:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 423,744,614
Активни 89
Страници 2,395
За един ден 1,302,066
Сегашна стойност

Бизнесът с политика

Току-що завършилите парламентарни избори доказаха, че един цял отрасъл в българската икономика вече се е еманципирал и напира да излезе на светло, да получи легитимация за своето специфично място в горната част от хранителната верига на стопанството. Бизнесът с политиката, най-рентабилният. Той и досега процъфтяваше, но срамежливо - като икономика в сянка. Едва на тези избори доживяхме да чуем публични откровения заистинските правила на играта:как политическата партия гради свой бизнескръг, как се грижи фирмите от този кръг да получават обществените поръчки и захранване от бюджетни и европейски програми, "пази" ги, а на свой ред верните на партията фирми плащат издръжката на апарата и изборните кампании. Всичко това поднесено с гордост и произнесено в първо лице единствено число от лидер, пожизнено абониран за законодател. И посрещнато с горещи акламации от домакините на ефира, защото било мъжка проява на откровение и честност. На петнадесетата година от пазарната икономика в България политическата класа направи заявка за властта вече не чрез идеи, а като търгово предложение. Офертата за покупка бе радушно приветствана от медиите и приета от решаващото малцинство от нацията. На тези избори за първи път властта ясно се определи като пазарна категория. Затова е най-добре в бъдеще да разглеждамеуправлението като инвестиционен проект,подчинен на правилата за всяко капиталовложение и формулите на финансовата математика. Както при всяко предприятие, в този проект водеща е очакваната печалба. За да се постигне тя, трябва да се направят нужните инвестиционни разходи. Колкото по-голям и по-сигурен е чаканият резултат, толкова повече са готови да вложат инвеститорите. Паричните печалби от политическата власт върху българската държава явно са били оценени доста високо, защото на тези избори бяха надминати всички досегашни разходни норми. Кампанията погълнарекордни инвестицииДосега се смяташе, че за успешни избори са достатъчни суми между 4 и 8 милиона лева. Ресурсите, вложени от основните конкуренти в тазгодишните избори, се измерваха с десетки милиони левове.

Телевизионната статистика (т. нар. "пийпълметрия") сочи поне четири партии, вложили над 1 млн. лева в екранна реклама. Не се подвеждайте, платеното от партийните каси е видимият връх на айсберга. Наред с партиите реклами поръчват и фирми симпатизанти.

Най-често въртяният клип за тази кампания се оказа платен от неведом бизнесмен от Брусарци, а партията, в чиято полза агитираше, заяви, че нямали нищо общо с него. Освен за телевизия пари се хвърлят и във всички останали медии. Следват планини от плакати, плащания за концерти, коктейли, публични акции, показна благотворителност. Огромни инвестиции глътнаплатеният апарат,без който участието в изборите си е напразно губене на време. Това са 32 района, 250 общини, десетки хиляди изборни секции. Сметнете по 20-30 лева на ден надница на застъпници, местни и областни активисти, национални щабове. Добавете социолози, политолози, рекламисти и пиар специалисти. Изчислете необходимите им работни места с техника и консумативи, наеми за офиси, зали, площади, командировки, транспорт, телефонни линии и мобилни комуникации. Ако трябва добре да се покрие цялата избирателна територия в страната и в чужбина, получаваме една действително многомилионна сума. И накрая: за първи път на тези избори бе регистриранамащабна покупка на гласове -този път не с дрънкулки и безплатни кебапчета, а в духа на острата конкуренция - срещу плащане в брой. Поне три публикации разкриха, някои дори заснеха, инсталирани вериги за директен маркетинг с военна йерархия на хилядници, стотници и подчинените им десетници, всеки от които лично отговорен за доведената от него дузина нещастници, които проституират гласа си срещу двадесетачка. Сумарно достигаме до впечатляваща сума между 150 и 250 милиона, вложени от инвеститорите в тези избори - без да броим издръжката, платена от държавата за самата изборна машина и иновативната лотария. По правилата на всеки бизнес сега вложената сума предстои да се възвърне заедно с всички лихви, рисковите премии и необходимо присъщи печалби. Това може да стане само отосребряването на властта,което започва от днес. Предвид рекордните инвестиции и съгласно теорията на инвестициите сега трябва да очакваме и съответна рекордна възвръщаемост. Това е бизнес. Който е вложил стотици милиони, е в правото си да очаква приход от десетки милиарди. Очертава се интересен мандат, през който ще кипи активна търговия с активите на властта. Освен ако лакомията за власт и ожесточената конкуренция между политическите бизнесмени не обърка всички сметки, та опонентите взаимно да се блокират. Тогава цялата вложена инвестиция ще трябва да се изписва на загуба. Но това е рискът във всеки бизнес, нали.
6
1115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
27 Юни 2005 03:04
АМА и аз това повтарям вече 15 години:
ДЕМОКРАЦИЯТА СИ Е ДЕМОКРАЦИЯ, НО ИЗБОРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ С ПАРИ! С МНОГО ПАРИ! ЗАРАДИ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ!!!/П39/
Бeдните НИКОГА НЯМАТ много пари/те затова са и Бедни, нали!/- значи, никога няма да вземат много % на избори! Значи, винаги ще бъдат управлявани от Богатите ! И никога НЯМА да управляват над Богатите!! ДЕМОКРАЦИЯ Е!!!
И, да му мисли този, който НЯМА много пари- най-много да вземе 8-9 % /и то, при положение, че-КЪСМЕТ!- има под ръка кабелна ТВ /"Скат"/ и вестниче/в. "Нова зора"/, например !!!


Редактирано от - paragraph39 на 27/6/2005 г/ 03:07:16

27 Юни 2005 07:14
Хърсев.Трябваше да започнеш с вашия масраф колко е струвал.
Па ние по процентите щехме си сметнем.И нема се осребрява, ще се позлатява.
Глей само какъв кокал се задава.
27 Юни 2005 11:23
ММмммного добре казано !


На чайчето - лимончето (a.k.a. инж. химик Сапунджиев).
27 Юни 2005 11:28
Ако имаше закони в БГ, тоя нямаше да прави партии и да пише статии, ами щеше да бъде на топло в панделата.
27 Юни 2005 11:29
Да г-н Хърсев - с парите е така Власт-Пари-Власт'-Пари'- ... - ВЛАСТ !!!

Докато обаче не се "изпусне духът от Бутилката" и не се натика навреме обратно вътре. После става късно - пак ще има Власт-Пари- .... но с една врътка поне нагоре в еволюционната спирала. И много от участниците на старата "врътка" ще бъдат пометени .... много от проблемите ще бъдат преодолени за да може да се захващаме с новите защото те така или иначе идват - независимо дали сме разрешили старите.

Духът се нарича Общонародно Движение АТАКА
27 Юни 2005 17:16
Г-н Хърсев изглежда напълно прав в горните си размисли. Само искам да добавя, че и от джоба на данъкоплатците излязоха доста пари за предизборната кампания на управляващите - чрез чушми, пътчета и пр. кичозни проектчета.
.
Странно е също така, че някои хора като г-н dakiec например вярват, че кампанията на "Атака" е за без пари. Може да е била скромна, но със сигурност не е евтина и е естествено да стои въпросът колко и откъде са парите.
.
Ако някой вярва, че една телевизия е дала толкова ефирно време просто ей така, от добро сърце, бих го попитал дали вярва и в Дядо Мраз.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД