:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,902,824
Активни 105
Страници 29,931
За един ден 1,302,066
ПРОГНОЗА

България ще живне при Блеър, но илюзорно

Британското председателство на ЕС помага на нашето членство
Снимка: Ройтерс
Като рак на бързей британският премиер Тони Блеър обяви завчера в Европарламента в Брюксел "аз съм пламенен европеец" и развесели своите опоненти. Само преди седмица той си спечели критики, също в Брюксел, че проваля проектобюджета за 2007-2013 г. и че пречи на евроинтеграцията.

Докато старите му партньори в ЕС го гледат мнително, България може сравнително спокойно да посрещне началото на британското председателство на Евросъюза на 1 юли. Нейното предстоящо присъединяване отговаря повече на еврофилософията на Лондон, отколкото на разбиранията на Париж и Берлин. Блеър наистина е най-проевропейският британски премиер, но и той не отива много далеч от схващането за ЕС като общ пазар, каквото имаха неговите предшественици. Франция, Германия, Белгия и Люксембург, които като основателки се чувстват по-отговорни за евроинтеграцията, настояват повече за изграждането на политически съюз. В сблъсъка на двете философии възниква следниятпроблем, който ни засяга:да продължи ли разширяването без пауза за консолидация (Лондон), или първо да се задълбочи интеграцията, като се забави разширяването (Берлин, Виена, Хага и донякъде Париж)? Очевидно България има интерес да се присъедини колкото може по-скоро, а не да чака Европа да си направи ремонт на къщата, че тогава да ни пусне.

"Проблемите на Европа няма да се решат, като спрем разширяването, а като модернизираме нашите икономики и като реформираме нашите образователни системи", каза Блеър завчера в интервю за четири големи европейски вестника ("Монд", "Ел Паис", "Ханделсблат", "Ил соле 24 оре"). В това обяснение се съдържа последната метаморфоза на двете еврофилософии, която се открои на провалената среща на високо равнище в Брюксел на 16 и 17 юни. "Сега има две виждания за бъдещето на Европа. Те се различават не по схващанията си за свободната търговия или по евроскептицизма, а по въпроса за модернизацията", каза Блеър в интервюто си.

За какво става дума?Разбира се, за париГлавният спор в Брюксел бе за рестото от 4,6 млрд. евро, което Великобритания си взема всяка година от бюджета на ЕС. Френският президент Жак Ширак настояваше най-много за отменянето му. Блеър привидно се съгласи, но постави свое условие: да не се харчат както досега 40% от бюджета на ЕС за общата селскостопанска политика. Британското ресто да намалява успоредно с намаляването на земеделските субсидии. На такава сделка у нас казват "кон за кокошка". Срещу отстъпката от 4,6 млрд. евро Блеър поиска да се преразгледа финансиране за 44,7 млрд евро. От земеделските субсидии най-много печели Франция, която взема 21%, или 9,3 млрд. евро. Следват Испания с 14%, Германия с 13% и Италия с 11%. Блеър твърди, че е разхищение да се субсидира селско стопанство, което създава само 2% от работните места в Европа, а в същото време в ЕС има 20 милиона безработни. Според него трябва да се заложи на новите технологии и във връзка с това напомня, че ЕС прие през 2000 г. т. нар. Лисабонска стратегия, за да догони САЩ през 2010 г.

България, Румъния и Турция като селскостопански държавиплашат най-много потребителите на земеделски субсидиив ЕС, които не желаят да делят с тях фондовете си. Затова са склонни да се мръщят на тяхното присъединяване, а Лондон не се вълнува толкова.

Блеър не би спрял разширяването и заради провала на Евроконституцията, защото тя е нужна за институционалното изграждане на Европа с по-федералистка цел, а не за общия пазар.

Що се отнася до политическия съюз, за който настояват главно Франция и Германия, новоприетите страни от Източна Европа, както и кандидатките България и Румъния стоят по-близо до разбиранията и поведението на Лондон. Те доста смело се наредиха под знамето на САЩ в Ирак, без да ги е грижа за общата външна политика на ЕС. В това отношениеБлеър може да ги чувства като вътрешни съюзницив ЕС срещу общия фронт на Ширак и Шрьодер и няма защо да пречи на София и Букурещ.

Що се отнася до британските страхове от незаконната имиграция (визовият скандал от пролетта на 2004 г.), Блеър може само да спечели от приемането на България и Румъния в ЕС, защото това ще регулира и узакони имиграцията, от която Великобритания все пак има нужда.

Следващото българско правителство обаче не бива да се успокоява много от британското председателство. След него наред е Австрия, която напоследък се изказва за забавяне на приемането на България и Румъния. Тя може да повлияе за прилагане на предпазната клауза и за отлагането ни за 2008 г. Най-тревожното е, че в началото на 2007 г. председателството ще поеме Германия, чиято кандидатка за канцлер Ангела Меркел вече се изказа, че не се чувства длъжна да пусне двете страни в ЕС и през 2008 г.
25
1230
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
25
 Видими 
25 Юни 2005 00:02
Прогноза:
в Народното събрание ще влязат само 5 партии. Разпилените гласове са в полза на социалистите. ДСБ ще е втора или трета сила в новото Събрание.
За кого ще гласувате на изборите за Народно Събрание 2005. Допитването продължава: http://www.neuronica.com


Статистиците на режима ще бъдат опровергани утре.
25 Юни 2005 00:11
Н е з а б р а в я й т е ч е А н г л и я н и к о г а н е е и м а л а п р и я т е л и а с а м о и н т е р е с и
25 Юни 2005 00:12
България при Блеър?!
А защо не Англия при Сакскобургготски.
25 Юни 2005 00:24
Като гледам историята, доста ме съмнява Англия някога да ни подкрепи.
25 Юни 2005 02:21
Не съвсем. Англия ни е подкрепила по време на Съединението. Иначе турските войски са щели да навлязат в Източна Румелия под окуражителния поглед на Русия. Тогава англичаните предупреждават Турция, че вместо опълченски дружини, ще срещне войски на дебаркиралия от Егейско море Английски кралски флот.
25 Юни 2005 02:22
Става въпрос за "хем сърби, хем боли". Хем е по-добре с източвоевропейците за свежа работна ръка, хем пък и селскостопански субсидии ще трябва да им се раздават. Не им е много приятно на западняците, но ножът на демографията е опрял до кокала. Ще клекнат не само за нас с румънците, ами и за хърватите. Интересното е, че едрият бизнес е заинтересуван да ни прибере като по-евтина работна ръка, само дето тази същата работна ръка е твърде бедна, за да бъде достатъчно дясно настроена, да не говорим, че всъщност е масово левичарска или лява, просто защото е бедна, и по някое време ще вземе да се усети и да им се озъби, но това е далечно бъдеще. Засега бизнесът вика "от много глава не боли".
25 Юни 2005 02:44
Алекс дим, а защо не прие твоята Англия, Сан стефанския мирен договор? Има една брадата сентенция, но тя пасва точно сега:, За Англия , нейните приятели и ... интереси.
25 Юни 2005 03:23
След него наред е Австрия, която напоследък се изказва за забавяне на приемането на България и Румъния. ...
Най-тревожното е, че в началото на 2007 г. председателството ще поеме Германия, чиято кандидатка за канцлер Ангела Меркел вече се изказа, че не се чувства длъжна да пусне двете страни в ЕС и през 2008 г.

Освен няколко перковци.... и Терзиев, разбира се, никой сериозен политик от тия 2 държави не е правил подобни изявления.
Официалните изявления са точно обратните !
25 Юни 2005 03:25
Дааа, какви ли не абсурди могат да се прочетат из демократичните БГ вестници!?
25 Юни 2005 03:46
Позицията на Франция и Германия за безкрайни субсидии, квоти и др. любими на чиновниците действия е абсурдна и ще съсипе ЕС. Запалените ЕС-привърженици наивно мислят, че върху нас ще се излее рога на изобилието, забравяйки ще всеки лев субсидия за тук ще се умножи по 3 в Гърция и по 20 за Франция. Дано му чуят гласа на Блеър и се вразумят.
Първата промяна при влизането ни е ЕС ще бъде цените да се доближат рязко до цените в ЕС. Тогава Европейските милиарди изведнъж ще придобият съвсем друг смисъл.
25 Юни 2005 04:06
Ща - прав си , а за да е ясно требе да се обясни на Българчето ! за да не го боли дупето !?!?
Няма страшно , ножо е дървен докато е ЦАРО !
25 Юни 2005 05:04
Бе на дървен нож нема к'во му се плашиш ма на дървен уй???
25 Юни 2005 05:24
Пилотикс- и на дървенио истински Българин не се плаши ! Цар ти го казва, не пъдар ?!?
25 Юни 2005 08:02
СТИГА С ТЕЗИ АНАЛИЗИ!!! ЩЕ НИ ПРИЕМАТ С КОЙТО И ДА Е ПРЕМИЕР- ТРЯБВА ИМ ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА И ВЪНШНИ ГРАНИЦИ-ДРУГОТО Е АЛА-БАЛА!! И ПАРИ ЩЕ ДАВАТ!!!
25 Юни 2005 09:03
Франция и Германия са създателите на ЕС.Ако ЕС е постигнал нещо то е благодарение на тях, а не на Англия, която НЕ Е УЧАСТВАЛА в създаването му, а като вижда че и без нея се развива тя подава молба за членство. След като два пъти е отхвърляна молбата и тя все пак се присъединява през 1969г. - 18 години след създаването на ЕОВС.
25 Юни 2005 09:55
Британия закъснява с присъединяването си към ЕС поради имперските си амбиции и 'специалните' отношения със САЩ. Иначе първата общоевропейска институция, Съветът на Европа, е създаден по идея на Чърчил. Също той прокарва революционната за времето си (края на 40-те) идея за сдобряването на Франция и Германия и оформянето на техния съюз като основа на европейското сътрудничество. Чърчил е бил радетел за Обединена Европа, но е смятал, че мястото на Великобритания не е там. Днес Великобритания вече не е империя, няма колонии и доминиони и ако успе да превъзгмоне зависимостта си от американската външна политика съвсем естествено е да заеме една от трите лидерски позиции в ЕС.
25 Юни 2005 10:36
Твърдението, че Блеър е провалил срещата в Брюксел е абсолютно тенденциозно. Това, което Великобритания иска са нови приоритети в бюджета.
Малко статистика за нетните плащания за ЕС в евро (2003 г) след приспадане на субсидиите и върнатите на Великобритания пари:
Германия - 7.7
Великобритания - 2.8
Холандия - 2
Франция - 1.9
Швеция - 1
Таблицата показва, че е малко нахално от страна на г-н Ширак да повдига въпроса за върнатите на Великобритания пари, след като неговата страна има много по-малки нетни плащания. Ако има някой ощетен, то това са Германия, Холандия и Швеция. Между другото, кавгата започна точно Ширак, поставяйки този въпрос в Брюксел. Блеър го контрира с това, че нетно Великобритания плаща много повече от Франция.
Франция получава малко по-малко от половината от всички пари на ЕС за аграрния сектор. Ширак даде да се разбере, че Франция не иска да се лиши дори от част от субсидиите.
Мисля, че бюджетът трябва да се преразгледа точно сега, защото след няколко години ще бъде късно. Думите на Блеър бяха, че той е готов да увеличи британската вноска за ЕС, но при условие, че тези пари отидат за по-бедните членки, научни изследвания, образование и технологии. Ние бихме спечелили от такова преразпределение на бюджета.
Блеър постави акцента на променящата се икономическа обстановка и развитието на новите икономически сили. Неразумно и неадекватно е да се пръскат пари за запазване на статуквото при положение, че други важни сфери (науката, новите технологии) изостастават и след време Европа ще стане неконкурентоспособна.
Параметрите на бюджета на ЕС може да са били договорени преди, с тази разлика, че не се отчита факта, че ЕС вече се състои от 25 държави. Не може едни да ползват огромни субсидии в земеделието, а за другите да не остават и трохи.
После, прекомерното състедоточаване на власт в Брюксел и прекалените регулации лишават страните от възможността за по-гъвкаво управление. Не може една структура, състояща се от еднородни държави да се управлява централизирано. Новите страни определено не са съгласни с унификацията на данъчната политика. Източноевропейските страни предпочитат по-либерален модел на икономиката.
Има и още нещо - в Германия вероятно предстои смяна на правителството. Десните симпатизират повече на Блеър, отколкото на Ширак. Е има си хас, Германия плаща огромна сметка, а Франция се измъква по тъча.
Франция плаща срамно малко за големите си претенции.
25 Юни 2005 11:41
Ха!А дали е така, кой ще ми каже, както се пееше в едно песен...
25 Юни 2005 11:59
Червената преса не спира да дезинформира и тероризира. Ето пълния текст на речта на Блеър, поместена в един истински ляв некомунистически вестник. Без съмнение един ден тази реч ще влезе в учебника:

Натиснете тук
25 Юни 2005 13:49
Първата промяна при влизането ни е ЕС ще бъде цените да се доближат рязко до цените в ЕС.

Дай боже. Цените на хранителните продукти в Словакия паднаха рязко след влизането й в ЕС.
25 Юни 2005 14:20
Много пуделска реч ...
25 Юни 2005 16:21
Учени, дайте ми учени и...пак ще требва да помагаме
25 Юни 2005 16:54
Горките французи сигурно умират от глад, щом получават такива субсидии. дали да не им спретнем една хуманитарна помощ?!
25 Юни 2005 16:58
Прав си, Armadillo. Вестникът щеше да направи по-добре да публикува превод на речта на Блеър, отколкото такива дезинформиращи статии.
А, между другото България има късмет с избирането на Блеър, Великобритания никога не е била против приемането ни в ЕС. Ако бяха дошли на власт торите едва ли щяха да бъдат толкова благосклонни...

26 Юни 2005 21:35
Крюела е права. Зачетох статията с плам и останах разочарована. В стремежа да бъде оригинален, авторът така е обяснил някои неща, че те направо не са верни. Като например, че става дума за ресто. Не става дума за ресто, а за "връщане", което смислово са две адски различни неща. Второ подялбата на проблема на такива, които искат разширяването да продължи и на такива, които не го искат не е никак коректна. Изобщо дори не е. Освен това извода за това защо Блеър иска разширяването и намесването на евроконституцията ми се виждат ............. няма да кажа как. Абе имаше и по-належащи проблеми, защо по този реши да пише авторът и се получи едно ......... Кофти.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД