:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,744,490
Активни 96
Страници 2,271
За един ден 1,302,066
ХИТРИНИ

Българи пак осъдиха хиперинфлацията в Страсбург

Държавата им съборила къщите, после им дала жалки обезщетения
Снимка: Съвет на Европа
Четири еднотипни дела завършиха вчера в Страсбург с осъдителни присъди срещу България заради хитрувания с хиперинфлацията. Всички бяха за отчуждени и съборени преди демокрацията къщи и за жалки компенсации, предложени от държавата под предлог, че старите левове не стрували колкото новите. Съдът призна държавата за виновна, че, криейки се зад инфлацията, се е опитала да измами своите граждани и да се освободи от дълга си към тях.

Играта с инфлацията за първи път бе призната за осъдителна от Страсбург на 22 април 2004 г. с делото "Ангелов срещу България". Тогава Георги Аргиров Ангелов получи посмъртно 3500 евро обезщетение, след като държавата бе решила да го обезщети за свои съдебни грешки с 200 долара вместо с дължимите 1200 долара. Разликата се бе получила от забавено плащане и от обезценяване на лева през това време.

Сега европейските магистрати бяха шокирани от още по-голяма гавра на държавни служители с потърпевши българи чрез жонглиране с инфлацията, за която отговорността пада върху държавата. И четирите дела си струва да се разкажат, защото в тях се оглежда мъката на всички българи, за които думата "демокрация" стана синоним на "ограбване".Въображаеми апартаментиДаниела Евгениева Кирилова (вече покойница от четири години) и децата й Камен Кирилов и Милена Шнайдер, които живеят в Австрия, се оплакаха в Страсбург, че от 20 години държавата им дължи два апартамента за съборената им къща с двор в центъра на София, но не прави нищо за решаване на проблема. С кметска заповед от 29 май 1985 г. къщата е отчуждена за построяване на училище и на улица през нейния терен съгласно Закон за териториалното и селищно устройство от 1973 г. Заповедта определя г-жа Кирилова и съпругът й да бъдат обезпечени с апартамент, а друг апартамент да бъде даден на техния син Камен. И двата апартамента трябва да се намират в сграда, чието строителство предстои. Отчуждената къща е оценена на 29 311,59 тогавашни лева. С допълнителна заповед от 28 юли 1986 г. кметът посочва дори точно кои ще бъдат техните апартаменти.

Къщата е съборена и започва изграждането на училището. Семейството е пратено в общински апартамент в покрайнините на София, за да изчака там изграждането на обещаните му апартаменти. През 1993 г. съпругът на г-жа Кирилова умира, без да зърне очаквания нов дом. Строителството на жилищния блок, в който той трябва да се намира, още не е започнало. Общината дава убедително обяснение: няма пари.

На 22 юли 1997 г. майката и двете й деца изпращат оплакване до кметството, областния управител, Народното събрание, Министерството на финансите, Министерството на строителството и регионалното развитие. Изтъкват, че след 1986 г. общината е строила апартаменти и ги е продавала на други лица, но все не е намирала средства да ги компенсира. Настояват да им бъдат дадени други, реално построени апартаменти, а не първоначално определените въображаеми жилища. Резултатът е, че са включени в списък на чакащи.

С писма от 1997 г. и 1998 г. общината ги уверява, че изграждането на апартаментите им ще започне през 1998 г., но че остава да се реши само един последен проблем - да се намерят инвеститори, т.е. пари. Това е последният сигнал за потърпевшите, че няма да видят справедливост в България, и подават жалба в Страсбург. През 2002 г. европейският съд констатира, че изграждането на апартаментите е започнало, но без яснота кога ще завърши, и дава ход на делото.Къща с двор за 536+280 лв.Славе Иванов Илчев също бил съсобственик на къща с двор в София. На 16 март 1988 г. тя е отчуждена и съборена, за да се строи на нейно място станция на метрото. Къщата е оценена на 8484,30 лв., а г-н Илчев трябва да получи тристаен апартамент.

Бъдещият новодомец е преместен в оборотно апартаментче в покрайнините на града, а през юли 1989 г. къщата му е съборена и отдолу започва изграждането на станцията на метрото. За утеха на Илчев през септември същата година кметството издава заповед, която посочва точно в кой блок ще се намира неговият апартамент. Разбира се, то нито е започнало изграждането му, нито възнамерява да го започне скоро. След два месеца идва демокрацията, а с нея и обяснението, че няма пари. Добавя се и нов аргумент: предвиденият за строеж блок попада в земи, към които имат претенции реститути.

Г-н Илчев тръгва да разнася жалби по всякакви институции, но ползата е само колкото да не скучае. Заместник-кмет го информира с писмо от 19 юни 1998 г., че предвиденият блок няма да бъде построен, защото е променен градоустройственият план. Предлага му да изчака появата на новия план, а след това да прояви търпение общината да намери пари. После щял да бъде поканен да си избере друг апартамент.

Междувременно лишеният от дом е завел на 9 февруари 1996 г. дело срещу общината съгласно Закона за отговорността на държавата за вреди, причинени на гражданите (от 1988 г.). Справедливостта възтържествува на 23 юли 1999 г., когато Софийският градски съд му присъжда обезщетение от 500 лева за неимуществени и 536,45 лева за имуществени вреди. Съдът основателно преценява, че общината е виновна. Но Илчев не чувства удовлетворение и обжалва, защото не му харесва сумата. Кметството също обжалва. Софийският апелативен съд отхвърля присъдата, като постановява, че пострадалият сам си е виновен, защото е можел да поиска прекратяване на отчуждаването. Спорът стига до Върховния касационен съд, който забелязва две важни обстоятелства: отчуждаването на къщата не е можело да се спре, след като е била съборена, а общината все пак е причинила щета. Върховната справедливост добавя 280,27 лева към обезщетението, присъдено вече от районния съд. С което казва на Илчев да върви в Страсбург, защото вече е изкачил всички етажи на родното правосъдие.Половин къща за 1,13 лв.Елисавета Данаилова Методиева била собственик заедно със сестра си на половин къща с двор в Никопол. Давала своята част под наем и си помагала с дохода. Но на 16 май 1990 г. кметска заповед отчуждава имота, за да се направи на негово място общинска зелена площ. Г-жа Методиева е компенсирана на хартия с едностаен апартамент в сграда, която предстои да се изгради. Сестра й получава парична компенсация. Делът на тъжителката е определен на стойност 567 лв.

По липса на пари строителството на апартамента не започва, а вместо зелена площ на мястото на къщата кметството разрешава през 1993 г. да се вдигне сграда на ДСК. Г-жа Методиева усеща, че може да бъде измамена и подава иск за отменяне на заповедта за отчуждаване, като се позовава на закона за реституцията от 1992 г. Но за нейно нещастие този закон се отнася за експроприации отпреди 21 април 1990 г. Не й достигат само 25 дни до спасителната гранична дата. През 1997-98 г. тя напразно пише молби до кметството да бъде компенсирана с друг апартамент. Получава мълчалив отказ.

Въпросът стига до Плевенския окръжен съд, който на 16 октомври 1998 г. задължава кмета да й даде апартамент. Отговорът е: откъде да го взема?

Междувременно започва спор и за оценката на отчуждения имот, който се точи до 2000 г. Общинска комисия стига до извода, че делът на госпожата и нейната сестра се равнява на 1133,65 лева. Следват нови дела, които, минавайки през различни инстанции, стигат до правилния извод, че оценката трябва да се основава на пазарни методи. Общината се съгласява с мотивите на съда и с кметска заповед от 23 август 2002 г. постановява, че имотът на г-жа Методиева се равнява на 1,13 лева (съгласно деноминацията от 5 юли 1999 г.). Щом не иска предложените й вече 1133,65 лева, да вземе 1,13 лева. За назидание. Кметът обяснява, че оценката е направена в момента на отчуждаването. И дава думата на Страсбург.Имот за 20 000 лв. = 20 леваСлучаят на Теодора Александрова Шойлева-Стамболова и Стефан Александров Шойлев е почти същият. Техният баща притежавал половин къща с двор в София, които били отчуждени с кметска заповед от 8 февруари 1983 г. за изграждане на станция на метрото. Общината се задължава да го обезщети с два апартамента - един за него и друг за дъщеря му. Разбира се - въображаеми в непостроен блок. Цялата къща е оценена на 39 451 лева. Бащата възразява и оценката е завишена с 947 лв. Така от общата сума 40 398 лева неговият дял става 20 199 лева.

През 1984 г. къщата е съборена. Следва познатият сценарий с оборотното жилище в покрайнините на града. За щастие на г-жа Шойлева-Стамболова нейният апартамент е завършен през 1985 г., но апартаментът на баща й - не е, защото е променена архитектурата на блока. През 1989 г. той иска друг апартамент и получава положителен отговор - ще бъде настанен в блок, чието строителство започва същата година. Но и същата година спира, като досега не е готов. Бащата си отива от този свят на 25 февруари 1998 г., но децата му продължават борбата за жилището. През 2001 г. общината ги уведомява, че не възнамерява да довърши строежа. Предлага им парично обезщетение и с лекота го изчислява - 20,20 лв. Методът е безупречен - реже три нули от 20 199 лева и закръглява с 1 ст. в полза на потърпевшата. Дотук е българската държава. Следва Европа и нейният съд.
 
Съдиите в Страсбург не се съгласиха, че инфлацията заличава дълговете на държавата към гражданите.
14
2579
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
09 Юни 2005 23:32
Можем ли да съдим държавата за предизвиканата изкуствена инфлация в периода 1996/1997г. чрез, която ограби спестяванията на хората и намали в пъти вътрешния дълг.
09 Юни 2005 23:44
инфлацията бе инсценирана за да фалират уж банките които бяха изпразнени от съдържание преди това след което нямаше кои да върне валутния влог на гражданите
10 Юни 2005 00:59
По-добре съди държавата за реални щети -затварянето на АЕЦ Козлодуй, например.
10 Юни 2005 07:47
TJ, не ставай смешен. Инфлацията през 96-97-а нанесе преки щети на много голяма част от населението, вкл. всички пенсионери.

И колкото и да текат инсинуациите, че Костов бил предизвикал това събитие, аз ще кажа само едно: за да има инфлация, някой трябва да печата пари. Е, ясно е и кой печаташе пари тогава: Жан Виденов и неговите хора, за да може да "вдига" пенсиите и заплатите на държавните чиновници. И така ги "вдигна", че накрая не стигаха и за стек цигари.

Нито едно правителство (освен крайно некадърно) не би искало подобно безумие да се случи, докато то управлява. Следователно или последното правителство на БСП е било безумно некадърно, или безумно престъпно. И в двата случая потърпевшите са клетите граждани на тази т.нар. държава.
10 Юни 2005 07:51
И още нещо: нещата в държавната администрация няма да се променят, докато не се създаде механизъм за намиране на персонално виновните за подобни случаи хора.
Защото всички гореописани своеволия са извършени персонално от някой "в името на държавата". Този някой знае, че може да "се скрие" зад държавата, знае, че е безнаказан, и затова прави каквото си иска. Включително на най-високо равнище, както може да се види от периода '96-'97-а.
10 Юни 2005 08:53
Еба ти смешката: къща за 1.13 лв. Това ако не е гаден комунистически номер, не знам какво е. Аиде, гласувайте пак за тях!
10 Юни 2005 10:12
Мурко, не само че не можем да съдим държавата за това, което направи 96-97 година, ами като гледам прогнозите, съвсем същата партия ще спечели изборите... Нещо къса памет има народа ....
10 Юни 2005 10:20
Айде стига с "комунистически номера" - това си става в годинита на "демокрацията" - комунистите поне панелка щеха да отпуснат...
Нека си вземат парите хората - к'ви са тея "цигански" номера - да ме прощават циганите - не е расизъм изразът!
А за инфлацията - да, беше предизвикана, за да се заличат следите от източването на банките - всъщност замазаха се... Как иначе виждате възмажно Софиянски да повиши нам си колко пъти заплатите, пенсиите и т.н. за 1-3 месеца през `97ма? Пък часто от бившите банкери си отвориха и нови банки
10 Юни 2005 10:23
*****


Мнението е редактирано поради

- използване на транслит (български език с латински букви)

Натиснете тук

Редактирано от - bot на 10/6/2005 г/ 10:57:27

10 Юни 2005 11:01
Стига с тоя Жан бе. Банковата афера и последвалата я инфлация беше дело на мафията, която дърпа конците в българия вече 15 години. Той очевидно не беше нейния човек и може да бъде обвиняван, че се оказа слаб и не можа да й се противопостави. Затова беше организирано и театрото със свалянето му. Фронт-фейсес на тази мафия бяха Костов (като министър) - тогава се роди подходящата нормативна база и се рояха банките. Филип Димитров (като жалка идеологизирана и наивна марионетка), Мафиянски - той развихри инфлацията и пак Костов (вече като командир на Славчо Христовци), който прибра парсата от банковата ликвидация. Всеки. който отрича този факт и си каканиже "комунистическата" струна просто е меко казано обшествено опасен наивник. Всеки има право да си е комунист или антикомунист или каквото си иска друго, но да не виждаш истинските крадци значи, че или си мафиот или просто обшествено опасен като подкрепящ крадците.
10 Юни 2005 17:13
BlackNigger, не ставай смешен. Инфлацията е вследствие на печатане на пари. А то се контролира от държавата, в частност -- от правителството.
10 Юни 2005 17:34
BlackNigger, да не би да искаш да кажеш, че Жан и стоящата зад него партия са били безсилни и напълно невинни жертви на някой друг, предизвикал кризата от 96-97 година???
Тука въобще на става въпрос за комунизъм или антикомунизъм - комунисти вече няма. Има некадърни и продажни политици. Във всички управлявали партии, включително БСП.

10 Юни 2005 18:59
Коолкото и да ви е чудно точно по времето на двете години на Жан Виденов "тази партия" главно като членска маса и организираност беше пречката за пълния успех на театрото с обезценяването на лева и за това ги отстраниха от пътя. Надявам се поне в непублични спорове не ви е страх да кажете, че т.н. народно недоволство не само бе режисирано, но и по липса на масови мераклии се наложи да се наеме и платен народ за пред телевизионните камери. Не ми е жал и яд за Виденов а за успелия обир на милиони българи осъществен от мафията, която командори и лявото и дясното у нас вече 15 години.
10 Юни 2005 20:03
Едно си Гошо знае, едно си бае! Ситуацията 97 година беше предизвикана от Джордж Сорос и той си прибра дивидентите от това, а му съдействаха скачащите по барикадите. Ако инфлацията тогава беше предизвикана от печатане на пари нямаше да може Софиянски да я свали толкова бързо. И валутния борд щеше да бъде въведен вместо на 1000 лева за марка на 500!
Не че съм комунист, но нека гледаме истината в очите!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД