:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,262,066
Активни 156
Страници 28,575
За един ден 1,302,066

Абсолвентите в САЩ с $40 млрд. дългове

Заради непосилните заеми много американски младежи се връщат при родителите си
Бъдете нащрек - долитат бумеранг младежи. Все повече абсолвенти от университетите и колежите на САЩ са принудени да се връщат обратно при родителите си и да живеят с тях далеч по-дълго от очакваното.

Американските семейства променят стереотипа си под натиска на непосилните образователни дългове, натрупани от потомците им. Изследване сред 1500 американци на възраст между 21 и 35 г. - кохорта, често пъти определяна като Разореното поколение, показва, че средният размер на натрупаните от тях студентски заеми възлиза на 30 000 долара. Тези американци не просто се връщат при родителите си, но отлагат бракове, медицински процедури и други "екстри", за да изплащат заемите си. "Този проблем има далеч по-широки измерения от планирането на образованието", коментира Майкъл Конрат, мениджър в "Алианс Бърнщайн Инвестмънтс" - компания за студентско кредитиране.

Изводът? Родителите с малки деца трябва да започнат да спестяват далеч преди заветното прекрачване на прага на колежа. "Ако родителите не направят нещо по въпроса, няма как да излезем от порочния кръг", твърди Дженифър де Лонг, директор на компанията.

И самите абсолвенти прехвърлят вината на родителите си. 44% от задлъжнелите висшисти поставят слаба оценка на подготовката на семействата им за колежа.

Особено страховита е очертаващата се финансова картина пред випуск 2006. 3-те милиона младежи, завършващи колежи и университети, са натрупали над $40 млрд. заеми, а лихвите по федералните заеми скачат от юли с 2-процентни пункта. Още по-големи са лихвите по кредитните карти - обикновено двуцифрени числа.

Така връщането при родителите, макар и нежелано, се превръща в удобна вратичка за намаляване на финансовото бреме. Близо 1/3 от анкетираните от "Алианс Бърнщайн Инвестмънтс" заявяват, че са били принудени да се върнат при семействата си и живеят с тях по-дълго от планираното. Повече от 1/3 са продали лична собственост, за да вържат двата края. За сравнение към такова решение са прибегнали 17% от младежите без заеми.

27-годишната Кели Рейд познава много добре тези затруднения. След дипломирането си от "Лондон скул ъв икъномикс" тя е продала колата си, за да започне да изплаща дълговете си, и се е върнала при родителите си в Харисбург за 8 месеца. В продължение на 3 години Кели е отлагала стоматологични процедури, защото не е била в състояние да си ги позволи.

"Такова решение не трябва да се драматизира. Успокоява ме фактът, че всички мои приятели също се върнаха при родителите си. По-добре е да подредиш финансовата си къща", коментира Кели.

Въпреки нерадостната перспектива 3/4 от анкетираните родители не са започнали да спестяват пари за децата си. "Докато децата ми стигнат колежа, аз няма да съм изплатила собствения си дълг, а ще трябва да плащам и техния", коментира 25-годишният Мади Стивънс, публицист от Лос Анжелис, който е завършил Тринити Колидж и Университета на Южна Калифорния с над $70 000 студентски заеми. "Материалното момиче Мадона ще стане баба, докато изплатим тези дългове", коментират 31% от анкетираните.
3
1732
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
26 Юни 2006 02:57
Ай сиктър. Какво са за америка 70000 долара бе. Това е по-малко от 1 годишна заплата на висшист. Все едно тук някой да вземе заем от 5000 лева.
26 Юни 2006 07:49
Статистиката показва, че през трудовия си живот висшист в Канада заработва 1 милион долара ПОВЕЧЕ от работник без висше образование. За Щатите разликата е още по-голяма.
26 Юни 2006 14:59
То сигурно 70 000 долара не са много, ама как стои въпроса в Америка с намирането на високоплатена работа..Щото не се плашим от високи разходи, а от ниски доходи.Та проблема сигурно е с намирането на работа, а не че са много доларите
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД