:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,222,214
Активни 142
Страници 9,227
За един ден 1,302,066
РЕФЛЕКСИЯ

Присъединяване sans changement

Снимка: Велислав Николов
Вероятно защото външната ни политика се олицетворява и от един многоуважаван доктор по математическа логика, след референдумите във Франция и Холандия все по-често се сещам за примера, с който се онагледяват ограниченията на елементарната индукция. Това е примерът за изненаданата кокошка: тя щеше да е по-предпазлива в обобщенията, ако по-често си представяше, че след като триста сутрини стопанката й дава зрънца, някой ден ще дойде и стопанинът. С нож в ръка.

Е, след референдумите ножът блесна за миг над здравата нишка, която съединява служебния еврооптимизъм с масовата вяра, че свободата е хитрост да ходим там, където много-много не ни искат такива, каквито сме. Точно в този миг стопанинът в лицето на националния суверенитет показа част - малка част - от превъзходството си над поредния наднационален проект. Засега само два пъти, но достатъчно рязко, за да превърне уж окончателно решения въпрос впаническото учудване на изненаданата кокошка у нас -а сега накъде? Накъде, когато очакваните зрънца започват да зависят не толкова от някакви важни наблюдатели, а от стихийни волеизлияния на нации и сръчно използващи ги политици? Накъде, когато се размърдват защитните рефлекси на националните държави, превръщащи ги и през ХХI век във въплъщение на народния дух и нравствената идея, както патетично твърдеше Хегел през ХIХ?

Както се знае, експертите, пък било и най-европейските, винаги могат да бъдат омаяни, подкупени, изпързаляни с Потьомкински села, комисиони от сделки и сръчно съставени отчети. Не е така с нациите; поне не за дълго, ако имат държава. Колкото и да бъдат убеждавани в светлите идеали на солидарността и алтруизма, стигнат ли до един предел на опасни заблуди за съществуването си,те възстановяват жизнения егоизъм,който им осигурява исторически предимства дори с цената на престъпления. Тогава започват да се взират най-вече в себе си и наистина се плашат от полски водопроводчици, литовски фаянсаджии, български сводници и румънски джебчии, които разстройват представите им за ред и приличие. И никой Хабермас не може да ги убеди, че водопроводчикът, фаянсаджията, сводникът и джебчията само случайно са поляк, литовец, българин или румънец, стремящи се всъщност вкупом - и с Хасан от дюнера подир тях - към наднационална и надрелигиозна идентичност. И никоя Цимервалдска конференция не може да спре националната екзалтация на пролетариата. И никой Страсбургски съд не може да ги съди, че системно дискриминират хора поради етническия им произход и гражданско състояние. Защото нацията е последната историческа общност, в която има смисъл солидарността. Отвъд нея започват вегетарианските утопии за взаимната любов между кокошки и стопанин.

Разбира се, полезно и възпитателно е, че днес сякаш случайно ни се напомня това. Веднъж е полезно, защото снижава прага на заблудите - да речем, от петстотин през четиридесет и пет до петнадесет години. Втори път е възпитателно с оглед на един още по-сериозен въпрос от този за посоката, в която се движи нацията. Това е въпросът за същността й.

Постави ли се той, ще се види колко кокоши се реагира на поредното сътресение. Реагира се спокойно,без въображение и без риск в монотонния речитатив,с който се съобщава най-важното в бюлетина за нивото на река Дунав през мудния летен период - sans changement, без изменения.

Посоката - защото била вярна - остава. Нещо повече, обещава се референдум за същата онази конституция, която беше отхвърлена и сигурно ще бъде отхвърляна. Ние обаче, знаем се, ще я разучим изтънко, ще й вдъхнем оптимизма на "нова" Европа с мъдростта на първите европейци. И за пореден път ще покажем, че пак държим правилния курс, посочен от другиго - от векове и за векове, както се казваше някога по друг повод, но със същата историческа решителност. Но това са PR-ефектите на въпроса за посоката.

Въпросът за същността е по-различен и рядко бива поставян при толкова много външни ориентири. Той има преди всичко вътрешна насоченост - пътят на една нация нанякъде винаги е път към нея си. Затова истинският въпрос на сериозното национално самозапитване не би бил този за поредния проект на чужда конституция, а законституцията на собствения ни живот -какво да направим за себе си, за да сме действително такива, каквато искаме да бъдем?

Стане ли този въпрос най-важен, по-малко ще се страхуваме, че друг ще определя нашето бъдеще; по-малко ще треперим пред перспективата на отлагането, защото можем да го направим и сами, признавайки неподготвеността си. Естествено, никой няма да ни каже браво. Но тогава ще има по-малко основания да се употребяват идиомите за хитреците от Долния Дунав, чиято столица имала някакво интересно име - то ли София, то ли Букурещ. В известен смисъл това е по-важно от каквото и да е присъединяване sans changement.
128
1464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
128
 Видими 
04 Юни 2005 00:33
Господин Денков, добре че не разбираме какво си говорият на запад иначе ще бъдеме направо шокирани... В Люксембург и най-обикновенита хора са направо променени, станали са съвсем различни след това което се случи в последните няколко дена! Задачата ни е свръх тежка, да не кажа невъзможна! Особенно в частта - Земеделие! Голямият ни шанс е, че не разбираме добре нито френския, нито англииския, имаче цялото царско войнство щеше да бъде издухано като миналогодишна шума...
04 Юни 2005 01:42
Интересни разсъждения.. Нациите като мафии - като се замисли човек, няма особена разлика. Но важният въпрос всъщност е: Какво пречи на бедните хора (групи, държави) да бъдат почтени? Изглежда "бедни" не е решаващият фактор, защото има бедни хора които живеят скромно в чистота, както има богати говеда заринати в кич и боклуци; има разбира се и обратното. Та ще стигнем май пак то възпитанието - като инвестиция, която поради глупост или нещо друго (но не бедност), не искаме или не можем да направим!
04 Юни 2005 02:39
Написано от хоризонта на жаба (Ницше). Егоизмът на западноевропейците всъщност е самоубийствен, протекционизмът в икономиката и социалната сигурност е = сепуку. Европейските лидери (френските) с безотговорната си и инфантилна антипазарна и антиамериканска реторика тласнаха Европа назад към състоянието й "без САЩ" - което беше = Хитлер, естествено - законно избран, следван по петите от сталиниста Телман, плюс самия Сталин от другата страна.
04 Юни 2005 05:29
Казвах ви аз - и така сме си добре. Който има пари пътува по цял свят (визи само за Азербайджан и САЩ). Който още няма пари до 1-2 години ще си намери работа в някоя прогресивна БГ фирма или в новодошла западна фирма.
Какво му трябва повече на човек?
04 Юни 2005 06:17
А защо ли от хоризонта на бивола, се чува такова мълчание, чичо? Може би защото, зад опашката му става нещо кофти, за което не бива да се чуе. САЩ без Европа = ГУЛаг.
метафората е малко силна, но именно това се случва - политиката на ограничените човешки права доведе до създаване на мрежа от концлагери на три континента.
04 Юни 2005 06:29
За съжаление Европа без УСА , ще преживее наи-голямата си политическа и икономическа криза.А това ще донесе много негативи и за България. А с УСА въобще няма да може да се сравнява като , разбира се , предимството ще е в полза на УСА. Някои хора скачат "Долу УСА!" и "Само Европа!" .Но тази Европа в този си вид "Крещи " - "Долу България!".
04 Юни 2005 06:33
Очевидно Америка (барабар с американските либерали от форума) не може да се откаже от идеята да разглежда връзката САЩ-ЕС като "суверен-васал". Едностранният отказ от тази "релация" по време на и преди войната в Ирак и последвалото я разпадане на НАТО все още не може да бъде възприето и всеки самостоятелно действие се посреща на нож.
Добре би било американските либерали(и най-паче списуващите у форума на българския ежедневник СЕГА) да дочетат статията на Икономист, а не само да гледат картинките(снимка: натиснете тук) . Там е казано защо Европа е нужна на Америка.

Редактирано от - volog на 04/6/2005 г/ 15:57:34

04 Юни 2005 06:37
Волог, отговарям ти с думите на Алековия герой - санким, ако обичате.
04 Юни 2005 07:14
Еврпа си е Европа, САЩ са си САЩ. В Европа хората четат вестници, мислят и хич не обичат да ги лъжат и будалкат. Те не са овце като американците (барабар с новоамериканците), които лапат като шарани всяка идиотщина, която им пуснат еврейчетата и не възклицават "what a country" всеки път, когато погазят международното право. Картаген този път не трябва да погине, защото новият Рим дори пътища не строи.
04 Юни 2005 07:35
Статията събужда сериозни размисли, които за съжаление не са от чисто абстрактно естество. След като под диктовката на ЕС и САЩ разрушихме всичко ценно, което притежавахме ( морал, образование, наука, здравеопазване, почивно дело, индустрия, енергетика, селско стопанство, армия, вътрешен ред и сигурност ; по идеологически причини загубихме пазарите си ; прокудихме младата кръв на нацията и специалистите си...) срещу зрънцата , които ни подхвърляха и щедрите обещания, сега не ни остава нищо друго освен да разчитаме на чуждото благоговение, да чакаме и да се надяваме.
Не можеше и да се очаква друго след като повече от 15 години ни управляват майкопродавци, за които няма нищо свято освен личната изгода , а служенето на чужди интереси е издигнато във висша степен на добродетелност.
04 Юни 2005 07:56
Реагира се спокойно, без въображение и без риск в монотонния речитатив, с който се съобщава най-важното в бюлетина за нивото на река Дунав през мудния летен период - sans changement, без изменения.
Посоката - защото била вярна - оставал.

Ясно е какво е искал да каже авторът, но имам една малка забележка и внушение. Дунав тече в посока на изток, а не на запад и колкото по- на изток, толкова по пълноводна става. Посоката е идентична с тази на "пътя на коприната".
04 Юни 2005 07:57
Без изменения, ли? За някои в България, а те не са повече от 10 на сто по държавните ясли може да е така, но за останалите къде е светлото бъдеще. Нямало да има граници, свободно движение на стоки и "идеи", да ама не... Сега ще строим "реалното присъединяване", още 15 години, а после пак без изменеие...
04 Юни 2005 08:42
ЕС трябва да се поучи от външната политика на Индия и Китай - които разглеждат Америка като по-малкия (но претенциозен) партньор и изцяло се движат от интересите на народите си. Политиката на Чембърлейн веднъж се провали.

Редактирано от - volog на 04/6/2005 г/ 08:43:19

04 Юни 2005 10:58
Много добър анализ на ситуацията. Дано го прочетат некадърниците, дето имат наглостта да се наричат ПОЛИТИЧЕСКИ ТЕЛА. с тепегьозлък до никъде няма да стигнем, господа незнаещи и неможещи!!!!
04 Юни 2005 11:27
Пак ли доморасли коментари по същата тема? Вчера един форумец беше дал два линка с много интересни коментари на западната преса. Тукашните само хленчат като обидени деца.
С две думи - французите няма как да се оградят икономически с китайска стена срещу китайската икономика. Те, пък и германците все още не са разбрали за какво става дума. Дотолкова антиамериканизмът ги е заслепил, че отричайки тотално либералния "англо-саксонски" модел пренебрегват икономическите реалности в променящия се свят. Тези хора не четат ли друго освен това, което пишат из техните вестници? Та като говорим как американците, видите ли, приемали всичко, което им се каже за чиста монета, какво да кажем за французите? Не са ли и те манипулирани до степен, че да не осъзнават необходимостта от реформи? Май че тъй излиза. А примерът е налице - нито в една от страните, в които разрешиха на новите граждани да работят не се забелязва такова огромно нашествие и "ограбване" на социалните фондове. Напротив - легализирането на работната ръка дава възможност за контрол и предотвратява подбиването на цената на труда. Чуждият работник е защитен и има избор. Само ако е нелегален, тогава е готов да работи за жълти стотинки.
Ирландците са си направили сметка, че през следващите няколко години ще им трябват специалисти в различни области и още от сега мислят как да ги привлекат, тъй като отчитат, че трябва да се конкурират с другите европейски страни. Никой даже и не си помисля да затвори трудовия пазар.
На французите явно им предстои скоро да ручат жабета. Ще поживеем, ще видим...
04 Юни 2005 11:46
Cruella, французите малко по малко вече хапват жабета. Например Алкател след като стана неконкурентна на пазара на мобилни телефони, първо продаде малка част на китайската TCL, след това по-голяма част, в момента вече ЦЯЛОТО производство на мобилни телефони е изнесено в Китай. Това е примерче от областите, които ме интересуват, сигурно има и в други сфери на икономиката.
04 Юни 2005 12:04
Manrico, а IBM продадоха производството си на компютри на китайска фирма, защото станаха неконкурентноспособни.И голяма част от амер. фирми са изнесли производството си в Китай. А на АЛКАТЕЛ производството на мобилни телефони никога не е било основна дейност, порови се в Нета ще разбереш с какво се занимават. Така че подобни аргументи са нелепи.
04 Юни 2005 12:09
zoroaster, IBM продадоха на LENOVO производството на ПЕРСОНАЛНИ компютри.
04 Юни 2005 12:12
Да се говори за либерална икономика в САЩ е смешно те водят протекционистична политика в доста сфери като земеделие и военни технологии, да не говорим за това че регулират цената на петрола и дават непазарни предимства на собствените си в фирми в чужбина чрез политически натиск. Така, че те не са по-либерални, просто са по-силни в момента и протекционизмът им е по-успешен.Да не забравяме въведените от Буш мита за стоманата за подпомагане на собственото производство, и за отказа спазват протоколът от Киотот за вредните емисии газове защото щял да навреди на икономиката им.
04 Юни 2005 12:26
В този коментар има едно ценно мнение (като казвам ценно, имам предвид че е по-ценно от самата статия, която го е предизвкала) - това на чичо фичо. Европейския съюз наистина е силно бюрократична система със социалдемократическа, т.е., лоша икономика. Виж провала на т.н. Лисабонска стратегия (опит за две петилетки(!) да се настигне и изпревари Америка). Европа няма бъдеще ако не плюе решително на социалдемокрацията. За съжаление не виждам как ще стане това с такова оядено и свикнало друг да се грижи за него население.
04 Юни 2005 12:27
за автора! Изводите са очевидни дори и за заслепените
04 Юни 2005 12:33
Чудесен анализ, поднесен в подходящата съботна форма
04 Юни 2005 12:55
Уф, тоя спор кой е по-по-най икономически от Америка и Европа взе да става банален в ранната си младост, а за после не ми се мисли...

А какво би била американската индустрия без военната им машина, която е един от основните инвеститори в американската икономика??? Този износ на войни и демокрация направо си мирише на активен протекционизъм...

Лично мен не ме интересува кой как е икономически, на мен Европа си ми харесва душевно и психически, че и България (предимно физически).
Не всичко е пари на този свят, казва също и Фичо в една от личните си теми.

А жабарковците от Рено не купиха ли почти фалиралия Нисан и не го ли направиха една от най-здравите фирми не само в Хапония? А Боингите защо ще сезира СТО (или ДВЕСТА) във вреда на Еърбъс? Субсидирали били... Ами и те да субсидират.

04 Юни 2005 13:04
зороастър,


Администрацията на Клинтън беше подписала протокола на първо четене, нали. Жалко... Тая работа много прилича на самолет пред разбиване - ние в туристическата класа гледаме, че от кенефите излиза дим, обаче ония бушмени от първа си въобразяват, че това са само приветствените димни сигнали на радостните туземци...
04 Юни 2005 13:21
Изкефи ме пресупозицията за външния министър - спец по матлогика.
А за изненаданата кокошка - във форумното пространство е по-разпространен образът на изненаданата крава, може би защото изненадата й не е чак толкова фатална, колкото е за кокошката.
За нас, българите, обаче, и двата вида изненада си имат място в бъдещето.
04 Юни 2005 14:29
В България преобладават силно комплексираните политици и журналисти,
хора с провинциално, да не кажа селско мислене. България и най–вече българина /тук изключвам ЦИГАНИТЕ/ не стоят по нищо на по долно стъпало от която и да е европейска държава. На България и трябва само правната политическа и икономическа рамка на Европа за да тръгне бързо напред. Това разбира се не е желателно за по голямата част от политическите проститутки и най вече на тези от БСП(бкп) и ДСП(мафия) и с ред сълзи и ред сополи те всъщност развяват мръсни парцали и плашат Европа. На нас не ни трябват земеделски субсидии, по важно и полезно за нас е да се махнат въобще земеделските субсидии в Европа и в САЩ– тогава ние ще бъдем конкурентни. Не ни давайте субсидии, но махнете вашите – това трябва да е лозунгът ни, а не да плачем като миризливи, безобразно размножаващи се ЦИГАНИ с канче пред Европа.
04 Юни 2005 15:13
Това с кокошката е притча на Ошо.
С нея той ебава славно науката със самонадеяността и чрез опитите, ен на брой, повтарящи се, да установява закони и закономерности на фона на огромната и непознаваема вселена.
Едно пиле било роден изследовател. Не било обикновено пиле, различно било. Един ден при изгрев слънце към него се приближила огромна сянка, навела се, пуснала нещо и си отишла. Пилето потреперило, потреперило, но нали било учен, излязло да види какво е оставила сянката. И, о, чудо-имало зрънца!
Накълвало се пилето до насита, напълнило коремчето.
На другият ден ситуацията се повторила, пилето като истински учен хукнало да си достави бележник и молив и започнало редовно да си води записки. Радвало се, че може би е открило нов закон.
Наблюдавало, кълвяло зрънцата и прилежно си водило записки. Тефтерът набъбнал, решило пилето, че повтаряемостта е научен факт и решило да изчака само още един ден, да затвърди опитите и да изведе новия закон, който може би щял да му донесе нобеловата пилешка награда.
На другия ден огромната сянка се приближила както обикновено, протегнала ръка към пилето, повдигнала го и му откъснала главата...

А иначе статията е много точна, саркастична и много си я бива.
04 Юни 2005 15:15
ъхъ
Всъщност по-важният акцент в статията е разбира се НАЦИОНАЛИЗМЪТ, който е здравословен, да почерпим от чуждия опит, дами и господа.
04 Юни 2005 15:24
ъхъ
пак
Фичко седи, седи, па току притича в родната хралупка
Альоу, форумците, статията е за Европата, що пак му се вързахте на праисторическите номера, статията изобщо не засяга САЩ ни в кривото гърло, ни в задните части.
Защо му се подавате толку на провокациите да плещи само за Хамерика да си чеше крастата.
04 Юни 2005 15:29
След като щатите са най-големият потребител на световните ресурси, с какво толкова доминират в света като производител на блага и ценности (моля да не се вземат предвид идеологическите им ценности и бомбите) - хладилници ли, джиесеми ли, коли ли, стомани ли, кораби ли? Само като им гледаш претенциите светът трябваше да е залят с американски стоки. Къде по дяволите дяват всичкото това, което поглъщат?
04 Юни 2005 15:50
Целта на еволюцията е била създаване на човека.
Целта на човека е създаване на хамериканците-е вижте ги, те най-късно са се пръкнали на планетата.
А целта на хамериканците е ...да изедат и да изсерат света.
Значи това е и целта на еволюцията.
Ади стига с тия фичофщини, статията си я бива по много параграфи, има много тънки и дебели моменти и е хубаво да се дискутира по нея, а не по тезите на оная латерна.
04 Юни 2005 16:51
... па я си мислех, че е "шон-жо-нещо-си" ... простотия селска
04 Юни 2005 18:34
Бай Иван
[Златен]
от Virgin Islands (Unit
В България преобладават силно комплексираните политици и журналисти,
хора с провинциално
, да не кажа селско мислене. ...На България и трябва само правната политическа и икономическа рамка на Европа за да тръгне бързо напред. Това разбира се не е желателно за по голямата част от политическите проститутки и най вече на тези от БСП(бкп) и ДСП(мафия) и с ред сълзи и ред сополи те всъщност развяват мръсни парцали и плашат Европа. На нас не ни трябват земеделски субсидии, по важно и полезно за нас е да се махнат въобще земеделските субсидии в Европа и в САЩ– тогава ние ще бъдем конкурентни....

Препостнах изказването на Бай Иван, за да се разбере по-ясно, кои са "изненаданите кокошки" у нас.
- Това са същите тия кокошки, които преди 1-2 години още ни обясняваха, че България никога няма да я приемат в НАТО, защото била спазарена на Ялта/Малта да бъде во веки веков в чуждата, а не в българската зона на влияние.
- Същите кокошки, които цитираха с кеф прогнозата на една изкуфяла австрийска професорка по экономикс, че Румъния ша стигне Европа след 500 години, а България, като "по-изостанала" - след 600 години, демек хич не се надайте.
И сага, след първия провал на европейската бюрокрация, наще "изненадани кокошки" ша са изпотрепат да се надпревярат да ни убеждават, че България се била провалила.

- Най-авторитетните политици на "най-големият противник за приемането на България в ЕС???!!!", вкл. на дясната германска опозиция от ХДС, която скоро ша вземе властта, веднага излязоха с декларации, че стоят твръдо зад България и за нейното приемане по най-бързия начин в ЕС.
- Най-десният от десните в Германия, баварецът Щойбер от ХСС в писмото си и неговите представители при награждаватено в Кобург дадоха ясно да се разбере, каква ша им е политиката, въпреки лафовете за пред избирателите.
- Шрьодер, който с неговите социалисти напуска за дълго властта в Германия, води дълъг разговор Цара по телефона, не само да го поздрави за почетното гражданство, а и да го увери в твърдата си подкрепа за България.
- Комисарят по разширяването Оли Рен даде на 2 юни специална пресконференция, на която обяви, че "ЕС е съюз на отговорностите и поетите ангажименти" и че нищо друго не искат от нас, освен да си изпълним и ний нашите ангажименти.
"България и Румъния ще направят най-добрата услуга и на себе си, и на Европа, ако сторят всичко, за да изпълнят условията до последната буква. И да не дават основания и или оправдания на тези, които искат да спрат разширяването. Това е моето послание: Моля ви, изпълнете всички критерии и условия навреме!"

А хората на действието в България (а не на празните приказки) се готвят много усилено, но нема кой да пише за тях.
През март и април българската икономика изнесе по 1 млрд.долара стока на месец на международните пазари - абсолютен, исторически рекорд в българската външна търговия. За април увеличението е 1/3 спрямо лани.
Нема американци, нема китайци. Германците и 10% не могат да направат. Сите ги тургнахме в джоба. Те на тва грамотните му викат "голема конкурентноспособност" на международния пазар. Нещо повече, темповете на увеличение на износа станаха по-големи от тия на вноса и ша доде време да почне да се топи и отрицателното салдо.
Целото отрицателно салдо иде обаче от внос на машини и оборудване, т.е. индустрията се модернизира бръзо.
Само чуждите инвестиции, дето влезнаха лани в икономиката беха 3-3, 5 млрд.долара, а всичките - над 5 млр.долара
Германците връгат шапка, че има кой да им купува машините, защото изоставащите от нас народи в Европа, Америка и по света не могат си позволат тоя лукс.

Минала седмица беха в България 17 американски фирми от земеделието и хранителната индустрия, за да се огледат къде да си фърлят парите. Неколко глупави журналистки им зададоха неколко глупави въпроса от сорта "чий го дират тука" и "не сме ли много незначителни за тях". Американците "изненадаха кокошките", като им изнесоха урок по глобално, а не селско мислене:
- "България може да изнася месо за САЩ, защото българската месопреработвателна индустрия е еквивалентна на тази в САЩ (демек отговаря на всички критерии);
- "България има стратегическо географско положение, вътрешна стабилност, благоприятен бизнес-климат и е удобна като плацдарм и трамплин за американска експанзия в Централна Азия и Европа";
- "Няма никакво значение, че България е малка страна. Важното е, че България е динамичен и растящ пазар (за разлика от САЩ и ЕС)";
- "Американските фирми са културно различни и затова предпочитат да започнат бизнеса си в България и да я направят център на разширяването си, за да могат да растат бързо най-напред в България и след това в региона";
- "Не е вярно, че България е малък пазар, защото в радиус от 500 км около София, живеят над 60 млн. души"

Пита се тогава, от какво наще "кокошки" пак се идненадаха. Отговорът е прозд: Защото кокошката е синоним на глупостта и тя все още таи надежда, че ЕС-а ша й се размине.
Единственото, за което на кокошката ша й стигне акъла е, да чопне от "Структурните фондове" уж да модернизира кокошарника си, а после пак да си сере на воля, вкл. и по покрива му. Точно за това Партията на "изненаданите кокошки" така яко драпа за властта и ката ден плаши кокошия си електорат с нови и нови надвиснали "опасности" над кокошарника й.
На "кокошката" не й стига акъла, за да разбере, че Европейският съюз никога нема да спре България и Румъния, защото именно тия най-изостанали дръжави са не само най-големите ЕС-мераклии, но и от жизнена важност за него.
Точно тия, изостаналите, които искат да догонят напредналите, могат да бъдат мотора, който ша бута и тегли ЕС напред. Без тоя мотор ЕС наистина ша се разпадне със или без американска помощ.

И в Европа има "кокошки", както и у нас, но има и начетени хора, които знаят добре кога наистина се разпадна Римската империя. Тя се разпадна не защото "варварите я разрушиха", както пише във Фичовите енциклопедии. От 2-ри до 5 век, когато българите доброволно поеха функциите и организацията на военната защита на Рим, особени проблеми немаше. Когато през 5-ти век обаче българите отказаха вече да служат на Рим и започнаха да се консолидират, за да създадат собствена дръжава, Рим се разпадна.
Тая грешка втори път не требва да се допуска.

Има и по-пресни примери от историята на нова България след Освобождението. Кой създаде нова България, кои станаха най-големите български политици, пълководци, индустриалци, професори? Софийските кокони ли, дето разхождат по разписание кучетата на пикник, седат по кафенетата и оклюкарват орталъка?
Не, това беха изключително българе от провинцията, от малките градове и селата. Хора изостанали, но природно интелигентни и с неистово желание да догонат стандарта на "напредналите" гражданя, т.е. хора с потенциал за развитие, макар и да изглеждаха недодялани и парвенюта в очите на "европейските" кокони. Точно те избутаха и издръпаха България напред навремето.

Те такива функции е отредил Европейския съюз на "изостанала" България и само чека да се сетим да си направим устата. Даже трепери да се не откажем по препоръка на наще вечно "изненадващите се кокошки".

"Моля ви, ...", простена отчаяно на 2-ри юни Оли Рен, демек стига сте се назландисвали.
Нема ли най-после да ни стане неудобно от тия хора?
Редактирано от - другаря Тодар Живков на 04/6/2005 г/ 19:11:46

04 Юни 2005 19:00
Пак в тема за Европа се джавкате за САЩ. Що така, бе? Аз не съм фен на Америка, но може ли например да вдигне пръстче този, който в момента е без американски софтуер? Или с неамерикански процесор на компютъра си.

Редактирано от - Manrico на 04/6/2005 г/ 19:01:13

04 Юни 2005 21:03
Това за кокошката е добре
За другото ...
Пак е точно
Кокошарника!
04 Юни 2005 21:20
--ТОДАРЕ, другарю
омръзна ми да те хваля! . . .
04 Юни 2005 21:23
Не може, Manrico... Ама нали знаеш тези неща кога са изобретени (отг. преди 20 г., ако не знаеш)? Ако следиш публикации по темата, сигурно знаеш, че от доста време американците са наясно, че изпускат лидерството в технологиите и лежат на стари лаври. Така е като са се съсредоточили на военния и пропагадния бюджет, а не на научния, напр. Затова са и мразени сега, а не почитани както преди 20-30 г.
04 Юни 2005 21:51
Бае Тодаре, бачо Иване, слагам ви на десктопа веднага

04 Юни 2005 22:03
На един му била близка европеjската психика, на друг руската душевност, на трети китаиската упоритост и всички реват срещу тъпите американци! И на мен психиката на англичанина много ми прилича на психиката на кипъреца като с наквасят до козирката.

Истината е, че разделението не е по оста Америка срещу всички, а по-либералният модел на икономиката срещу останалите соцялни инженери. От едната страна са хора от Америка и Британската общност, които са видели с очите си, но също и хора в България прозрели ефективността и гъвкавостта на системата. От другата страна са инженери от цял свят обединени срещу Америката. Що, бе? Нали Великобритания ви е наи-пресният пример в Европа до какво води по-либерален модел? Какво, Китай ли искате за пример?

Просто като боб, нищо лошо за Германия или Франция - става въпрос как да накараме хората да работят повече и да се стрелят по-малко. Да имат повече възможности за икономически просперитет или повече възможности да сочат някого с пръст, че им е крив.

И наи-смешни са тези, които се опитват да убедят останалите, че системата била протекцйонистична, имперска, несправедлива или с двоини стандарти. Разбира се, че не е идеална системата, но поне засега показва най-добри резултати.
04 Юни 2005 22:04
jorion, по една случайност ИТ ми е занаят. Така че знам, че за добро или за лошо, истинският hi-tech в тази област все още е в американските фирми. Масовата продукция на хардуер, кодирането на парче в софтуера, съпорт центровете се изнасят успешно, но толкова. Малкото успешни неамерикански фирми като САП са изключения.
04 Юни 2005 22:13
Ех, другарю Живков, ако бяхте такъв и преди 50 години...
04 Юни 2005 22:46
Не е така с нациите; поне не за дълго, ако имат държава. Колкото и да бъдат убеждавани в светлите идеали на солидарността и алтруизма, стигнат ли до един предел на опасни заблуди за съществуването си,

те възстановяват жизнения егоизъм,

който им осигурява исторически предимства дори с цената на престъпления


Уау , да не би това да означава, че Денков е апологет на националния животоспасяващ егоизъм? Ще започна да го уважавам тоя човек! Но при едно условие, ако се покае публично за учебника си по философия
04 Юни 2005 23:42
Аз пък си мисля, с моя акъл, че техниката ще отстъпи на биологията. ~ И знаете ли кой е пръв в Европа (според мен) -- Ирландия!!
= Не на последно място с американска помощ и с БЪЛГАРСКИ учени.
Заинтересувахте ли се?? Я -я!
04 Юни 2005 23:44
volog, Zmeja,

Реакцията на французи и хиландци беше по същество про национална и антиглобалистка. Американските емигранти във Форума открито искат САЩ да господстват над целия свят свят. Това би им дало самочувствие, макар че много от тях всъщност вършат най-черна работа и в тамошното общество са никой. Острата им реакция срещу всякакви прояви на национално съзнание и достойнство показва избиване на комплекси и прикриване на носталгия по родината. Те ще почувстват отново че имат родина, ако целият свят стане една голяма колония на САЩ, в която те ще са господари. Всъщност идеологиите проповядвящи глобализъм, космополитизъм, пролетарски интернационализъм и др., насочени срещу националните държави имат едни и същи корени (сещате се какви).
*
Manriko, тук напълно се оля. Нито софтуерът, нито процесорите се правят в америка.
04 Юни 2005 23:45
Да, ама други НЕ мислят като теб!!!
Над 100 хиляди обратни - мъже и жени от цяла Италия, на грандиозен гей-парад
Ден на хомосексуалната национална гордост в Милано

Събитието стана повод за остър политически сблъсък
Милано Румен Михайлов Кореспондент на “Монитор”, Италия

Катедралата в Милано.
Над сто хиляди обратни - мъже и жени от цяла Италия, отбелязаха вчера в Милано деня на националната хомосексуална гордост. Начело на грандиозния гей-парад манифестираха двайсетина деца, рожби на лесбийски "семейства", родени "ин витро". Те ръкомахаха на зяпачите усмихнати до уши, натоварени на кичозно влакче, на което не липсваха студени напитки, сухи пасти и сандвичи.
Шествието, в което според полицията тази година участваха два пъти повече обратни отколкото през 2001 г., започна от централния площад "Република", премина пред катедралата на града и се "разля" в грандиозен митинг около общинската сграда за бракосъчетания. Там гейовете и лесбийките издигнаха лозунги за равноправие между хомосексуалните и хетеросексуалните двойки и настояха еднополовите сватби на Апенините да станат час скоро нещо нормално. Освен това те поискаха настойчиво да бъде анулиран закона за забрана на зачеването "ин витро" - въпрос, по който италианците са призвани да се произнесат следващия уикенд на всенародно допитване.
04 Юни 2005 23:50
Така!Аз няколко пъти прочетох постинга който др. Тодор е препостнал и имам доста въпроси към него.
"Най-десният от десните в Германия, баварецът Щойбер от ХСС в писмото си и неговите представители при награждаватено в Кобург дадоха ясно да се разбере, каква ша им е политиката, въпреки лафовете за пред избирателите."
Щойбер награждава Сакса.Значи ще дава някакви знаци.Ако е пък такъв едно да говори на Сакса а друго за пред избиретелите значи този е панта на която не може да се вярва.
"През март и април българската икономика изнесе по 1 млрд.долара стока на месец на международните пазари - абсолютен, исторически рекорд в българската външна търговия."
Каква точно стока и в коя държава защото аз доста пътувам из Европа и освен вино нищо друго не съм видял.Даже в Норвегия видях велосипеди произведени във Виетнам.Едно такова колело струваше около 800 евро в Норвегия и аз си мислех какво нещо ние може да изнесем в Скандинавие и то да струва 800 евро.
"България има стратегическо географско положение, вътрешна стабилност, благоприятен бизнес-климат и е удобна като плацдарм и трамплин за американска експанзия в Централна Азия и Европа"
Ако говорим за плацдарм Турция е много по-голям и по-стабилен и те си имат и бази там и там никога няма да има комунистически или просъветски уклони.
"Германците връгат шапка, че има кой да им купува машините, защото изоставащите от нас народи в Европа, Америка и по света не могат си позволат тоя лукс."
Тук вече се усмихнах.Колко народи на Европа са по-изостанали от нас?Добре че германците които много изнасят в Европа и УСА не чакат на нас да им купуваме продукцията щото ще умрат от глад.Колко нови немски коли се купуват в УСА и колко в България?
"От 2-ри до 5 век, когато българите доброволно поеха функциите и организацията на военната защита на Рим, особени проблеми немаше. Когато през 5-ти век обаче българите отказаха вече да служат на Рим и започнаха да се консолидират, за да създадат собствена дръжава, Рим се разпадна."
No comment!!Обадете се на Божидар Димитров да поправи учбниците...

05 Юни 2005 00:53
E6
[Златен]
от Bulgaria
Щойбер награждава Сакса.Значи ще дава някакви знаци.Ако е пък такъв едно да говори на Сакса а друго за пред избиретелите значи този е панта на която не може да се вярва.

Щойбер казва на германците, че ще бъде изключително строг и взискателен към България и че няма да ни допусне неподготвени в ЕС, за да не им развали рахатлъка. Така германците пак ще гласуват за него, защото му вярват.
За да не направим някакъв фал обаче, прокурорите на Щойбер от 3 години работят в нашата прокуратура и по реформата на съдебната система, подготвят нашата полиция и границите ни за граници на ЕС, в университетите на Щойбер и цяла Германия усилено учат 15 000 български студенти, за да подсигурят германските инвеститори в България с кадри.
"Сакса" не само беше обявен за "европейски посланик на Кобург", но му беше изказана особена благодарност за установяване на баварския бизнес в България.
Както виждаш, Щойбер се готви усилено за нашето приемане и стриктно се движи по графика на Меглена Кунева.
Но и ние не спим. Дали сме му да чете "Общият произход на баварците и българите", за да свикват с новите критерии.

05 Юни 2005 00:53
"Манрико, тук напълно се оля. Нито софтуерът, нито процесорите се правят в америка." - това написа ХИФЛЪ.
Това е нвежество!!! Те могат да се правят и в Малгашката република, ама в американски фирми и с американски технологии. УСА е #1 в хаитехнологиите.Е, те това произвеждат.А мястото , където ще се сглоби една машина или уред няма никакво значение.Това е много-по рентабилно за икономиката.
ТОДОРЕ: въжищавам се на оптимизма ти, но нещата не стоят точно така.Но по-добре оптимист, па макар и само пожелателен оптимист.
Глобализацията няма нищо общо с интернационализма, както и космополитизма няма нищо общо с интернационализма. Проблема на Европа е, че социалния модел, които се провежда не е печеливш.А като притурим и националистичния егоизъм, то наистина не виждам как ще "мелят" европеиските страни заедно. Ето вече , се чуват "гласове" от Германия за връщане на "марката" и от Италия за връщане на "лирата". Що се отнася до американския интерес в България, то наистина има голямо желание от американска стана, но в краина сметка , това ще зависи и от българската страна - да се оправи съдебната система и да се намали корупцията в допустимите граници за ЕУ.А никои нищо не пише, че на запада му писна от "шпиони". Германия си има достатъчно руски агенти като "хубаво" наследство от ГДР.ТРЯБВА да обновим специялните си служби, ако искаме да ни уважават.Защото излиза, че говорим едно , а вършим друго.
05 Юни 2005 01:43
Shte vi kaga njakolko dumi otnosno tova, che "amerikancite lapat i vjarvat vsichko, koeto im se podnese". Ne e taka. Prosto te ne se interesuvat ot politika. Prichinata e mnogo jasna: zadovoleni sa ikonomicheski. Kogato si zadovolen ikonomicheski, i znaesh, che i v bxdeshte shte e taka, prosto razglegdash politikata kato njakakxv spektakxl. Gledash si biznesa, bachkash po 9 chasa na den (a njakoga i mnogo poveche) i vsichko drugo e samo za zabavlenie.

NO, ako ikonomikata na USA zapochne da zapada, sxshtija tozi amerikanec mnogo bxrzo shte zapochne da se interesuva ot politikata. Zatova i v Bxlgarija se interesuvat ot politika: prosto ikonomikata e kalpava.
05 Юни 2005 01:47
A otnosno sravnenieto megdu modelite na USA i EU: ne sa nugni dumi, prosto vigte prodxlgitelnosta na rabotnata sedmica (da en govorim, che i proizvoditelnostta v USA e po-goljama). I USA sa zastrasheni ne ot EU, a ot KItaj i Indija: prosto tam rabotjat poveche. Taka che gvozdejat e: kak da nakarsh horata da rabotjat S GELANIE poveche. V EU tova ne se pravi, i zatova te NEMINUEMO shte vxrvjat nadolu, ako ne promenjat neshto.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД