:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 439,979,341
Активни 544
Страници 1,786
За един ден 1,302,066
Интервю

ГЕРБ е последната партия на прехода

Местните избори ще подготвят следващата управленска коалиция, а БСП може да преосмисли партньорите си, смята политоложката Таня Буруджиева
Таня Буруджиева
Таня Буруджиева е завършила социология. Преподавател в Софийския университет. Доктор на науките, доцент. От 1999 г. ръководи Научно-изследователска лаборатория за изследване на политическото поведение към Философския факултет на СУ.



- Г-жо Буруджиева, ГЕРБ поредната партия в България ли е, или начало на някакъв нов, оригинален проект?

- ГЕРБ се създава в момент, в който има възможност да се роди една европейска партия. Такава, която защитава интереси на конкретни социални групи, чиято програма е практична. Това, което се случи, обаче показва, че не се ражда такава партия, която да е различна. Основната цел на партиите на прехода бе да сменят системата. Докато на нормалните партии основната цел е да въведат ред в системата. Това, което се роди, можеше да е началото на нещо, но по-скоро е краят на целия този преход.

- Тоест ГЕРБ е последната партия на прехода?

- Нещо такова. В ГЕРБ има елементи, които подсказват идеята за нова партия със заявката, че ще е партия на успелите хора, на средната класа. В същото време обаче вътре в тази партия и като поведение, и като говорене, и като позиции има много от самия преход. И това я прави може би по-скоро последната партия на прехода. Не смея да казвам големи думи, защото така са се запънали партиите да продължат максимално прехода, че кой знае какво още може да се роди. И още не е ясно дали ще се оправдаят свръхочакванията, че ГЕРБ ще е поредното различно нещо, което ще ни отдалечи от старите партии и политици. В ГЕРБ са прагматични, а това е характеристика за партиите на развитите демокрации. Но в същото време там фрапантно отсъства разбирането за това какво е политиката.

- Повтаря ли ГЕРБ царския проект, както твърдят различни наблюдатели?

- Прави се паралел, особено в икономическата политика. Може би заради 800-те дни и 800 лв. без данъци. Погледнато най-общо, по-скоро паралел има по начина на конструиране на партията - около харизмата на един човек. Но Бойко Борисов е много по-различен от Симеон Сакскобургготски. Харизмата на Сакскобургготски е изградена изцяло на принципа на уникалното, на различното от мен. Докато при Борисов става въпрос за герой тип Батман, който ще ни спаси от злото, за човек, който вдъхва сигурност и увереност. Но в поведението си той прескочи тази успешна линия с изказвания от типа на "не се занимавайте с някои неща, аз само ще се занимавам с тях". Никой не обича да му нареждат прекалено много.

- Една от тезите, които битуват, е, че много хора харесват Борисов и защото не е партиец. А сега и той направи партия. Виждате ли някакво разминаване тук?

- Той пак не е партиец, но има партия, с която да стигне до властта. А и хората не мразят партиите по принцип, а тези партии и тези политици. Трябва да бъдем предпазливи, когато говорим за това дали ще се срути или не харизмата му, защото много от прогнозите не се сбъднаха както за него, така и за другото ново явление - "Атака". По принцип в България я няма традицията на силната ръка. А Борисов олицетворява тази силна ръка. Но затова сега има почва - защото хората са уморени от липсата на ред и законност. Парадоксът е, че точно Борисов е натоварен с надеждата за ред.

Има и една сериозна опасност, която се прояви през последните дни, и това е липсата на разбирането какво е политиката у хората, които олицетворяват ГЕРБ. Докато не си направил партия, можеш всичко да си приказваш, но след като вече е създаден политическият субект, трябва поне лидерите да помислят как се представят. Защото от изявите им става ясно, че те са страшни лаици в областта на политиката. На няколко пъти в публичните им изявления имаше възможност да бъдат буквално закопани. Не се случи, но на хората, които ги слушат, ще им омръзне да бъдат толерантни.

- В каква степен раждането на тази нова партия ще размести политическото пространство?

- ГЕРБ се роди на базата на няколко неща. Първо, на базата на съществуването на царския проект. Второ, на базата на съществуването на "Атака". Трето, на базата на развитието на ДПС и четвърто - благодарение на кризата в десницата. В някакъв смисъл нещата се случиха, защото другите не си вършат работата. Борисов нямаше да е в това си качество, ако в НДСВ по друг начин протичаха процесите и реализирането на хора. Има слабост като цяло на политическите партии. Освен това вероятно Борисов нямаше да събере сила и кураж да тръгне да прави тези неща, ако не се видя колко успешен е моделът "Атака" в частта си атаката срещу ДПС.

- ГЕРБ може ли да е причина за политическия залез на "Атака"?

- Не. "Атака" има други избиратели. Тя привлича тези, които искат реванш, наказание, възмездие. Докато ГЕРБ е на принципа "всяка жаба да си знае гьола", което е по-скоро заявка за въвеждането на ред. Но ГЕРБ например лесно може да вземе избиратели от НДСВ. Защото в НДСВ има много различни групи, а политиката на Симеон е постоянно да държи в напрежение всяка една от тях и до последно да не е ясно чии интереси ще бъдат предпочетени. Това създава общо състояние на средно недоволство и несигурност във всичките групи. И един човек от тези среди, какъвто е Борисов, винаги може да ги повлече, ако те видят, че чрез него могат да се реализират.

- Впрочем самият Борисов, като говори за приятели и съюзници на ГЕРБ, не визира цели партии, а отделни личности.

- В някакъв смисъл това е първата партия, която публично заявява, че отношенията вътре в тази партия са лични. Това е модел на фирмена лоялност. И поради липса на всякаква лоялност в политиката това е успешен продукт, който предлагат на обществото.

- Какво ще стане с амбицията за нова десница?

- Десният избирател по принцип е по-мобилен от левия. ГЕРБ може да се реализира като дясна партия. В България няма нужда да се бориш да бъдеш лява партия. Защо да се бориш за един ясно разпределен избирател, какъвто е левият, като имаш много по-лесната задача да се бориш за дясното пространство, където няма силна партия, а има два милиона избиратели, които нямат свой представител. Освен това ти на левия избирател така или иначе ще му говориш. Представяйки си проектите за качеството на живот, неизбежно виждаме, че всички партии имат ляв дискурс.

- А ще доведе ли заявката на ГЕРБ за властта до трусове в изглеждащата външно стабилна тройната коалиция?

- ГЕРБ не се създава, за да разруши. Казва, че искат предсрочни избори, но не го казва,, за да може непременно всички да се махнат от властта. Не, иска ги, за да може да влезе във властта. При това от ГЕРБ обясниха, че ще изчакат местните избори. Ами след това ще остане още една година от мандата на това правителство. Следователно няма да има предсрочни избори, защото не се правят такива неща година преди изтичането на мандата. Освен ако самите управляващи така не нажежат атмосферата, че да се случи нещо като в Унгария. Но проблемите идват от самата власт, а не от това, че опозицията е станала по-силна.

- Т.е. няма как да се разруши единството отвън, ако няма проблеми вътре?

- Да. Управляващите винаги се нуждаят от опозиция. Те имат нужда от такава, за да могат, ако щете, да покажат колко добри неща правят. Но управляващите ще си останат единни поне до местните избори през есента на другата година. Има и мониторинг, и други неща, свързани с ЕС, които така и не успяха да свършат. А това запазва коалицията и стимулира партиите в нея да бъдат единни. На местните избори обаче ще се получат и първите сериозни разминавания. БСП, НДСВ и ДПС могат да се обединят зад някоя обща кандидатура за кмет, но не могат да се обединят на битките за партийните листи и местата в местните парламенти. А това е битка за жизнеността на всяка една от партиите.

- И резултатите от местните избори могат да променят отношенията между партньорите в изпълнителната власт?

- Да. На местните избори ще се реши и кой какъв терен може да заеме. Вярно е, че на местните избори всички печелят. Но има реални измерители - ще е ясно кой колко хора има в местните парламенти, колко кметове и колко гласове за листите е получил. Оттук ще е ясно и дали БСП например ще си преразгледа партньорството и как точно ще продължи да се развива коалицията. Парламентът няма да се разпусне, но коалицията и разпределението на министерските кресла може да е друго. Виждате, че сега се заражда процес на преструктуриране в министерствата. Всичко това ще се случи след местните избори. И този път ми се струва, че парламентарните избори ще се проведат, при условие че вече ще е подготвена следващата коалиция. Тя просто ще се формализира от гласа на избирателите. Това ще стане чрез преструктуриране на изпълнителната власт и начините на взаимоотношения между партиите след местните избори. Най-малкото може да се наруши прословутата формула 8:5:3.
20
4676
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
06 Декември 2006 00:48
Какъв е изводът - да доживеем до местните избори! Кой оцелял - оцелял, кой-избрал - избрал!
06 Декември 2006 02:24
Братът на Елена се разходи до Китай със Станишев
В. "МОНИТОР"-06.12.2006
Братът на Елена Йончева, Иван Йончев, се е разходил до Китай с делегацията на премиера Сергей Станишев. Това научи "Монитор" от отлично информирани източници в бизнес делегацията на премиера, където е бил и Йончев.
Неяснотите около неговото включване в списъка за пътуване до Китай и Виетнам са много, твърдят бизнесмените. Те дори не знаели, че той ще идва, защото името му било вписано в официалния състав часове преди Станишев да тръгне за Азия. Делегацията прекара в Азия близо две седмици.
06 Декември 2006 02:38
ГЕРБ е последната хартия на изхода (снимка: натиснете тук)
06 Декември 2006 03:02
"В ГЕРБ фрапантно отсъства разбирането за това какво е политиката".
06 Декември 2006 03:20
Има верни нещо - партиите на прехода не са пъртиите на нормалния живот
ГЕРБ е на прехода, значи не е нормална партия
Не знам
Упростявам
Но партиете на прехода направиха основното в политическата трансформация - направиха партии независимо от гласоподаватели( В този смисъл, че ако глосоподователят избира дадената партия от него нищо не зависи в поведението на тази партия ПОСЛЕ
по-сериозно е, че преходните партии утвърдиха стереотип за политиката, която се намира между хората и тяхната икономика
То така е и другаде
Но там има контролни институции
А тук медиите бяха продадени на системата, в която политиката е икономика
Сега се явяват новите партии Атака Герб
Откъде - от интелектуалците ли, от народа ли
Не от властта, от инвеститорите
Да ви е весела Коледа
06 Декември 2006 05:04
Както вече ни обясниха, не сме гражданско общество, щото не подкрепихме мангала за втори мандат
Както вече ни обясниха, иде краят на прехода, което е видно от създаването на новата партия
Както вече ни обясниха, средната класа така, па после иначе, значи я има, нема начин да я нема, щото нали така, па после иначе
От друга страна е видно, че ставаме европейци, премиера го доказа, вкарвайки гастарбайтери от Виетнамско
Весели празници!
06 Декември 2006 06:05
...В същото време обаче вътре в тази партия и като поведение, и като говорене, и като позиции има много от самия преход...


ами естествено, това, което е вътре откъде ще се вземе, да не го внесем от
чужбина?

общо взето, добро интервю, макар че въпросите са в посока да се "клъвне"
герб и бб в частност. а нещата са такива, каквито могат да бъдат, в тази
обстановка и с този човешки материал, това може да се направи. засега
по-добро няма
06 Декември 2006 07:55
"Преходът" тепърва предстои, ако България ще става бяла държава. Това ще е преходът на мутренските капитали в нормални ръце, след като се нормализират правилата на играта.
06 Декември 2006 08:46
Не смея да казвам големи думи, защото така са се запънали партиите да продължат максимално прехода, че кой знае какво още може да се роди.

Прехода, да допълня Буруджиева, според народа ни си е ограбване. А на ченгетата им хареса вместо да си пазят държавата - те да я ограбват. И затова сега театралната трупа на МВР е зад шоумена.
Буруджиева, както често в последно време, се опитва да казва повече от откровените манипулации на Райчев-Стойчев. Тя е права, че нещата се случват, защото другите не си вършат работата. Но не иска да каже, че най-малко ченгетата могат да свършат работата на предприемачите и на знаещите как.
А истината е, че мафията се поуплаши от народа си, след като видя колко бързо този народ тръгна след този, който поиска ревизия на криминалния преход. И побърза да създаде по лукановки тертип паралелна структура.
06 Декември 2006 09:55
...и тая структура е атака, нали? смешник! с пиздеро, ветеран от сичко що
беше и е партия у кочината, начело?
атака отшуме, глътна водица пиздеро, е, дебилите име да мине време дока
разберат, че петела Ако се мета кога му е отрезана главата е всъщност умрел
06 Декември 2006 10:03
Никулден 2003год.Поздрав на всички, които помнят този ден!
06 Декември 2006 10:05
гошо го е казал най-добре.
06 Декември 2006 11:54
Каква десна партия е ГЕРБА?
06 Декември 2006 13:02
Глупости на търкалета! Преходът на днешна България започна 1878 и не му се види края! Така че партии и партийки на прехода ще има колкото искате /тук не е Англия - две партии за 700 години, техният преход беше кратък и завърши 1217 години с Хартата на свободите, нито САЩ дето "преходнаха" за 3-4 години до 1776, написаха конституцията и декларацията за независимост и се заеха с работа/ Ние сме табиетлии, правим всичко бавно и полека, за няколко века! А честит Никулден на всички!
06 Декември 2006 13:08
Е paragraph39 каква ти е идеята с Братът на Елена се разходи до Китай със Станишев ? Шуреят се разходил със зет си и какво от това? Колко много хора го правят и нищо им няма! Или нещо Китай го смяташ за лошо място за разходка, що ли? Аз съм чел че Китай е гот, интересна държава, особено за разходка!
06 Декември 2006 13:57
МИНУВАЧО, здравей!
06 Декември 2006 14:27
Пред парламента освиркаха Цветан Цветанов и Душана Здравкова

06 декември 2006 | Агенция "Фокус"
София. Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на сдружение ГЕРБ Душана Здравкова се подписаха под подписката за отваряне на досиетата, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Тяхното пристигане пред парламента обаче беше бурно освиркано от насъбралото се множество. Хората крещяха “Не е морално полицай да присъства тук”...
06 Декември 2006 16:47
Re paragraph 39,
като прочетох препратката ти от "Монитор"- "мед ми капна на сърцето". Жалко, че не присъствах да освиркам тая самозабравила се "стара чанта" и аз. Като беше председател на Окръжния съд във Варна /щото не знам какви връзки имаше и кой я беше "пуснал"/, за предпочитане бяха съдийките и то , стари моми или разведени, че уж да вършат повече работа. Секретарките/машинописките да са с добра външност, ухаещи подобаващо, облечени добре/по възможност марково. Абе с една дума парвенющина и комплексарщина, щото мъжът и-военен, я "зарязал", маи за по-млада.
Ако тоя прескочи границата от 4%, ще бъде жалко ! От едната му страна "пале", което му ближе ...., от другата супер амбициозна комплексарка, а като цяло и 2-та са му необходими да го "подпличкват" и повишават самочувствието му, щото хората почнаха да се поусещат .
М/у другото к*во стана със завода за боклук тип май/на/и/бах ?
06 Декември 2006 23:12
Доколкото си спомням името Распутин винаги се е свързвало с някакъв любовник на някакво величество. Не с България, но да не издребнявам.
Та, искам да напомня за

[/quote]''Атака'' – сценарият на олигархията, Велислава Дърева, Всеки ден, 2005г.

Пак да повторя за несхващащите - не съм го казал, а само съм го забелязал, както ред други неща.
06 Декември 2006 23:16
Интервюираният , гаче е посхабен ... Почини си , Доценте... То пак ще се случи...

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД