да натовари магарето учител, но забравя за морковите.

Така че малоумниците, на които учителите са им виновни - бихте ли дали още 20% от заплата си за обучение и възпитание на малкото си уродче?

така че даскалите да станат с кметска заплата поне? Не! ами тогава си го възпитавайте сами. не го пускайте вечер да ходи по индиго. не му давайте джобни за алкохол и цигари. Ама ви бие- ами удряйте и вие. наистина даскалите са пълни идиоти за 100 евро/ месец да се занимават с това дето го виждам по улиците.
23 Март 2006 15:26
При положение, че учителите са всеки ден с деца, някои от които са болни е нормално и те да се разболяват
23 Март 2006 15:49
Ако родителите си изпълняват съвестно задълженията, то няма да се налага да контролират учителите. Ако сте гледали френски филми и ако всички родители като тях, може да има някаква полза от това начинание.
Не виждам скоро да се променят нещата в училище. Новата реформа е за 4 кл, ако приемем, че ще завършват основното си образование в 7 кл, значи след 3 г може нещо да се помръдне.
Много съжалявам, че го казвам, но по времето на социализма не можеше да отсъстваш, без да си намериш заместник. Сега всичко е въпрос на съвест, но наблюденията ми са, че учителите ходят повече болни на училище, отколкото да си вземат болнични. Просто учителите, които си вземат безпричинно болнични са еденици.
23 Март 2006 16:16
Малко повърхностно и наивно( в стил "дайте да дадем", ама все пак авторът се опитва да предложи някакво решение на проблема.
За съжаление отдолу с редки изключения се надигна вой - "Не става!Тъпо е защото няма да стане.Авторът не разбира , затова няма да стане. Учителите са боклуци, затова няма да стане. Децата са боклуци, затова няма да стане. Родителите са боклуци, затова няма да стане. и т.н.".
Засега са ни спестени следните причини, поради които няма да стане: международното положение, Ал - Кайда, юдомасоните, ЦРУ, КГБ, Буш, Путин, Царот, Костов, Седефчов и прочие.
Само един форумец даде алтернативно решение, като обяви на всеослушание, че лично той е натресъл проблема (децата си) на американските учители, те да се оправят с него. Засега няма данни , доколко успешно се справят те с проблема и дали си взимат извънредни болнични.

Аз тъй като не виждам по-добро решение от това, родителите активно да се интересуват какво става в училище се присъединявам към мнението на автора.
А на критиците ще пожелая да предложат брилянтно решение, което да реши проблемите отведнъж, напук на всички споменати причини, поради които споеред тях това няма да стане.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД