:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ИНТЕРВЮ

Опасно е Европа да се меси в културата ни

Лаици в литературната критика направиха много пакости, твърди най-известната българска детска писателка Леда Милева
Снимка: Борислав Николов
Леда Милева
Леда Милева е родена в София. Дипломантка е на Американския колеж. Изтъкнат наш детски писател и преводач. Автор е на повече от 30 стихосбирки за деца, на пиеси и радиопиеси, както и на много статии и книги. Била е генерален директор на БНТ в периода 1966-1970, а след това - до 1978 г., е посланик на България в ЮНЕСКО. Председател на Съюза на преводачите в периода 1979 -1989 г. Депутат в три поредни народни събрания до 1991 г. Дъщеря е на големия български поет и интелектуалец Гео Милев.

---

- Няколко поколения български деца са израснали с вашите стихове, приказки и пиеси. Защо днес усилено се говори за залез на детските жанрове?

- Не съм съгласна, че проблемът засяга само детската литература. На всички ни е ясно, че и книгоиздаването, и книгоразпространението са в дълбока криза. Няма ги вече големите ни книжарници. През годините на преход София се превърна в пазар на открито, където за хубавата книга като че ли няма място. Там тези, които продават, се водят изключително от комерсиални съображения, когато избират заглавията. Без истински книжарници, в които да има разумно и компетентно излагане на стойностните неща, не може да се говори за популярност на каквато и да е литература. Творческите съюзи също изгубиха влиянието си. Явиха се най-разнообразни движения, в които влязоха бездарни, но пък много амбициозни хора, които активно налагат псевдопродуктите си на пазара. Талантливите се опитват да оцелеят без никаква подкрепа, търсейки сами спонсори.

- Динамиката на съвремието ни ли е причината авторите да заобикалят темите, вълнуващи децата?

- Доколкото знам, най-младият детски писател у нас е Виктор Самуилов, който е на 60 години. Ето това е сериозният проблем - липсата на нови български имена. На пазара се появяват много чуждестранни заглавия, но силно комерсиализирани и с кичово оформление. Логично е, тъй като загубихме детските литературни списания, които бяха мощен коректив. В миналото те играеха важна роля не само защото водеха книгата до детето. Те бяха културно средище и отсяваха таланти. Там младите автори можеха да получат точна оценка за творбите си. Аз имах щастието да работя в списание "Дружинка" с Ран Босилек, който винаги намираше начин да посочи слабостите на прохождащите автори, без да ги обезкуражи. Това не беше някакъв вид цензура, а компетентна редакторска преценка. У нас този естествен процес се наруши.

- Огорчихте ли се, когато през 2002 г. просветното министерство отхвърли читанки и буквари с текстове на Йордан Радичков, Валери Петров, Марко Ганчев, както и ваши творби?

- Задачата на ведомството бе да прецени внимателно и компетентно качествата и недостатъците на творческите колективи, които участваха тогава в надпреварата за най-добра читанка. Стана ми ясно обаче, че не се избират по-качествените учебници, а тези, които се стимулират от издателствата. Конкурсът бе опорочен - не бе направен с оглед на децата, а в интерес на определени издателства и колективи. Но какво да се чудим, след като десетки летни лагери, собственост на просветното министерство, се раздадоха за жълти стотинки за строежи на хотели?! Това е много тъжно и срамно, защото корупцията навлезе и в този невероятно важен процес.

Спомням си, че когато моят внук бе в шести клас, не можех да го убедя по никакъв начин да учи по история. Но когато отворих учебника му, разбрах напълно детето. Помагалата буквално отблъскват - стилът им е непонятен, претъпкани са с несмилаема информация. А на децата трябва да се дадат четива, които са интересни, забавни, могат да възпитават естетически чувства и патриотични добродетели.

- Като тези да тачим паметта на големите личности? Защото преди време имената на Гео Милев, Никола Вапцаров и т.н. бяха изтрити както от фасадите на някои училища, така и от кандидатстудентските програми.

- В продължение на 15 години бяха правени всякакви опити да бъдат дегероизирани редица поети, но това беше чисто и просто отричане на безспорни ценности на родната ни литература. По-абсурден обаче е фактът, че се появи т. нар. нов прочит на творбите им. Той обикновено е дело на някои лаици в литературната критика и история, които направиха много пакости. За щастие, липсата на професионализъм рано или късно лъсва.

- По какъв повод Пабло Неруда казва: "Има много загинали поети в Европа и света. Но единственият поет, убит за поема, е Гео Милев"?

- Имах щастието да срещна Пабло Неруда, докато бях последният посланик на България в ЮНЕСКО. Видяхме се на конференция в Париж и той сподели, че съвсем случайно се е сдобил с подстрочен превод на поемата "Септември". Тя му направила такова огромно впечатление, че веднага се захванал да направи поетичния й превод, чийто оригинал днес с особена гордост пазим в къщата-музей на Гео Милев в Стара Загора.

- Всепризнато ли е днес, че Гео Милев е бил оста на едно от най-съществените явления в българското изкуство - модернизма?

- Когато мнозина от нашите модернисти се завръщат от центъра на модерното изкуство - Германия, откриват своята трибуна в списанието на Гео Милев "Везни". Модернизмът като явление обаче остава слабо известен у нас, защото след ранната гибел на баща ми именно тези хора престават да рисуват по този начин. Обществото ни още не е било съзряло за такова изкуство. Така че талантливи автори като Сирак Скитник и Цанко Лавренов постепенно се връщат към по-традиционния и консервативен начин на изказ. Може да се каже, че в известен смисъл смъртта му слага край на този период.

- Простете за болезнената тема, но какво си спомняте около убийството на баща ви Гео Милев?

- Бях едва 5-6-годишна, когато баща ми загина, и това, което зная, е главно от разказите на майка ми. След излизането на поемата "Септември" всички наоколо му казвали: "Виж какво е времето. Махни се от София за известно време". Той обаче не искал и да чуе. Смятал, че след като не членува в никаква партия, е в безопасност. Наивно повтарял: "Какво толкова?! Аз просто написах една поема". Както е известно, завеждат дело срещу него и присъдата е произнесена един ден преди да бъде отвлечен и убит. Осъден е на 1 година затвор условно и на 20 000 лв. глоба, които негови приятели веднага събират и дават. А на другата сутрин идва един агент, извиква го в полицията за малка справка, от която той никога не се връща.

- Подкрепихте ли предложението на главния прокурор Никола Филчев през 2004 г. за отмяна на присъдата на Никола Вапцаров?

- За жалост тази смъртна присъда е изпълнена и нищо не може да върне годините, в които Вапцаров можеше да създаде още много неща. Но този жест безспорно бе благороден именно като символ - да се вземе отношение към един позорен за българската история факт. По-хубав е жестът, че двамата с Гео Милев бяха приети посмъртно в писателския съюз, членове на който приживе не са били. Но пък миналата година дълбоко ме възмути друго - в Казанлък се намериха група общински съветници, които искаха да строят паметник на генерал Иван Вълков, който е прекият организатор на избиването на голяма група интелектуалци, сред които и моят баща. Слава Богу, обществото реагира остро и ги спря.

- Голяма част от работата ви на литератор е свързана с творчеството на баща ви. Предстои ли нов проект?

- Наскоро започнахме осъществяването на една идея, която обмисляме от няколко години с издателство "Захарий Стоянов". А именно да направим наистина широко представяне на цялостното творчество на Гео Милев в 5 тома. Досега най-голямото издание е един тритомник от 70-те години, което за времето си беше направо пробив. Новата поредица ще съдържа най-ранните творби на Гео Милев, както и личната му кореспонденция.

- Тази година станахте лауреат на орден "Стара планина" за принос към българската култура. Смятате ли, че именно тя - културата, ще е най-уязвимото ни място, след приемането ни в Евросъюза?

- Несъмнено културата ни е нещо, с което можем да се гордеем, особено старата. Именно тя доказва принадлежността ни към цивилизования свят открай време. Но това не е достатъчно. Ако Европа постави конкретни параметри за нейното развитие, това ще бъде опасно. Не успяхме да запазим земеделското си стопанство, индустрията и инфраструктурата. Нанесохме поражения и на образованието, законността и държавността. С културата си все още има защо да се гордеем, но дано сме достатъчно умни, та да се развиваме самобитно, а не да копираме всичко чуждо.

- Имате предвид, че глобализацията ни обезличава?

- Това донякъде е неизбежно. Но не трябва да следваме само течението. Тъжен факт е, че започнахме да се отнасяме безгрижно и арогантно към собствения си език. Случва се дори да не знаем българските синоними на думи, които навсякъде употребяваме на латиница. Онзи ден политиците обявиха "екшън-план", наместо "план за действие"!

- Как живеете днес?

- Както винаги досега - активно. Пенсионирана съм от 1991 г., но имам много ангажименти - превеждам и представям нови книги, занимавам се с фондацията "Гео Милев". Сега ме карате да се замисля, че трябва да обърна внимание и на собственото си творчество. Преди време издадох един том с избрани мои произведения и стихове, но виждам, че незаслужено не съм включила още много хубави неща.

- Как правнукът ви Борис Митков беше избран да участва в първия филм от поредицата за "Хари Потър"?

- Двама от правнуците ми живеят в Англия. Там има изключително много театрални школи за млади таланти и понеже Борис от малък е артистично дете, го записаха в една от тях. От там го избраха за поредицата "Хари Потър". Сега продължават да го търсят, но той пък е решил, че ще става режисьор като прапрадядо си Гео Милев. Както знаете, преди да стане известен поет, Гео Милев е режисирал постановки в Народния театър. Въобще, всички мои внуци имат интереси в областта на изкуството и културата. Затова съм горда и спокойна, че талантът на моя баща все още е жив.
35
3797
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
35
 Видими 
15 Юли 2006 07:09
Тази госпожа общо взето е срам за баща си.
15 Юли 2006 07:39
"... Двама от правнуците ми живеят в Англия......Затова съм горда и спокойна, че талантът на моя баща все още е жив."
Евалла ! Добре , че имате акъл да не ги пратите в Русия, Китай или С.Корея.
15 Юли 2006 07:42
Опасно е Европа да се беси в културата ни
15 Юли 2006 08:30
Дъщеря е на големия български поет и интелектуалец Гео Милев.
Боже опази
15 Юли 2006 10:19
Пешо,
налял си повечко вода в мастиката си, та ти е станало доста мътничко по литературните въпроси. Кристали в чашата не се виждат.
15 Юли 2006 10:31
Оставете на мира жената, тя е вече на 86 години. Вината за слабото интервю по-скоро може да се търси в глупавите въпроси, които й задават двете журналистки. Ама така е, когато всеки си въобразява, че да си журналист е най-лесното нещо на света.
15 Юли 2006 10:59
Гео Милев е бил безспорно голям български интелектуалец, но по-добре да не се набутваме в "интелектуалните" спорове между интелектуалците.
"Партията" му е дала не много интелектуална оценка, ама пък за неинтелектуалците това е предостатъчно.

ГЕО МИЛЕВ - ШАРЛАТАН И ШАМАН
Никита Нанков, Indiana University, Bloomington, IN, US
Съдържание:
1. Проповедникът и ученият
2. Шарлатан и шаман
3. Очарователен наглец
4. Висока култура като масова култура като висока култура
5. Жрец и шут
6. Навсякъде свой и навсякъде чужд
7. За барбарон Мюнхаузен и за наративно-културните идентичности

15 Юли 2006 11:01
Не разбрах как точно Европа се е намесила в културата ни...
15 Юли 2006 12:37
Културата ни системно и методично се руши с парите и усилията на "Отворено общество" на циониста Сорос по поръчка на ционисткия кагал. Статията отклонява вниманието на родолюбивата общественост и е в услуга на ционизма, главният днес душманин на България и човечеството.
15 Юли 2006 12:46
Онзи ден политиците обявиха "екшън-план", наместо "план за действие"!


Не е редно безкултурието на политицете ни да минава за сметка на европейската "намеса" в културието им.
15 Юли 2006 12:57
.. време - лятно ... к'во толкова ..
15 Юли 2006 13:22
Ей това е типичен пример за лицемерието на старата номенклатура. От една страна - страшно е, ако Европа се меси в културата ни. Вероятно, ако Русия се меси, би било много хубаво. Обаче от друга - самата тя е завършила Американски колеж, а внуците й живеят в един от културните европейски центрове Лондон. Тея неща много много не ми се връзват.
15 Юли 2006 14:28
А как многонационална и мултикултурна Европа ще е "опасна" за българската култура?!
Другарката е чела много книжки и приказки от близкото ни (безкултурно антикултурно) минало.
15 Юли 2006 14:43
кратко резюме

Опасно е Европа да се меси в културата ни - особено в блестящия период на соцреализма - 1944-1989.
15 Юли 2006 15:02
Не политизирайте!


Хубава-лоша, но всички сме израсли с нейните стихчета:

Натиснете тук

------------------------------------

Зайченцето бяло


Зайченцето бяло
цял ден си играло
в близката горичка
със една сърничка.


Вече се стъмнило,
слънцето се скрило.
Зайчето разбрало,
че е закъсняло.


Хукнало да бяга,
както му приляга,
но във тъмнината
сбъркало следата!


Седнало да плаче
малкото юначе.
На кого да каже
път да му покаже?


Спряла под елата
с лампичка в ръката
малката Светулка,
на Щуреца булка.



Зайчето видяла,
пътя му огряла.
Отишло при Зайка,
милата си майка.



Редактирано от - DILBER TANAS на 15/07/2006 г/ 15:06:55

15 Юли 2006 15:09
Двама от правнуците ми живеят в Англия.

бръзо ги връщайте тука, другарке Геомилева; ше ги поквари Европата
15 Юли 2006 15:45
"На всички ни е ясно, че и книгоиздаването, и книгоразпространението са в дълбока криза. Няма ги вече големите ни книжарници. "
Защо ли нямам спомен от "големите ни книжарници", но пък имам спомен от опашките пред малките книжарници, в които ако нямаш връзки с книжарката нищо не можеше да си купиш.
15 Юли 2006 17:28
Права е госпожата. така е. Европа се меси и заплашва българската простотия....
15 Юли 2006 17:36
За пореден път се убеждавам колко вярно и точно е твърдението за безкултурието и нискочелието на българските фашисти. Единствено ме изумява факта, че те се наплодиха отново само за няколко години. Изобилието от фашаги и фашизоиди в този форум е доказателство за това. Единствената надежда е, че Европа фашаги не толерира, нито от ляво нито от дясно, и такива боклуци нямат историческо бъдеще.
15 Юли 2006 18:18
Опасно е Европа да се меси в културата ни


Опасно е за соц мухъла
Още си мечтаят за времето на творческите съюзи, голямото лапане, израстване по партийна линия ("Еди-кой си е дете на наши другари":
Малка схлупена къщурка
на Ангел Кънчев номер пет.
Там всяка мижитурка
може да стане и поет.
.
А на горния глупендер да припомним, че комунягите също са фашисти, но от червената разновидност.
15 Юли 2006 18:43
Oп-а-а-а, един изпълзя от бункера. Подобни екземпляри са описани много духовито от Ремарк. Знаменито! Сега ще се заоглежда има ли още поети за удушване.
15 Юли 2006 23:41
Тази другарка да си играе с "зайченцето бяло" и да си затваря устата по въпроси които не разбира!
Аман от нахални комуняги!
15 Юли 2006 23:46
popokatepetel II , фашагите имат бъдеще. Глей к'во става в Русия.
15 Юли 2006 23:54
ЕС ни задължава да казваме на еврото “еуро”
В. "МОНИТОР"-16.07.2006
Европейският съюз може да ни задължи да пишем и изговаряме вместо "евро" ­ "еуро", каза министърът на държавната администрация Николай Василев пред "Дарик радио". Това може да стане чрез поправка към Договора за присъединяване към ЕС. Ако не подпише тази поправка, България е заплашена със съд.Такава поправка е наложена в страни като Литва, Малта и Словения, където обаче националната азбука е латиница. Затова министър Василев беше категоричен, че ще защитава на всички нива българското произношение на единната европейска валута.
На заседанието на правителството миналия четвъртък премиерът Сергей Станишев е назначил комисия, която да разгледа този проблем.
......................................... ......................................... .....................................
ТЪЙ, тъй?!?...
Значи, поправка/поискана от ЕС!/ в Договора за присъединяване МОЖЕ- щом става въпрс за "евро"-"ЕУРО", но НЕ може- щом става въпрос за НЕзатваряне на БЕЗОПАСНИТЕ 3-4 реактори на АЕЦ "Козлудуй"-/НЕпоискана, май, от ДОСЕГАШНИТЕ управляващи България ПОПРАВКА в Договора за присъединяване!?/ !!!

Редактирано от - paragraph39 на 15/07/2006 г/ 23:55:14

16 Юли 2006 10:47
Параграфе избърши пяната и се съсредоточи в правописа - не Козлудуй а Козлодуй. Е верно е че ако беше свестен град щеше да свършва на "град".
16 Юли 2006 11:25
арменче, я се 'земи в ръце. за "луд уй" не си ли чувало? или си еуропейче
16 Юли 2006 11:29
Kar Lukoйski ""... "... Двама от правнуците ми живеят в Англия......Затова съм горда и спокойна, че талантът на моя баща все още е жив."
Евалла ! Добре , че имате акъл да не ги пратите в Русия, Китай или С.Корея. ""


Евала. Само в Лондон , Париж, Калифорния и Съюза ( Евр. ) правнуците ще се научат на МУЛТИкултура.
Три от всеки 10 лондонски деца са индийчета ( или от съседите пакистанчета, бангладешчета или сингалезчетаа от Шри Ланка ),
Други две лондончанчета са са нигерийчеата ( Буркина Фасчета - любимите на МагиТатчър горни Волтчета ) .
( Синчето на Маги Татчър учеше с африканчетата и методите му на действие са нигерийски.
За това си имаше малки неприятности с английската полиция и правосъдие )


Не са за подценяване и куртурните въздействия на Магрибците, Курдите, Латиносите и други бързо растящи етоси в САЩ и Съюза.
За да се мултикултуризирад внучетата на Европа в Берлин дори училищата се охраняват от полиция.
Кофти е само, че голяма част от Берлинчанчетата не знаят немски.
16 Юли 2006 11:54
и к'во от това? нема да си "говорят с конете" , я
16 Юли 2006 12:59
GARABED,
Допреди време изписвах АЕЦ "КозлОдуй", а НЕ "КозлУдуй!!!
Но, преди време видях / на ТВ екрана и във вестникарски снимки/, че на/д/ ГЛАВНИЯ вход на Централата има голям светещ надпис/още от първите дни на АЕЦ-а!/ "КозлУдуй" !
Наскоро, обаче, същият този надпис там го видях променен- "КозлОдуй" !!!
В "Гугъл"-а излизат почти поравно и АЕЦ "КозлОдуй" и АЕЦ "КозлУдуй" !
Но НЕ това е важното- как paragraph39 е изписал името на българската АЕЦ!- а , че Европата и българските продажни/щото САМО продават/приватизират/, де!/ досегашни /о/управници ПРЕдадоха 3-4 реактори на АЕЦ "Козл/О/У/дуй" !
Там съсредоточи ВНИМАНИЕТО, ПОЗНАНИЯТА и ОПОНЕНТизмите си!
КАЗАХ!

Редактирано от - paragraph39 на 16/07/2006 г/ 13:01:21

16 Юли 2006 14:02
GARABED,
/:/ "Параграфе избърши пяната и се съсредоточи в правописа - не Козлудуй а Козлодуй"
......................................... ......................................... .....................................
Избърши си ЖЪЛТОТО от устата ти /и другаде ти !/ и иди и прочети как- с какво ТЪРГОВСКО наименование/изписано!/- е регистрирана АЕЦ-а в Търговския Регистър - АЕЦ "КозлУдуй" ЕАД
16 Юли 2006 14:21
По тази логика, след като европейската парична единица е euro(EUR) защо в някои балкански части от Европа да е евро?
16 Юли 2006 19:21
paragraph39
[Златен]
от Bulgaria
ЕС ни задължава да казваме на еврото “еуро”


Linguistic issues concerning the euro

"- In Catalan, the pronunciation for euro is [ε wru] in eastern dialects and [euro] in western ones.

- ...Another slang name is jö rö , the Finnish name of the dwarf Grumpy, because jö rö and the English language pronunciation of euro sound similar.

- The beginning of the word Euro is pronounced in German with the diphthong [oi] as in the English word "oil".

- In Irish, ... The masculine noun eoró (plural eoró nna) has been coined from the word Eoraip ('Europe')

- In Portuguese, .... The standard pronunciation for "euro" in Portuguese is ['ewro] to defy the Portuguese tendency to pronounce final 'o' as 'u'. Despite that, the pronunciation ['ewru] is becoming more common due to the word's daily use.

- In the Greek language the immutable word ε υ ρ ώ (pronounced evró ) is used as the currency's name. It was decided to use omega rather than omicron as the last letter of the word, partly because a noun ending with omicron would encourage mutability, and partly to stress the origin of the euro in the Greek word Ε υ ρ ώ π η (Europe) which is also spelled with omega and it is actually written on the euro notes in Greek as Ε Υ Ρ Ω .



- Bulgarian uses the Cyrillic alphabet. The current design of euro banknotes has the word Euro written in both the Latin and Greek alphabets, and it is reasonable to expect that design will be modified to add a Cyrillic inscription. The same is true of euro coins, but if the Greek model is followed, the alternative spelling will go on the national (obverse) side. In popular Bulgarian usage the currecy is referred to as евро /'evro/; the plural varies in spoken language - евро, евра /ev'ra/, еврота /'evrota/ - but the most widespread form is евро - without inflection in plural. So it is reasonable to suppose that this will be the official word. The word for euro, though, has a normal form with the postpositive definite article - еврото (the euro).

The word for eurocent is евроцент /evrotsent/ and most probably that, or only цент /tsent/, will be used in future if the European currency is ever accepted in Bulgaria. In contrast to euro, the word for cent has a full inflection both in the definite and the plural form: евроцент (basic form), евроцентът (full definite article - postpositive), евроцентове (plural), 2 евроцента (numerative form - after numerals).

The spelling евро is also common for other Slavic languages using the Cyrillic alphabet, including Russian, Bulgarian, Macedonian and Serbian. Ukrainian uses євро and Belarussian еўра..."


Ники Василев да не ни разправа врели некипели, досежно Еврото
- че ЕС-а щял да ни учи как да говорим на български;
- че требвало да преподписваме договора с ЕС;
- че ЕС-а ша ни даде под съд, ако продължаваме да говори на български;
- че некави латинопедълски дръжави направиле поправка и ний веднага требва да сваляме гащите, за да не сме по-назаде;
- че водел люта битка с ЕС-а, ама сигурно ша я загуби, поради неравните сили и прочие.

Такива простотии обикновено са говорат на журналистките за подготовка на общественото мнение, кога некой български негодник или чуждопоклонник са готви да извръши поредното престъпление срещу българската история и българското самочувствие.

Ако утре - други ден връху евромонетите и банкнотите цъфне на Българската азбука некакво ЕУРО вместо ЕВРО, Ники требва немедлено да бъде скопен, заедно с целия ни екип евро-преговарящи и парламентарни евро-обозревателе.

Нема нищо по-лесно от тва, да са обясни кротко и с доказателство на "европейците", че и Евро, и Европа са стари български названия на река и местност в древна Тракия.

Ако на наще представИтели в ЕС-а тва не им е известно или от простотия ги е срам да го кажат, Станишев немедлено да ги подмени с по-свестни.

Инак да си знае още от сага, че и той ша бъде скопен заедно с Никито.





Редактирано от - другаря Тодар Живков на 16/07/2006 г/ 19:37:34

16 Юли 2006 19:46
ФЛ бойскаутчето, "зайченцето бяло" си го преставя само, като плейбой сервитьорка. Няма си светулка, тя на щуреца станала пък е булка...
16 Юли 2006 20:05
Голямата евроизмамаОще с влизането си в ЕС сме на финансов минус, ще фалират фирми, а животът на българина ще стане по-труден, защото Кунева и дупе...

КОМЕНТАР НА ВОЛЕН СИДЕРОВ


През март тази година един проект събра в екип имената на Мартин Карбовски, Георги Лозанов, Ивайло Калфин, Соломон Паси, Александър Божков и още няколко по-малко известни имена. В основата на проекта стоеше Меглена Кунева, а парите за него бяха чопнати от някоя европрограма.
Самият проект беше вестникарски и трябваше да стигне да "милиони българи". Министърката на евроинтергацията искаше да зарадва читателите с вестник, наречен "2007-ма -ДА". Претенциозно, инфантилно и неподходящо за вестник име, но като имаме предвид състава, който трябвало да го прави, и това е много. Ако се напъвате да се сетите виждали ли сте такъв вестник някъде, няма смисъл. Такова издание няма, просто това е един от многото начини да се вземат едни пари от едни дежурни тарикати.
Целта на проекта, обаче е амбициозна - да разяснява на българите какво ги очаква в Евросъюза. Това, разбира се, не могат да го свършат недоразумения на природата като Гого Лозанов и Паси, но явно от Брюксел напират да се прави пропаганда на евроатлантизма, че няма време.
Че време няма е вярно. Ако на 1 януари станем член на ЕС, седем милиона и седемстотин хиляди българи ще започнат постфактум да научават къде са влезли и какво се иска от тях. Тоновете тонер, който съм изхабил по темата, са довеждали винаги до една тъпанарска реакция - Сидеров и АТАКА са противници на Европа и световния прогрес. Това можете да го чуете от устата на различни кандидати за политическа слава - от шефа на предизборния щаб на Първанов - алкохолика Ивелин Николов, до неговия уж опонент - Бойко Борисов. Те са за европейска интеграция, разбира се, и всеки, който критикува двойните стандарти на Брюксел, за тях връща България в Сибир. Сякаш до вчера не са се клели във вярност към червената петолъчка и СССР. Днес обаче всички бивши комсомолски и партийни секретари са първи натовци и европейци, глобализатори и либералкапиталисти.
Тези бързи трансформации така ги зашеметяват, че не могат да обяснят на хората, как Евросъюзът ще взема повече от България, отколкото ще дава.
И най-простата сметка потвърждава този нерадостен извод. Още първата година ни чакат харчове, които надскачат приходите от Брюксел. За самото членство в ЕС ще платим над 600 милиона годишна вноска за 2007 г. Вземанията на републиканския бюджет от ДДС и мита ще намалеят, тъй като две трети от тях отиват вече в общата каса на ЕС. А както знаем, най-сериозната част от бюджета се попълва точно от ДДС и мита. Това значи, ще се лишим от много повече от 600 милиона, може би повече от 1, 5 милиарда евро. Получаваме 1 милиард от Брюксел. Като краен резултат имаме един голям минус в бюджета още от първата година на мечтаното членство.
Ставаме по-бедни, а не по-богати
Да сте чули някой държавник да ни е съобщил тази истина? Не сте и няма да чуете. Защото за тях - за управляващите, обедняването не важи. То важи за няколко милиона българи, които не са участвали в криминалната приватизация и рушветчийството на властта.
Вторият голям удар, който ни очаква при приема в ЕС, е скокът на цените на стоки за широко потребление. Търговците ще се застраховат и ще вдигнат цените на продукти, без които не можем - хляб, мляко, хранителни стоки, лекарства, дрехи. Така е в Евросъюза, ще обясняват, без да отчитат десет пъти по-ниските доходи у нас. Как ще издържи на това поскъпване тази широка част от населението, която е беззащитна - възрастни хора, пенсионери, хронично болни? Да не си въобразява някой, че Меглена Кунева, Соломон Паси или Румен Овчаров мислят за съдбата им? Такива като тях са си взели комисионните от националното предателство с АЕЦ-а и не се интересуват дали 50 % от българите ще измрат поради невъзможност да си плащат медицинското обслужване.
Като стигаме до АЕЦ-а, задължително трябва да подчертаваме милиардните загуби от затварянето на 3-ти и - 4-ти блок. Тези загуби трябва да се повтарят като мантра при всяко публицистично предаване по всяка телевизия, която претендира да е национална. За съжаление, сега това става само по СКАТ. Трябва да лягаме и ставаме с факта, че национални предатели от кабинета "Костов" и кабинета "Кобурготски" направиха така, че косвените и преки загуби от затварянето на АЕЦ-а за нас като държава да надхвърлят 10 милиарда евро. Повече от това, което ще получим през всичките следващи 7-8 години от ЕС. Към тях трябва да се добавят тези 9 милиарда евро, които сме се задължили да вложим за екология - за пречистването на мръсните производства, които се увеличават след затварянето на АЕЦ-а и от замърсяването от автомобили. Излиза, че ще влагаме два пъти и нещо повече пари, отколкото ще ни дава Брюксел. Откъде ще ги вземем? Кунева, Станишев и Първанов блажено мълчат по въпроса. Те няма какво да кажат, защото трябва да лъжат много грубо. Не че не са го правили, но сега действат на принципа: "Нека злото да дойде, тогава ще му мислим."
Друг мащабен проблем за българите ще бъде затварянето на фирми. Сега едва 10 от 3500 фирми имат понятие от стандарта, който изисква ЕС. При месопреработвателните съотношението е 4 от 600, при млекопроизводителните - 23 от 400. Огромен хаос ще настане и в признаването на годните за движение автомобили. В България се движат 3, 5 милиона коли. От тях едва 15 % са на възраст по-малка от 10 години. А ЕС не ще такива. При това гражданската отговорност става 500 евро - нещо непосилно за много българи.
Ударът върху производството ни ще е фатален
Сега България е на 15 място в света по износ на пшеница в класация от 70 страни, като оставя след себе си гигант като Китай. След орязването на квотите ни, това няма да е така. По износ на слънчоглед сме сред водещите 5 в листата от 60 държави, при тютюна сме в първата шестица, по износ на гъши дроб сме на 3-то място в света, на череши - четвърти. Всичко това ще бъде спомен, когато ни ограничат производствата на тези основни наши продукти. Цялата ни обработваема земеделска земя е 44 млн. декара, от които ЕС ще субсидира само 32 млн. декара. А останалите 22 млн. декара? Да ги подарим на Турция, защото няма да можем да ги обработваме? След 1 януари 2007 г. ни е забранено освен това да засяваме и декар лозя повече от това, което имаме.
Причината за намаленото производство и износ ще е предателството на Кунева и екипа й, които не се пребориха нито за квоти, нито за преходни периоди.
В областта на банковото дело и застраховките например, 10-те нови членки на ЕС извоюваха преходен период, българската делегация дори не е поискала. В областта на селскостопанската земя и горите - също, риболов, транспорт - навсякъде се повтаря едно и също поведение на дупедавците на Кунева: изобщо не поставят въпроса за преходен период, докато Литва, Полша, Чехия, Малта и Кипър тропат по масата и отвоюваха по няколко години преход с облекчени условия, който помага на техните стопанства да се адаптират. За комсомолката Кунева и екипа й беше важно да рапортуват, че затваряме главите и да вземат рушвети от чужди лобисти, които имат интерес България да намали производствата си в определени конкурентни области.
Така се затрива национален суверенитет и държавност, щом допускаме да ни управляват Доган, Сергей и Кобурготски. Щом допускаме да ни лъжат, че еврочленството означава по-добър живот ей така - от само себе си.
Направеното дотук от техните правителства обещава само едно - влошаване на стандарта на българите. За да стане животът ни по-добър са нужни други мерки и национално отговорно правителство.
Но това е тема за друг коментар в някой от следващите броеве.

06 Февруари 2013 23:36
Опасно е,когато хората са неграмотни в толкова много сфери,а се опитват да дават личното си мнение на тази аудитория от хора,които са светлинни години над тях.И колкото и да "плюят" по наши творци на изкуството и културата,то това не ги прави вещи по въпроса.Хората говорят и говорят,ама по важното е дали в крайна сметка казват нещо съществено .Или просто бърборят,за да се наемат на приказка.С едно съм съгласна Леда Милева може да бъде и тя е горда със своя велик баща Гео Милев.Независимо от краха ,които преживява в следствие на неговото без круполно убийство на времето.Човек не може да избяга от корените си,ако ще и да си промени името,мястото и заобикалящите го хора около него той ще си остане българин.България може да бъде радостна,че има богата история ,и толкова велики писатели...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД