:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Около боклука пак замириса на политика

Кризата с отпадъците на София ще е неизбежна до края на септември, предупреди Столичната община
Милор Михайлов
За пореден път вчера проблемът със столичния боклук разпали политически страсти. Зам.-кметът по екологията Милор Михайлов предупреди, че до края на септември се очаква нова криза с отпадъците, и хвърли вината на управляващите. И преди, и сега при разрешаването на казуса има един трън в очите на управляващите и това са "предишният и сегашният кмет на София", заяви Михайлов. Това според него е една от причините да не може да се подготви навреме нова площадка за съхранение на балите, след като капацитетът в "Кремиковци" и "Дружба" се изчерпи.

Преди седмица кабинетът обеща съдействие да се търсят регионални депа на други общини за извозване на балите и отказа да одобри отварянето на сметището в Суходол. Причина за второто решение са процедурните разногласия между общината и екоминистерството. Михайлов се оплака, че още на 25 юли общината е поискала временно отваряне на Суходол, но до този момент няма отговор от регионалната екоинспекция и министерството. РИОСВ-София обаче разпространи официално писмо, в което иска общината да уточни коя точно част от депото ще ползва. В отговор зам.-кметът заяви, че ековедомството иска нови документи, но не уточнява какви. Според него това се прави по политически причини и заради недоволството на хората.

На свой ред министър Джевдет Чакъров каза пред Би Ти Ви, че държавата проучва вече регионални депа, а се очаква и отговор от МО за техен терен, който може да се използва за целта. До края на следващата седмица трябва да са готови проучванията на рудник "Иван Русев", предложен от президента за съхранение на отпадъците, но площадка там не може да бъде изградена до края на септември. Възможно е експертизите да бъдат обжалвани в съда, което допълнително ще забави процедурите.



НАРУШЕНИЯ

Нови разливи и непочистен стар инфилтрат е установила проверка на РИОСВ-София на площадката в район "Искър". Екоинспекторите са дали срок за почистването му до 28 август. Междувременно се чуха оплаквания, че миризмите вече са прехвърлили "Дружба" и се усещат дори на летището. Изтичане на инфилтрат беше установено за пръв път на 2 август след множество сигнали за лоша миризма, а управителят на площадката беше глобен с 20 000 лв. Нови разливи бяха установени и на 15 август. От пускането на инсталацията в края на миналата година досега в "Искър" са балирани и съхранени 184 300 бали. Остават още 8 дка свободна площ. На площадката в "Кремиковци" пък има само 2 дка незаети, които се очаква да бъдат запълнени до края на август.
16
1881
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
23 Август 2006 03:43
проблема с боклука се решава с разделна събиране и предаване на мобилни пунктове оборудвани за целта и паркирани на подходящи места и подходяща гъстота според населеноста след компютърна обработка на информацията за даден период се оптимизира разпределението на мобилните пунктове като деиността може да се извършва и от сегашните концесионери само ще трябва да си подберат подходящ авто парк например в даден раион по 3 камиона за всеки отделен хартия стъкло пластмаса метал вид боклук с ДЖИПИЕС и се извозват периодично когато се напълнят
23 Август 2006 03:55
отчетността става от шофьора и общ работник оборудвани с кантар които попълват химизирана товарителница в 3 екземпляра за концесионера изхвърлящия боклука и общината с вида и количеството боклук
23 Август 2006 04:14
Около политиката замириса на боклук, отново и отново и отново!
23 Август 2006 07:18
И при нас сложиха от шарените кофи и аз съвестно започнах да деля боклука, но един ден видях как ги събират и паднах по гръб.Мина един камион и изсипа и трите /хартия, пластмаса и стъкло / заедно и си замина
23 Август 2006 07:28
То къде ли не мирише на боклук, пардон на политика!
23 Август 2006 08:16
Аз нека пак наивно да попитам:Нали балите щяха да траят наи-малко две години, ама тъй като щели сме да ги опаковаме с по 7 ката фолио то трайността им щяла да бъде още по-голяма и дотогава щял да заработи завода за изгаряне...Това ни го говореха преди има-няма година, пък сега-"инфилтрат"
23 Август 2006 08:34
Миризливият инфилтрат инфилтрира миризливата политика.
23 Август 2006 09:28
Много се мотаят!!!! Да ги стоварят пред министерския съвет до ЦУМ, ако няма друго подходящо място!!! Да замирише на министрите да се размърдат, а не да си го мерят с кмета бат Бойко! Все едно им е по къс!!!
23 Август 2006 09:51
Че са излъгали колко щели да траят балите ясно. Нали трябва да вземат пари за балиращите машини... Колкото до разделното събиране на боклука ми се струва, че трябва да имаме и контейнери за биологични отпадъци, а не само за хартия, пластмаса и стъкло. Освен това няма да е зле да се отчита колко боклук се събира разделно и това води ли до изпразване на онези миризливите метални контейнери, в които има какво ли не. Така ако боклука в миризливите контейнери намалее за сметка на разделно събирания в даден квартал общината трябва да намали и такса смет. Колкото до сметището или мястото на бъдещия завод за преработка все някъде трябва да се направи, защото не може едно населено място да няма къде да изхвърля боклука. Да съгласен съм хората имат право да протестират, но си мисля и друго никой не вярва, че в България някой ще построй завод за прерабтка на отадъци както този дето е кажи речи в центъра на Виена. Така че скъпи наши родни политици вземете да покажете на хората, че мислите и за тях а не само за джобовете си и току виж спрели протестите.
23 Август 2006 10:37
Боклука замириса на политика но далаверата си върви. Преди камионите в моя квартал изпразваха контейнерите само сутрин (всеки ден) а сега, след като се засили контрола минават и вечер. На суринта, като минат пак, изхвърлят полупразни контейнери. Естествено, полупразните контейнери се отчитат като пълни и сътоветно общината си ги плаща от (от нашия джоб). Честото минаване на колите от една страна е добре за нас, но от друга, източването продължава и все някога нещо ще изгърми.

Редактирано от - skyspirit на 23/08/2006 г/ 10:38:21

23 Август 2006 11:23
Боклуците и политиците се оказаха в дълбока и спонтанна взаимна /релевантна/ връзка. Мисля , че един сериозен научен работник може да спише една дисертацийка по въпроса - има много много материал.
23 Август 2006 12:36
Миризливите мишоци от властта се крият и си прехвърлят топката един на друг и няма елементарна воля да се изведат петдесет палки, за да розгонят тея дето за щяло и нещяло преграждат пътища и парцелират държавата на феодални владенийца с големината на селски мери. Ето как навремето паднахме под турско и ни опъваха 500 години!
23 Август 2006 13:08
Както винаги политиканите , а и журналистите, се занимават само със скандална страна на проблема и то отгоре - отгоре.
От 1988 година има проект за изграждане на завод за изгаряне на боклука.
За две години и половина, от когато положението е критично, можеше проекта да се преработи, модернизира и реализира. Вече цяла година Бойко Борисов обвинява международното положение, времето и кого ли не, не се е кандидатирал само за американски президент, но не може да реши обикновен проблем на софиянци. Ето това е скандалното.
За крадливата усмивка даже не ми се говори.
23 Август 2006 13:52
в софия и околностите има завод за стъкло има кремиковци а за наилон ще се извозва в някое предприятие в страната а биологичните може и да се изгарят те са безвредни
23 Август 2006 14:52
Около "Политиката" ВИНАГИ мирише на Боклук- от "боклуците", които я правят!
23 Август 2006 15:27

Я сега тези дето гласувахте за Мафиянски, а преди това за Янчулев да вземат да обяснат защо вашите вече бивши кметове не са виновни за кризата с боклука.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД