:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 249
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Казус

Убийството, което разтърси Филчевата прокуратура

Животът и смъртта на адвокатката Надежда Георгиева остават загадка благодарение и на странно воденото разследване
Снимка: В. "24 часа"
Надежда Георгиева
И убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, и следственото дело за престъплението са обвити в мистерия. Процесът получи гриф "секретно" по неясни причини. Само се шушукаше, че е по настояване на Филчев.

Засега се потвърждава тезата, че е било секретно, за да не излезе на бял свят колко издиша. Самото му образуване по този начин е послужило за разчистване на прокурорски сметки, но не е придвижило търсенето на истината кой уби адвокатката нито йота напред. Георгиева се е познавала с доста прокурори. Нейното убийство бе използвано от Едвин Сугарев като част от аргументите му в откритото писмо срещу Никола Филчев през 2001 г. Обвинен в жестокото престъпление приживе се оказа и висшият прокурор Николай Колев.

Всичко около тази жена, е тайнствено - и животът й, и контактите й, и професионалните й занимания, и смъртта й.

Преди два дни съдия Вера Чочкова, която пое делото,



разпердушини обвинителния акт



и го върна на прокуратурата. Държавното обвинение има един месец да поправи всички пропуски и противоречия и да отговори на висящите въпроси. Което едва ли е възможно, като се има предвид, че от престъплението са минали повече от 6 години. Ако не успее, делото срещу Орлин Аврамов, работодател на адвокатката Георгиева, ще бъде прекратено окончателно. То се гледа по негово искане. НПК дава тази възможност на всеки, който е бил обвиняем за тежко умишлено престъпление повече от две години. Иначе има още двама обвиняеми - Димитринка и Пламен Калайджиеви.

В четвъртък критиките на съдия Чочкова не чу единствено прокурор Наташа Бърнева, писала обвинителния акт. Била в отпуска. При изготвянето на обвинението са допуснати съществени процесуални нарушения. Въпросите са повече от отговорите. Така Чочкова мотивира връщането. "В определението си тя каза всичко, което щяхме да изложим в пледоариите си", коментираха адвокатите на подсъдимите. В залата се случи и нещо рядко за съдебно заседание - родителите на загиналата - Вяра и Костадин Георгиеви, които са частни обвинители в процеса и би трябвало да защитават тезата на прокуратурата, напълно подкрепиха искането на адвокатите за връщането на делото.

Според обвинението за смъртта на Георгиева, която бе намерена жестоко посечена в дома си в столицата на 28 февруари 2000 г., са виновни бившата секретарка на застреляния през 2002 г. прокурор Николай Колев Димитринка Калайджиева, мъжът й Пламен и бившият работодател на адвокатката Орлин Аврамов - съсобственик на "Стара изба 1924". Калайджиева е на съд задочно, защото не е в България. Обвинението им за убийство е квалифицирано като извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, с користна цел, за да бъде прикрито друго престъпление, предумишлено. Според съда обаче като се изключи първата квалификация за жестокостта, фактите, които обясняват останалите три, не присъстват в обвинителния акт.

Ето накратко как са се развили събитията според секретния обвинителен акт. До 1999 г., когато се премества в София, Надежда Георгиева работи като адвокат в Ямбол. От 1995 г. обслужва фирмата на Орлин Аврамов "Стара изба 1924" и затова цялата документация на дружеството е при нея. Във фирмата Георгиева се запознава и с прокурора Колев и секретарката му Димитринка Калайджиева, с която се сприятеляват. Самият Аврамов е отдавна в добри отношения с тях. Той дори услужва с 12 000 долара на Калайджиева, за да си купи апартамент в столицата. Твърди се, че адвокатката ползвала връзките на Димитринка с висши магистрати, но не е ясно с каква цел.

"В един момент Георгиева се почувствала недооценена и ощетена от Аврамов. Това охладило отношенията между тях и я мотивирало да напусне Ямбол", твърди обвинението. Тръгвайки си от фирмата обаче, жената отнася цялата й документация.

В София адвокатката наема мезонет в кв. "Стрелбище", но докато го ремонтира до края на януари 2000 г.,ползва жилището на семейство Калайджиеви в кв. "Павлово". През това време между нея и Калайджиев постоянно възникват конфликти. Пламен се дразнел, че Георгиева е в дома му.

На 1 ноември 1999 г. Надежда започва работа в застрахователната компания на Алексей Петров "Левски Спартак". За секретарка взема Димитринка. След около 3 месеца обаче я освобождава и така между тях също назрява конфликт. При това според прокуратурата "Георгиева имала слабост към алкохола. След като употреби алкохол, тя ставала раздразнителна и се държала предизвикателно". Димитринка също се палела лесно.

Прокурорката доста



неясно и накратко е описала мотивите



за убийството. "Останала без работа, Калайджиева се почувствала пренебрегната от Георгиева и унизена." Освен това адвокатката "знаела много от секретите" на фирмата на Аврамов, за които "различни лица проявявали интереси" и затова той се страхувал от нея. Така и не става ясно какви тайни е пазела жената, кой е искал достъп до тях и как това е щяло да навреди на Аврамов.

Колев пък искал смъртта й, защото тя "имала слабост да записва на диктофон разговорите си с различни хора и така създавала компромати срещу тях, които се опитвала да осребри. Сред компроматите имало и такива, които уличавали висши магистрати в нерегламентирани контакти и дейности, от които Георгиева определено се страхувала," твърди прокурорката. Не изяснява обаче какво има в компроматите.

На 26 февруари 2000 г. около 17.30 ч. тримата обвиняеми отиват в квартирата на Надежда Георгиева, за да може Димитринка да й върне ключа от офиса. Адвокатката ги настанява в дома си и ги черпи с уиски. Тримата настояват да получат компроматите. Така избухва скандал, който се превръща в саморазправа.

Самото убийство прокурорката описва само в едно, и то безподложно изречение - "със сатъра от кухненския комплект марка "Мароб" били нанесени удари по главата на Георгиева в областта на дясната челна слепоочна теменно-тилна област, в резултат на които тя починала". След убийството тримата изчистили следите, увили трупа в одеяло и отнесли със себе си всички компрометиращи документи.

Това на практика е всичко в обвинителния акт. Останалото са разказани експертизи. Към материалите по делото не са приложени доказателствата, на базата на които са направени ДНК-анализите, а точно на тях се крепи основна част от обвинителната теза. Липсва цигареният фас, за който се твърди, че 99.99% е на Пламен Калайджиев. Нямо го и кървавият потник, който бил открит 3 дни след убийството в пералнята на Аврамов. А ДНК-експертизата установила, че 93.7802% това е кръвта на жертвата, а 99.99% потта е на Аврамов.

В обвинителния акт бегло се споменава и за оперативно-психологическа експертиза, която доказва съпричастността на Димитринка и Пламен към смъртта на Надежда. С две линии обаче е подчертано, че въпросното изследване е строго секретно. Може би затова и ред от него не е разказан в акта.

Според съдия Чочкова от материалите липсват още специалните разузнавателни средства и фотоалбумите от местопрестъплението.

Ако делото изобщо тръгне, съдът ще трябва да изслуша показанията на 73-ма свидетели. В списъка са и прокурорите Николай Ганчев, Малена Филипова, Емил Карамфилов, Мария Каменска. Там е и бившият им колега Руско Карагогов, който навремето се прочу, като заплаши с пистолет шофьор на такси. Съдът трябва да призове и Алексей Петров. Не е изключено да се стигне и до призоваване на Никола Филчев. И сигурно пак ще има голяма гоненица с призовкарите. Но това е най-малкото.

Делото за убийството на Георгиева е една от най-мрачните страници в историята на ВКП от времето на Филчев. То доведе открито да се говори, че в прокуратурата работят убийци. И въпросът не е в говоренето, а във факта, че мнозина - при това отговорни и сериозни магистрати, смятаха, че това твърдение не е далеч от истината.



НЕЯСНО

След разстрела на прокурора Николай Колев Едвин Сугарев заговори, че "магистратът свързвал Филчев с убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева". Сугарев твърдеше публично и че знаел от Колев за $ 3 млн., дадени на Алексей Петров за освобождаването на мафиота Сретен Йосич. Парите си поделили Филчев и тогавашният шеф на баретите Филко Славов. Георгиева била посредник. Говореше се, че тя и Филчев са били в близки отношения, но роднините й отхвърлиха тези слухове.

В интервю за "Всяка неделя" на 20 януари 2003 г. Филчев разказа, че е водил упражненията по наказателно право на Георгиева. И още:

"Разнасят се твърдения,че едно или друго лице имало категорични данни, че вече съм за съд, защото лично, с двете си ръце, със сатъра, съм я убил. И ако не беше в. "Труд" да открие, че по това време съм бил в Либия в официална делегация по повод на българските медици, заедно с тогавашния министър на правосъдието Теодоси Симеонов и още един зам.-министър на здравеопазването, никога нямаше да се сетят."
Снимка: Юлиян Савчев
Петчленният състав на Софийския градски съд, който върна делото за доразследване. Председател е Вера Чочкова (в средата).
Снимка: Юлиян Савчев
Орлин Аврамов и Пламен Калайджиев (вдясно) застават на подсъдимата скамейка без Димитринка Калайджиева. За нея се твърди, че е в Лондон. Прокуратурата прати следствена поръчка за екстрадицията й, но отговор така и не дойде.
17
7967
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
15 Юли 2006 02:41
Е какво му е секретното на това дивашко убийство бе кретени. И от космоса се вижда, че са замесени много пари и висши лица. При такава ДНК и Господ не може да те спаси, но явно прокурорски връзки могат.
Тук му е мястото да ви кажа че си играх да правя психологически анализи на обвинения в убийството на Луканов, Ангел Василев - ами то не издържа и елементарен анализ. Този човек реагира само един път с изключителна и искрена острота - когато следователят му казва "Гледай какви добри деца имаш" - тогава той скача като ужилен с думите да не намесват децата му - в такива случай така реагира САМО ДЪЛБОКО ВИНОВЕН ЧОВЕК, КОЙТО РАЗБИРА ЧЕ Е ИЗВЪРШИЛ МЕРЗОСТ И ПОДСЪЗНАТЕЛНО ИСКА ДА ЗАЩИТИ ДЕЦАТА СИ ОТ НЕЯ. Невинен се съгласява или подминава без особено внимание фразата.
Освен това престоят му в Чехия е необоснован и неоправдан, освен с цел стоене на далеч от мястото на престъплението. Психологическият му портрет показва волева натура със способности да манипулира хладнокръвно. Тоест тези които са го избирали са знаели че това е точен за целта човек. Портретът му показва още и дъбока убеденост, че зад него стои силен покровител. През цялото време той играе театър до момента когато споменават децата му - и там той се изпуска.
Този човек е на свобода - според мен са хвърлени много пари за този факт и тепърва ще се хвърлят още.
Българийо Българийо - страна на ненаказаните убийци.
15 Юли 2006 03:03
Смешна, жалка и противна е т. нар. "съдебна система". Където често адвоката е съпруг на съдийката, а прокурора е трети в псевдолюбовния триъгълник. Много съдийки са някакви 25 г. "юристки" чийто житейски опит не достига да разделят на две магарета слама, но могат решават изключително сложни дела. За главни прокурори се назначават психически лабилни хора, което пък твърдят най-различни съдии. От цялата пасмина вони отвратително. Съдии и прокурори получават стотици левове месечно, а харчат десетки хиляди. Вероятно разликата се допълва от адвокатите, които дори не дължат ДДС и отново са над закона.
15 Юли 2006 03:56
Комунягите ногу обичат да засекретяват когато се насерат. Всекакви тяхни кражби , убийства и безчинства се засекретяват и обявяват за държавна тайна.
Недай си боже да им кажеш да разсекретят нещо, почват да пищят че се застрашава сигурноста и целоста на държавата. Оня па крадец и агент на ДС от топлофикацията също бил засекретен а червения кретен Овчаров пищи че се използва класифицирана информация. Сигур сигурноста на държавата ще се застраши ужасно много ако се окаже че пари от топлото са влизали и в джоба на Овчаров апаша...
15 Юли 2006 08:34
Антибиотик, абсолютно не съм съгласна с теб с портрета на Ангел Василев. Ти в домашни условия ли си го правил или при интервю или при какви обстоятелства? Човек винаги иска да защити децата си, а още повече и не знам защо си ги намесил тях?! Ясно е и за малките деца, че не това са убийците на Луканов. Знаем за подвизите за бивши топ ченгета и как се води разследване, ти знаеш ли?
15 Юли 2006 09:02
Какво значение има психопортретът на Василев (още повече ако е смехотворен като горния) след като по делото няма едно читаво доказателство, а на всичкото отгоре "физическите извършители" са си признали след като са ги спукали от бой?

Иначе Гаспарини е казал всичко - където има нещо засекретено, мирише на цапани червени гащи.

Редактирано от - Oraсle на 15/07/2006 г/ 09:54:08

15 Юли 2006 10:14

Най-удобното място за убийците, крадците и останалите бандити наистина е прокуратурата, следвана от следствието и накрая МВР. Защо ли?
15 Юли 2006 10:16

Първата работа на "демократите" като дойдоха на власт след 1989 г. беше да разбият прокуратурата, следствито, МВР и съда. Като за начало ги поуволниха масово, сложиха си свои демкратски шефове и работата заспа - граби на воля.
15 Юли 2006 11:09
'в областта на дясната челна слепоочна теменно-тилна област'?????
Каква е тази област, бе хора?Тези пичове наистина ли описват така престъпления или това е грешка на редакцията?
15 Юли 2006 12:44
Естествено, че Луканов, не ми е най-симпатичния човек на света. Напротив.
Но тези които го убиха, са от най-мръсното семе на на най-гнусната комунистичека гмеж.
Крият се в Южна Африка, а тоя ще го получи в България при второто разглеждане на делото, което предстои. Няма никой друг сметка на света от това убийство, освен тази пасмина, на която ми е гнусно да пиша имената, и която продължава с подкупи да готви нови мерзавства.
Ще го получите пичове, не бойте се, друг ще ви харчи милионите!
15 Юли 2006 12:55
.. добре е, че си имаме "нов" главен прокурор, нали ...
15 Юли 2006 15:37
Антибиотик да ти имам и психологическия портрет. И ти като едвин Сугарев ги правиш едни логически връзки. накрая се оказал Филчев извън България.
То, че нашето правораздаване хич го не бива, това е ясно.
Пък на Гъз(а дека) пърдини ни по-горе пак само комунисти му се превиждат. А той Филчев никога не е бил партиец и беше избран от СДС на поста.
Абе от гъз(дека) пърди ни какво можеш да очаква човек, само глупости.
15 Юли 2006 17:16
Какъв психологически портрет ви гони - аз съм написал три изречения от него, които са достъпни за правата логика - другото и да ви го казвам, ще има същата реакция...
На човек, който не може да скочи един метър не е нужно да му вдигаш летвата на метър и петдесет...
15 Юли 2006 20:30
Антибиотик, този път не си убедителен. Василев е рядка шушумига извън строителството, въобще не е способен да организира дребно престъпление, камо ли такова. Луканов беше част от съветската перестроечна банда, наложен в София да извърши погрома над България. Беше обаче и ционист, сътрудничеше и с кагала в НЙ тайно от Москва. Там обаче го изловиха в далавери срещу техните интереси и му пратиха убийци. Не е българска тази работа!
Съдебната система беше разбита и обезсилена преди всичко от перестройчиците в БКП/БСП, димукратити само им помагаха да лигитимират това си престъпление във Великото НС. Те отлично съзнаваха, че им предстои да извършат криминална революция, придружена с маса престъпления и затова трябваше преди всичко да отстранят възможността да бъдат разкрити и съдени. Почти всичко в съдебната система много бързо изгни, корумпира се, криминализира се. Филчев далеч не е най-черният в тази клоака. Прокуратурата не е Филчева, както е записано в заглавието, то е манипулативно и в съответствие с дадената команда да се сатанизира Филчев и така да се представи Велчев като надеждна фигура. Не е такъв, просто е човек на чичо Шмуел. Скоро ще стане очевидно.
15 Юли 2006 21:59
Има едно дружество, на което първите двама в списъка на управляващите са мъртви, а в списъка от управляващите фигурира Орлин Аврамов - "Винарна Вини" АД, Сливен.
Дружеството е създадено с цел да приватизира "Вини" ЕАД, Сливен и почти да успее. Страннен е начинът, по който "Стара изба 1924" се сдобива с пари за тази касова приватизация. През ноември 1997 година "Стара изба 1924" предава на "Вини" ЕАД, Сливен грозде за преработка на ишлеме. Такова грозде няма, като идеята е да се източи "Вини" ЕАД. Това се проваля, но по-онова време Надежда Георгиева е адвокат на "Винарна Вини". Трети мъртвец. Около тази приватизация е "заровено кучето".

Редактирано от - ka52 на 15/07/2006 г/ 22:03:43

16 Юли 2006 07:25
Оня па крадец и агент на ДС от топлофикацията също бил засекретен а червения кретен Овчаров пищи



Иначе Гаспарини е казал всичко - където има нещо засекретено, мирише на цапани червени гащи.


А бе, нешастници психясани, В. Димитров не го ли назначи синия боклук Мафиянски? А "убийците" на Луканов не ги ли извадиха на бял свят синият манафин Бонев и Ванчо Циганчето?!
16 Юли 2006 08:05
Ми не.
Още от Овчарово време бил директор на топлофикацията, Мафиянски се оплаква че не можел да го махне.
А за "разкритите" убийци на Луканов трябва да благодарим на Ювелирния Ботьо.
16 Юли 2006 11:38
Натиснете тук
ми не не, ами да[/u]
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД