:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 267
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Пустинно сафари, лов на соколи, безкраен плаж и... космически туризъм

Рас ал Хайма е едно от седемте арабски емирства, което поема пътя на "отличниците" от Дубай и Абу Даби. Тоест, гледа да си осигури стратегически и бъдещия комфорт, не само сегашния
Снимка: Архив "Сега"
Ето такива къщи се строят и предлагат за продан на туристи. Цената започва от 300 000 долара. Като се има предвид близостта до Дубай - 50 минути с кола, парите не са много. В Дубай същите къщи са 3-4 пъти по-скъпи.
Като каже човек ОАЕ, му хрумват Дубай и Абу Даби. Всъщност странната държава Обединени арабски емирства се състои от цели седем почти самостоятелни емирства, обединени на федеративен принцип.

На някакви си 120 километра от перлата Дубай се намира Рас ал Хайма (Ras Al Khaimah). Свързва ги бърза магистрала, според местните 45 минути път, според нас - зависи от задръстването.

Като се каже емирство, хората си представят различни неща. Аз например си представях много селца с каменни къщи. Всъщност всяко емирство е един основен град, при това град, който не се вписва в нашата представа.

Тоест такова нещо като уличен живот, живот на улицата, тук има извънредно рядко. Градът представлява разхвърляни из пустинята конгломерати от сгради с битово, търговско или индустриално предназначение. Свежа зеленина, поддържана от напоителни системи, може да се види само зад високите дувари на масивните иначе домове. Останалото е пустиня.

В Рас ал Хайма живеят постоянно около 240 000 души. БВП обаче е към 2 млрд. щатски долара, което е сериозна цифра, ако я сравним с нашия БВП и население. С 40 километра брегова ивица и 1684 квадратни километра площ емирството определено е географско джудже, но амбициите му изглеждат доста великански. (Кани се да развива дори космически туризъм - в най-близко бъдеще!)

Политическото управление се осъществява от шейх Сакр бин Мохамед ал Касими, който нищо чудно да държи рекорд по дълголетно управление в света - на руля е от цели 57 г. Поради почтената си възраст обаче старият шейх се е оттеглил от активна дейност и е предоставил практическото управление на младия шейх, негов племенник - Сауд бин Сакр ал Касими. 42-годишният Сауд е завършил Масачузетския университет в САЩ и определено е с малко по-либерални възгледи от някои други арабски управници. В емирството например алкохолът е забранен за правоверните, както е според Корана, но можете да се снабдите



с въжделена бутилка не само в хотелите,



като в Дубай, а и в някои магазини.

Големите хотели предлагат всички удобства на разглезения турист, като ги съчетават с арабски акценти в лукса. В емирството има няколко петзвездни хотела, обезпечаващи удовлетворение на всички възможни прищевки. Съвсем скоро в експлоатация ще влезе "Кат Спринг Спа" - екзотика за емирствата, защото е свързан с относително дефицитен за тукашните места лукс - извори с минерална вода.

Има и по-евтини, също така добре оборудвани хотели - желаещият може доста добре да прекара според джоба си от 30-40 докъм 200 и повече долари на вечер. (За сравнение - самоприсвоилият си седем звезди "Бурдж ал Араб" в Дубай започва от около 1000 долара на нощ.)

Всъщност и Рас ал Хайма след Дубай и Абу Даби не остава назад в седемзвездната мания. Усилено се работи върху създаването на изкуствен остров в Арабския залив - Ал Марджан Джазира, където се очаква най-скоро суперлуксът да замени безотрадната пустош наоколо. Ние посетихме мястото, на което в четиридесетградусовия пек за по 300 долара месечно се трудеха гастарбайтери от Индия и Филипините. Още през 2008-а може би пейзажът ще е напълно различен, особено видян през прозорците на седемзвездния "Ал Хамра Палас хотел".

Туристът в Рас ал Хайма може да се поглези, при желание, с



пустинно сафари, с полет над морето и пустинята



с малки самолетчета, наети от спретната база недалеко от града, или с риболов от яхта. А защо не - и с лов със соколи, древна традиция по тези места.

Цените са учудващо умерени, в местната валута са в рамките на няколко стотици дирхама (курсът е долар за 3,67 дирхама). Местните хора много се гордеят с "планината си" - но за нашите представи, разбира се, въпросната планина е прекалено напечена и камениста. За равния Арабски полуостров обаче тя си е екзотика.

Консулът на България в ОАЕ Милен Керемидчиев разказа, че все повече българи търсят както препитание, така и развлечения в емирствата. Рас ал Хайма не прави изключение. Няколко заможни българи, сред които и бизнесдамата Петя Славова, вече са собственици на жилища в емирството. Всъщност сега се строи селище от готови луксозни вили, оборудвани с всички екстри - гаражи, климатици, прилежащи градинки...Цената за тях



започва от 300 000 долара



и расте съобразно площта им. В тях инвестира силната фирма за инвестиции RAK Investment Authority. Тя е дъщерна фирма на "РАК керамикс" - най-мощното икономическо обединение в Рас ал Хайма, управлявано от д-р Катер Мосаад, дясна ръка на шейха в управлението. Фабриката произвежда керамични настилки и санитарен фаянс и е най-голямата в арабския свят, с годишен оборот около 350 милиона долара.

Тоест - прави впечатление следното. Местните тук, които са около 30% от населението, отдавна не лежат на възможността да ползват нефтени субсидии от по-богатите емирства, за да си осигурят небедно съществувание.

И се ориентират към експлоатация на собствените дадености - производство на цимент, керамика, комплекси за отдих. При това, за разлика от Саудитска Арабия или някои други мюсюлмански страни, към чужденците отношението е толерантно, стига да не нарушават рязко местните обичаи в поведението. Западните туристки свободно могат да посещават историческите забележителности, без да е необходимо да променят външния си вид (не като в Иран отвъд морето, където това не може да се случи).

Персоналът по хотелите, главно от Индия, Филипините и Пакистан, е услужлив и добре възпитан. Практически престъпността тук клони към нула. Не се краде, а наказанията и глобите са главно и единствено за превишена скорост. (В съседен Дубай, като много по-населен, полицията има повече работа, но и там се справят с престъпниците чрез закона на шериата. А той някак рязко отбива желанието за престъпления -



още има смъртно наказание и то е чрез обесване)



Когато нашата група, водена от бойката Соня Колтуклиева, посети планината и кацналия между скалите СПА-хотел, разсъждавахме колко далече е всичко това от България. Тъкмо тогава из дълбините на почти готовата сграда излезе един човек и ни заприказва на български. Оказа се ливанец архитект, Риад, учил у нас навремето.

Това ни науми, че светът е много по-малък, отколкото изглежда на уроците по география. А според уроците по туризъм, които учим сега, би следвало посещенията да са интензивни и в двете посоки. От, но и към България. Консулът Керемидчиев подчерта, че туристите-араби оставят средно по 2000 долара седмично и не следва да бъдат пренебрегвани заради туристите от Европа, които са с по-скромни авоари. Иначе в другата посока активността не е малка - много българи вече откриха пустинната екзотика, съчетана с добри хотели, а гледат с едно око и към бизнеса в ОАЕ.
Снимка: Архив "Сега"
Любопитният турист може да участва в лов със соколи, да му устроят риболов в залива или да му предложат пустинно сафари.
Снимка: Архив "Сега"
Наличието на подземна вода, както и мощните инсталации за обезсоляване на морска вода правят възможно отглеждането на земеделски култури в емирството.
Снимка: Архив "Сега"
Един от най-хубавите хотели в емирството - петзвездният Ал Хамра Форт, посреща целогодишно гости от цял свят.
Снимка: Архив "Сега"
В отвоюваните от пустинята островчета се строи като за последно.
Снимка: Бойко Ламбовски
В Рас ал Хайма, както и в Дубай, се строи изкуствен остров - Ал Марджан Джазира. На него, естествено, ще има изкуствен рай от суперхотели и апартаменти. Иначе в момента, при 41 градуса по Целзий, работата не спира.
Снимка: Бойко Ламбовски
Вечер пейзажът, особено в оазисите край скъпите хотели, става като в приказка на Шехеразада.
 Типичен пейзаж от Рас ал Хайма и Арабския полуостров. И така - стотици и хиляди километри.
Снимка: Архив "Сега"
42-годишният шейх Сауд Бин Сакр ал Касими управлява Рас ал Хайма в съответствие с традициите, но и със сериозното образование, получено от него на Запад.
7306
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД