:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Етем оставя фургоните на наводнените още година

Постоянната комисия за бедствията открила нарушения при почистване на речните корита
Снимка: Велислав Николов
Вицепремиерът Емел Етем включи към отчета си за едногодишната работа на ведомството си и обещанието да не вади от фургоните пострадалите от наводненията през миналата година.
Министърът на бедствията Емел Етем прояви разбиране към пострадалите от миналогодишните наводнения и удължи с една година срока на договорите им за фургоните, в които те бяха настанени. Това бе едно от нещата, които намериха място в отчета на Етем за едногодишното управление на ведомството й.

В края на 2005 г. бяха раздадени около 2000 железни къщи. "Те наистина са за временно пребиваване и има договори за ползването им за една година, но ви уверявам, че няма да бъде изваден нито един, докато не си устрои семейството", обеща вицепремиерът. Проверка на "Сега" показа, че половината от настанените във фургони все още не са успели да възстановят разрушените си домове и най-вероятно ще се наложи да прекарат и тази зима във временните жилища.

С удължаването на срока обаче проблемът не се изчерпва. Остава открит въпросът за общините, които решиха да строят къщи на пострадалите. "В община Елин Пелин хората все още живеят в бракуваните си домове, които са пълни съборетини", обясни кметът Янко Янков. Вече са изградени 60 къщи, но за тях държавата е дала по 5000 лв., а цената на всяка е 13 000 лв. Общината планира да раздаде ремонтираните жилища в навечерието на 15 септември, за да имат учениците нов дом. Недостигащите 400 000 лв. обаче тепърва ще се търсят от бюджета.

Емел Етем съобщи, че няма информация за финансирани от постоянната комисия за бедствия незавършени обекти. Открити са обаче злоупотреби при разчистване на речните корита. "Секат се дървета, без да има разрешение от басейновите дирекции", обясни Етем и даде за пример Банкя. Тя предупреди, че за следващата година Министерството на финансите орязва сумите за постоянната комисия и затова отделните ведомства трябва да заложат пари за спешни нужди в бюджетите си. "В противен случай комисията не би могла адекватно да реагира", каза Етем. Екипът й е предоставил пълен списък на ведомството на Пламен Орешарски със старите щети от пороите за около 1 млрд. лв., за които още се чакат пари.

---

ПРОВЕРКИ

По 87 от сигналите за нарушения в държавния резерв са образувани предварителни наказателни производства от прокуратурата, обяви още Етем. Тя се позова на справка от главния прокурор Борис Велчев. Етем обаче не уточни дали производствата са срещу длъжностни лица от агенцията или срещу собственици на складове, ползвани като външни съхранители.

Общият брой на заведените преписки и досъдебни производства е 209, от които 79 са прекратени, а по 43 текат проверки в момента. Преди месец Етем съобщи, че в прокуратурата има над 700 преписки за източване на резерва. Междувременно на разпит в следствието беше привикан един от съхранителите на зърно - Мирчо Петков-Циганина.
6
1589
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
23 Август 2006 02:08
Това предизборно ли е......
23 Август 2006 05:20
Етем оставя ВЪВ фургоните на наводнените още година
Нужно и е да попие водичка.

23 Август 2006 08:45
Това не бяха ли от скъпите фургони. Сигурно ще ги бракуват и догодина, недай си боже, пак ще ги пласират на държавата /ако са на власт де/
23 Август 2006 09:31
Има грешка в заглавието, не е "година", а "години".
23 Август 2006 13:13
Нещо което никой не трябва да забравя:
Д П С е антибългарска, етническа и противоконституционна партия която така съсипа и икономика и отношения м/у етносите в България както никой до сега. Тази партия трябва да се унищожи с цената на всичко.
23 Август 2006 14:00
..."Секат се дървета, без да има разрешение от басейновите дирекции"...

1. Аз си мислех, че да се секат дървета трябва да има разрешение от горското, пък то... Освен това само от басейновите дирекции ли ще трябва разрешение, или от тях и от горското? Ами от общините и областните управи нали също трябва?
2. Басейновите дирекции като разрешават, не носат ли отговорност ако коритата на реките не са почистени? Защото много е хубаво само да разрешаваш без да носиш отговорност...
3. Някой знае ли изобщо какво е това "басейнова дирекция"?
Това са едни чиновници, дето не знаят за какво получават заплати, и за това се натискат да "разрешават". Другото което правят е - ослушват се, и само да разберат че някой си е направил сонда или кладенец - отиват при него и ... започва тормоз: Да плаща на този и онзи, да прави едикакво си, да води документи все едно че единствената му дейност е обслужване на сондата...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД