:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 235
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Преподаватели отчитат 15 часа лекции на ден

724 души работят в повече от един университет, показа новият регистър на академичния състав
СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Просветният министър Даниел Вълчев представя трите нови регистъра - на преподавателите, студентите и легализираните чужди дипломи. Регистърът на академичния състав на първо време ще може да се ползва само от ректорите, НОИ, Агенцията за акредитация на вузовете и МОН. Другите два регистъра ще направят възможна проверката на легитимността на новоиздаваните дипломи, както и на легализираните документи от 2000 г. насам.
Сред университетските преподаватели има истински рекордьори в академичните дисциплини. За миналата учебна година някои от тях са успели да навъртят по повече от 4000 часа лекции, което прави по около 15 часа на ден. Те са се разкъсвали и между множество вузове - рекордът тук е поставен на 7.

Тези фрапиращи данни излязоха наяве с изготвения от МОН Национален регистър на академичния състав. Той бе представен заедно с регистрите за студентите и легализираните чужди дипломи, които вече са достъпни на сайта на МОН.

Сред най-забележителните случаи е преподавателят на частния Бургаски свободен университет Борис Грозданов. По данни на МОН през учебната 2005-2006 г. той е работил едновременно на 7 места и е натрупал над 4000 часа аудиторна заетост. Подобна заработка има и дама, която се разкъсва между 5 вуза. Средната аудиторна натовареност за 1 учебна година е около 360 часа.

"От вас научавам, че проф. Грозданов работи на 7 места", коментира ректорът на БСУ Петко Чобанов. Грозданов е искал от него разрешение да работи в два университета - Великотърновския и частното Висше училище по застраховане и финанси. "Проф. Грозданов изпълнява задълженията си към БСУ и покрива нормата си, нямам повод да го санкционирам", коментира още ректорът.

15 398 е общият брой на преподавателите у нас (без военните висши училища), показва статистиката на МОН. В повече от 1 университет работят 724 души, или около 4,7%. В тази статистика обаче по всяка вероятност има грешки. Според НСИ общият брой на преподавателите през 2005-2006 г. е бил 23 933. От МОН признават за възможни разминавания, защото данните са подавани от вузовете и тепърва ще се засичат с регистрираните в НОИ договори.

"Няма нищо лошо един преподавател да чете лекции в повече от 1 университет в рамките на физически възможното. По-важното е дали един и същ лектор е участвал в акредитацията на различни вузове", коментира просветният министър Даниел Вълчев. По регламент всеки факултет трябва да има минимум по 40 души на безсрочен трудов договор, за да бъде акредитиран. Възможно е в много университети имената да се повтарят, защото няма законова забрана един преподавател да сключва повече от 1 безсрочен договор.

"Ще въведем подобно изискване с промени в закона за висшето образование", заяви Даниел Вълчев. На базата на тези текстове ще бъде разпоредена проверка и могат да бъдат отнети вече дадени акредитации.
6
5080
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Август 2006 08:21
докато не се заплаща адекватно труда на академичните кадри, така ще бъде.
23 Август 2006 08:28
Борбата с корупцията и далаверите продължава по технологията на супер дребните "риби"... След шеф на общинска фирма и шеф на пожарната, сега слязохме и до преподавателите. Следващите са катаджиите. Брюксел много ще се зарадва ако представим шапкар с 20 лева рушвет от шофьор...
23 Август 2006 08:57
4000 х 7 лв. = 28 000 хонорар за година.
Няма нищо лошо един преподавател да чете лекции в повече от 1 университет в рамките на физически възможното.

- А въпроса с "КОНФЛИКТА НА ИНТЕРЕСИ"?
- Може ли да преподаваш една и съща дисциплина "корпоративно управление" в Държавни и в Частни "Университети"?
- А това, че този Грозданов е попречил да бъдат назначени поне 10 млади преподаватели?
Явно Вълчев защитава гилдията на пътуващите юристи и затова не може да се противопостави на очевидното нарушаване на морала.
23 Август 2006 08:58
То пък един труд, то пък едни Академични кадри....
23 Август 2006 09:05
То пък един наплив от млади преподаватели...
23 Август 2006 13:39
малката секира беше казал навремето в унсс че не преподава знание да не би някои млад да му научи триковете и да му вземе хляба демек пази си хляба някои да не научи нещо разбираите за какви лекции иде реч и като се сетим на изпита за вица за твоя моя и ничия човек картинката става ясна
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД