:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,261,838
Активни 143
Страници 28,347
За един ден 1,302,066
КОНСУЛТ

В търсене на работа през ваканцията

Бюрата по труда предлагат посредничество на студенти и ученици
Снимка: Любомир Спиров
През лятото ученици и студенти често озеленяват и почистват градинки. Това е подходяща за тях работа, защото не е на пълен работен ден, а почасова.
Всяко лято ученици и студенти се опитват да припечелят някой лев, за да могат после спокойно да отдъхват край морето. Често обаче младежите не знаят как и къде точно да потърсят подходящото място. Затова специално за учащи над 16 г. работа предлагат Студентските бюра по труда. Такива има в София, Варна, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Шумен и Свищов. За да намерят работа, младежите трябва да отидат на място в бюрото и да се регистрират. Те задължително трябва да са учащи и да го докажат.

Студентите трябва да имат заверен семестър, а учениците още да не са завършили средно образование. Служителите ги насочват към подходяща работа - според квалификацията и възможностите. Освен това ги съветват как да се държат на първото си интервю за работа, какво да говорят, как да са облечени, дори къде да гледат. Учат ги и как да пишат мотивационно писмо и автобиография. От бюрото информират младежите, че задължително трябва да подпишат трудов или граждански договор. Предупреждават ги още да проверят дали договорът им е регистриран в НОИ. "Винаги контролираме фирмите, които за първи път заявяват работни места при нас", увери Станимир Василев, началник-сектор "Информация и регистрация" на бюрото в София. Служителите отиват на място, за да разгледат обстановката - проверяват температурата в помещението, чистотата, техниката. Освен това разговарят с персонала, за да се уверят, че заплатите се плащат редовно, интересуват се дали има текучество на персонала и какви са перспективите на фирмата. Ако условията не са подходящи, позициите въобще не се предлагат.

След като младежът прояви интерес към дадена оферта, служителите от бюрото се свързват с фирмата и уреждат среща на търсещия работа. Ако след назначаването на работа възникнат проблеми, младежът винаги може да се обърне към бюрото, за да се оплаче и да сигнализира за нарушения. Служителите пък проверяват на място случая. "Случвало се е работодатели да опитат да не плащат заплата. В такива случаи отиваме на място и



ги караме да платят в

наше присъствие



Ако проблемите са по-сериозни - сигнализираме Главната инспекция по труда. Но за 10 г. сме имали само 2-3 подобни случая", обясни Василев.

Заради по-строгите изисквания към работните места за учащи до 18 г., фирмите избягват да предлагат позиции за тях. По принцип непълнолетните могат да се трудят, но не повече от 7 часа на ден и само до 5 дни в седмицата. Задължително е да имат поне 48 часа междуседмична почивка. Нямат право да работят между 20 часа вечерта и 8 часа сутринта. Ако непълнолетен все пак реши да работи, първо му намират подходяща позиция. Щом работодателят го одобри, детето задължително трябва да мине на преглед пред лекарска комисия, която да прецени дали непълнолетният е годен за работа. След това е нужно и



разрешение от областната

инспекция по труда,



като работодателят прави писмено искане. В документа той посочва данни за фирмата, името на ученика, за когото иска разрешение, неговото ЕГН, длъжността, която ще заема, и работата, която ще върши. Към искането се прилагат още копие от акта за раждане или личната карта, копие от молбата за започване на работа, медицинско заключение, описание на работното място и продължителността на работното време, длъжностна характеристика. Едва след като инспекцията издаде разрешение, непълнолетният може да започне работа. Понякога обаче дори при разрешение инспекторите искат среща с родителите, за да ги предупредят за евентуални рискове на работното място.



В СОФИЯ

В Бюрото по труда в София най-предлаганите дейности от началото на годината досега са в областта на търговията, услугите, работата в ресторанти, кафенета, хотели. Младежите се интересуват най-вече от заплатата, която ще получават, а най-много предпочитат работата в офис. Почти всички търсят почасова заетост, но едва 20% от офертите са за такава. Почасовата работа е най-подходяща в строителството и озеленяването. Най-високите заплати са между 800 и 1000 лв. на месец. Те обаче са за архитекти, програмисти, софтуерни специалисти. Най-ниската почасова ставка е 88 ст. (160 лв. на месец, колкото е минималната заплата). Обикновено за 4-часова заетост заплащането е 120-150 лв. За пълен работен ден пък се плаща средно по 250 лв. Младежите, които раздават брошури и реклами, получават между 2 и 4 лв. на час. Дневните надници за строителството са между 15 и 30 лв.



Очакваме Вашите въпроси и коментари на prosveta@segabg.com
4232
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД