:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 261
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Мистерии

Загадката на татуираната мумия от Перу

Археолози откриха млада жена, погребана с царски почести преди 1600 г.
Фигурката, направена от дърво, мед и злато, е намерена в гроба.
Коя е тя? Тихоокеанска амазонка? Шаманка? Царица?

Мистерия обвива мумията на жена, живяла преди 1600 г., която наскоро бе открита в гробница в пирамида от глинени тухли в ритуалния комплекс Eл Брухо в Перу.

Татуираната жена е на представителка на древната цивилизация Мочика, обитавала северното крайбрежие на Перу през първите 8 века след Христа.

Този народ винаги е бил ръководен от мъже - военни вождове или жреци, които строго контролирали сложната система за разпределение на водата и селскостопанската продукция. Как тогава една жена се е оказала в толкова голям погребален комплекс? Нещо повече - с нея са открити стотици украшения и оръжия, каквито по-рано са намирани само в могили на високопоставени мъже, както и типично женски предмети. Това прави загадката за ролята на погребаната дама още по-голяма.

Погребението много прилича на перуанската версия на египетската царица Хатшепсут, която настоявала да я изобразяват в мъжки дрехи, за да узакони необичайното си царуване. Подобна е основната версия на перуанския археолог Регуло Франко. "Погребалният комплекс е бил издигнат на свещено място, където хората са идвали да й отдадат почит, да оставят дарове и да извършат жертвоприношения в специален съд, поставен над могилата й", казва той.

Гробницата е правоъгълна, скрита под много пластове глинени тухли, и затова иманярите, разкопаващи района от години, не са успели да я намерят, смятат археолозите.

Заедно с погребаната високопоставена жена е открит скелет на девойка с въже на врата, която явно е била принесена в жертва на покойната, както и още три погребения на мъже, вероятно нейни подчинени.

Мумията е била обвита в стотици метри ленти тъкан. Сухият климат направил своето - тялото е добре запазено. За да се доберат до него, археолозите трябвало да размотават безкрайни пластове плат, а през няколкото месеца разопаковане открили много предмети, омотани заедно с тялото. Върху памучната тъкан е избродирано лице, а върху самото й лице имало златна маска. Била е покрита с тръстикова постелка, лежала върху възглавница. Жената е на около 30 г. , с дълги коси. Тялото й било богато татуирано - с геометрични фигури и митични изображения на паяци и змейове. "Тези животни са свързани с плодородието, селскостопанските ритуали", казва Франко. "Възможно е починалата да е можела да предсказва плодородните и гладните години", разсъждава той. Това може би обяснява и погребението й на място, където мочите са принасяли човешки жертви, а жреците тържествено събирали кръв в златни съдове и са я изпивали, за да получат от живителната й сила.

Жената е раждала поне веднъж. Археолозите обаче на са установили каква е причината за смъртта й.

Заедно с мумиите са открити две бойни тояги и 23 устройства за мятане на копия, които били със златни орнаменти. Малка дървена статуя вероятно символизира охранител на високопоставената дама. Много огърлици, орнаменти за нос, обеци и игли, изработени от злато, сребро и мед пък символизират жената у древната амазонка.
 Перуанска актриса пресъздава образа древната жена-боец от народа Мочика по време на откриването на реставрирания ритуален комплекс Ел Брухо.
 Лицето на мумията.
 Перуански археолози бавно и внимателно разопаковат стотиците метри плат от тялото на жената.
1
5900
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
27 Май 2006 07:16
...човек трудно приема смъртта...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД